Clicky

Op internet worden duizenden professionele WordPress themes verkocht. Hoe kies je als koper? In dit artikel geef ik tips waar je op moet letten. En ik geef de 7 populairste theme shops én WordPress themes.

De update van dit artikel heeft plaats gevonden op 1 december 2018.

In 2009 waren er honderden WordPress themes beschikbaar. Het aantal betaalde premium WordPress themes was ook nog beperkt. Deze themes hadden voornamelijk een eenvoudig design en waren bedoeld voor blogs en magazine websites. In deze periode ben ik begonnen met het opzetten van WordPress websites. Ik kan me nog herinneren dat ik uren heb gezocht om een WordPress theme te vinden dat op de homepage geen sidebar gebruikte. Het is me niet gelukt. Uiteindelijk heb ik de sidebar er uit moeten slopen. De website staat trouwens nog steeds live. 🙂

Je moest in 2009 nog echt goed zoeken naar themes die voor organisaties te gebruiken waren. Dat was toen. Inmiddels worden er duizenden WordPress themes op internet verkocht. Het is voor kopers niet makkelijk om een keuze te maken.

Waar moet je op letten?

Multipurpose theme of niet?

Een multipurpose theme is een framework waarmee gebruikers zonder te programmeren zelf het design van hun website in elkaar kunnen zetten. Zie het als een blokkendoos waarmee je met hetzelfde WordPress theme totaal verschillende websites kan bouwen. Zelf ben ik enthousiast gebruiker van multipurpose themes. Mijn favoriete multipurpose theme is Divi van Elegant Themes. Ook heb ik jarenlang met veel plezier gewerkt met Enfold van Kriesi.

Maar…. Multipurpose themes hebben een groot nadeel. Ze bieden zoveel mogelijkheden dat je als beginnend gebruiker door de bomen het bos niet meer ziet. Ik ben veel mensen tegen gekomen die er gewoonweg niet uitkomen. Om een multipurpose theme goed te gebruiken, moet je bereid zijn om tijd te stoppen in het leren kennen van de mogelijkheden. In de praktijk wordt 95% van de aangeboden functionaliteiten niet gebruikt. Vanuit technisch oogpunt zijn de themes zware pakketten. Soms vertragen ze je website. Ook werken multipurpose themes niet altijd samen met andere plugins. Daarbij heeft een multipurpose theme regelmatig updates nodig om te voorkomen dat er bugs optreden. En multipurpose themes bevatten veel code en zijn daarmee gevoelig voor veiligheidslekken. Voor eenvoudige WordPress websites vind ik een multipurpose theme daarom niet geschikt.

Zelf gebruik ik ook graag niche themes. Dat zijn themes die gemaakt zijn voor een specifieke toepassing. Bijvoorbeeld bruiloften, stichtingen en kerken. Ik heb een aantal kleine themeshops en marktplaatsen waar ik graag mijn themes koop:

Ik gebruik de niche themes uit deze theme shops wanneer ik binnen enkele uren een professionele website wil realiseren.

Geïntegreerde functionaliteiten

Het design van een WordPress website wordt bepaald door het theme. WordPress plugins zijn bedoeld voor het toevoegen van functionaliteiten. In de praktijk hebben veel WordPress themes functionaliteiten geïntegreerd. Denk aan een custom post type voor weergave van een portfolio of activiteiten. Of een page builder voor het opzetten van het design van pagina’s.

Geïntegreerde functionaliteiten hebben voor- en nadelen. Voordeel is dat de functionaliteit geïntegreerd is in het design van de website. Bij gebruik van een aparte plugin moet je soms css code toevoegen om de weergave van de betreffende functionaliteit in lijn te krijgen met het design van het theme. Extra voordeel is dat je voor de gewenste functionaliteiten geen extra plugins hoeft aan te schaffen. Het is dus ook een goedkope oplossing.

Nadelen zijn er ook. In de praktijk worden de meegeleverde functionaliteiten vaak beperkt gebruikt. De functionaliteiten maken het theme groter en daarmee heb je meer kans op bugs en veiligheidslekken. Je doet er verstandig aan om een theme met veel functionaliteiten regelmatig te updaten. Een ander nadeel is dat je niet meer zo makkelijk op een ander WordPress theme kan overstappen. Je verliest bij een overstap ook de functionaliteiten die je gebruikt.

De ideale situatie is dat themes compatible zijn met bestaande plugins. De functionaliteiten worden buiten het theme gehouden. Bij gebruik van de plugin ervaar je als gebruiker geen problemen in techniek of stijlbreuk. Deze manier van werken wordt gehanteerd door de populaire theme shop ThemeIsle.

Plugin compatibility

Onervaren WordPress gebruikers adviseer ik om heel beperkt WordPress plugins te gebruiken. Maar als je dan toch een plugin gebruikt, controleer of deze compatible is met het WordPress theme.  Plugin compatibilty betekent het design van de plugin overeenkomst met het design van het theme. En de makers van het theme hebben getest of er geen bugs voordoen bij de combinatie van het theme en de plugin.

Er zijn populaire plugins die door veel mensen gebruikt worden. Zoals WooCommerce (webshop), Gravity Forms (formulieren) of WPML (meertaligheid). Bij het gebruik van deze zware plugins is de ondersteuning vanuit het theme noodzakelijk voor het goed functioneren van de WordPress website.

Onderhoud en support

Theme shops hanteren prijsmodellen in verschillende vormen en maten. Kijk goed of je eenmalig moet betalen of jaarlijks. Jaarlijks betalen lijkt onaantrekkelijk. Maar de keerzijde is dat de themeshops geld blijven binnenkrijgen voor support en theme updates. Dat komt de kwaliteit ten goede. Er zijn ook lifetime licenties, waar je eenmalig betaalt en daarna blijvend support en updates krijgt.

Ga je meerdere websites met het gekochte WordPress theme selecteren? Neem dat dan ook mee. Op de populaire marktplaats Themeforest bijvoorbeeld, betaal je eenmalig. Maar wel per website. Bij de grootste theme shop Elegant Themes mag je de themes onbeperkt gebruiken, maar betaal je jaarlijks. Of je kan ervoor kiezen om eenmalig een duurdere lifetime licentie aan te schaffen.

Wat vinden anderen van het theme?

Bekijk voordat je een theme koopt naar de reacties die anderen op het theme hebben gegevens. Soms vind je de reacties op de pagina waarop het theme verkocht wordt. En anders kan je ook Googelen op ‘[naam theme] review’. Verdiep je in hoe het theme bekend staat en wat de ervaringen van anderen zijn. Ook verkoopaantallen geven aan hoe populair een theme is en hoeveel budget een theme shop beschikbaar heeft voor verbetering van het theme.

Automatisch updaten

Het is een groot voordeel als je een theme automatisch kan updaten vanuit de backend van WordPress. Alternatief is dat je de themebestanden via ftp overschrijft. Het lijkt heel logisch dat je een theme vanuit de backend automatisch kan updaten. Maar in de realiteit zijn er nog veel themes die deze functionaliteit niet beschikken. Het wordt niet altijd op de website of productpagina van een theme aangegeven hoe het updaten gaat. Je kan eventueel een pre-sales vraag stellen voordat je het theme koopt.

Niet gratis downloaden!

Laat je niet verleiden om een betaald theme ergens gratis te downloaden. Allereerst is het niet eerlijk ten opzichte van de theme ontwikkelaars. Voor een beperkt bedrag kan je de mooiste themes kopen. Maar je brengt ook je eigen website in gevaar. Het is namelijk erg makkelijk voor hackers om code aan een theme toe te voegen en deze daarna gratis te verspreiden. Op deze manier is je website al gehackt voordat hij live staat.

Populairste theme shops

Er zijn honderden webshops die WordPress themes verkopen. Hoe bepaal je wat de populairste Theme Shops zijn? Ik ben een ervaren gebruiker van WordPress themes en heb goed overzicht van de markt. Maar zelfs als ervaren gebruiker lukt het me niet om een compleet overzicht te hebben. Daarvoor is de markt te groot en te dynamisch. Daarom heb ik besloten om een objectief criterium te gebruiken. Ik heb uiteindelijk gekozen voor de Alexa rank. Alexa doet een schatting van de populariteit van de website op basis van het surfgedrag van een representatieve groep gebruikers. Ik heb de Alexa rank vergeleken met de Ahrefs rank. De Ahrefs rank is gebaseerd op het linkprofiel van websites. De rankings kwamen in grote lijnen overeen. Alexa is voor dit doeleinde betrouwbaarder, omdat veel themes een link naar de themeshop bevatten en zo het linkprofiel van Ahrefs te zwaar beïnvloeden. De Alexa cijfers zijn van december 2018.

De 7 populairste marktplaatsen en theme shops

ThemeForest

ThemeForest

ThemeForest is met meer dan 9.000 themes de grootste marktplaats voor WordPress themes. Op Themeforest worden kwalitatief hoogwaardige themes verkocht. Flexibele, maar tevens complexe, multipurpose themes domineren de marktplaats. Lees verder
Alexa rank:
486
Creative Market

Creative Market

Creative Market is een marktplaats voor online producten. Veel kleine theme shops verkopen hun themes via de marktplaats. In totaal worden er meer dan 3.700 themes te koop aangeboden. Lees verder
Alexa rank:
1859
Elegant Themes

Elegant Themes

Elegant Themes is met meer dan 500.000 klanten de grootste theme shop. Vlaggenschip is Divi, een theme en page builder plugin. Divi is mijn favoriete theme vanwege de flexibiliteit, technische robuustheid en de producten die vanuit de community voor Divi worden aangeboden. Lees verder
Alexa rank:
2407
Template Monster

Template Monster

Template Monster is met 1.400 WordPress themes de theme shop met het grootste aanbod van themes. De themes zijn qua design op maat gemaakt voor niche markten zoals hotels, kapsalons, plastische chirurgie. Voor ieder wat wils. De themes zijn eenvoudig in gebruik. Lees verder
Alexa rank:
3592
WooCommerce

WooCommerce

WooThemes behoorde lange tijd tot de populairste theme shops. De themes stonden bekend vanwege de goede techniek en documentatie. De focus is de afgelopen jaren volledig komen te liggen op de e-commerce plugin WooCommerce. Na overname door Automattic is de naam gewijzigd naar WooCommerce. Er worden nog themes verkocht, maar persoonlijk ben ik niet kapot van het design. Lees verder
Alexa rank:
5882
aThemes

aThemes

aThemes is een van de populairste aanbieders op de WordPress repository. De themeshop biedt prachtige gratis themes met ruime aanpassingsmogelijkheden. Er is keuze uit meer dan 20 themes die voor een variëteit van doeleinden ingezet kunnen worden. Van zakelijk tot persoonlijke websites en blogs. De Pro versie van de themes biedt extra mogelijkheden, maar is niet per se noodzakelijk om een mooie website op te zetten. Lees verder
Alexa rank:
11845
ThemeIsle

ThemeIsle

ThemeIsle themes zijn de populairste items in de officiële Wordpress themedirectory en zijn beschikbaar in zowel een gratis als betaalde pro versie (freemium). ThemeIsle heeft meer dan 470.000 gebruikers. De themes laten zich beschrijven als rechttoe-rechtaan, eenvoud, no-nonsense, strak design. Populaire themes zijn Zerif, Hestia en ShopIsle. Lees verder
Alexa rank:
12273

Populairste WordPress themes

In mijn zoektocht naar nieuwe themes kijk ik altijd naar de populariteit van een WordPress theme. Goed verkochte themes zijn reeds door anderen geselecteerd en goed bevonden. Daarbij hebben themes die goed verkopen ook budget om hun product continu te verbeteren.

