Op internet worden duizenden professionele WordPress themes verkocht. Hoe kies je als koper? In dit artikel geef ik tips waar je op moet letten. En ik geef de 10 populairste theme shops én WordPress themes.

In 2009 waren er honderden WordPress themes beschikbaar. Het aantal betaalde premium WordPress themes was ook nog beperkt. Deze themes hadden voornamelijk een eenvoudig design en waren bedoeld voor blogs en magazine websites. In deze periode ben ik begonnen met het opzetten van WordPress websites. Ik kan me nog herinneren dat ik uren heb gezocht om een WordPress theme te vinden dat op de homepage geen sidebar gebruikte. Het is me niet gelukt. Uiteindelijk heb ik de sidebar er uit moeten slopen. De website staat trouwens nog steeds live. 🙂

Je moest in 2009 nog echt goed zoeken naar themes die voor organisaties te gebruiken waren. Dat was toen. Inmiddels worden er duizenden WordPress themes op internet verkocht. Het is voor kopers niet makkelijk om een keuze te maken.

Waar moet je op letten?

Multipurpose theme of niet?

Een multipurpose theme is een framework waarmee gebruikers zonder te programmeren zelf het design van hun website in elkaar kunnen zetten. Zie het als een blokkendoos waarmee je met hetzelfde WordPress theme totaal verschillende websites kan bouwen. Zelf ben ik enthousiast gebruiker van multipurpose themes. Mijn favoriete multipurpose theme is Divi van Elegant Themes. Ook heb ik jarenlang met veel plezier gewerkt met Enfold van Kriesi.

Maar…. Multipurpose themes hebben een groot nadeel. Ze bieden zoveel mogelijkheden dat je als beginnend gebruiker door de bomen het bos niet meer ziet. Ik ben veel mensen tegen gekomen die er gewoonweg niet uitkomen. Om een multipurpose theme goed te gebruiken, moet je bereid zijn om tijd te stoppen in het leren kennen van de mogelijkheden. In de praktijk wordt 95% van de aangeboden functionaliteiten niet gebruikt. Vanuit technisch oogpunt zijn de themes zware pakketten. Soms vertragen ze je website. Ook werken multipurpose themes niet altijd samen met andere plugins. Daarbij heeft een multipurpose theme regelmatig updates nodig om te voorkomen dat er bugs optreden. En multipurpose themes bevatten veel code en zijn daarmee gevoelig voor veiligheidslekken. Voor eenvoudige WordPress websites vind ik een multipurpose theme daarom niet geschikt.

Zelf gebruik ik ook graag niche themes. Dat zijn themes die gemaakt zijn voor een specifieke toepassing. Bijvoorbeeld bruiloften, stichtingen en kerken. Ik heb een aantal kleine themeshops waar ik graag mijn themes koop: ThemeTrust (minimalistisch design), Template Monster (groot aanbod van diverse niche themes), Organic Themes (mooie no-nonsense themes), Press75 (mooi design) en Organized Themes (kerken en stichtingen). Ik gebruik de niche themes uit deze theme shops wanneer ik binnen enkele uren een professionele website wil realiseren.

Geïntegreerde functionaliteiten

Het design van een WordPress website wordt bepaald door het theme. WordPress plugins zijn bedoeld voor het toevoegen van functionaliteiten. In de praktijk hebben veel WordPress themes functionaliteiten geïntegreerd. Denk aan een custom post type voor weergave van een portfolio of activiteiten. Of een page builder voor het opzetten van het design van pagina’s.

Geïntegreerde functionaliteiten hebben voor- en nadelen. Voordeel is dat de functionaliteit geïntegreerd is in het design van de website. Bij gebruik van een aparte plugin moet je soms css code toevoegen om de weergave van de betreffende functionaliteit in lijn te krijgen met het design van het theme. Extra voordeel is dat je voor de gewenste functionaliteiten geen extra plugins hoeft aan te schaffen. Het is dus ook een goedkope oplossing.

