Samenvatting
Dit artikel is behoorlijk lang en gaat de diepte in op mijn ervaringen met diverse themes en aanbieders. Geen tijd of zin om te lezen? Divi van Elegant Themes en Elementor zijn een theme en een plugin waarmee je zonder te programmeren de mooiste en meest professionele websites kan bouwen. Fantastisch spul!
Ben je niet zo handig of heb je niet zoveel tijd? Koop dan een eenvoudiger theme dat je bijvoorbeeld kan vinden via Creative Market. En wil je gewoon je eigen weg zoeken? Themeforest is by far de grootste en beste marktplaats van WordPress themes.
Hoe het begon…
In 2007 werd ik mede-eigenaar van een marketingbureau. In die tijd bouwden we websites in open-source CMS’en voor vrienden, stichtingen en kerken. Ik had ervaring met Joomla!, Drupal en sinds 2009 ging ik ook met WordPress experimenteren. Over WordPress was ik laaiend enthousiast. We gingen als bedrijf WordPress websites verkopen op basis van beschikbare themes. Dat ging erg goed. Ik monitorde jarenlang alle themes en wist precies welke themes er waren en welke je het beste kon gebruiken in een specifieke situatie.
Van 2011 tot en met 2016 heb ik meegewerkt aan de ontwikkeling van minimaal 150 WordPress websites. Websites voor zzp’ers tot beursgenoteerde en wereldwijd opererende organisaties. Sinds 2017 ben ik weer full-time als B2B marketing adviseur aan het werk. Ik maak dus geen WordPress websites meer voor klanten. Wel voor mezelf. En af en toe help ik vrienden. De kennis die ik van WordPress themes heb, deel ik in deze blog. Daarmee hoop ik je te helpen om door de bomen het bos te zien!
Terug naar 2009
WordPress bestaat sinds 2003. In 2009 waren er al wel honderden WordPress themes beschikbaar. Deze themes hadden voornamelijk een eenvoudig design en waren bedoeld voor blogs en magazine websites. Het aantal betaalde premium WordPress themes was ook nog beperkt. Ik kan me nog herinneren dat ik uren heb gezocht om een WordPress theme te vinden dat op de homepage geen sidebar gebruikte. Het is me niet gelukt. Uiteindelijk heb ik de sidebar er uit moeten slopen…
Je moest in 2009 nog echt goed zoeken naar themes die voor organisaties te gebruiken waren. Dat was toen. Inmiddels worden er tienduizenden WordPress themes op internet verkocht. Het is voor kopers niet makkelijk om een keuze te maken. Daar probeer ik je in de blog mee te helpen!
Waar moet je op letten?
Multipurpose theme of niet?
Een multipurpose theme is een framework waarmee gebruikers zonder te programmeren zelf het design van hun website in elkaar kunnen zetten. Zie het als een blokkendoos waarmee je met hetzelfde WordPress theme totaal verschillende websites kan bouwen. Zelf ben ik enthousiast gebruiker van multipurpose themes. Mijn favoriete multipurpose theme is Divi van Elegant Themes. Ook heb ik jarenlang met veel plezier gewerkt met Enfold van Kriesi.
Maar…. Multipurpose themes hebben een groot nadeel. Ze bieden zoveel mogelijkheden dat je als beginnend gebruiker door de bomen het bos niet meer ziet. Ik ben veel mensen tegen gekomen die er gewoonweg niet uitkomen. Om een multipurpose theme goed te gebruiken, moet je bereid zijn om tijd te stoppen in het leren kennen van de mogelijkheden. In de praktijk wordt 95% van de aangeboden functionaliteiten niet gebruikt. Vanuit technisch oogpunt zijn de themes zware pakketten. Soms vertragen ze je website. Ook werken multipurpose themes niet altijd samen met andere plugins. Daarbij heeft een multipurpose theme regelmatig updates nodig om te voorkomen dat er bugs optreden. En multipurpose themes bevatten veel code en zijn daarmee gevoelig voor veiligheidslekken. Voor eenvoudige WordPress websites vind ik een multipurpose theme daarom niet geschikt.
Zelf gebruik ik ook graag niche themes. Dat zijn themes die gemaakt zijn voor een specifieke toepassing. Bijvoorbeeld bruiloften, stichtingen en kerken. Ik heb een aantal kleine themeshops en marktplaatsen waar ik graag mijn themes koop:
- WordPress.org (groot en divers aanbod van kleine aanbieders)
- Creative Market (veel divers aanbod van kleine aanbieders)
- Template Monster (groot aanbod van diverse niche themes)
- Artisan Themes (mooi minismalistisch design)
- Visualmodo (mooi design, divers aanbod)
- Themefuse (divers aanbod, ruime ervaring)
- Pixelgrade (heerlijk design voor blogs, magazines en fotografie)
- ThemeTrust (minimalistisch design)
- Organic Themes (mooie no-nonsense themes)
- Press75 (mooi design)
- Organized Themes (kerken en stichtingen)
- Dessign (design, creativiteit)
- CyberChimps (aanbieder van het eerste uur)
Ik gebruik de niche themes uit deze theme shops wanneer ik binnen enkele uren een professionele website wil realiseren.
Geïntegreerde functionaliteiten
Het design van een WordPress website wordt bepaald door het theme. WordPress plugins zijn bedoeld voor het toevoegen van functionaliteiten. In de praktijk hebben veel WordPress themes functionaliteiten geïntegreerd. Denk aan een custom post type voor weergave van een portfolio of activiteiten. Of een page builder voor het opzetten van het design van pagina’s.
Geïntegreerde functionaliteiten hebben voor- en nadelen. Voordeel is dat de functionaliteit geïntegreerd is in het design van de website. Bij gebruik van een aparte plugin moet je soms css code toevoegen om de weergave van de betreffende functionaliteit in lijn te krijgen met het design van het theme. Extra voordeel is dat je voor de gewenste functionaliteiten geen extra plugins hoeft aan te schaffen. Het is dus ook een goedkope oplossing.
Nadelen zijn er ook. In de praktijk worden de meegeleverde functionaliteiten vaak beperkt gebruikt. De functionaliteiten maken het theme groter en daarmee heb je meer kans op bugs en veiligheidslekken. Je doet er verstandig aan om een theme met veel functionaliteiten regelmatig te updaten. Een ander nadeel is dat je niet meer zo makkelijk op een ander WordPress theme kan overstappen. Je verliest bij een overstap ook de functionaliteiten die je gebruikt.
De ideale situatie is dat themes compatible zijn met bestaande plugins. De functionaliteiten worden buiten het theme gehouden. Bij gebruik van de plugin ervaar je als gebruiker geen problemen in techniek of stijlbreuk. Deze manier van werken wordt gehanteerd door de populaire theme shop ThemeIsle.
Plugin compatibility
Onervaren WordPress gebruikers adviseer ik om heel beperkt WordPress plugins te gebruiken. Maar als je dan toch een plugin gebruikt, controleer of deze compatible is met het WordPress theme. Plugin compatibilty betekent het design van de plugin overeenkomst met het design van het theme. En de makers van het theme hebben getest of er geen bugs voordoen bij de combinatie van het theme en de plugin.
Er zijn populaire plugins die door veel mensen gebruikt worden. Zoals WooCommerce (webshop), Gravity Forms (formulieren) of WPML (meertaligheid). Bij het gebruik van deze zware plugins is de ondersteuning vanuit het theme noodzakelijk voor het goed functioneren van de WordPress website.
Onderhoud en support
Theme shops hanteren prijsmodellen in verschillende vormen en maten. Kijk goed of je eenmalig moet betalen of jaarlijks. Jaarlijks betalen lijkt onaantrekkelijk. Maar de keerzijde is dat de themeshops geld blijven binnenkrijgen voor support en theme updates. Dat komt de kwaliteit ten goede. Er zijn ook lifetime licenties, waar je eenmalig betaalt en daarna blijvend support en updates krijgt.