In dit blog heb ik onderzoek gedaan naar de populairste WordPress themes op dit moment. Er zijn honderden theme shops en marktplaatsen die allemaal themes verkopen. Om te bepalen welke themes er populair zijn, heb ik daarom gebruik gemaakt van Keyword Tool. Daarin heb ik gekeken naar welke themes het meeste wordt gezocht in Google en van daaruit de ranking opgesteld. Zie onderliggende zoekvolumes.

De 7 populairste WordPress themes

Divi

Divi

Divi van Elegant Themes is een flexibel multipurpose theme en page builder. Elegant Themes heeft meer dan 500.000 klanten, waaronder veel Divi gebruikers. Divi is mijn favoriete theme vanwege de flexibiliteit, mooie design, robuuste techniek, frontend builder en gebruiksvriendelijkheid. Daarbij is er een levende community ontstaan van ontwikkelaars en designers die mooie child-themes en praktische modules voor Divi aanbieden. Lees meer over Divi en Elegant Themes.
Zoekvolume:
108610
Avada

Avada

Avada is met meer dan 470.000 verkopen het beste verkochte theme van Themeforest. Het is een uitgebreid multipurpose theme. Het minimalistische design van Enfold zal ongetwijfeld hebben bijgedragen aan het grote succes. Persoonlijk heb ik Avada maar een paar keer voor kleine projecten gebruikt. Avada heeft pas laat een page builder geïntegreerd en op dat moment was ik al Enfold gebruiker. En persoonlijk vind ik het basisdesign goed, maar niet uitstekend. Desalniettemin een heel krachtig WordPress theme.
Zoekvolume:
95430
Elementor

Elementor

Elementor begon als een front-end pagebuilder plugin. Maar inmiddels is het een uitgebreide tool om zelf themes mee te bouwen. De plugin is gratis te downloaden in de WordPress repositor. De Pro versie bevat extra functionaliteiten. Zelf gebruik ik ook Elementor en ben erg tevreden. Het is erg uitgebreid, gebruiksvriendelijk en werkt stabiel. Ook technisch zit het goed in elkaar. Er zijn child-themes en addons beschikbaar. Mede daarom is Elementor ook erg populair onder professionals. Elementor is vergeleken met de concurrenten nog maar kort op de markt. Maar ze groeien razend hard. Elementor zou wel eens het populairste WordPress theme/plugin ooit kunnen worden.
Zoekvolume:
90100
BeTheme

BeTheme

BeTheme van Muffin Group is een flexibel multipurpose theme. Het theme is sinds mei 2014 op de markt en meer dan 130.000 keer verkocht. BeTheme is te gebruiken met de eigen Muffin pagebuilder of met de pagebuilder plugin van WPBakery. Met BeTheme kan je alle kanten op. Er zijn meer dan 260 demo designs beschikbaar.
Zoekvolume:
82670
Enfold

Enfold

Enfold staat bekend om zijn gebruiksvriendelijke page builder. Sinds de verschijning in april 2013 is het theme meer dan 170.000 keer verkocht. Het is een fantastisch theme! Ik heb er jaren mee gewerkt. Middels ons WordPress blog zijn we medeverantwoordelijk geweest voor het succes van Enfold in Nederland. Het basis-design van Enfold vind ik een zwakker punt. Daarom kies ik nu vaker voor Divi.
Zoekvolume:
45370
X | The Theme

X | The Theme

Het WordPress theme X van Themeco is eind 2013 op de markt gekomen. Het theme kwam direct met tientallen mooi ontworpen demo's. Vanaf het begin is dit thema dan ook erg populair. Inmiddels meer dan 190.000 keer verkocht. Ik heb het theme twee keer getest. Beide keren kwam ik er niet goed uit. Ik kreeg niet voor elkaar wat ik wilde. Dat kan heel goed aan mij liggen. Maar dat is ook de reden dat ik momenteel geen X gebruiker ben.
Zoekvolume:
36920
The7

The7

The7 is in november 2013 uitgebracht en inmiddels meer dan 130.000 keer verkocht. Het theme is erg flexibel en heeft zich knap staande weten te houden tussen alle multipurpose themes. The7 gaat met de tijd mee. Er worden regelmatig nieuwe functionaliteiten in updates toegevoegd. Ik heb The7 niet zelf gebruikt. Wel heb ik positieve referenties gehoord van andere ontwikkelaars.
Zoekvolume:
25830

Hosting

Ben je naast een WordPress theme ook nog op zoek naar WordPress hosting?

Er zijn duizenden hostingbedrijven. Tien jaar geleden waren er maar weinig bedrijven die goed waren in het hosten van WordPress websites. Weinig bedrijven hadden specifieke kennis van dit CMS in huis. Met veel errors en downtime als gevolg. Maar inmiddels zijn de meeste hostingbedrijven prima in staat om WordPress websites te hosten.  Het maakt dus eigenlijk niet zoveel uit waar je host. Maar dat is natuurlijk ook niet helemaal waar. Er zijn hostingbedrijven die voorop lopen. Die innovatieve functionaliteiten aanbieden. Met onderstaande bedrijven heb ik ervaring. Ze lopen voorop op het gebied van WordPress ontwikkelingen, hebben uitstekende support en een goede prijs-kwaliteit verhouding.

 • Siteground. Ik host de meeste WordPress websites bij Siteground, een Roemeens bedrijf met servers in Amsterdam. Siteground heeft een uitstekende support en scherpe prijzen (vanaf $4 per maand). Het bedrijf loopt voorop in het aanbieden van professionele WordPress functionaliteiten zoals ontwikkelomgevingen, gratis SSL, automatische updates en geavanceerde caching. Het gebruikerspanel (cPanel) is uitgebreid maar omslachtig. Neem de tijd om alle mogelijkheden te leren kennen. Lees meer over mijn ervaringen met Siteground.
 • WP Engine. In mijn vorige functie heb ik jarenlang met WP Engine gewerkt. WP Engine is wereldwijd een van de grotere WordPress hosting specialisten. Het bedrijf loopt voorop, heeft een zeer gebruiksvriendelijk gebruikerspaneel en 24/7 support. De kosten zijn met $29 per maand hoger dan Skyberate of Siteground. Maar als je kwaliteit zoekt, dan is WP Engine zeker een aanrader.
 • Skyberate. Nederlands bedrijf met snelle en groene hosting voor scherpe prijzen (vanaf €5 per maand). Fijne club om mee samen te werken.

Gratis persoonlijk advies

Kan ik je helpen met het kopen van een WordPress theme? Laat via een reactie mij het volgende weten:

 1. Wat voor website/theme heb je nodig?
 2. Heb je budget en wat is je budget?
 3. Wat is je WordPress niveau? Ken je WordPress als gebruiker? Heb je al eerder een WordPress website opgezet?
 4. Zijn er bepaalde websites die je mooi vindt?

Nadat ik je reactie heb ontvangen, probeer ik zo snel mogelijk een gericht advies te geven.

De reacties en mijn antwoord zijn openbaar zodat anderen er ook van kunnen leren.

Profiel van de auteur

Erwin van Ginkel

Als B2B Marketing Consultant help ik bedrijven om (internationale) groeiambities te realiseren. Ik gebruik daarvoor Account Based Marketing, Inbound Marketing of een combinatie van beide. Mijn expertise en ervaring sluit het beste aan bij het B2B bedrijven in het mkb. Met name bedrijven die SaaS (software), IT of technologie verkopen. Ook help ik startups zichzelf te positioneren.

De afgelopen 10 jaar heb ik tientallen bedrijven mogen adviseren, waaronder beursgenoteerde en wereldwijd opererende bedrijven.

Lees verder over Erwin...

66 Reacties

 • Hi Erwin,
  Ik wil voor een autoschadebedrijf een website met Wordpress maken. Maar ik zie door de templates het bos niet meer. Het wordt een pagina met redelijk veel informatie over de producten/diensten die ze bieden, maar er moet ook een gallery op met wat ze allemaal gedaan hebben.
  Ik werk wel al 20 jaar met CMS systemen, maar dit ziet er toch heel anders uit…
  Heb jij een tip voor me? Ik denk dat het voor mij misschien handig om een geïmporteerd thema/voorbeeld aan te passen?

  • Hoi Silvia,
   In principe lees ik nog geen criteria die heel bijzonder zijn. Een gallery is vaak een portfolio als items een eigen pagina hebben. Als het om alleen foto’s gaat, wordt het een Gallery genomend. In principe zullen de meeste themes dus wel voldoen. Vind je het fijn om een page builder te hebben? Dan kan ik Divi of Enfold aanbevelen. Moet je wel even induiken, maar geeft je flexibiliteit. Themes met pagebuilders hebben vaak demo’s die je kan importeren en aanpassen.

   Heb je die flexibiliteit minder nodig en wil je ook niet in de wereld van page builders duiken? Dan kan je ook kijken voor een theme op WordPress.org, CreativeMarket of TemplateMonster.