Nadelen zijn er ook. In de praktijk worden de meegeleverde functionaliteiten vaak beperkt gebruikt. De functionaliteiten maken het theme groter en daarmee heb je meer kans op bugs en veiligheidslekken. Je doet er verstandig aan om een theme met veel functionaliteiten regelmatig te updaten. Een ander nadeel is dat je niet meer zo makkelijk op een ander WordPress theme kan overstappen. Je verliest bij een overstap ook de functionaliteiten die je gebruikt.

De ideale situatie is dat themes compatible zijn met bestaande plugins. De functionaliteiten worden buiten het theme gehouden. Bij gebruik van de plugin ervaar je als gebruiker geen problemen in techniek of stijlbreuk. Deze manier van werken wordt gehanteerd door de populaire theme shop ThemeIsle.

Plugin compatibility

Onervaren WordPress gebruikers adviseer ik om heel beperkt WordPress plugins te gebruiken. Maar als je dan toch een plugin gebruikt, controleer of deze compatible is met het WordPress theme.  Plugin compatibilty betekent het design van de plugin overeenkomst met het design van het theme. En de makers van het theme hebben getest of er geen bugs voordoen bij de combinatie van het theme en de plugin.

Er zijn populaire plugins die door veel mensen gebruikt worden. Zoals WooCommerce (webshop), Gravity Forms (formulieren) of WPML (meertaligheid). Bij het gebruik van deze zware plugins is de ondersteuning vanuit het theme noodzakelijk voor het goed functioneren van de WordPress website.

Onderhoud en support

Theme shops hanteren prijsmodellen in verschillende vormen en maten. Kijk goed of je eenmalig moet betalen of jaarlijks. Jaarlijks betalen lijkt onaantrekkelijk. Maar de keerzijde is dat de themeshops geld blijven binnenkrijgen voor support en theme updates. Dat komt de kwaliteit ten goede. Er zijn ook lifetime licenties, waar je eenmalig betaalt en daarna blijvend support en updates krijgt.

Ga je meerdere websites met het gekochte WordPress theme selecteren? Neem dat dan ook mee. Op de populaire marktplaats Themeforest bijvoorbeeld, betaal je eenmalig. Maar wel per website. Bij de grootste theme shop Elegant Themes mag je de themes onbeperkt gebruiken, maar betaal je jaarlijks. Of je kan ervoor kiezen om eenmalig een duurdere lifetime licentie aan te schaffen.

Wat vinden anderen van het theme?

Bekijk voordat je een theme koopt naar de reacties die anderen op het theme hebben gegevens. Soms vind je de reacties op de pagina waarop het theme verkocht wordt. En anders kan je ook Googelen op ‘[naam theme] review’. Verdiep je in hoe het theme bekend staat en wat de ervaringen van anderen zijn. Ook verkoopaantallen geven aan hoe populair een theme is en hoeveel budget een theme shop beschikbaar heeft voor verbetering van het theme.

Automatisch updaten

Het is een groot voordeel als je een theme automatisch kan updaten vanuit de backend van WordPress. Alternatief is dat je de themebestanden via ftp overschrijft. Het lijkt heel logisch dat je een theme vanuit de backend automatisch kan updaten. Maar in de realiteit zijn er nog veel themes die deze functionaliteit niet beschikken. Het wordt niet altijd op de website of productpagina van een theme aangegeven hoe het updaten gaat. Je kan eventueel een pre-sales vraag stellen voordat je het theme koopt.

Niet gratis downloaden!

Laat je niet verleiden om een betaald theme ergens gratis te downloaden. Allereerst is het niet eerlijk ten opzichte van de theme ontwikkelaars. Voor een beperkt bedrag kan je de mooiste themes kopen. Maar je brengt ook je eigen website in gevaar. Het is namelijk erg makkelijk voor hackers om code aan een theme toe te voegen en deze daarna gratis te verspreiden. Op deze manier is je website al gehackt voordat hij live staat.