Ga je meerdere websites met het gekochte WordPress theme selecteren? Neem dat dan ook mee. Op de populaire marktplaats Themeforest bijvoorbeeld, betaal je eenmalig. Maar wel per website. Bij de grootste theme shop Elegant Themes mag je de themes onbeperkt gebruiken, maar betaal je jaarlijks. Of je kan ervoor kiezen om eenmalig een duurdere lifetime licentie aan te schaffen.
Wat vinden anderen van het theme?
Bekijk voordat je een theme koopt naar de reacties die anderen op het theme hebben gegevens. Soms vind je de reacties op de pagina waarop het theme verkocht wordt. En anders kan je ook Googelen op ‘[naam theme] review’. Verdiep je in hoe het theme bekend staat en wat de ervaringen van anderen zijn. Ook verkoopaantallen geven aan hoe populair een theme is en hoeveel budget een theme shop beschikbaar heeft voor verbetering van het theme.
Automatisch updaten
Het is een groot voordeel als je een theme automatisch kan updaten vanuit de backend van WordPress. Alternatief is dat je de themebestanden via ftp overschrijft. Het lijkt heel logisch dat je een theme vanuit de backend automatisch kan updaten. Maar in de realiteit zijn er nog veel themes die deze functionaliteit niet beschikken. Het wordt niet altijd op de website of productpagina van een theme aangegeven hoe het updaten gaat. Je kan eventueel een pre-sales vraag stellen voordat je het theme koopt.
Niet gratis downloaden!
Laat je niet verleiden om een betaald theme ergens gratis te downloaden. Allereerst is het niet eerlijk ten opzichte van de theme ontwikkelaars. Voor een beperkt bedrag kan je de mooiste themes kopen. Maar je brengt ook je eigen website in gevaar. Het is namelijk erg makkelijk voor hackers om code aan een theme toe te voegen en deze daarna gratis te verspreiden. Op deze manier is je website al gehackt voordat hij live staat.
Populairste theme shops
Er zijn honderden webshops die WordPress themes verkopen. Hoe bepaal je wat de populairste Theme Shops zijn? Ik ben een ervaren gebruiker van WordPress themes en heb goed overzicht van de markt. Maar zelfs als ervaren gebruiker lukt het me niet om een compleet overzicht te hebben. Daarvoor is de markt te groot en te dynamisch. Daarom heb ik besloten om een objectief criterium te gebruiken. Ik heb uiteindelijk gekozen voor de Alexa rank. Alexa doet een schatting van de populariteit van de website op basis van het surfgedrag van een representatieve groep gebruikers. Ik heb de Alexa rank vergeleken met de Ahrefs rank. De Ahrefs rank is gebaseerd op het linkprofiel van websites. De rankings kwamen in grote lijnen overeen. Alexa is voor dit doeleinde betrouwbaarder, omdat veel themes een link naar de themeshop bevatten en zo het linkprofiel van Ahrefs te zwaar beïnvloeden. De Alexa cijfers zijn van december 2018.
De 7 populairste marktplaatsen en theme shops
Populairste WordPress themes
In mijn zoektocht naar nieuwe themes kijk ik altijd naar de populariteit van een WordPress theme. Goed verkochte themes zijn reeds door anderen geselecteerd en goed bevonden. Daarbij hebben themes die goed verkopen ook budget om hun product continu te verbeteren.
In dit blog heb ik onderzoek gedaan naar de populairste WordPress themes op dit moment. Er zijn honderden theme shops en marktplaatsen die allemaal themes verkopen. Om te bepalen welke themes er populair zijn, heb ik daarom gebruik gemaakt van Keyword Tool. Daarin heb ik gekeken naar welke themes het meeste wordt gezocht in Google en van daaruit de ranking opgesteld. Zie onderliggende zoekvolumes.
De 7 populairste WordPress themes
Hosting
Ben je naast een WordPress theme ook nog op zoek naar WordPress hosting?
Er zijn duizenden hostingbedrijven. Tien jaar geleden waren er maar weinig bedrijven die goed waren in het hosten van WordPress websites. Weinig bedrijven hadden specifieke kennis van dit CMS in huis. Met veel errors en downtime als gevolg. Maar inmiddels zijn de meeste hostingbedrijven prima in staat om WordPress websites te hosten. Het maakt dus eigenlijk niet zoveel uit waar je host. Maar dat is natuurlijk ook niet helemaal waar. Er zijn hostingbedrijven die voorop lopen. Die innovatieve functionaliteiten aanbieden. Met onderstaande bedrijven heb ik ervaring. Ze lopen voorop op het gebied van WordPress ontwikkelingen, hebben uitstekende support en een goede prijs-kwaliteit verhouding.
- Ik gebruik deze ruimte gelijk om de WordPress hosting, management en onderhoud van Make it WorkPress aan te bevelen. Drijvende kracht achter dit bedrijf is Michiel Tramper. Michiel is een enorme getalenteerde en gedreven vakman. Make it WorkPress maakt gebruikt van wereldwijd gespecialiseerde hostingbedrijven en legt daar een laag van onderhoud en service overheen. Voor aantrekkelijke prijzen heb je een snelle, veilige website, waar je geen zorgen over de prestaties hoeft te maken. Van harte aanbevolen dus!
- Siteground. Ik host de meeste WordPress websites bij Siteground, een Roemeens bedrijf met servers in Amsterdam. Siteground heeft een uitstekende support. Vroeger waren ze ook goedkoop. Tegenwoordig bieden ze alleen het eerste jaar heel goedkoop aan. Het bedrijf loopt voorop in het aanbieden van professionele WordPress functionaliteiten zoals ontwikkelomgevingen, gratis SSL, automatische updates en geavanceerde caching. Het gebruikerspanel (cPanel) is uitgebreid maar omslachtig. Neem de tijd om alle mogelijkheden te leren kennen. Lees meer over mijn ervaringen met Siteground.
- WP Engine. In mijn vorige functie heb ik jarenlang met WP Engine gewerkt. WP Engine is wereldwijd een van de grotere WordPress hosting specialisten. Het bedrijf loopt voorop, heeft een zeer gebruiksvriendelijk gebruikerspaneel en 24/7 support. De kosten zijn met $29 per maand hoger dan Skyberate of Siteground. Maar als je kwaliteit zoekt, dan is WP Engine zeker een aanrader.
Betalen via WordPress
Onlangs werd ik benaderd door Pronamic. Het bedrijf uit Noord Nederland is al een eeuwigheid actief in de ontwikkeling van WordPress plugins en was een van de eerste die een goede iDeal koppeling voor WordPress beschikbaar stelde. Ik ken ze al vanaf het eerste jaren dat ik met WordPress werkte. Inmiddels is de plugin doorontwikkeld tot een volwaardig platform voor betalen via WordPress.
De links in dit artikel zijn in een aantal gevallen voorzien van een affiliate-id. Bij aankoop van een theme ontvang ik een doorverwijs-percentage. Dat geeft mij ruimte om het blog te updaten en bezoekers van gratis advies te voorzien. En het kost de koper van een theme geen cent meer.
Gratis persoonlijk advies
Na ruim 3 jaar advies te hebben gegeven, vind ik het welletjes geweest. De reacties op dit bericht zijn gesloten. Als B2B marketeer maak ik af en toe een website voor persoonlijk gebruik (bijvoorbeeld voor onze start-up Q-strip (sweat rate measurement) of voor de getalenteerde schilder Marcos Cascón) of ben ik bij de website ontwikkeling van klanten betrokken. Maar ik werk te weinig met nieuwe themes om een divers en kwalitatief goed advies te blijven geven. Ik word achterhaald door technologische ontwikkelingen die ik niet meer goed volg. Tijd voor een echte WordPress developer om het stokje over te nemen.
Neem de tijd om door de eerdere adviezen heen te lopen. Wellicht zit daar de tip tussen waarnaar je op zoek bent. Succes met het maken van je WordPress website!