 • Graag wil ik advies welk thema zou passen. Ik ben wel een beetje bekend met wordpress en plug ins, heb al een aantal websites zelf gebouwd daarmee. Maar dat was voor de leuk. Nu wil ik een echte bedrijfspagina (na)bouwen. Aangezien ik nu wat ervaring heb opgedaan hoop ik dat zelf te kunnen en niet meer uit te hoeven besteden. Ik weet heel goed hoe de website er uit moet gaan zien en wat ie moet kunnen. Echter hoe kies ik nu een passend thema dat genoeg biedt, niet te veel extra’s meelevert en dat ik snel onder de knie krijg. Ik heb gekeken naar Avada en Divi. Door te zoeken naar vergelijking en ervaringen, kwam ik hier op jouw artikel uit. Hoe kan ik nu mijn wensenlijst afvinken en goed kiezen? Ik moet er de plug in woocommerce in kunnen zetten. Responsive zijn. Maar vooral de lay out van de huidige website moet er gemakkelijk in na te maken zijn. Want dat blijkt toch t mooiste te zijn. Dus ik hoef niet opnieuw de vormgeving te bedenken.

  • Hoi Patricia,

   De website Arboboek is qua design met een page builder goed na te bouwen. Aangezien je al een paar websites zelf hebt gebouwd zou ik inderdaad met een theme met een page builder aan de slag gaan. Zowel Avada als Divi zijn dan inderdaad prachtige producten. Vergeet ook Elementor niet. Dat is een plugin, maar daarmee kan je tegenwoordig hele websites bouwen. Ook echt een heel mooi product. Deze themes en plugin zijn wel zeer uitgebreid. Je zal meer mogelijkheden krijgen dan je nodig zal hebben. Zelf gebruik ik ook niet alles. Als je al websites kan bouwen, dan denk ik dat je daar uit gaat komen. Zoals eerder genoemd, gebruik ik zelf vooral Divi en ben daar heel tevreden over. Maar Elementor en Avada zijn ook prachtige producten met mooie recensies.

   Eventueel kan je overwegen om te kiezen voor een kleiner theme. Zelf spreken de themes van Artisan Themes, Visualmodo en ThemeTrust mij aan. Let er wel op dat zo’n theme compatible is met WooCommerce.

   Momenteel zijn alle themes responsive. Zeker degene die ik hierboven heb genoemd. Met de meeste page builder themes zoals Avada en Divi kan je blokken aan en uit zetten voor mobiel. Dan kan je eventueel voor mobiel alternatieve blokken maken. Divi geeft nog meer mogelijkheden. Daar kan je bijvoorbeeld voor een titel precies aangeven hoe groot deze op desktop, tablet en mobiel moet tonen. Divi is daarin koning! Voor Elementor geldt trouwens hetzelfde. Hoe ver Avada daar bijvoorbeeld in is, dat weet ik nog niet.

   Heb je zo voldoende info om verder te kunnen?

 • Beste Erwin,

  Nieuw in/@ Wordpress en thema’s! Erg blij met je artikel. Ik ben eigenaar van een online school en wil mijn huidige website om gaan bouwen in Wordpress. Mijn website heb ik een tijd geleden gemaakt in Webnode.

  Ik vind het erg moeilijk kiezen, omdat het thema wat ik op de ‘grote hoop’ vond maar 200 downloads heeft en geen reviews: https://nl.wordpress.org/themes/play-school-kindergarten/ Waarschijnlijk verkijk ik me op de Layout. Is zoiets ook te maken in Divi of Avada? In die laatste zie ik eigenlijk niets wat in de buurt komt.

  Heb jij een suggestie?
  Dank je wel!
  Groeten Wendy

  • Beste Wendy,

   Mooi dat het artikel je helpt. Dat is de bedoeling! 🙂 Goed ook dat je om hulp vraagt!

   Het WordPress theme Play School Kindergarten dat je hebt uitgekozen is inderdaad een klein theme. Dat hoeft geen probleem te zijn. Je website is namelijk ook eenvoudig. Technisch kan ik niet onder de motorkap kijken. Ik denk dat je voor dit theme moet gaan als het ontwerp je zo aanspreekt dat je maar heel weinig wilt aanpassen. Dan installeer je het theme zoals in de demo en je hoeft alleen maar teksten en afbeeldingen aan te passen. Dat is echt een voordeel! Ik zie op je website dat je les geeft via Skype. Dat betekent dat mensen via jouw website geen transacties hoeven te doen toch? Anders kan je een simpele webshop opzetten, maar dat vraagt ook weer andere criteria aan het theme. En dan denk ik dat ik eerder Divi of Avada zou adviseren.

   Divi en Avada zijn overigens erg flexibel. Je kan echt wel een website opzetten die eruit ziet als het ontwerp van het Play School Kindergarten theme. Dat vraagt wel dat je erin duikt. Lees ook mijn vorige reactie op het bericht van Maarten. Er zijn bijvoorbeeld gratis video tutorials beschikbaar voor Divi. Maar als het ontwerp van het Play School Kindergarten theme je aanspreekt en je website heeft geen webshop, dan kan je gerust dit theme uitproberen. In het ergste geval ben je $39 kwijt.

   Heb ik je zo geholpen. Ik ben benieuwd waar je voor kiest.

 • Beste Erwin,

  Wat een nuttige, leerzame en to the point informatie. Echt heel goed gedaan, ook voor mensen zoals ik die niet heel diep in de materie zitten.

  Vraag:
  Ik wil graag 2 website maken. Een voor een te verhuren vakantiehuis en een voor mijn eigen architectenbureau. De sites moeten makkelijk te bouwen en te onderhouden zijn.
  Voor het vakantiehuis is het allerbelangrijkst een geïntegreerde kalenderfunctie (als overzicht van vrije en geboekte dagen) en een boekings/ reserveringsmogelijkheid. Tevens zou een aparte betalingsoptie handig zijn maar niet echt noodzakelijk. Wat zou je mij hiervoor kunnen aanraden?

  Tevens is mijn eigen architectenbureau ook toe aan een nieuwe website. Hierbij is het vanzelfsprekend belangrijk om een mooi, minimalistisch design te hebben.

  Het DIVI thema + evt. boekingsformulier ofzo spreekt mij wel aan (met name de Visual Page Builder ) maar denk je dat dit te doen is? Ik wil me er best in verdiepen maar het moet geen nieuwe “studie” gaan worden. Dus zoals je vertelde al waarschijnlijk geen multi-purpose.
  Voor beide sites wil ik graag automatische updates vanuit het thema zelf. Mijn budget is voor beiden eenmalig rond de € 250 a € 300 allin of een lager bedrag van rond de €100,00/jaar met betaalde updates.

  Ik hoop dat je me kan adviseren want vooral een makkelijk thema voor dat vakantiehuis vind ik lastig. Alvast heel erg bedankt voor jouw moeite.

  Maarten

  • Beste Maarten,

   Allereerst leuk om te horen!

   Qua kalender moet ik je het antwoord schuldig blijven. Ik weet dat Bookly een erg populaire plugin is. Deze is in eerste instantie wel gericht op zakelijke afspraken inplannen. Bijvoorbeeld wanneer je met je fysiotherapeut een afspraak in wilt boeken. Ik zou anders even Googelen op ‘property Rental wordpress plugin’. Het kan niet zo ingewikkeld zijn, dus ik verwacht dat je er daar wel mee uitkomt.

   Omdat je twee websites wilt maken, waarvan er ook een voor zakelijk gebruik is, denk ik dat je met Divi een goede keuze maakt. En ja, je zal er wel in moeten duiken. Dat kost je een paar avondjes. Maar als architect zou dat niet het probleem moeten zijn. Voordeel is dat je de tools krijgt om zonder programmeerkennis een hele website naar je hand te zetten. Elementor zou ook een goede keuze kunnen zijn. Hier werk ik zelf minder mee en durf ik daarom met minder overtuiging aan te bevelen. Maar Elementor is ook erg populair en heeft goede recensies. Een vriend van mij, Pieter Kruidenier, geeft Divi trainingen. Dat kost een paar honderd euro, maar dan ben je wel een paar stappen verder. En de gratis oplossing zijn de instructievideos over Divi van Ferdy Korpershoek.

   De meeste premium themes hebben een pagebuilder en zijn qua niveau net zo complex als Divi. Ik heb nog even gekeken. Maar het wordt steeds moeilijker om ‘simpelere themes’ te vinden. Dus ik denk dat je het beste kan springen, video tutorial of training volgen en daarna genieten van alle mogelijkheden. En anders kan je ook bijvoorbeeld Wix, Weebly overwegen of andere WordPress alternatieven.

   Mocht je voor Divi gaan, dan ben ik benieuwd wat je daarvan vindt, zodat anderen ook leren hoe makkelijk/complex het is om in te stappen.

 • Hi Erwin,

  Bedankt voor dit uitgebreide artikel!

  Ik ben opzoek naar een nieuwe theme voor mijn website. Ik ben van reisblogger overgestapt naar zelfstandig reisadviseur. Wel wil ik gewoon doorgaan met bloggen en dit op 1 website houden. Ik wil graag een strakke website met op de home page wie ik ben, wat ik aanbied en eventueel reviews van klanten en verwijzingen naar mijn laatste (3) blogposts.

  De theme Indigo van Artisan Themes spreekt me erg aan, maar ook Travel Guide van Template Monster. Ik ben erg aan het twijfelen wat een verstandige keuze is. Ook gezien de kosten. Ik heb momenteel de theme Papillon van Themeforest en ben een paar jaar geleden er lang mee bezig geweest om het zo te krijgen zoals ik wou. Ik heb nu ook geen idee meer hoe ik dat heb gedaan. Daarnaast heb ik de afgelopen jaren veel problemen gehad met de website, en lukt het me niet meer om het zo te krijgen zoals ik wil. Ik denk dat dit mede komt omdat ik geen updates meer krijg. Maar ook in het eerste jaar tijdens de updates liep ik tegen veel problemen aan.

  Belangrijk voor mij is dus dat het allemaal vrij simpel is en makkelijk te vormen is zoals ik het wil. Daarnaast zie ik verder niks staan bij Artisan Themes en Template monster over lifetime licenties, alleen een uitgebreider pakken met hulp bij installeren ect. Klopt het dan dat ik ieder jaar weer opnieuw voor de theme moet betalen? En op deze manier problemen voorkom en het beste uit de website haal?