Populairste theme shops

Er zijn honderden webshops die WordPress themes verkopen. Hoe bepaal je wat de populairste Theme Shops zijn? Ik ben een ervaren gebruiker van WordPress themes en heb goed overzicht van de markt. Maar zelfs als ervaren gebruiker lukt het me niet om een compleet overzicht te hebben. Daarvoor is de markt te groot en te dynamisch. Daarom heb ik besloten om een objectief criterium te gebruiken. Ik heb uiteindelijk gekozen voor de Alexa rank. Alexa doet een schatting van de populariteit van de website op basis van het surfgedrag van een representatieve groep gebruikers. Ik heb de Alexa rank vergeleken met de Ahrefs rank. De Ahrefs rank is gebaseerd op het linkprofiel van websites. De rankings kwamen in grote lijnen overeen. Alexa is voor dit doeleinde betrouwbaarder, omdat veel themes een link naar de themeshop bevatten en zo het linkprofiel van Ahrefs te zwaar beïnvloeden.

De 10 populairste marktplaatsen en theme shops

ThemeForest

ThemeForest

ThemeForest is met meer dan 9.000 themes de grootste marktplaats voor WordPress themes. Op Themeforest worden kwalitatief hoogwaardige themes verkocht. Flexibele, maar tevens complexe, multipurpose themes domineren de marktplaats. Lees verder
Alexa rank:
416
Creative Market

Creative Market

Creative Market is een marktplaats voor online producten. Veel kleine theme shops verkopen hun themes via de marktplaats. In totaal worden er meer dan 3.000 themes te koop aangeboden. Lees verder
Alexa rank:
2220
Elegant Themes

Elegant Themes

Elegant Themes is de met meer dan 400.000 klanten de grootste theme shop. Vlaggenschip is Divi, een theme en page builder plugin. Divi is mijn favoriete theme vanwege de flexibiliteit, technische robuustheid en de producten die vanuit de community voor Divi worden aangeboden. Lees verder
Alexa rank:
2837
Template Monster

Template Monster

Template Monster is met 1.400 WordPress themes de theme shop met het grootste aanbod van themes. De themes zijn qua design op maat gemaakt voor niche markten zoals hotels, kapsalons, plastische chirurgie. Voor ieder wat wils. De themes zijn eenvoudig in gebruik. Lees verder
Alexa rank:
2875
WooCommerce

WooCommerce

WooThemes behoorde lange tijd tot de populairste theme shops. De themes stonden bekend vanwege de goede techniek en documentatie. De focus is de afgelopen jaren volledig komen te liggen op de e-commerce plugin WooCommerce. Na overname door Automattic is de naam gewijzigd naar WooCommerce. Er worden nog themes verkocht, maar persoonlijk ben ik niet kapot van het design. Lees verder
Alexa rank:
4131
MOJO Marketplace

MOJO Marketplace

De MOJO Marketplace (voorheen MOJO themes) is een marktplaats voor WordPress themes. De marktplaats is al jaren een alternatief voor Themeforest, maar heeft zich nooit weten te positioneren als een serieuze concurrent. Desondanks worden er nog steeds bijna 1.000 themes te koop aangeboden, waar ongetwijfeld kwalitatief goede themes tussen zitten. Lees verder
Alexa rank:
20626
StudioPress

StudioPress

StudioPress is bekend van het solide technische Genesis framework dat op meer dan 200.000 website wordt gebruikt. Genesis heeft een actieve en enthousiaste community van ontwikkelaars. Het Genesis framework installaleer je als theme, waarna een child theme het design bepaalt. Het Genesis framework koop je bij StudioPress. De child-themes kan je bij zowel StudioPress of derden kopen. Lees verder
Alexa rank:
20834
Themify