Hoi Erwin,
Bedankt voor het informatieve stuk. Ik zie mijn niche nog niet bij de vragen staan, dus ik stel je ook een vraag:)
Ik ben op zoek naar een thema voor een stichting. Het voornaamste doel is donaties binnen krijgen en donateurs op de hoogte houden van de stavaza van donaties en projecten. We hebben van een marketing expert een brand book ontvangen en ik zou graag gebruik maken van hun adviezen qua fonts, designs, etc, maar veel thema’s lijken niet zo flexibel te zijn dat dit mogelijk is. Verder zit ik in de knoop met de charity plug-in van wordpress, die is volgens mij niet compatible met Mollie, terwijl iDeal door veel Nederlanders wel wordt gebruikt (en geen PayPal).
Ik ben beginnend wordpress gebruiker, maar heb wel support van mensen die er iets meer verstand van hebben en me soms zouden kunnen helpen met zaken instellen.
We hebben niet veel budget, omdat we alles momenteel zelf betalen om geen geld uit de stichting te hoeven gebruiken. Al is een mooie website me wel wat waard, dus als het ‘het waard’ is, dan investeer ik er graag in.
Beste Olga, ik hoop dat mijn advies nog op tijd is. Ik heb zelf ook websites voor stichtingen gemaakt. En dan ben je geneigd om te kijken naar themes die speciaal voor stichtingen gemaakt zijn. Maar dat levert bijna nooit veel voordeel op. De donatie module moet je in Nederland aan iDeal koppelen. En voor de rest zie ik niet het voordeel van deze themes. Ik heb onlangs geen donatie geïmplementeerd. Maar ik weet dat Pronamic al jarenlang een goede plugin op de markt heeft. https://www.pronamic.eu/plugins/pronamic-ideal/. Maar ook daarover heb ik mijn twijfels. Waarom zet je niet gewoon je rekeningnummer op de website. Als mensen je echt willen steunen, dan kunnen ze deze kopiëren, plakken in hun online bankieren omgeving en klaar. Moet je daarvoor allerlei techniek willen? Ik zou me zelf niet te druk maken over een donatie-knop.
Qua theme kan je een multi-purpose theme zoals Avada, Enfold of Divi gebruiken. Deze themes hebben ook demo’s die aansluiten bij stichtingen. Dan moet je wel in de page builders duiken. Geeft mogelijkheden, maar kost even tijd om erin te komen. En anders zou je eens kunnen onderzoeken of simpelere themes zijn. Bijvoorbeeld via Creative Market. Of kijk eens bij Organized Themes. Zij verkopen al jarenlang themes voor stichtingen en kerken. Maar volgens mij doen ze de laatste jaren weinig meer.
En mocht je er technisch niet helemaal uitkomen. Overweeg dan ook alternatieve tools zoals Squarespace of Weebly. Kost een paar euro per maand, maar dan heb je geen omkijken naar techniek, updates, etc. Daar moet je overigens ook geen koppeling met iDeal verwachten.
Succes ermee!
Dag Erwin
Graag jouw advies.
Ik ben grafisch vormgever en wil graag een portfolio website maken. Ik heb wat ervaring met Enfold. Maar voor deze site wilde ik graag een wat strakker design. Daarom kocht ik via Themeforest de template Brynn van Elated Themes. De build-in pagebuilder is WPBakery. Persoonlijk vind ik dit geen aangename pagebuilder om mee te werken. Daarom overweeg ik om over te stappen naar een ander theme.
> Kan je mij een theme adviseren?
(voorbeeld van de stijl die ik zoek > https://onlyhumans.com/nl-BE/humans/)
Alvast bedankt!
Met vriendelijke groeten
Dominique Vanbergen
Beste Dominique. Ik begrijp dat je met Enfold op een gegeven moment tegen de grens aanloopt als je design op hoog niveau wilt hebben. En laten we niet verder over de WPBakery pagebuilder praten… zucht… Ik denk dat jouw zoektocht moet gaan tussen Elementor (bijvoorbeeld in combinatie met WPAstra) en Divi. Met beide frameworks kan je websites maken die vergelijkbaar zijn aan Only Humans. Only Humans is een stuk maatwerk op het Underscores framework. Dan heb je goede css skills nodig. Er zullen nuance verschillen zijn. Bekijk daarom binnen Divi en Elementor/WPAstra of er layouts zijn die aansluiten bij wat jij zoekt. En voor jezelf is de vraag hoe diep je wilt gaan met maatwerk. Mijn ervaring is dat vormgevers over het algemeen niet nadenken vanuit de mogelijkheden van een theme/plugin, maar vooral zelf aan de slag gaan en daarna kijken of het technisch mogelijk is. Begrijpelijk, maar dan heb je echt iemand nodig met css vaardigheden. Ga je die weg, wellicht een idee om via een website als Fiverr te kijken of je je kan laten ondersteunen. Succes!
Dag Erwin,
Heel erg bedankt voor jouw advies.
Ik onderzoek beide pistes.
Groetjes
Dominique
Dag Erwin
Mijn voorkeur gaat uit naar Elementor.
Nog 2 praktische vragen:
– WP Astra > free theme of pro?
– Elementor > free of pro?
Graag jouw advies.
Thx!
Groetjes
Dominique
Hoi Dominique. Je kan het proberen met de gratis versies. Mijn ervaring is dat je op een goed moment wel de Premium versies nodig hebt. Dat is het verdienmodel. Dus houd er maar rekening mee dat je gaat betalen. Succes! Erwin
Ik ben op zoek naar een nieuwe thema/website maar wel een beetje met hetzelfde indeling als nu. Hij moet vooral op de telefoon er goed uitspringen en makkelijk bedienen zijn. De site heb ik nu grotendeels zelf gemaakt maar ik denk dat de site te traag is, er te veel rommel achter de regels instaan en de foto’s te groot of te veel mb’s bevatten. Ik ben op zoek naar een simpele site die snel en makkelijk te bewerken is en waar ook google analytics makkelijk in te verwerken is. Het liefst een site met nederlandstalige handleiding en/of cursus. Budget is niet al te hoog gezien het feit mijn omzet nu nul is door het caronavirus. maar liever een goed betaalde site dan de gratis site die ik nu heb. En ik heb nu de tijd om me er in te verdiepen maar ben wel een leek zodra computertaal aan te pas komt wordt het voor mij moeilijk.
Beste Ronald,
Ik moest even denken. Je website zelf is behoorlijk simpel vanuit technisch oogpunt. Je kan voor een multi-purpose theme gaan. Hoop dat je daar niet in vast loopt. Denk toch dat ik je adviseer om daar mee te beginnen. Maar waar start je? Je vraagt om een Nederlandse cursus of tutorial. Ik weet een Nederlander die fantastische manual video’s maakt over WordPress. Dat is Ferdi Korpershoek. Zijn video’s zijn in het Engels, maar ik heb even gekeken en hij heeft ook diverse Nederlandse video’s. Zie: https://www.youtube.com/watch?v=MOu4nsaK-5Y. In de video gebruikt hij een combinatie van de pagebuilder Elementor en WPAstra als theme. Beide uitstekende producten. Ik kan me voorstellen dat je dat als uitgangspunt neemt en dat je kijkt of het je lukt om met de video een mooie website in elkaar te zetten. Google Analytics kan je overal makkelijk inzetten. Dat zou geen issue moeten zijn. Succes in ieder geval!
Dag Erwin,
Dank voor alle informatie, zeer bruikbaar.
Ik ben op zoek naar een passend Wordpress thema voor het vergelijken van financiële producten.
Het volgende is van belang:
* ik schrijf vrij lange reviews, waar op gereageerd moet kunnen worden en verspreid kan worden via social media (disqus bijv.)
* ik zou graag filters hebben, zoals je die kent van bijvoorbeeld marktplaats, zoals zoeken op auto’s tot 5000 EUR, zoeken op kleur, o.i.d.;
* Het is geen webshop, dus ik verkoop de artikelen niet, maar verwijs alleen door;
* opzet van de website/thema en bijhouden ervan dient niet te moeilijk te zijn/al te veel tijd te kosten.