  Ik ontvang graag jouw advies. Alvast bedankt.

  Groetjes,
  Taina

  • Ha Taina,

   Mooie stap om reisadviseur te worden! Veel succes ermee!

   Allereerst:

   Themeforest heeft in principe lifetime licenties. Dat betekent dat je je theme kan updaten met de laatste versie. Dat is wel een ingewikkeld proces. Via ftp kan je je theme overschrijven en vervolgens moet je controleren hoeveel er gewijzigd is en dit aanpassen. Theoretisch kan je Papillon dus updaten. In de praktijk is het wat lastiger.

   Artisan Themes betaal je voor je theme. Je krijgt 1 jaar support en updates. Daarna betaal je weer $129 om de updates een jaar te verlengen. Let er wel op dat je de updates ook echt moet uitvoeren. Zo houd je je website veilig. Het lijkt een duurdere oplossing dan Themeforest, maar ik ben voorstander van een licentiemodel, omdat er nou eenmaal veel werk zit in het maken en onderhouden van themes. Als ontwikkelaars geen geld meer krijgen, zullen ze ook geen updates meer uitbrengen. En dat levert weer performance- en veiligheidsproblemen voor je website op.

   Zelf heb ik nog geen website gemaakt van Artisan Themes. Maar de website ziet er goed uit. Ik denk dat het niet zo moeilijk is, maar kan het dus niet uit eigen ervaring zeggen.

   Template Monster themes betaal je in principe ook eenmalig. Ik weet om eerlijk te zijn niet wat zij doen met updates. Het is alweer wat jaartjes geleden dat ik een website heb gemaakt met Template Monster. Dat waren destijds hele eenvoudige themes. Zo zit hun concept ook in elkaar. Later zijn er overigens wel functionaliteiten bijgekomen. Ze geven wel aan per theme hoe moeilijk deze in gebruik is.

   Persoonlijk zou ik de voorkeur geven aan Artisan Themes.

   Overigens ben ik groot fan van Divi. Dat is een framework waarvoor je even tijd moet nemen om te leren kennen. Maar het geeft zoveel mogelijkheden. Zij hebben bijvoorbeeld allemaal website layouts beschikbaar die je kan inladen en waarmee je hele mooie websites kan maken. Als ik jouw situatie inschat, dan zou je dat kunnen en ik denk dat je daar ook heel blij van gaat worden.

   Word je hier wijzer van? Laat me weten. Zal proberen volgende keer iets sneller te reageren 😉

   • Hi Erwin,

    Bedankt voor je reactie!

    Ik ben gewend om met FTP te werken, dus dat is geen probleem. Zo heb ik ook altijd de updates uitgevoerd. Maar loop toch tegen heel veel aan en krijg de website niet zoals ik wil. Daarom vind ik het ook tijd voor nieuwe theme, zodat ik weer even opnieuw kan beginnen.

    Divi ziet er ook goed uit. Wellicht dat dat de theme gaat worden.

    Ben er wel achter dat het gewoon een kwestie is van doen en uitproberen.

    Nogmaals bedankt!

 • Beste Erwin,

  Allereerst bedankt voor de uitgebreide adviezen en uitleg over Wordpress websitebuilding.

  Ik heb tot nu toe een gratis theme gebruikt voor 3 websites, voor mijn eigen bedrijf, een vereniging en een winkeltje.

  Nu ben ik van plan om een wat professionelere wp website op te zetten, allereerst voor mijn eigen bedrijf (pedicurepraktijk).

  Ik vind de Avada themes erg mooi, met name de medische. Ik heb een medische pedicurepraktijk.

  Maar als ik een account bij Envato aan wil maken en alle lettertjes lees, dan raak ik meteen in twijfel of het wel verstandig is om hiervoor te kiezen. Ik begrijp niet wat er allemaal voor extra aankopen bij gaan komen, terwijl ik een vrij eenvoudige website ga maken. Maar wel een met een hele mooie uitstraling. Dat vind ik belangrijk.

  Mijn budget is € 100,- (evt. per jaar) liefst voor gebruik van meerdere themes, zodat ik mijn twee andere websites ook flink kan updaten met een nieuw thema.

  Ik heb al een fijne webhosting, via Argeweb. Binnen mijn eigen serverruimte heb ik de WP applicatie (wordpress.org) van waaruit ik werk.

  Mijn favorieten:

  https://avada.theme-fusion.com/spa/
  https://avada.theme-fusion.com/dentist/

  Ik was eerst van plan om een abonnement op Divi te nemen, totdat ik dankzij jouw uitleg mezelf realiseerde dat ik als beginnend WP-er een veel te ingewikkelde pagebuilder dan zou moeten doorworstelen. Terwijl ik juist voor een Theme moet kiezen waar ik eenvoudig mee uit de voeten kan.

  Het is voor mij een hobby, zonder kennis van Html.
  Wat is jouw advies? Is een account bij Envato en dan het AVADA theme kopen slim?
  Of komt er nog van alles bij?

  Alvast heel erg bedankt voor je antwoord!!

  Mariëlle

  • Hoi Mariëlle,

   Allereerst zal ik wat over Envato en Avada vertellen. Bij Envato koop je een eenmalige licentie per website. Het bedrag dat je betaalt ($60) is dus per website. Maar je hoeft niet elk jaar te vernieuwen. Dat lijkt aantrekkelijk, maar is op den duur funest, omdat theme makers geld moeten krijgen om het theme te onderhouden en updaten. Er is weinig stimulans om een theme te updaten waaraan je weinig verdient. Nou is Avada wel een van de populairste en meest verkochte themes, dus dat zullen ze nog wel een tijdje onderhouden. Maar toch denk ik zelf dat een abonnementsmodel uiteindelijk voor iedereen beter is.

   Maar dat daargelaten. Avada is een prima product. Het lijkt qua mogelijkheden wel op Divi. Het zijn beide uitgebreide pakketten. Wat jou aanspreekt zijn de demo’s. Die zijn inderdaad erg handig voor starters. Ik denk dat Avada dan ook een prima product is voor jouw wensen. Maar vergis je niet. Achter de demo’s zitten dezelfde pagebuilders als bij Divi. Je zal dus ook in Avada moeten duiken om het theme en de pagebuilder goed te leren kennen. Maar aangezien je meerdere websites hebt, zou ik die stap echt nemen. Je gaat er plezier van hebben.

 • Beste Erwin,
  Binnenkort wil ik een site maken voor mijn nog op te starten bedrijfje. Ik heb een klein beetje ervaring met Wordpress maar vind het erg lastig.
  Ik zoek een thema voor een online coaching website. Er wordt geschreven over en weer via email (soort van hulpverlening). Het moet dus simpel zijn en de juiste uitstraling hebben. Kan jij me een tip geven?

  • Beste Elly,

   Er zijn voor jou diverse mogelijkheden.

   a) Kies bijvoorbeeld een ‘Resume WordPress theme’. Hierin staat de persoon centraal. En aangezien jij jezelf verkoopt, denk ik dat dit zou kunnen werken. Je kan er bijvoorbeeld verschillende vinden op Themeforest. Zelf vind ik Premium Layers een simpel maar prima theme.

   b) Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor een aanbieder die eenvoudige themes aanbieden. Er staat een lijstje in dit blog. Aanbieders met een mooi design zijn bijvoorbeeld Artisian Themes en Visualmodo.

   c) Maar als je het echt simpel wilt oplossen. Schroom niet om een standaard WordPress theme te gebruiken. Bijvoorbeeld Twenty Fifteen. Dit theme wordt meegeleverd met WordPress. Het is eenvoudig. Maar dat kan ook de kracht van je website zijn. De focus zit in de inhoud. In jouw geval zie ik dat ook goed voor me. En het kost je geen extra geld en het theme wordt goed onderhouden.

   Kom je zo verder?

 • Beste Erwin,
  Ik heb totaal geen ervaring, ben op zoek naar een geschikt thema om een vergelijkingsite op te zetten via affiliatie.
  Kun jij mij aan een geschikt thema helpen.
  Tips zijn ook van harte welkom.

 • Hoi Erwin,

  Ik zal eerlijk zijn. Ik vind het bouwen van een site met WP best wel lastig. Ik ben er al eens wat mee bezig geweest maar ik haakte af. Maar toch wil ik het nog eens proberen. Nu zie ik op jou site hier dat je diverse pakketten adviseert. Maar als ik bijvoorbeeld BeTheme koop. Is dit dan een pakket met meerdere thema’s ????

  • Beste Gert,
   Het bouwen van een WordPress website kan inderdaad lastig zijn. WordPress is prachtig. Maar er zijn zoveel mogelijkheden… In jouw geval adviseer ik je daarom niet om BeTheme te kopen. Dat is een multipurpose theme (zie uitleg in blog). Het is één theme, maar je kan er alle kanten mee op Voor starters kan het ook als ingewikkeld ervaren worden. Er zijn ook eenvoudigere themes te koop. Bijvoorbeeld via: Artisan Themes (mooi minismalistisch design), Visualmodo (mooi design, divers aanbod), Pixelgrade (heerlijk design voor blogs en magazines)
   ThemeTrust (minimalistisch design), Organic Themes (mooie no-nonsense themes), Template Monster (groot aanbod van diverse niche themes), Press75 (mooi design) of Organized Themes (kerken en stichtingen). Mijn tip is dan ook om te proberen om alle complexiteit te vermijden en het zo simpel mogelijk te houden. Daar heb je ook plezier van als je na het bouwen je website moet gaan onderhouden.

   • Beste Erwin,

    Dank je wel voor de duidelijke uitleg tot zover. Blijft nog wel één vraagje over. Als je daar een thema koopt. Krijg je er dan meerdere. Ik zoek eigenlijk iets in een pakket vorm. Dus dat er wat meerdere thema’s inzitten. Daar zou ik heel gelukkig van worden. Ik wil namelijk nu eerst voor niet te veel geld oefenen. En als ik het voor een deel onder de knie heb wil en kan ik er uiteindelijk wat mee gaan doen…. Maar mijn eerste doel is idd eenvoud…

    • Beste Gert,

     Bij deze shops koop je afzonderlijke themes. Bij multipurpose themes krijg je ook één theme. Binnen dat theme kan je demo’s inladen. Deze maken gebruik van pagebuilders.