Themify

Themify.me is met meer dan 70.000 klanten een populaire theme shop. De WordPress themes zijn gebouwd op het Themify Framework. Vlaggenschip is het flexibele multipurpose theme Ultra. Voor $79 per jaar mag je alle themes gebruiken, inclusief een jaar support en updates. Lees verder
Alexa rank:
29960
iThemes

iThemes

iThemes behoort tot de oudste aanbieder van Premium WordPress themes. Inmiddels is de focus verlegt van themes naar plugins voor veiligheid en onderhoud. In 2010 heb ik voor het laatst een theme gebruikt. Op dit moment vind ik het design onvoldoende om ze als theme shop aan te bevelen. De plugins zijn daarentegen uitstekend en verdienen zeker mijn aanbeveling. Lees verder
Alexa rank:
33636
CSSigniter

CSSigniter

CSSIgniter is een Griekse theme shop, opgericht in 2010. De themes hebben qua design een eigen stijl. Ik heb zelf eenmaal een theme van CSSIgniter gebruikt. Ik moest een website in een avond maken en dat is met een CSSIgniter theme gelukt. Dat zegt ook veel over de themes. Ze zijn erg eenvoudig. Je hebt weinig aanpassingsmogelijkheden. Dat is een voordeel als je weinig kennis hebt en snel een website wilt realiseren. Voor techneuten zijn de CSSIgniter themes niet geschikt. Daarvoor hebben ze te weinig aanpassingsmogelijkheden. Lees verder
Alexa rank:
76120

Populairste WordPress themes

In mijn zoektocht naar nieuwe themes kijk ik altijd naar de populariteit van een WordPress theme. Goed verkochte themes zijn reeds door anderen geselecteerd en goed bevonden. Daarbij hebben themes die goed verkopen ook budget om hun product continu te verbeteren.

In dit blog heb ik onderzoek gedaan naar de populairste WordPress themes op dit moment. Er zijn honderden theme shops en marktplaatsen die allemaal themes verkopen. Om te bepalen welke themes er populair zijn, heb ik daarom gebruik gemaakt van Keyword Tool. Daarin heb ik gekeken naar welke themes het meeste wordt gezocht in Google en van daaruit de ranking opgesteld. Zie onderliggende zoekvolumes.

De 10 populairste WordPress themes

Divi

Divi

Divi van Elegant Themes is een flexibel multipurpose theme en page builder. Elegant Themes heeft meer dan 400.000 klanten, waaronder veel Divi gebruikers. Divi is mijn favoriete theme vanwege de flexibiliteit, mooie design, robuuste techniek, frontend builder en gebruiksvriendelijkheid. Daarbij is er een levende community ontstaan van ontwikkelaars en designers die mooie child-themes en praktische modules voor Divi aanbieden. Lees meer over Divi en Elegant Themes.
Zoekvolume:
108610
Avada

Avada

Avada is met meer dan 300.000 verkopen het beste verkochte theme van Themeforest. Het is een uitgebreid multipurpose theme. Het minimalistische design van Enfold zal ongetwijfeld hebben bijgedragen aan het grote succes. Persoonlijk heb ik Avada maar een paar keer voor kleine projecten gebruikt. Avada heeft pas laat een page builder geïntegreerd en op dat moment was ik al Enfold gebruiker. En persoonlijk vind ik het basisdesign goed, maar niet uitstekend. Desalniettemin een heel krachtig WordPress theme.
Zoekvolume:
95430
BeTheme

BeTheme

BeTheme van Muffin Group is een flexibel multipurpose theme. Het theme is sinds mei 2014 op de markt en meer dan 68.000 keer verkocht. BeTheme is te gebruiken met de eigen Muffin pagebuilder of met de pagebuilder plugin Visual Composer. Met BeTheme kan je alle kanten op. Er zijn meer dan 260 demo designs beschikbaar.
Zoekvolume:
82670
Enfold

Enfold

Enfold staat bekend om zijn gebruiksvriendelijke page builder. Sinds de verschijning in april 2013 is het theme meer dan 126.000 keer verkocht. Het is een fantastisch theme! Ik heb er jaren mee gewerkt. Middels ons WordPress blog zijn we medeverantwoordelijk geweest voor het succes van Enfold in Nederland. Het basis-design van Enfold vind ik een zwakker punt. Daarom kies ik nu vaker voor Divi.
Zoekvolume:
45370
Genesis Framework