Ik ben praktisch nieuw met Wordpress. Een site die ik mooi vind is Nerdwallet.com.
Dank alvast voor je input!
Beste Peter, wat je vraagt is niet standaard… Het voorbeeld van Nerdwallet is ook een complexe en uitgebreide website.
Ik heb in het verleden een grote website gebouwd die vergelijkbaar was met jouw wensen. We hebben toen wel voor WooCommerce gekozen en daarin getweakt. Maar dat kon met ons product. In jouw geval heb je twee opties.
1. Kies een goed Magazine theme en gebruik optimaal de mogelijkheden die de standaard WordPress Taxonomy biedt (categorieën en tags). Het filter heb je dan niet maar door creatief een groot menu te gebruiken, zou je een heel eind moeten komen. Dat is in ieder geval de makkelijkste oplossing. Populaire en uitgebreide WordPress themes vind je bijvoorbeeld bij Themeforest.
2. Een moeilijkere oplossing is dat je zelf je taxonomie gaat bouwen. Met taxonomie bedoel ik de labeltjes die je aan WordPress artikelen (jouw blogs) gaat hangen. Je kan daarvoor de plugin Advanced Custom Fields gebruiken. Daarna zoek je een plugin die voor jou kan filteren. Een voorbeeld hiervan is Search & Filter. Deze oplossing is behoorlijk complex en zou voor mij als iemand die al vele jaren met WordPress werkt een uiterste inspanning vragen. Zeker ook omdat ik niet zelf kan programmeren. Mocht je voor deze oplossing gaan, dan adviseer ik je om er professionele hulp bij te zoeken. Bijvoorbeeld in Nederland via freelancer.nl of internationaal via Fiverr.
En check voor de zekerheid ook of een theme als re:hub niet aan de meeste van je wensen voldoet.
Succes in ieder geval!
Hoi Erwin,
bedankt voor deze superhandige blogpost. Ik wil graag een site maken voor een vakantie huisje. Ik vind het Cabin (Cedar) theme wel mooi (https://demo.select-themes.com/cabin/) maar ik ben bang dat als ik dat theme koop dat er beperkte mogelijkheden zijn. En ik vind bijvoorbeeld de gallery pagina’s niet zo mooi en foto’s lijken langzaam te loaden. Ik wil ook een kalender op de site, een boekingsformulier, contact formulier, meerdere handige foto-albums waar je niet continu op individuele foto’s hoeft te klikken om ze groter te maken (maar waar je bijvoorbeeld als je op 1 foto klikt meteen door een carousel of slideshow kunt scrollen/klikken), een maps/contact pagina, en wat pagina’s om het huisje en de omgeving te omschrijven.
Kan zo’n soort site als Cabin ook gemaakt worden in Divi, Avada, Enfold of Elementor? Ik vind het simpele ontwerp mooi en de vintage look. Ik zit zelf te denken aan Avada qua prijs en eenmalig bedrag. Ik heb zelf alleen ervaring met gratis Wordpress themes, maar leer graag bij. Dank je wel!
Beste EM,
Het is mogelijk om het design van Cabin Theme te realiseren in Avada, Divi of Enfold. Maar het gaat je wel enige moeite kosten. De finesse zit in de details en bij een theme als Cabin is er een designer bezig geweest om alles in een consistente Vintage stijl te krijgen. Je komt dus wel een heel eind in de buurt, maar het is lastig om exact de sfeer te krijgen. Ligt er dus ook aan hoe hoog jij de lat legt qua design. Ben je tevreden als het grotendeels lijkt op Cabin? Dan kom je goed weg met de alternatieven van Avada, Divi of Enfold.
Cabin gebruikt de WPBakery Page Builder. Daar ben ik zelf geen fan van. Qua boekingsformulier zal je sowieso een plugin nodig hebben. Qua foto weergaves lijken de themes allemaal erg op elkaar. Maar dan is het handig om goed door de demo’s heen te klikken zodat je weet of een theme doet wat je wilt. Google Maps/Contactpagina zit overal in. Het enige is dat je tegenwoordig een Google Maps API moet instellen en dit is soms even puzzelen.
Heb je zo meer info?
Dank je wel Erwin! Ik vind het wel leuk om zelf iets te maken wat er op lijkt, maar wat kies ik dan: Avada OF Divi OF Enfold? 🙂 Als ik volgens jou met alledrie een soortgelijke website als Cabin kan maken denk ik dat ik dit ga beslissen gebaseerd op de kosten (eenmalig bedrag – niet te prijzig). Ik ben ook wel benieuwd of er een gratis theme is dat op Cabin lijkt. Thanks!
of een niet-gratis non-multipurpose theme.. 🙂
Avada en Enfold lijken dan het goedkoopst, omdat je eenmalig betaalt. Maar ik twijfel over de houdbaarheid van eenmalige licenties, omdat je wel graag updates wilt ontvangen de komende jaren. Daar zit tijd en dus geld in en dat zal ergens vandaan moeten komen. Ik verwacht niet dat ze snel de stekker er zullen uittrekken bij Avada of Enfold, maar bij kleinere themes wel. Enfin, mijn idee over het licentiemodel van Themeforest lees je ook terug in andere reacties.
Ik durf eerlijk gezegd niet te zeggen welk gratis theme er op Cabin lijkt. Ook al heb ik met veel themes gewerkt, ik ken zeker niet alle themes. Ik denk dat je het beste zelf kan zoeken op ‘free minimalistic themes’ of ‘free vintage themes’. Dan kom je het dichts in de buurt denk ik. Bedenk overigens dat de meeste gratis themes freemium zijn. Dat betekent dat je beperkte functionaliteiten krijgt en voor de volledige functionaliteiten alsnog moet betalen.
En qua multipurpose themes moest ik denken aan Bridge of Ronneby. Allebei wel anders, maar er zijn ook overeenkomsten.
Succes!
Goedemiddag Edwin,
Ten eerste hartelijk dank voor alle informatie die je hier deelt. Wellicht kan jij me helpen bij het vinden van een geschikt Wordpress-theme.
Ik wil graag een affiliate website opzetten in de niche van voetbalreizen. Hier wil ik in eerste instantie een blog opzetten waarin ik tips, informatie, ervaringen en inspiratie deel. Daarnaast wil ik graag aanbieders van pakketreizen (vlucht, hotel en voetbalticket) en losse voetbaltickets op mijn website vergelijken.
Mijn kennis van Wordpress is op dit moment niet heel breed, maar veel informatie is ook via Google en YouTube te vinden. Voor een schoolproject heb ik overigens wel een website via simpele Wordpress gemaakt, waardoor ik ook met de pagebuilder Elementor heb gewerkt.
Kun jij advies geven wat een geschikt thema is voor zo een type website?
Beste Sam,
Even voordat je begint met een affiliate website voor reizen. Dat zijn niet de makkelijkste producten voor affiliates. Mensen worden geïnspireerd door je website, maar vervolgens moeten er verschillende mensen naar kijken en overleggen en wordt de boeking vanuit een hele andere computer gedaan. Dan mis jij je affiliate fee. Makkelijkste zijn producten die klein zijn en die mensen snel kopen zonder dat ze met anderen hoeven te overleggen.
In dat geval begrijp ik het al beter als je een vergelijking gaat opzetten voor voetbaltickets.
Qua affiliate themes ben ik gecharmeerd van Re:hub. Dit theme betstaat al lang, heeft goede recensies en veel verkopen. Verder biedt Templatic themes in deze richting aan, maar ik denk dat Re:hub beter voor jou geschikt is. En alternatief is dat je kijkt of je met Elementor een mooie website kan maken en het affiliate gedeelte via een plugin kan doen. Of zonder. In dit blog zitten ook affiliate links en daar gebruik ik geen apart theme of plugin voor.
Succes Sam!