     Als je echt met veel themes wilt werken, waarom zou je dan geen gebruik maken van gratis themes? En wat is trouwens de logica van het werken met meerdere themes?

     Je kan eventueel ook een abonnement nemen waarmee je onbeperkt themes kan gebruiken. Bijvoorbeeld Envato heeft een abonnement voor $33 per maand.

     • Beste Erwin,

      Even kort de reden van meerdere themes. Ik woon sinds een aantal jaren net over de grens in Duitsland. En als ik hier de lokale ondernemingen op internet zoek hebben ze of geen website, of een site uit de jaren 0. Even een zijspoor, vanaf 1 augustus heb ik geen baan meer en ik wil me meer gaan verdiepen in Internet en het bouwen van sites. En ik denk ( hier heb ik een klein marktonderzoekje naar gedaan ) dat er wel eens vraag naar kan zijn. De ondernemers die ik gesproken heb zouden best een leuke site willen hebben. En vooral een site die ook netjes op een mobile presenteert. Nu heb ik al wel wat sites gebouwd met andere tools. Die zijn eenvoudig maar ik heb het gevoel dat dit het net niet is. Ook omdat ik veel professionele website bouwers zie die alles in WordPress doen. En als ik daar toch wat mee wil gaan doen zou het lekker zijn als ik de toekomstige klanten wat kan laten zien…. Dus een pakket zou top zijn. Ook hoop ik dat “alles” daar dan inzit. Het mes snijdt dan aan twee kanten. Aanpassen van websites gaat vast wel lukken en dan ontdek ik gelijk hoe het allemaal een beetje in elkaar zit…. Dus vandaar al deze vragen…..

     • Beste Gert, als ik jouw situatie lees, dan zou ik ook serieus naar Divi van Elegant Themes kijken. Dit is een fantastisch pakket, waarmee je oneindig veel kanten op kan gaan. Je zal even tijd moeten nemen om alle mogelijkheden je eigen te maken. Maar aangezien je meerdere websites wilt verkopen, moet dat geen probleem zijn. Jouw klanten hoeven al deze mogelijkheden niet te kennen. Als ze eenmaal staan, zijn Divi websites makkelijk aan te passen. Er zit ook een front-end editor in. Bijkomend voordeel is dat Divi een onbeperkt abonnement heeft, waardoor je voor een eenmalige prijs van $249 levenslang updates krijgt en Divi voor een onbeperkt aantal websites mag gebruiken. Dus dat is ook nog een voordelige oplossing als je diverse websites gaat verkopen. Als tip zou ik je willen meegeven om niet alleen de ontwikkeling, maar ook het onderhoud van de WordPress websites te verkopen. De meeste kleine ondernemers hebben daar geen oog voor en houden jou er uiteindelijk toch verantwoordelijk voor als er iets mis gaat met de website. Met onderhoud heb je die verantwoordelijkheid, dus jij blij (structurele inkomsten) en zij blij (geen website sores).

      Succes ermee!

 • Hallo Erwin

  Wat fijn dat ik op de site wat meer info te zien krijg over de themes van Wordpress.

  Ik wil op mijn website graag info maar ook media en wil ik audio of andere producten verkopen, de webshop zal klein zijn.
  Nu weet ik dat je in bijna ieder thema media kan toevoegen.

  Wat raadt je me aan.
  Het liefst een free theme of vind je dat echt onverstandig?

  Ik zoek dus een theme als coach en therapeut die ook podcast plaatst en een afdelinkje met producten.
  Dat moet geen blog-site zijn, denk ik? wel wil ik graag de mogelijkheid houden om te kunnen bloggen als ik dat wil.
  Woocommerce gebruiken op het gekozen theme voor een webshop?

  Heb jij een suggestie?

  Groeten Helena

  • Beste Helena,

   Wat betreft audio verkopen kan je WooCommerce inderdaad gebruiken. Maar de populaire plugin Easy Digital Downloads zou daarvoor ook geschikt kunnen zijn. Maar ik twijfel bij wat ik je kan adviseren. De vraag is wel hoe groot het aantal verkopen gaat worden. Ik adviseer het niet om een webshop op te zetten als je 1 of 2 keer per maand een product verkoopt. Dan kan je betere een platte website hebben zonder webshop en bezoekers via een formulier het product laten bestellen (en handmatig opvolgen). Mijn vraag is dus hoe serieus, groot de webshop gaat zijn.

   Qua theme kan je alle kanten op. Een gratis theme is zeker een optie. Dat is afhankelijk van je wensen. Veel gratis themes zijn ook freemium. Met andere woorden, voor extra functionaliteiten ga je ook betalen. Echte uitgebreide gratis themes zijn zeldzaam aan het worden.

   Als je regelmatig iets nieuws gaat plaatsen, zoals een Podcast, dan ben ik zelf voorstander van een blog layout. Zelf ben ik erg enthousiast over de blog/magazine themes van Meks. Ik weet dat zij ook rekening houden met verschillende post types, zoals audio of video. Daarmee kan je invulling geven aan je Podcast. Je bent dan eenmalig een paar tientjes kwijt, maar krijgt er zoveel kwaliteit voor terug, dat ik je zo’n theme zeker aanbeveel boven een gratis theme. Zeker omdat je het professioneel wilt gaan gebruiken.

 • Beste Erwin, Ik ben al een tijdje bezig om een geschikte theme te vinden voor een nieuwe website/blog waarmee ik trouwarrangementen wil aanbieden in het buitenland. Ik heb een beetje ervaring met wordpress ( http://www.ilubuntutravel.nl en com) maar wil nu een mooie professioneel ogende site. Niet al te ingewikkeld, is ook niet nodig want boeken gaat niet online. Ik zie door de bomen het bos niet meer met al die themes. Zat zelf te denken aan avada van forestthemes maar ook aan Divi. Zou jij mij advies kunnen geven. Op http://www.ivoryandpearls.com zie je een beetje wat de bedoeling is wat er op moet komen te staan maar ik wil nu graag een ander theme dan mijn andere website. Alvast bedankt voor je reactie.

  • Beste Irene,

   De moderne themes zijn net als Legoblokjes. Je kan er zoveel kanten mee op, dat veel mensen door de bomen het bos niet meer zien. In jouw geval adviseer ik daarom om bij populaire themes zoals Avada en Enfold te kijken of er demo’s zijn die je aanspreken. Je kan zo’n demo dan inladen en hoeft niet alles zelf meer te bedenken. Divi werkt anders. Daar gebruik je child themes en Layout Packs. Ook daar kan je kijken of er iets is, wat je aanspreekt.

   Anderzijds kan je ook kijken of er simpelere themes op de markt zijn die niet alle mogelijkheden hebben. Minder mogelijkheden geeft minder flexibiliteit maar maakt het ook makkelijker. Ik ga daar in mijn blog op in bij de paragraaf ‘Multipurpose theme of niet?’.

   Laat me weten als je nog vragen hebt.
   Erwin

 • Beste Inge,

  Ik zie dat je nu Lightspeed (voorheen SEOshop) gebruikt. Dat staat bekend als prima webshop. Voordat je besluit over te stappen op WordPress, zou ik je willen adviseren om goed na te gaan of WordPress echt de oplossing is. Vanuit mijn ervaring is de combinatie webshop (WooCommerce) en meertaligheid (bijv. WPML) behoorlijk zwaar. Je knoopt twee grote plugins aan elkaar. Het kan wel, maar er zit toch veel werk achter om alles in de finesses werkend te krijgen. Daarbij is het zwaarder qua hosting en de combinatie WooCommerce/WPML heeft daarmee een slechte reputatie qua performance. En dan laat ik andere plugins en WooCommerce addons nog buiten beschouwing.

  In de tijd dat ik nog WordPress websites verkocht, was ik altijd beducht op aanvragen voor webshops. Vaak onderschat een webshop beheerder hoeveel werk er achter zit. In 5 minuten heb ik een WordPress installatie opgezet met WooCommerce en WPML. Maar om deze tot in de puntjes af te hebben, zit gewoonweg veel werk in. Daarbij heb je een goed hostingpakket nodig en het onderhoud vraagt ook aandacht. Je zit bij een bureau al snel op een bedrag van €5.000 tot €15.000 plus €50 tot €100 per maand aan hosting en onderhoud. Daarom adviseerde ik kleine webshops vaak Lightspeed/SEOshop aan.

  Mocht je desondanks tot zeker zijn dat je wilt overstappen. Dan raad ik een populair WordPress theme aan zoals Flatsome, Shopkeeper of WoodMart. Deze themes zijn erg flexibel en bieden de mogelijkheid om het design vanuit de backend helemaal naar je hand te zetten.

  Kom je er zo uit?

 • Dag Erwin, bedankt voor de grote hoeveelheid informatie op je blog! Ik ben zelf een blog aan het opzetten maar ik ben een beetje verward door de grote hoeveelheid over blogs op het internet. Ik schrijf veel, maar had nog nooit een blog. Ik ben wel al een tijd aan het experimenteren met gratis wordpress om te ontdekken hoe het werkt. Maar nu wil ik toch naar een meer serieuze blog via Bluehost. Ik stel deze vraag liever nu dan binnen een jaar.
  De meeste blogs over dit thema raden aan om een framework (meestal genesis) te gebruiken en daarna een child theme. Ik lees op jouw blog dat genesis vooral goed is voor mensen met technische kennis. Zit het framework meestal ook geïntegreerd in themes zoals de themes op mojomarketplace of andere? Op die websites wordt bij de themes meestal niet gesproken over een framework. Ik ga er dan van uit dat het child themes zijn en dat ik nog een framework moet aanschaffen? Ik neem ook aan dat het belangrijk is om een theme en framework te hebben die regelmatig geüpdate worden. Ik neem aan dat dit niet aan bluehost is maar aan de theme en framework ontwikkelaar? Ik weet het, het zijn beginnersvragen maar het zet mij even vast in mijn zoektocht. 😉 bedankt! Klara

  • Beste Klara,

   Goed dat je de vragen nu stelt!