Genesis Framework

Het Genesis Framework van StudioPress is een robuust technisch framework om websites mee te bouwen. Genesis staat bekend om zijn snelheid. Het framework installeer je als hoofdthema, waarna een child theme het design van de website bepaalt. Child themes zijn te koop bij StudioPress en bij derden. Om Genesis goed te gebruiken heb je technische kennis nodig. Het framework is populair bij ontwikkelaars. Ik probeer juist programmeren te vermijden. Lees mijn ervaringen met Genesis vanaf 2009.
Zoekvolume:
40340
X | The Theme

X | The Theme

Het WordPress theme X van Themeco is eind 2013 op de markt gekomen. Het theme kwam direct met tientallen mooi ontworpen demo's. Vanaf het begin is dit thema dan ook erg populair. Ik heb het theme twee keer getest. Beide keren kwam ik er niet goed uit. Ik kreeg niet voor elkaar wat ik wilde. Dat kan heel goed aan mij liggen. Maar dat is ook de reden dat ik momenteel geen X gebruiker ben.
Zoekvolume:
36920
The7

The7

The7 is in november 2013 uitgebracht en inmiddels meer dan 64.000 keer verkocht. Het theme is erg flexibel en heeft zich knap staande weten te houden tussen alle multipurpose themes. The7 gaat met de tijd mee. Er worden regelmatig nieuwe functionaliteiten in updates toegevoegd. Ik heb The7 niet zelf gebruikt. Wel heb ik positieve referenties gehoord van andere ontwikkelaars.
Zoekvolume:
25830
Zerif

Zerif

Zerif van Theme Isle is het populairste theme van de officiële WordPress.org theme directory. Zerif kenmerkt zich door eenvoud en minimalistisch design. Het theme is compatible met populaire plugins zoals WooCommerce en de Siteorigin Page Builder. Er is van Zerif een gratis variant beschilkbaar. Via een betaalde licentie krijg je toegang tot alle functies van het theme.
Zoekvolume:
25130
Flatsome

Flatsome

Populair WooCommerce theme dat in september 2013 is uitgebracht en inmiddels meer dan 46.000 keer verkocht. Het thema is erg flexibel en biedt je de mogelijkheden om je eigen webshop in WordPress en WooCommerce op te zetten.
Zoekvolume:
19500
Salient

Salient

Wellicht had Salient hoger in deze lijst horen te staan, omdat 'salient' een algemeen zoekwoord is en ik dit algemene zoekverkeer niet de het onderzoek heb meegenomen. Het theme is uitgebracht in maart 2013 en inmiddels meer dan 63.000 keer verkocht. Het theme staat bekend om het mooie design en flexibliteit. Lange tijd heeft Salient geen page builder ondersteuning gehad. Inmiddels gebruikt het theme een eigen versie van de populaire Visual Composer page builder plugin.
Zoekvolume:
17760

Gratis persoonlijk advies

Kan ik je helpen met het kopen van een WordPress theme? Laat via een reactie mij het volgende weten:

 1. Wat voor website/theme heb je nodig?
 2. Heb je budget en wat is je budget?
 3. Wat is je WordPress niveau? Ken je WordPress als gebruiker? Heb je al eerder een WordPress website opgezet?
 4. Zijn er bepaalde websites die je mooi vindt?

Nadat ik je reactie heb ontvangen, probeer ik zo snel mogelijk een gericht advies te geven.

De reacties en mijn antwoord zijn openbaar zodat anderen er ook van kunnen leren.

Profiel van de auteur

Erwin van Ginkel

Als online business consultant helpt Erwin b2b-bedrijven digitaal te transformeren. Dit blog is bedoeld om kleine organisaties en particulieren met een beperkt budget op weg te helpen met een WordPress website en marketing. Lees verder...