Hoi Erwin,
Voor een website wil ik de jupiter-x demo https://jupiterx.artbees.net/hairdresser/ gebruiken.
Ik heb echter geen ervaring zowel met wordpress als met Jupiter-X themes. Maar ik wil het graag leren.
In het verleden heb ik weleens een paar websites gemaakt dmv HTML, CSS, javascript, PHP etc.
Voordat ik dit thema wil kopen heb ik een paar vragen waar jij misschien zo antwoord op kan geven.
1. Dit thema kan ik dus downloaden van de Artbees thema provider’s website “repository”. Maar dan wil ik aan de klant verschillende aanpassingen van deze Jupiter-X demo laten zien. Is dat dan mogelijk? Zonder dat je voor iedere aanpassing zou moeten betalen.
2. En werkt het op deze manier; Je download het thema op je eigen computer, je past het aan, de aangepaste versie upload je naar de drive van je hosting?
3. Is dit thema in de nederlandse taal om te zetten? Door een plugin?
4. Kan je alleen Typekit and Google fonts in dit thema gebruiken? En geen ander?
Alvast bedankt
Beste Han, ik heb wel ervaring met het Jupiter Theme. In 2013 heb ik het theme meerdere malen gebruikt toen het net op de markt kwam. Het was destijds een van de eerste multi-purpose themes die een page builder ondersteunden: de Visual Composer. Dat heet nu WP Bakery Page Builder. In het begin was ik laaiend enthousiast. Maar qua onderhoud was het theme en de pagebuilder een ramp. Updaten was soms in het geheel niet mogelijk waardoor je een hele website opnieuw moest opbouwen. Dat kan je niet verkopen richting je klanten en daar draai je dan zelf voor op. Ofwel, een verschrikking! Enfin, we zijn nu zeven jaar verder en Jupiter heeft niet stil gezeten. Ik denk dat het nu een veel stabieler theme is dan het destijds was. Een groot voordeel vind ik ook dat ze compatible zijn geworden met Elementor, een van de beste pagebuilders die er nu bestaan. Ik denk dat je het theme wel een kans kan geven.
In antwoord op je vragen:
1. Jupiter heeft geen Freemium versie voor zover ik weet. Dat betekent dat je bij gebruik het theme moet kopen. Je koop het theme eenmalig via Themeforest. Daarna krijg je wel nieuwe updates van het theme.
2. Niet helemaal. Je download het theme op je computer. En via WordPress upload en installeer je het theme. Daarna ga je de instellingen van het theme aanpassen en/of de demo installeren. Dan heb je je website.
3. Elk theme heeft taalbestandjes. De meeste populaire themes hebben ook een Nederlands taalbestand. Dat betekent dat zodra jij je WordPress installatie in het Nederlands zet, de terminologie uit het Nederlandse taalbestand wordt gebruikt. Voor Jupiter weet ik niet of dat taalbestand beschikbaar is. Alternatief is dat je het theme zelf gaat vertalen via een plugin. De plugin zal het Nederlandse taalbestand voor je theme aanmaken.
4. Je kan ook andere fonts gebruiken, maar dit is mogelijk technisch complexer. Zolang je geen multinational bent met grote budgetten, adviseer ik je om een praktische oplossing te kiezen. Als Jupiter Google Fonts ondersteunt, zoek dan een Google Font dat lijkt op jouw ideale font. Je moet echt een design professional zijn om het verschil te kunnen zien. Vermoedelijk ziet je doelgroep het verschil dus niet en je bent zelf snel klaar.
Als laatste. Gezien je vragen zie ik wel dat je nog redelijk in de beginfase zit qua leercurve/expertise. In dat geval weet ik niet of ik Jupiter adviseer. Jupiter is groot, krachtig, maar vraagt ook van je om veel te steken om het theme en de pagebuilder goed onder de knie te leren krijgen. Zelfs als je een demo wilt gebruiken. Houd daar rekening mee voordat je Jupiter aanschaft. Succes!!
Hallo Erwin.
Zo, aardig wat leeswerk hier en toffe antwoorden van een expert! Dank!!
Ik heb mijn website bij Lightspeed lopen en ben niet tevreden.
Teneerste schreeuwend duur en dan ook nog een template, waar ik zeer weinig aan kan veranderen.
Vandaar mijn overstap naar WP, die ik zelf wil gaan maken.
Voordeel van een kant en klare template is dat er al veel geregeld is.
Maar, ik wil gewoon alle vrijheid hebben en, aangezien ik ecologisch bedtextiel verkoop, ook een “rustige” webshop wil hebben.
Ik ben me aan het inlezen om de shop zelf te bouwen en heb weinig WP ervaring, maar wel goede handleidingen.
Misschien heb je een advies, als je mijn webshop hebt bekeken, waar ik het beste voor kan gaan!
Alvast bedankt en je site staat al onder mijn favorieten!
Beste Richard, je zal uitkomen op de plugin WooCommerce. Dit is de grootste webshop plugin voor WordPress. Het is vrij simpel om een website met WooCommerce op te zetten. Feitelijk koop je een WordPress theme met WooCommerce ondersteuning, je installeert WooCommerce en je bent klaar. Maarrrrr…. het kost je daarna nog superveel werk om de webshop exact naar je wens te krijgen. Tenminste, als ik je mag vergelijken met andere webshop houders. Allereerst moet je WordPress leren kennen. Daarna WooCommerce. Daarna het theme waarmee je werkt. En daarna heb je nog allerlei plugins nodig om je website exact naar wens te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een iDeal koppeling. Mogelijk krijg je wat bugs of dingen waar je niet uitkomt. Dat moet je oplossen. En als je eenmaal je webshop hebt staan: is de hosting snel genoeg? Het is alweer een tijd geleden dat ik mijn laatste webshop heb gemaakt, maar ik had regelmatig performance problemen aan de backend. En updates luisteren ook nauwer omdat je zwaar leunt op zowel WordPress, WooCommerce als het theme. Ofwel, het kan allemaal goed gaan en soms ook niet. Voor dat stukje techniek vraagt Lightspeed geld. Ik kan niet beoordelen of dat veel of weinig is, maar ik weet wel dat je het zelf doen ook niet moet onderschatten. Maar nu het positieve. Als je erin duikt en er tijd in steekt, komt het vast goed. Mooie is ook dat het gratis framework van WordPress, WooCommerce en het theme ook echt heel krachtig is. Qua theme zou ik zelf altijd voor een populair theme kiezen. Bijvoorbeeld Flatsome. Of koop een theme van WooCommerce zelf.
Als laatste. Maak vooraf even een berekening hoeveel geld je jaarlijks kwijt bent aan hosting, updates, bugs, theme en plugins. Dan kan je het beste vergelijken. Ik vermoed namelijk zelf dat je voor een stukje kwaliteit ook snel €1.000 tot €2.000 per jaar kwijt bent.
Succes ermee Richard!
Ontzettend bedankt voor je feedback, Erwin!
Wat ik zo mooi vind aan je antwoorden is, dat je altijd positief afsluit.
Ik heb een zeer uitgebreide , stap voor stap, handleiding voor het opzetten van een WP / Woocommerce shop:
https://000.nl/wordpress-webshop-maken/ van Ruben Bunskoeke.
Als hosting party neig ik naar https://www.xel.nl/wordpress-hosting/
Ik ga het zelf proberen en hoop er uit te komen.
Gelukkig staat mijn oude webshop er nog en heb ik tijd om te expirimenteren.
Nogmaals dank voor het advies!! 🙂
We hebben zelf een B&B website die ik wil vernieuwen. Ik ben echter niet erg tevreden over het design en wil toch iets anders proberen. Het mag best een beetje uitzoekwerk met zich meebrengen. Afgelopen maanden heb ik er ontzettend veel bekeken en uitgeprobeerd.
Las in uw bericht ook dat Customizr qua design minder is. Ik dacht er juist over om de Pro aan te schaffen. Aantrekkelijke prijs etc. Nu begin ik toch te twijfelen. Niet doen, toch doen? Ik weet het nu niet. Het leek me namelijk een aardig ontwerp.