   Allereerst denk ik dat je er goed aan doet om een keuze te maken tussen WordPress.com of WordPress.org. Bij de eerste betaal je per maand een bedrag en hoef je daarna geen zorgen meer te maken over de techniek. WordPress regelt hosting, onderhoud, themes, et cetera. Je hebt wel minder keuzemogelijkheden. Maar voor een blog meer dan voldoende. Bij WordPress.org installeer je zelf je eigen WordPress installatie bij een hostingbedrijf. In jouw geval Bluehost. De sky is de limit, maar je moet zelf meer doen aan onderhoud. Dit blog richt zich op themes die je installeert op een eigen WordPress installatie. Lees meer over WordPress.com: https://www.erwinvanginkel.nl/wat-is-wordpress-com/

   Genesis is een framework dat al heel lang bestaat. Het framework helpt ontwikkelaars om sneller en stabieler een theme te kunnen ontwikkelen. Feitelijk biedt het framework de 80% basis, zodat ontwikkelaars zich kunnen richten op de 20% finetuning. Dat bespaart veel tijd, maar biedt ook kwaliteit, omdat het framework voor duizenden mensen is ontwikkeld en dus een goede kwaliteit heeft. Het framework zit dan in het parent theme en de 20% finetuning wordt in een child-theme gestopt. Feitelijk gebruik je twee themes tegelijk. Bij Genesis koop je zowel het framework (de techniek) als het child theme (het ontwerp). Een paar weken geleden is Genesis overigens overgenomen door WP Enging, een groot hostingbedrijf, dus ik weet niet wat zij ermee van plan zijn en of ze Genesis in de huidige vorm aanhouden.

   Ik heb Genesis in het verleden uitgeprobeerd, maar het is voor mij te technisch. Ik ben uiteindelijk ook maar een marketingman. Tegenwoordig worden veel themes verkocht die er heel goed uitzien, veel aanpassingsmogelijkheden hebben en vriendelijk in gebruik zijn. Ik maak zelf altijd een child theme aan. Het voordeel is dat alle aanpassingen op het theme in het child theme zitten en niet in het parent theme. Als het parent theme met een update komt, raak je niet je aanpassingen kwijt, want deze zitten in je child theme. Maar goed, dit is alleen relevant als je zelf technische wijzigingen op je theme wilt maken. Een child theme kan je zelf heel makkelijk aanmaken via https://nl.wordpress.org/plugins/orbisius-child-theme-creator/. In dat geval hoef je dus alleen het parent theme aan te schaffen. Mijn blog behandelt met name parent themes.

   Updates worden uitgevoerd door de ontwikkelaar. Dat staat los van je hostingbedrijf. Je moet zelf de updates uitvoeren. Op zicht niet moeilijk, maar er kan wat gebeuren. Als je daar tegenop kijkt, is WordPress.com wellicht een serieus alternatief.

   Heb ik zo je vragen goed beantwoord?
   Erwin

 • Beste Erwin,
  Dank je wel voor je overzichtelijke toelichting. Wij staan ook op het punt een wordpress thema te kiezen voor onze nieuwe toekomstige site! Wij organiseren tours/rondleidingen in een stad. 1) We willen enerzijds een agenda overzicht van het aanbod tonen zoals: https://www.isalatheater.nl/agenda/
  2) En de mogelijkheid op de home pagina in blokken te verwijzen naar een pagina behorend bij tourproduct. (dit kan allemaal wel) Daarnaast gaan we in de toekomst een nieuwe corporate site bouwen en wil wel graag dezelfde template/tool gebruiken. Ik kom kom nu op divi uit. Maar twijfel vanwege de agenda mogelijkheden, ik heb wel de event-schedule plugin bekeken. Maar of z’n agenda bouwen ermee mogelijk is, is me niet geheel duidelijk. We hebben al een goed functionerende ticketshop dus dat is niet nodig. We vinden responisive heel belangrijk, en vrijheid om zelf kleur typografie/opmaak te bepalen. Budget uitgaande van 100euro. ALs je tip hebt, heel graag! alvast bedankt!

  • Beste Ivanka,

   Bedankt voor je vraag. Als ik het zo inschat, heb je een flexibel theme nodig waarmee je meerdere websites kan realiseren. Divi is dan inderdaad ook mijn favoriet. Maar onderzoek ook zeker Elementor. Dat is van oorsprong een plugin om pagina’s mee te bouwen, maar is momenteel in staat om de gehele layout van je website aan te sturen. En Elementor is erg populair, net als Divi.

   Zowel Divi als Elementor geven grote flexibiliteit in het aanpassen van opmaak en typografie. Ik zou bijna zeggen dat ze te flexibel zijn. Je kan er alle kanten mee op, maar je moet wel tijd nemen om alle mogelijkheden te leren kennen, zodat je er uit kan halen wat erin zit.

   Bij zowel Divi als Elementor heb je mogelijkheden om per blok te bepalen of en hoe het blok op mobiel getoond moet worden. Ze zijn dus niet alleen responsive, maar gaan nog een stap verder met de mogelijkheid om content aan te passen voor mobiele gebruikers.

   Qua agenda/evenementen zou ik de keuze maken voor een losse evenementen plugin (in combinatie met Divi of Elementor). Er zijn er diverse. Je vindt ze als je googelt op ‘event plugin wordpress’. Kies er een die qua functionaliteiten het beste past bij jullie wensen. Het is ook mogelijk dat je een theme kiest waar de agenda functionaliteit al inzit, maar persoonlijk zou ik deze liever scheiden. Dan houd je het beste van twee werelden.

   Heb je iets aan deze info? Laat me weten als je additionele vragen hebt.

 • Hallo Erwin,
  Prettig dat je zo laagdrempelig advies bij je kan vragen. Top.

  Ok. Daar gaat ie dan 🙂
  Ik zet een website in elkaar waar gebruikers zelf content kunnen plaatsen als ze zich hebben geregistreerd. Hiertoe heb ik onlangs (na lang zoeken) het thema Foot aangeschaft.
  (https://themeforest.net/item/foot-grid-frontend-submission-content-sharing/11063061)

  Nu ben ik op zoek naar een goede user plug in. Ik gebruik nu Ultimate Member (free) en die voldoet bijna helemaal goed. Er is echter 1 ding wat mist. Namelijk.

  Members kunnen niet aangeven dat ze geen mail willen ontvangen van andere members. Ik zoek daarom een additionele plug in waar dat mee gedaan kan worden.

  Ken jij daar misschien een betrouwbare plug in daarvoor?
  Ik heb plusminus 450 euro budget voor themes, plugins (security en privacy, users, RSS, vertaling, social login en rating)

  Daarnaast ben ik op zoek naar betrouwbaar advies en hulp bij bouw.

  Zelf ben ik heel erg nieuw in deze wereld. Kennis van HTML, CSS, JS etc heb ik niet.

  Mijn site is nog niet in de lucht. Het streven is om die op 10 juni aanstaande te lanceren.

  Hosting is bij Strato, 50GB.
  Wordpress versie 4.9.6
  belangrijkste Plugins geïnstalleerd en actief:
  -ZM Ajax Login & Register (hoort bij het theme Foot)
  – Access Press Anonymous Post (idem)

  -Akismet Anti-Spam (free license)
  -Ultimate Member (free license)
  -WP Mail SMTP
  -WP Maintenance Mode

  Alvast superbedankt voor je antwoord.
  Met hartelijke groet,
  Taal

  • Beste Taal,

   Ik heb de afgelopen jaren diverse intranets (membership sites) in WordPress ontwikkeld. Mijn ervaring is, hoe simpel het ook lijkt, het valt in de realiteit altijd tegen. Intranets zijn zo specifiek, dat het maar zelden gebeurt dat plugins helemaal aansluiten. Of ze zijn te groot met teveel functionaliteiten. Het aan elkaar knopen van plugins heeft ook nadelen. Dus het kan wel, maar vraagt wel enige aandacht.

   Ultimate Members ken ik sinds het moment dat het op de markt kwam. Ik was er destijds erg blij mee. Maar uiteindelijk liep ik ook bij deze plugin tegen de grenzen aan.

   Een paar opmerkingen:
   – Weet je zeker dat je in Ultimate Members niet kan uitzetten dat leden elkaar een e-mail kunnen sturen? Ik kan me bijna niet voorstellen dat er binnen deze plugin geen mogelijkheden zijn om dat te voorkomen. Maar het is voor mij 2 jaar geleden dat ik met de plugin heb gewerkt, dus ik weet niet wat de laatste stand van zaken is. Maar er moet een manier te vinden zijn. En Ultimate Members heeft een support forum op WordPress.org. Daar zou je wellicht je vraag kunnen stellen: https://wordpress.org/support/plugin/ultimate-member
   – Weet je zeker dat je Ultimate Member nodig hebt? In het Foot Theme zitten ook allerlei functionaliteiten. Kom je daar niet mee weg?
   – Er zijn veel andere Membership plugins. Allemaal hebben ze hun voordelen en nadelen. Chris Lema heeft een uitgebreid onderzoek gedaan naar Membership plugins. Zie http://chrislema.com/memberships-plugins/ Wellicht helpt je dit weer verder.

   Succes met je website!
   Erwin

   • Hi Erwin,
    Aan jouw advies heb ik al veel. Inmiddels heb ik me geregistreerd op het wordpressforum.
    De plugin zal ik nog een keer zorgvuldig onderzoeken op de functionaliteit m.b.t. email members onderling. Mogelijk zit dat er in de betaalde versie bij.

    Het Foot thema is erg cool, maar Ik heb geen ‘landingspage’ voor users gezien. Wel een childtheme dus ik ga kijken wat dat inhoudt.

    Ook top de link naar het resultaat van Chris Lema’s onderzoek.
    Al met al heb je me weer een flink eind op weg geholpen. Dank je wel.

    Ik zal zeker terugkomen op jouw site. Met jouw adviezen vind ik zeker een oplossing voor mijn probleem. Als je dat leuk vindt laat ik je tzt weten waar ik voor gekozen hebt.

    Hartelijke groet,
    Taal

 • hoi Erwin

  Ik ben fotograaf. Wat ik nu heb, heb ik een jaar of 14 geleden gemaakt in kladblok, en diverse codes erbij gedaan. Nu is het tijd om met de tijd mee te gaan. Uiteraard draait de hele website om foto`s, moet uiteraard responsive zijn, en mijn beelden moeten in een database komen. Een site die de foto`s wat groter kan weergeven maar toch snel blijft. Wie weet heb je nog voorkeuren of tips qua template voor me. Vroeger een weblog gehad, dus wat dat betreft weet ik wel een beetje hoe of wat. Kosten kunnen me niet zoveel schelen, het moet gelijk goed gedaan worden eigenlijk. Hoop wat tips van je te krijgen!
  Raymond

 • Hi Erwin, ik wil een website opzetten over een bepaald thema. Hierover moeten reacties achtergelaten kunnen worden, die pas geplaatst worden nadat ik ze gelezen heb. Normaal maak ik een website in HTML met CSS en Javascript, zodat ik de site precies kan bouwen zoals ik dat wil. Maar vanwege het interactieve karakter en mijn gebrek aan kennis over PHP en MySQL, lijkt het mij handig om Wordpress te gaan gebruiken.