16 Reacties

 • Beste Erwin, fijn hoor, dit artikel. Geeft goede richting aan mijn zoektocht naar een geschikt Wordpress Theme.
  Ik ben op zoek naar een niet te complex thema voor mijn communicatie-bedrijf. Kort, informatief , met een duidelijke call to action. Verder zou ik de website zelf willen maken (heb enige ervaring met Wordpress). Ik denk – op jouw advies – aan het thema Hero of Beckett. Zou je dat aanbevelen? Is het te doen om deze thema’s zelf in te richten?
  Hartelijke groet,

  • Beste Hester, ik houd inderdaad van de eenvoud van de themes van ThemeTrust. Zowel Beckett als Hero zijn wat oudere themes, maar volstaan prima voor eenvoudige websites van zzp’ers of kleine organisaties. Ik heb onlangs iemand geholpen en een van de nieuwste themes van ThemeTrust gekozen (Create). Deze heeft in vergelijking met de oudere themes veel meer mogelijkheden. Maar daar was ik niet enthousiast over. Ik ben enthousiast over de oudere ThemeTrust themes, omdat ze heel simpel zijn en er goed uitzien. Je kan weinig wijzigen en dus simpel een mooie website kan opzetten. Dat was met Create in mijn geval niet zo. De themes die jij hebt geselecteerd zijn wel eenvoudig. Besef wel dat je het moet doen met de layout die je aangeleverd krijgt.
   Kan je daar al je wensen mee voldoen? En wat zou je verder willen? Eventueel kan ik meekijken wat je alternatieven zijn?

 • Beste Erwin, super artikel, bedankt! Ik ben coach en trainer. Op dit moment heb ik een (te) oude webpagina. Het kan best zijn dat ik van richting ga veranderen, dus heb ik een interim oplossing nodig. Misschien alleen maar een pagina met korte beschrijving over mij en services, met blog of link naar blog en de mogelijkheid om voor een newsletter in te schrijven. Ik ben een beginners wordpress cursus aan het volgen en wil het graag zelf kunnen doen. Responsive, simple, niet te grote foto’s, niet te veel gedoe…Een idee voor me? Alvast bedankt. Anne

 • Hoi Erwin,

  Wat een goed artikel!! Ik zie inderdaad door de bomen het bos soms niet meer en jouw tips helpen absoluut. Ik heb een speciaal matras ontwikkeld en wil dit matras m.b.v. een wp/woocommerce shop aan de man brengen. Belangrijk voor mij zijn een strak design waarbij ik met name de USP’s van het matras wil uitlichten. Qua theme ben ik uitgekomen in de “single product” hoek waarbij de themes Strollik en Shopscape er voor mij uitspringen. Aan de andere kant zit ik ook te kijken naar Divi vanwege de redenen die jij in jouw artikel noemt. Wat zou je mij kunnen adviseren? Alvast bedankt voor je reactie

  Groeten, Thijs

  • Beste Thijs,
   Ik denk dat je goed onderweg bent in je zoektocht. Ik gebruik inderdaad graag Divi. Maar wel voor bedrijfs websites. Ik ben ervan overtuigd dat je met Divi een uitstekende Single Product webshop kan maken. Maar daarvoor heb je wel veel handigheid nodig, omdat je het design binnen Divi voor de webshop zelf moet opbouwen. Themes zoals Strollik en Shopscape hebben al veel werk voor je gedaan (Strollik heeft mijn voorkeur ivm aantal verkopen).

   Ik zou zelf ook de goed verkopende WooCommerce themes met een Single Shop demo in je overweging mee te nemen. Bijvoorbeeld het theme Shopkeeper heeft twee Product Landingpage demo’s.

   Ben benieuwd welke keuze je uiteindelijk gaat maken. Succes met het vermarkten van je matras. Laat me maar weten als je aanvullende vragen hebt.