Ik vind verscheidene sites erg goed bijv.:
https://www.gite-des-roses-ande.com
https://vrouwevennehoeve.nl
Ik zoek het een beetje in die richting.
Mijn vraag:
Kunt u mij advies geven wat een goede template voor ons zou kunnen zijn, aub?
Ik begrijp dat voor een beter template betaald dient te worden. Echter mijn limiet ligt een beetje op die 89 euro ( eenmalig) zoals van Customizr Pro.
Beste Barend,
Ik heb een kort advies. Ik denk dat Customizr een prima oplossing voor jullie B&B is. Het klopt dat ik het theme/framework zelf niet snel zou uitkiezen. Maar dat komt omdat ik als marketing-professional andere criteria stel. Dan kom ik verder met Divi of Elementor. Maar in jullie situatie denk ik dat Customizr voldoet. Je kan er zeker een website mee bouwen die vergelijkbaar is met de voorbeelden die je geeft. Het thema geeft – net zoals ander pagebuilder themes – ruime mogelijkheden om zelf invulling te geven. Dus ik zou de stap zetten en ermee aan de slag gaan. Disclaimer: heb zelf niet met Customizr gewerkt.Succes!
Beste Erwin, heb jij advies over wordpress themes inclusief pagebuilder in relatie tot AVG GPDR? Mijn interesse gaat vooral uit naar Divi maar ik kan er niet veel over vinden.
Vr groet, Robert
Beste Robert,
Simpele en ingewikkelde vraag. In principe moet je weten wat je wilt regelen. Daarna kan je kijken in hoeverre een theme/page-builder je helpt met de technieken die je nodig hebt. Om het even complex te maken. Als je AVG simpel regelt, dan heb je een privacy pagina en een cookie bar voor privacy settings. Niet waterdicht, maar voor velen goed genoeg. In zo’n geval kan je voor Divi Bloom popups gebruiken, eventueel aangevuld met een extra Bloom extensie. Maar de vraag is hoe diep dit gaat?
Want hoe diep wil jij je AVG inrichten. Wil je het 100% goed doen, gebruik dan een aanvullende AVG plugin. In dat geval kan je ook bezoekers laten instellen welke afzonderlijke cookies ze wel/niet willen gebruiken (denk aan Google Analytics, Youtube video’s, LinkedIn/Facebook cookies, etc). Maar denk ook aan consent checkboxes bij nieuwsbriefaanmeldingen, formulieren, etc. Laat staan wanneer mensen ook de mogelijkheid hebben om in te loggen, zoals bijvoorbeeld bij een webshop het geval is. Dan wordt het een complex verhaal, waarin het theme/page builder maar een kruimeltje is.
Enfold, een theme met page builder dat ik al lang gebruik, bevat standaard een cookiebar als functionaliteit. Daarmee kan je de basis regelen.
Ik zou zelf mijn zoektocht naar een page builder niet laten afhangen van AVG. Bouw je site, bedenk hoe je de AVG vorm geeft en gebruik hiervoor de beste oplossing. Fijn als een theme/page builder functionaliteiten heeft, maar losse gespecialiseerde plugins zijn zeker handig als je het echt goed wilt regelen.
Succes!
Beste Erwin, bedankt voor je uitgebreide reactie. Ik heb intussen verschillende plugins gevonden die zoals je zegt een heel aantal AVG-zaken kunnen afvangen. Ik neem aan als ik een Nederlandse hosting heb en verder kritisch ben naar ‘derde partij’ uitbreidingen dat het al aardig in de buurt komt.
Bedankt!
Hoi Erwin,
wat een ontzettend interessant artikel. Erg handig voor een beginnend gebruiker.
Ik wil een site opzetten over een superfood. Heel simpel. Informatie, recepten, bedrijfsinformatie, sterke punten en mooie banners. Het kopen van het product gebeurt op een externe site die al staat.
Zelf ben ik grafisch ontwerper en ik kan in Illustrator en Photoshop een prachtige site maken. Maar mijn probleem is dat ik het in Wordpress nooit zo vlekkeloos voor elkaar krijg. Welk thema raad je mij aan om te gebruiken?
Mijn wens is vooral dat ik de vrijheid heb om alles wat ik in photoshop maak ook zo voor elkaar te krijgen in Wordpress. Is Divi dan het beste vanwege de vrijheid? Of wordt hij dan te zwaar voor het type website dat ik wil maken.
Ik heb een beginnend kennis van Wordpress. Maar nog niet eerder een site gemaakt. Ik wil je ook graag een screenshot maken van het design wat ik voor de website gemaakt heb als dat voor jou nuttige informatie is.
Heel erg bedankt alvast!
Beste Lex, met pakketten zoals Divi en Elementor kan je alle kanten op. Je hebt er wel CSS kennis op hoog niveau van nodig.
Ik adviseer om over je eigen schaduw heen te springen en Photoshop en Illustrator los te laten. Feitelijk moet je kijken of je de mogelijkheden van Elementor en Divi als uitgangspunt kan nemen. Dat gaat je zoveel werk schelen. Leer zo’n pakket kennen en kijk welke design mogelijkheden zij je geven (=veel!!!). Design real-time online. Kost je even wat moeite, maar daarna ga je er veel plezier van beleven. Je kan kijken hoe je je huidige design kan omzetten, maar probeer hem niet 1-op-1 te kopiëren.
Succes!
Hi Erwin,
Ik wil via Wordpress een website maken voor mijn activiteiten als Virtueel Assistent. Ik wil het simpel houden: over mij, mijn diensten, tarieven & pakketten, testimonials, contactformulier, evt blog. Ik wil de look clean houden (mooie foto met lichte kleuren), maar wil wel flexibiliteit qua aanpassen van het menu en de layout. Ik heb veel gelezen over Divi, maar wellicht is dat te zwaar? Ik heb nog geen ervaring met Wordpress. Wat zou je mij aanraden?
Alvast heel erg bedankt!
Met vriendelijke groet,
Danijela
Beste Danijela,
Divi is een heel mooi pakket, ook voor wat jij ermee wilt. Maar de vraag is inderdaad of het niet teveel is. Je kan er zoveel kanten mee op en jij hebt een redelijke simpele website nodig. Ik zou in jou geval eens zoeken naar onepage themes. Eventueel in combinatie met one-page freelance themes. Kijk vooral ook eens in het lijstje met ‘simpele’ aanbieders. Als je het simpel kan houden, dan help je jezelf ook.
Kom je zo verder? Laat het me anders weten.
Aan de andere kant, het is goed mogelijk dat de populaire themes/pagebuilders zoals Avada, Divi, Elementor en Enfold al een demo voor jou hebben. Dan worden deze pakketten extra interessant omdat je alleen de demo hoeft in te laten en aan te passen. In dat geval zou ik deze multipurpose themes wel overwegen.
Qua techniek hoef je er geen rekening mee te houden dat themes zwaar zijn. Wel is het zo dat je tijd moet nemen om themes te leren kennen. En met name de multi-purpose themes, daar kan je alle kanten mee op, maar kosten ook tijd om te leren kennen.
Hallo Erwin, ik zoek een template voor een op te zetten website in de categorie computerhulp, computereparatie, laptopreparatie. Dus geen multipurpose als ik jouw verhaal goed begrepen heb. Ik heb al een hostingpartij en een domein. Op themeforest heb ik een aantal toepasselijke themes gevonden, maar de meeste gaan eigenljik over smartphone repair. Ik zal een hoop moeten weggooien en veel moeten aanpassen. Het hoeft geen ingewikkelde website te worden, maar er wel aantrekkelijk uitzien. Heb je misschien tips?