  Het moet worden zoals deze website: https://www.rouwverwerking.net/

  Welke template raad jij mij aan?

  • Beste Kaat, wat jij beschrijft is een WordPress website in de meest basale vorm. WordPress was ooit een blog en daarom zitten interactiemogelijkheden zoals reacties standaard in WordPress. Dat betekent dat je in principe heel veel themes kan gebruiken. De website van Rouwverwerking is gebaseerd op het framework van GeneratePress. Deze is standaard gratis. De betaalde versie met uitgebreide mogelijkheden kost $40. Je kan met dit framework zelf bepalen hoe je website eruit komt te zien qua kleuren en indeling. Op basis van wat ik nu weet (technische kennis en voorbeeldwebsite), zou ik je dat adviseren. Als GeneratePress niet voldoet, laat me weten waarom niet, dan denk ik mee met een alternatief. Succes!

   • Hartelijk dank voor je advies, Erwin. Ik heb GeneratePress aangeschaft en het is precies wat ik zocht. Simpel en toch veelzijdig.
    Groet, Kaat.

 • Hi Erwin
  Ik ga een wordpress website voor mijn bedrijf (management consulting) bouwen. Ik heb een template nodig met een zakelijke uitstraling, simpel design met aparte pages (producten, contact, over mij etc.) , blog functionaliteit en kunnen linken naar een autoresponder. Ik ben geen ervaren wordpress gebruiker…..en zie inderdaad door de bomen het bos niet. Ik wel er max 100 euro aan uitgeven. Heb jij een advies?

  • Hoi Miranda,

   Kan je wat meer vertellen over hoe technisch je bent en wat je technische ambities zijn? En heb je ook wel eens nagedacht over WordPress.com, waar je zelf geen hosting/onderhoud hoeft te doen? Op basis daarvan kan ik kijken wat voor soort theme ik je ga aanbevelen.

 • Hi Erwin, ik heb met plezier je blog door zitten lezen. Ik ben zelf net begonnen met het opzetten van een wp site en heb op je blog goede tips gelezen.
  De keuze is is erg groot in themes, wat ik zou willen vragen is wat vindt jij van Oshine en de Tatsu frontpage builder of geef je dan liever de voorkeur aan Visual Composer van bijvoorbeeld The Gem

  • Ha Paul, dat is een leuke vraag. Zelf heb ik niet met Oshine en de Tatsu frontpage builder gewerkt. Maar ik heb wel veel ervaring met themes waarin de pagebuilder geïntegreerd is en situaties waarin themes en pagebuilders los staan.

   Mijn ervaring met pagebuilders die in de themes zelf zitten zijn Enfold en Divi. Zelf geef ik de voorkeur aan de integratie van theme en pagebuilder. Dat komt omdat ik als marketeer kies voor het gemak. Ik vind het bijvoorbeeld plezierig dat de layout van zowel de pagebuilder als het theme overeenkomen. Maar de geïntegreerde oplossing heeft ook nadelen. Je wordt heel afhankelijk van de leverancier en de updates die zij doen. Zeker bij Themeforest is dit spannend, want hun businessmodel was tot kort geleden zo opgezet dat je als gebruiker eenmalig een theme koopt en daarna onbeperkt updates krijgt. Je kan je voorstellen dat het voor leveranciers op met zo’n business model op een gegeven moment aantrekkelijk wordt om te stoppen met het updaten van oudere themes. Alleen de succesvolle themes bij Themeforest zoals Avada en Enfold zullen voldoende inkomsten krijgen om de blijven ondersteunen. Oshine is met bijna 20 duizend verkopen in zekere zin ook een succesvol theme. En het aangepaste businessmodel van Themeforest (betalen voor support) helpt ook, maar het blijft tricky…

   Er zijn veel mensen die vinden dat themes het design moeten bepalen en dat plugins voor functionaliteiten moeten zorgen. Voor de zuiverheid van het ecosysteem hebben zij in zekere zin helemaal gelijk. Aparte plugins hebben ook meer focus en je mag daarom verwachten dat hun pagebuilders beter zijn. Met Visual Composer heb ik geen goede ervaring. Maar eerlijk is eerlijk. Dat was in de beginjaren (2012, 2013). Zij hebben toen updates uitgebracht die hele websites overhoop gooiden. Verschrikkelijk! In 2015 heb ik het nog een kans gegeven, maar ik liep toen helemaal vast op de (on)gebruiksvriendelijkheid.

   Wel heel enthousiast ben ik over Elementor. Zijn zijn nog maar een paar jaar op de markt, maar het is echt een fantastische pagebuilder. Heel gebruiksvriendelijk. Ik hoor van steeds meer professionals dat zij Elementor gebruiken. Sommigen gebruiken een simpel theme en combineren Elementor met een plugin om je header en footer ook door Elementor te laten bepalen. In zo’n geval bouw je je gehele website op met Elementor. Dan moet je wel je hele eigen design opbouwen. Heel goed voor designers, maar als marketeer wil ik mijn tijd daar liever niet aan besteden. Dus uiteindelijk werk ik zelf vaker met themes waarin de pagebuilder geïntegreerd is.

   Heb ik zo je vraag beantwoord? Laat me weten als je vervolgvragen hebt.

   • Goedendag Erwin bedankt voor je uitleg. Goed te lezen hoe het vanuit jouw standpunt als marketeer wordt bekeken. Zelf heb ik meer een design achtergrond en ben gewend te werken met adobe zoals illustrator, indesign en photoshop en ben dus visueler ingesteld. Ondertussen heb ik me verder verdiept in alle opties, en ik kom toch uiteindelijk terecht bij Divi. Daar vindt ik de divi builder er goed uitzien en denk dat ik daar veel flexibeler bij ben dan bij oshine, daar zie ik toch veel beperkingen. Elementor heeft ook wel goede mogelijkheden, maar vooralsnog eerst aan de gang met Divi

 • Beste Erwin,
  Ik ben sinds kort zzper en organiseer evenementen op maat. Denk hierbij aan personeelsdag, jubileum, beursdeelname etc. De website die ik zelf wil maken moet overzichtelijk zijn (niet te veel scrollen, dus tabjes). Het moet vooral informatie geven en hoeft verder niet veel te kunnen. Ik heb wel een logo, maar (nog) niet veel foto’s . Ik wil met vlak/kleurgebruik een aantrekkelijk site maken. In het woud van mogelijkheden zie ik nog niet echts wat ik hiervoor zou kunnen gebruiken. Heb jij een tip? vriendelijke groet, Eugenie

  • Beste Eugenie,

   Als ik je beschrijving lees zou ik vooral denken aan twee soorten themes. De eerste zijn de Resume themes. Deze zijn speciaal bedoeld voor freelancers en zzp’ers die zich online willen presenteren. Meestal zijn deze themes klein van opzet. Je ziet gelijk dat het overzichtelijke websites zijn. En de foto van de freelancer/zzp’er staat centraal. Dat is tenslotte het product dat verkocht wordt. Je kan een overzicht van Resume themes vinden op bijvoorbeeld Themeforest.

   Een andere mogelijkheid om je overzichtelijk te presenteren is via een one-page theme. Je presenteert je hele website op een pagina. De best verkochte themes hebben de mogelijk om een demo website voor freelancers in te laden. Ik heb zelf veel ervaring met Enfold. Zij hebben een demo speciaal voor freelancers die mij erg aanspreekt: https://kriesi.at/themes/enfold-freelancer Zou dat geen mooie website voor je zijn?

   Wat vind je van mijn ideeën? Als je me laat weten welke richting je kiest, kan ik je verder helpen met je keuze voor een theme.
   Succes!

   • Beste Erwin,
    Wat grappig ik had ondertussen twee opties gevonden: Premium Layers en …. enfold freelancer. Deze laatste vind ik heel speels en verrassender dan de premium layers. Alleen houden de grote vierkante foto’s mij een beetje tegen. Of kun je hier ook gekleurde vlakken van maken en/of de verhouding tekstvlak fotovlak veranderen?
    groet

    • Beste Eugenie, dat is heel bijzonder. Uit alle duizenden mogelijkheden komen we met dezelfde optie!

     Ik heb veel met Enfold gewerkt. Het is heel flexibel en je kan inderdaad van de foto’s gekleurde vlakken maken of de verhouding aanpassen. De flexibiliteit verplicht je wel om je er in te verdiepen, zodat je het beste gebruik kan maken van alle mogelijkheden die dit WordPress theme biedt. Als je daartoe bereidt bent, kan ik je zeker aanbevelen om met Enfold aan de slag te gaan en de freelancer demo als uitgangspunt te nemen.

 • Beste Erwin, fijn hoor, dit artikel. Geeft goede richting aan mijn zoektocht naar een geschikt Wordpress Theme.
  Ik ben op zoek naar een niet te complex thema voor mijn communicatie-bedrijf. Kort, informatief , met een duidelijke call to action. Verder zou ik de website zelf willen maken (heb enige ervaring met Wordpress). Ik denk – op jouw advies – aan het thema Hero of Beckett. Zou je dat aanbevelen? Is het te doen om deze thema’s zelf in te richten?
  Hartelijke groet,

  • Beste Hester, ik houd inderdaad van de eenvoud van de themes van ThemeTrust. Zowel Beckett als Hero zijn wat oudere themes, maar volstaan prima voor eenvoudige websites van zzp’ers of kleine organisaties. Ik heb onlangs iemand geholpen en een van de nieuwste themes van ThemeTrust gekozen (Create). Deze heeft in vergelijking met de oudere themes veel meer mogelijkheden. Maar daar was ik niet enthousiast over. Ik ben enthousiast over de oudere ThemeTrust themes, omdat ze heel simpel zijn en er goed uitzien. Je kan weinig wijzigen en dus simpel een mooie website kan opzetten. Dat was met Create in mijn geval niet zo. De themes die jij hebt geselecteerd zijn wel eenvoudig. Besef wel dat je het moet doen met de layout die je aangeleverd krijgt.
   Kan je daar al je wensen mee voldoen? En wat zou je verder willen? Eventueel kan ik meekijken wat je alternatieven zijn?