  • Hoi Erwin,

   Na lezing van je artikel en bekijken van je voorgestelde thema’s is mijn keuze gevallen op het thema Oshine (de “one page” versie). Dit omdat je met dit thema zeer overzichtelijke en transparante websites met mooie galerijen kunt maken zonder al teveel toeters en bellen . En het lijkt me ook dat er met de pagebuilder prettig en duidelijk te werken is.
   Bedankt voor je advies, want door de duizelingwekkende hoeveelheid thema’s van Wordpress is er voor de leek haast niet meer uit te komen.

 • Hoi Erwin,

  Met veel interesse heb ik je website over WP themes gelezen, waarin je ook aanbiedt hierover een advies te willen geven. Graag wil ik hier gebruik van maken bij de keuze van een WP theme. Hieraan wil ik rond de € 100,- uitgeven.
  Momenteel gebruik ik voor het aanbieden van mijn schilderijen de website wimkorfage.nl, gebaseerd op het WP thema Pinbaord (hosting via Hostnet).
  Onlangs ben ik gestopt met schilderen en maak nu beeldjes van geairbrushte klei. Een mooie gelegenheid om deze nieuwe activiteit met een nieuwe, frisse website te starten. Voor de outlook wilde ik uitgaan van de website http://holy-smoke.co.uk.
  Daarbij moet de website ook de mogelijkheid geven aan bezoekers om zich in te kunnen laten schrijven op een nieuwsbrief (email marketing).
  Zou je mij willen helpen met je advies hieromtrent.

  Met vriendelijke groeten
  Wim Korfage

  • Beste Wim,

   Graag help ik je via deze weg een stap verder. Ik heb een specifiek artikel geschreven voor kunstenaars. zie: https://www.erwinvanginkel.nl/portfolio-wordpress-themes-designers-en-kunstenaars/
   In dit artikel ga ik nog niet in op individuele themes. Zelf maak ik graag gebruik van Divi van Elegant Themes. Dat is een flexibel framework. Je moet jezelf wel tijd geven om er handig in te worden. Voordeel is bijvoorbeeld dat in het framework ook een handige plugin zit, waardoor bezoekers zich kunnen inschrijven voor je nieuwsbrief.

   Voor portfolio websites ben ik er niet zeker van of Divi de beste oplossing is. Daar ga ik ook op in het eerder genoemde artikel voor kunstenaars en portfolio website. Je zou ook eens kunnen kijken naar themes die volledig gespecialiseerd zijn op weergave van portfolio’s. Bijvoorbeeld Oshine of Kalium.

   Heb ik je zo verder geholpen? Laat me maar weten met welke vragen je zit.

 • Ik ben zojuist zelf begonnen met het installeren van Wordpress en nu fase 2 het kiezen van een thema 🙂

  Omdat ik al snel overrompeld werd door alle thema’s ben ik gaan googlen op zoek naar advies.
  En kwam ik dit artikel tegen. Erg fijn om wat tips te lezen!

  Mijn wens is om een succesvolle webshop in baby en kinderkleding te openen!
  En om op te vallen heb ik de volgende look &feel en functionaliteiten in gedachte.
  De look&feel met wat meer ruimte voor foto’s en ook video’s. Daarnaast wil ik ook een wekelijkse korte blogs en artikelen plaatsen.
  De functionaliteiten zijn ook belangrijk en daarbij denk ik aan betaalsysteem (Woocommerce), aanpassen lay-out en categorieen, kleur/lettertype en ik zou graag ook een automatische vertaling hebben naar het Engels van mijn website. Daar bestaat dacht ik ook een plugin voor?

  Hopelijk kun jij mij meer wegwijs maken:-)

  • Beste Femke,

   Een heel professioneel en flexibel theme om webshops mee te maken is Flatsome. Binnen dit theme kan je alle kanten op qua foto’s/video’s en je krijgt flexibiliteit om het design van het blog met de theme instellingen naar je hand te zetten.