Beste Jan,
ThemeForest is inderdaad een goede plek om te zoeken. Heb je Fixit gezien? Of Re:bytes? Of ComRepair? Die laatste spreekt mij aan. Er zitten foto’s bij en het is ook overzichtelijk qua openingstijden (indien dat van toepassing is). Nadeel aan de themes op Themeforest is dat zij vaak werken met Visual Composer / WP Bakery Page Builder. Daar ben ik geen fan van…
Een andere plek waar je kan slagen is TemplateMonster. Zij hebben ook een Computer Repair theme. TemplateMonster gebruikt een eigen pagebuilder. Deze ken ik niet. Weet niet hoe stabiel en gebruiksvriendelijk deze is. En met PC Fixer hebben ze nog een theme.
Creative Market verkoopt er ook een. Vind ik zelf niet zo heel mooi.
Alles bij elkaar zou ik toch ComRepair. Maar de keuze is aan jou.
Dag Erwin, ik ga ComRepair kopen. Zou ik zelf Elementor als Plugin kunnen inzetten om dit thema te bewerken in plaats van WP bakery?
Beste Jan,
Dat kan wel ja. Wel een maar. Zodra een themebouwer zegt dat ze een pagebuilder ondersteunen, dan is het theme op de samenwerking doorgetest en heeft het theme css voor de pagebuilder dat aansluit bij het design van het theme. Ook kan je waarschijnlijk demo’s inladen waar gebruik van WPBakery builder gemaakt wordt. Wel grote voordelen dus, die je mist als je overstapt. In dat geval zou ik denk ik eerder een native Elementor Theme kiezen. In jouw geval zou ik het wel met WP Bakery proberen. Je hebt geen hele ingewikkelde website dus je loopt minder risico. Houd er wel rekening mee dat je WP Bakery er gratis bijkrijgt, maar zonder updates. Dus zodra je de plugin wil updaten heb je ook daarvan een betaalde licentie nodig. Succes!!
Fijn dat ik op jou pagina terecht gekomen ben.
Ik ben al tijdje aan het zoeken voor een nieuw Theme dat past bij een nieuwe webshop met 150 artikelen in combinatie een set goede plugins
Makkelijk voor klant, goed voor Google met een heldere makkelijke navigatie en lekker snel.
Niet te oude Theme. 2019/2020 in Wordpress/Woocommerce.
Niet te volle Theme omdat er anders weer een hoop uitgehaald moet worden.
Met een hoog scorend vermogen..
Beste Hans,
In jouw geval adviseer ik toch om naar een ouder theme te kijken. WooCommerce heeft een bepaalde complexiteit en er zijn themebouwers die al jaren bezig zijn om hun theme tot in de punt en komma aan te laten sluiten bij WooCommerce. Dan heb je echt een stukje degelijke techniek. Deze themebouwers hebben ook zoveel verkocht dat ze voldoende budget hebben om hun theme up-to-date te houden de komende jaren.
Ik heb recent geen webshop gemaakt, maar ik zou zelf gebruik maken van een populair theme zoals Flatsome. Het is een ouder theme, maar het design is geupdate en ziet er uitstekend uit wat mij betreft. Alternatieve zijn Shopkeeper of Kallyas.
En houd je van degelijkheid en scorend vermogen, overweeg dan ook eens om een theme bij WooCommerce zelf aan te schaffen. Ik ken hen als een bedrijf dat echt altijd focus heeft gehad op goede technologie. Meer dan op design. Maar dan weet je wel dat je goede en schone code in huis haalt.
En als de webshop niet zo groot is, dan geef ik altijd in overweging om het uit te besteden aan een partij zoals Mijnwebwinkel.nl. Mijn ervaring met webshops is dat ze altijd wat meer technische onderhoud en aandacht nodig hebben dan een gewone website. Bij Mijnwebwinkel of een dergelijke partij kan je zoiets uitbesteden voor €25 per maand. Maar goed, het is maar wat je met je shop voor ogen hebt natuurlijk.
Hoop dat je hiermee uit de voeten kan.
Succes ermee Hans!
Dag Erwin,
bij het zoeken naar “wat is het populairste theme op WP?” kwam je als eerste naar voren, en het was een aangename verrassing om al je informatie in begrijpelijk nederlands te lezen. Omdat mij verteld is dat het huidige theme (Zeeminty) niet meer ondersteund wordt, en ik ook een subdomein wil met een webshop, moet ik op zoek naar iets anders. Ik ben een gewone gebruiker van WP. Met Zeeminty heb ik de site zelf gemaakt, toen Google alles responsive wilde, maar ik zou mezelf zeker geen whizzkid noemen.
Ik heb een B&B in Portugal en ik wil badjassen gaan verkopen via de site. (Een B&B&B dus). Mijn vraag: wat is een theme dat snel genoeg is, en vergelijkbaar met Zeeminty? Ik wil het wat efficiënter maken, en wat kleuriger, maar wel rustig. Is het een goed idee om de site en de webshop te combineren? Ik begrijp dat Woocommerce redelijk zwaar is, dus wellicht beinvloedt dat de snelheid teveel?
Ik vind het trouwens heel sympathiek van je dat je dit allemaal doet!
Alvast bedankt voor je reactie, en een fijne avond.
Met een zonnige groet, Ellen Lanser
Beste Ellen,
Graag gedaan. Leuk dat je deze feedback geeft!
Als eerste zou ik je adviseren om geen theme zoals Zeeminty te zoeken. Dat theme is gedateerd en als je moderne themes wilt ombouwen naar een ouder design, dan ga je in kronkels bewegen en maak je het jezelf niet makkelijker. Mijn advies is om een modern theme te kiezen en vanuit dat theme te kijken wat de mogelijkheden zijn.
Qua webshop. Een webshop heeft zin als je veel badjassen gaat verkopen. Als het om hier en daar een enkele badjas gaat, dan zou ik zelf een formulier gebruiken. Ga je veel badjassen verkopen, dan is WooCommerce mooie en krachtige oplossing. Maar vraagt zeker enige aandacht. Onderzoek in zo’n geval of websites zoals Mijnwebwinkel bieden wat je nodig hebt. Dan heb je alle technische geneuzel niet van de shop, maar ook niet van het betalingssysteem. Kost €25 per maand, maar dat heeft ook echt een waarde.
En dan qua theme. Gezien je website kan je alle kanten op. Alle themes ondersteunen wel foto gallerijen en teksten. Zelf gebruik ik regelmatig Enfold en Divi. Dat zijn krachtige themes met pagina’s bouwers waar je alle kanten mee op kan. Ik kom daar goed mee uit de voeten. Maar ik weet niet of je ervaren bent en hoeveel tijd je erin wilt stoppen. Eventueel zou ik je ook een simpeler theme kunnen adviseren. Bij CreativeMarket zitten meer eenvoudigere themes. Dit is overigens een marktplaats, dus ook hier is geen theme hetzelfde. Je kan ook kijken naar Photography themes. Dat zijn themes waar weergave van foto’s centraal staan. In jouw geval van de B&B kan ik me voorstellen dat dit zo’n theme je verder helpt. En mocht je toch besluiten om met WooCommerce verder te gaan, dan moet het theme natuurlijk WooCommerce compatible zijn.
Hoop dat ik je zo iets verder heb kunnen helpen. Laat me maar weten als er vervolgvragen zijn.