 • Beste Erwin, super artikel, bedankt! Ik ben coach en trainer. Op dit moment heb ik een (te) oude webpagina. Het kan best zijn dat ik van richting ga veranderen, dus heb ik een interim oplossing nodig. Misschien alleen maar een pagina met korte beschrijving over mij en services, met blog of link naar blog en de mogelijkheid om voor een newsletter in te schrijven. Ik ben een beginners wordpress cursus aan het volgen en wil het graag zelf kunnen doen. Responsive, simple, niet te grote foto’s, niet te veel gedoe…Een idee voor me? Alvast bedankt. Anne

 • Hoi Erwin,

  Wat een goed artikel!! Ik zie inderdaad door de bomen het bos soms niet meer en jouw tips helpen absoluut. Ik heb een speciaal matras ontwikkeld en wil dit matras m.b.v. een wp/woocommerce shop aan de man brengen. Belangrijk voor mij zijn een strak design waarbij ik met name de USP’s van het matras wil uitlichten. Qua theme ben ik uitgekomen in de “single product” hoek waarbij de themes Strollik en Shopscape er voor mij uitspringen. Aan de andere kant zit ik ook te kijken naar Divi vanwege de redenen die jij in jouw artikel noemt. Wat zou je mij kunnen adviseren? Alvast bedankt voor je reactie

  Groeten, Thijs

  • Beste Thijs,
   Ik denk dat je goed onderweg bent in je zoektocht. Ik gebruik inderdaad graag Divi. Maar wel voor bedrijfs websites. Ik ben ervan overtuigd dat je met Divi een uitstekende Single Product webshop kan maken. Maar daarvoor heb je wel veel handigheid nodig, omdat je het design binnen Divi voor de webshop zelf moet opbouwen. Themes zoals Strollik en Shopscape hebben al veel werk voor je gedaan (Strollik heeft mijn voorkeur ivm aantal verkopen).

   Ik zou zelf ook de goed verkopende WooCommerce themes met een Single Shop demo in je overweging mee te nemen. Bijvoorbeeld het theme Shopkeeper heeft twee Product Landingpage demo’s.

   Ben benieuwd welke keuze je uiteindelijk gaat maken. Succes met het vermarkten van je matras. Laat me maar weten als je aanvullende vragen hebt.

  • Hoi Erwin,

   Na lezing van je artikel en bekijken van je voorgestelde thema’s is mijn keuze gevallen op het thema Oshine (de “one page” versie). Dit omdat je met dit thema zeer overzichtelijke en transparante websites met mooie galerijen kunt maken zonder al teveel toeters en bellen . En het lijkt me ook dat er met de pagebuilder prettig en duidelijk te werken is.
   Bedankt voor je advies, want door de duizelingwekkende hoeveelheid thema’s van Wordpress is er voor de leek haast niet meer uit te komen.

 • Hoi Erwin,

  Met veel interesse heb ik je website over WP themes gelezen, waarin je ook aanbiedt hierover een advies te willen geven. Graag wil ik hier gebruik van maken bij de keuze van een WP theme. Hieraan wil ik rond de € 100,- uitgeven.
  Momenteel gebruik ik voor het aanbieden van mijn schilderijen de website wimkorfage.nl, gebaseerd op het WP thema Pinbaord (hosting via Hostnet).
  Onlangs ben ik gestopt met schilderen en maak nu beeldjes van geairbrushte klei. Een mooie gelegenheid om deze nieuwe activiteit met een nieuwe, frisse website te starten. Voor de outlook wilde ik uitgaan van de website http://holy-smoke.co.uk.
  Daarbij moet de website ook de mogelijkheid geven aan bezoekers om zich in te kunnen laten schrijven op een nieuwsbrief (email marketing).
  Zou je mij willen helpen met je advies hieromtrent.

  Met vriendelijke groeten
  Wim Korfage

  • Beste Wim,

   Graag help ik je via deze weg een stap verder. Ik heb een specifiek artikel geschreven voor kunstenaars. zie: https://www.erwinvanginkel.nl/portfolio-wordpress-themes-designers-en-kunstenaars/
   In dit artikel ga ik nog niet in op individuele themes. Zelf maak ik graag gebruik van Divi van Elegant Themes. Dat is een flexibel framework. Je moet jezelf wel tijd geven om er handig in te worden. Voordeel is bijvoorbeeld dat in het framework ook een handige plugin zit, waardoor bezoekers zich kunnen inschrijven voor je nieuwsbrief.

   Voor portfolio websites ben ik er niet zeker van of Divi de beste oplossing is. Daar ga ik ook op in het eerder genoemde artikel voor kunstenaars en portfolio website. Je zou ook eens kunnen kijken naar themes die volledig gespecialiseerd zijn op weergave van portfolio’s. Bijvoorbeeld Oshine of Kalium.

   Heb ik je zo verder geholpen? Laat me maar weten met welke vragen je zit.

 • Ik ben zojuist zelf begonnen met het installeren van Wordpress en nu fase 2 het kiezen van een thema 🙂

  Omdat ik al snel overrompeld werd door alle thema’s ben ik gaan googlen op zoek naar advies.
  En kwam ik dit artikel tegen. Erg fijn om wat tips te lezen!

  Mijn wens is om een succesvolle webshop in baby en kinderkleding te openen!
  En om op te vallen heb ik de volgende look &feel en functionaliteiten in gedachte.
  De look&feel met wat meer ruimte voor foto’s en ook video’s. Daarnaast wil ik ook een wekelijkse korte blogs en artikelen plaatsen.
  De functionaliteiten zijn ook belangrijk en daarbij denk ik aan betaalsysteem (Woocommerce), aanpassen lay-out en categorieen, kleur/lettertype en ik zou graag ook een automatische vertaling hebben naar het Engels van mijn website. Daar bestaat dacht ik ook een plugin voor?

  Hopelijk kun jij mij meer wegwijs maken:-)

  • Beste Femke,

   Een heel professioneel en flexibel theme om webshops mee te maken is Flatsome. Binnen dit theme kan je alle kanten op qua foto’s/video’s en je krijgt flexibiliteit om het design van het blog met de theme instellingen naar je hand te zetten.

   Qua vertalingsplugin zou ik Google Language Translator proberen: https://nl.wordpress.org/plugins/google-language-translator/ (ben zelf alleen niet zo’n fan van automatische vertalingen).

   Het opzetten van een goede webshop is ingewikkeld. Enerzijds qua technologie, maar bovenal qua organisatie en marketing. Ik wens je er veel succes mee!

   • Hi Erwin,

    Het lijkt mij ook best ingewikkeld om een webshop in Wordpress goed op te zetten, maar we gaan ervoor!
    Gelukkig zijn er mensen zoals jij met kennis en kunde. Ik hoorde laatst van iemand dat Atelier van Swift ideas van Themeforest een goed alternatief is. En iemand anders vertelt me nu dat ik een snel thema moet kiezen (ik denk dat er bedoeld wordt eentje die snel laadt) en dan combineren met pagebuilder Elementor.

    En ging het mij even duizelen.. thema’s, pagebuilers en zoveel opties. Welke is nu de beste optie voor een webshop met veel foto’s/video’s en blog mogelijkheden? 🙂

    Waarschijnlijk kun jij mij wel wegwijs maken tussen als die adviezen. Er zou eigenlijk een vergelijk.nl moeten gaan komen op basis van functionaliteiten en look&feel want een leek die wil gaan starten komt hier niet uit hoor haha

    • Beste Femke,

     Atelier is net als Flatsome een goed en populair theme om een webshop mee op te zetten. Flatsome is wat ouder (2013) dan Atelier (2015). Er zijn ook nog andere populaire webshop themes op Themeforest zoals Shopkeeper, The Retailer en Bazar Shop. Ik heb zelf geen webshop opgezet met Flatsome of Aterlier, dus ik ken niet de finesses van de themes. Je kan bijvoorbeeld kijken welk theme je het mooiste vind en welke de beste functionaliteiten heeft en deze uitproberen. Mocht het niet werken, dan kan je alsnog de ander kiezen. Dat kost je wel de aankoop van een extra theme, maar dat zou ik er persoonlijk voor over hebben.

     Over de snelheid zou ik je niet druk maken bij de aankoop van het theme. Snelheid is wel relevant, zeker voor webshops. WooCommerce staat erom bekend je website te vertragen. Zeker in combinatie met andere zware plugins zoals WPML (vertalingen). Kies daarom voor kwalitatieve hosting. Dat heeft het meeste impact op je snelheid. Populaire themes zoals Flatsome zijn overigens wel geoptimaliseerd voor snelheid.

     Elementor gebruik ik zelf ook. Ik ben er ook enthousiast over. Flatsome heeft een eigen Custom Page Builder. Ik zou er als beginneling voor kiezen om een theme te kiezen waarin de Page Builder geintegreerd is. Maar die persoon die jou heeft geadviseerd heeft ook gelijk. Er zit ook wat in om de page builder los te gebruiken. Maar voor jou wordt het denk ik (te) ingewikkeld. Vandaar mijn advies voor een theme waarin de page builder geintegreerd is.

     Je hebt gelijk. Er zijn zoveel themes en ze hebben allemaal voor- en nadelen. Soms moet je het gewoon uitproberen. Er worden overigens ook themes verkocht met een niet tevreden, geld terug garantie. Dan kan je wel experimenteren en als je ontevreden bent je geld terug vragen. Heb op dit moment niet voor ogen welke websites dat zijn, maar dat moet te vinden zijn via Google.

     Nogmaals succes!

 • Zelf ben ik ook wel eens op zoek naar een thema voor een van mijn websites. Maar je ziet al snel door de bomen het bos niet. Het is niet makkelijk. Super handig en duidelijk artikel met veel waardevolle tips. Thanks!

  • Ha François, bedankt voor je reactie. Heb jij onlangs niet gekozen voor een WordPress theme van ThemeTrust? Hoe kwam je daarbij en wat is je ervaring (als niet zo ervaren WordPress gebruiker)?

Reageer