   Qua vertalingsplugin zou ik Google Language Translator proberen: https://nl.wordpress.org/plugins/google-language-translator/ (ben zelf alleen niet zo’n fan van automatische vertalingen).

   Het opzetten van een goede webshop is ingewikkeld. Enerzijds qua technologie, maar bovenal qua organisatie en marketing. Ik wens je er veel succes mee!

   • Hi Erwin,

    Het lijkt mij ook best ingewikkeld om een webshop in Wordpress goed op te zetten, maar we gaan ervoor!
    Gelukkig zijn er mensen zoals jij met kennis en kunde. Ik hoorde laatst van iemand dat Atelier van Swift ideas van Themeforest een goed alternatief is. En iemand anders vertelt me nu dat ik een snel thema moet kiezen (ik denk dat er bedoeld wordt eentje die snel laadt) en dan combineren met pagebuilder Elementor.

    En ging het mij even duizelen.. thema’s, pagebuilers en zoveel opties. Welke is nu de beste optie voor een webshop met veel foto’s/video’s en blog mogelijkheden? 🙂

    Waarschijnlijk kun jij mij wel wegwijs maken tussen als die adviezen. Er zou eigenlijk een vergelijk.nl moeten gaan komen op basis van functionaliteiten en look&feel want een leek die wil gaan starten komt hier niet uit hoor haha

    • Beste Femke,

     Atelier is net als Flatsome een goed en populair theme om een webshop mee op te zetten. Flatsome is wat ouder (2013) dan Atelier (2015). Er zijn ook nog andere populaire webshop themes op Themeforest zoals Shopkeeper, The Retailer en Bazar Shop. Ik heb zelf geen webshop opgezet met Flatsome of Aterlier, dus ik ken niet de finesses van de themes. Je kan bijvoorbeeld kijken welk theme je het mooiste vind en welke de beste functionaliteiten heeft en deze uitproberen. Mocht het niet werken, dan kan je alsnog de ander kiezen. Dat kost je wel de aankoop van een extra theme, maar dat zou ik er persoonlijk voor over hebben.

     Over de snelheid zou ik je niet druk maken bij de aankoop van het theme. Snelheid is wel relevant, zeker voor webshops. WooCommerce staat erom bekend je website te vertragen. Zeker in combinatie met andere zware plugins zoals WPML (vertalingen). Kies daarom voor kwalitatieve hosting. Dat heeft het meeste impact op je snelheid. Populaire themes zoals Flatsome zijn overigens wel geoptimaliseerd voor snelheid.

     Elementor gebruik ik zelf ook. Ik ben er ook enthousiast over. Flatsome heeft een eigen Custom Page Builder. Ik zou er als beginneling voor kiezen om een theme te kiezen waarin de Page Builder geintegreerd is. Maar die persoon die jou heeft geadviseerd heeft ook gelijk. Er zit ook wat in om de page builder los te gebruiken. Maar voor jou wordt het denk ik (te) ingewikkeld. Vandaar mijn advies voor een theme waarin de page builder geintegreerd is.

     Je hebt gelijk. Er zijn zoveel themes en ze hebben allemaal voor- en nadelen. Soms moet je het gewoon uitproberen. Er worden overigens ook themes verkocht met een niet tevreden, geld terug garantie. Dan kan je wel experimenteren en als je ontevreden bent je geld terug vragen. Heb op dit moment niet voor ogen welke websites dat zijn, maar dat moet te vinden zijn via Google.

     Nogmaals succes!

 • Zelf ben ik ook wel eens op zoek naar een thema voor een van mijn websites. Maar je ziet al snel door de bomen het bos niet. Het is niet makkelijk. Super handig en duidelijk artikel met veel waardevolle tips. Thanks!

  • Ha François, bedankt voor je reactie. Heb jij onlangs niet gekozen voor een WordPress theme van ThemeTrust? Hoe kwam je daarbij en wat is je ervaring (als niet zo ervaren WordPress gebruiker)?

Reageer