Dag Erwin, dank voor je duidelijke content. Ik heb een vraag. Ik ben een beginner maar wil erg graag mijn eigen website in WordPress bouwen. Nu vind ik het thema van Pixelgrade (Rosa 1 en 2) erg mooi en het lijkt erg bruikbaar voor ons bedrijfje. Wat vind jij van Pixelgrade? Is het gebruiksvriendelijk? en kun je als je het thema hebt gekocht alles in het thema aanpassen aan je eigen wensen? (foto,s en content begrijp ik) maar lettertypes, kleuren, etc, etc. Alvast mijn dank. Grt Harold
Beste Harold, ik moet bekennen dat ik zelf nog geen websites met Pixelgrade heb gemaakt. De eenvoud waar ze voor staan en het design spreken me wel erg aan. Daarom adviseer ik ze bij het bouwen van eenvoudige websites. Aangezien de opties beperkt zijn, vermoed ik dat het gebruiksvriendelijk is. Maar helemaal zeker weet ik het niet, want ik heb er zelf niet mee gewerkt. En ik weet niet hoe ver ze gaan qua aanpassen van fonts. Maar ik denk niet ver, omdat ze erg hangen aan hun eigen design. Dus vanuit dat perspectief zou ik niet veel verwachten. Pixelgrade is juist interessant als je heel dicht bij het design van het theme wilt blijven. Wil je het exact weten, dan adviseer ik om het ze zelf te vragen. Mocht je wel zelf veel willen aanpassen, gebruik dan bijvoorbeeld Divi, Elementor of Enfold. Daarin kan je zeker alles naar je eigen hand zetten. Maar deze pakketten zijn ook weer moeilijker om als beginner goed te leren kennen. Succes ermee! Erwin
Goedemorgen Erwin,
Dank voor je antwoord, ik ga pixelgrade inderdaad zelf benaderen. Dank voor je advies. Als het gelukt is zal ik het je melden. Fijne dag!
Beste Erwin, Ik ben een ZZP-er die naast consultancy voor content organisaties ook zelf een aantal websites heeft. Ik heb wat ervaring met Avada, Enfold en Evolve, maar mijn prioriteit ligt bij het ontwikkelen van die ideeen die er goed genoeg uit moeten komen te zien voor de eerste fasen van ontwikkeling. Daarna wil ik het kunnen overdragen aan de professionele WP bouwer. Op dit moment zoek ik vaak een thema dat veel opties biedt, maar voor recepten, tabellen, nieuws, ‘startpaginas’ e.d. zoek in dan een plugin. Ik begrijp nu dat ik bijv. met Avada ook heel veel zelf kan maken (en dan dus minder plugins nodig heb), maar daarvoor moet ik dan wel eerst Avada heel goed leren kennen (en daar heb ik eigenlijk geen tijd voor (en dus zin in)). Wat is volgens jou het beste algemene thema in mijn geval? Alvast bedankt, Daan PS: naast onderstaande website heb ik ook partijbontekoe.nl en mijnkeus.nu.
Beste Daan, mijn advies is om toch tijd te steken om een thema zoals Divi, Avada of Enfold grondig te leren kennen. Dat kost inderdaad tijd. Maar het zijn prima themes, waarmee je alle kanten op kan. En dat heb je nodig zoals je beschrijft. En als je daar geen zin in hebt, zou ik een bericht op freelance.nl plaatsen en vragen of er een zzp’er is die bij je profiel past en waaraan je dit werk kan uitbesteden.
Ok, dat ga ik dan doen, en anders naar freelance.nl. Dank je.
Beste Erwin,
Lang geleden heb ik greenradios.com gebouwd met Microsoft Frontpage. Ondertussen is de site ooit naar WordPress gemigreerd, maar sindsdien eigenlijk niet meer bij te houden, vanwege de vele interne links. De site omvat omschrijvingen van systemen, apparaten en onderdelen waarbij telkens wordt door- en ook terug-gelinkt. Teveel om handmatig bij te houden, de reden dat Frontpage ideaal was.
Heb jij suggesties hoe dit zich kan laten tackelen? Zelf heb ik wel eens gedacht dat als ik alle targets in de HTML van een target-kenmerk zou voorzien en alle posities waarvandaan naar die targets gelinkt moet worden er een tooltje zou moeten bestaan dat in een eerste pass in alle HTML-bestanden de targets bij elkaar sprokkelt om vervolgens in een tweede pass de aan die targets te linken teksten van de juiste href-info te voorzien.
Maar hoe logisch het ook lijkt, ik heb dat gereedschapje nooit kunnen vinden.
Mvrgr, Wammes Witkop
Beste Wammes, ook ik heb in de dagen van weleer, tijdens mijn studentenjaren, met Frontpage geëxperimenteerd om websites te bouwen. Dat was toen de stap om interne links makkelijker te kunnen regelen. Maar juist een Content Management Systeem en WordPress in het speciaal is nog veel beter in het organiseren van content en de interne links. Dus als dat je doel is, dan is het overstappen juist een must. Maar begrijp ik uit je vraag dat je de overstap zelf moeilijk vindt? Meestal adviseer ik toch om een keer tijd te investeren om handmatig alles over te zetten. Dat gaat sneller dan heel lang de juiste tools zoeken en er dan achter komen dat deze voor 90% werkt en je toch door de hele website heen moet. De huidige website heeft op zich een overzichtelijk aantal pagina’s. Als je de talen, de menu’s, de paginastructuur in WordPress goed instelt, ben je ook al een heel eind. En ik weet dat er plugins zijn waarmee je intern linken kan verbeteren. Je kan dan instellen dat bepaalde woorden naar bepaalde pagina’s linken over de gehele website. Daar heb ik echter zelf nooit mee gewerkt. Ik hoop dat het antwoord je iets helpt. Een echte technische tool zoals je beschrijft kan ik je niet naar verwijzen. Succes! Erwin
Dag Erwin
Bedankt voor je tips.
Voor onze voetbalclub wil ik een WP-website met een thema maken. Ik heb ervaring met WordPress.
Wat wil ik in de website integreren: onze visie, sponsors, bestuur, trainers, onze ploegen, ons opleidingsschema, een activiteitenkalender, een blog, aanvragen van een testtraining en een FAQ.
Daarnaast moeten advertentiebanners ook mogelijk zijn op de website.
Op dit moment lijkt het Thema Canon mij het meest geschikt: https://themeforest.net/item/sport-wordpress-club-theme/9258218?ref=ThemeCanon
Ken je dit?
Kan je dit aanraden?
Ken jij eventueel nog alternatieven?
Alvast voor je feedback.
Groeten
Gert
Beste Gert, op zich heb je geen ingewikkelde wensen. Eigenlijk alleen de activiteitenkalender. De rest is standaard WordPress. Ik zou me afvragen of je echt een sport theme nodig hebt. Feitelijk kom je weg met alle soorten themes. Zet er een foto van jullie club neer en de sfeer is voetbal. Het theme dat je voorstelt, Canon, ziet er op zich goed uit. Ik ken het niet. Maar ik zou het ook niet gebruiken. Het theme is al ruim 2 jaar niet meer geupdate. Dat is geen goed teken. Een no-go. Ik denk dat ik in jouw geval zou kiezen voor Elementor of Divi als basis en daarbij een Sport theme voor Elementor (bijv. https://creativemarket.com/IwThemes/3710968-Elementor-WordPress-Theme-for-Sports) of een sport layout of child theme voor Divi. De activiteitenkalender zou ik los regelen met een plugin. Maar nogmaals, in principe kan je alles kiezen. Laat me maar weten als je additionele vragen hebt. Succes Erwin
Hoi Erwin,
Ik ben begonnen als zzp-er en maak ook zelf android apps.Nu ben ik op zoek naar een wordpress template die de combinatie zzp/ showcase apps bevat. Er zijn zo ontzettend veel verschillende templates:).
Heb jij mischien een idee, ben al 20 jaar software developer. Heb wel enige kennis van een website opzetten, maar doe het niet dagelijks.
Dit is de app die ik o.a. heb gemaakt.
https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.vappz.Weather
Beste Jelle,
Ik heb een aantal suggesties voor je.
1. Zoek via Google op ‘app wordpress themes’. Dit zijn themes die specifiek geschikt zijn voor het presenteren van apps. Themeforest heeft bijvoorbeeld ook diverse themes om apps te presenteren: https://themeforest.net/category/wordpress/technology/software.
Maar als ik het goed begrijp is de website niet om de apps te presenteren, maar vooral om via de apps jou als zzp’ers neer te zetten. Dus ook een aantal andere suggesties.
2. Zoek via Google op ‘portfolio wordpress themes’. Dan krijg je themes die gericht zijn op het visueel mooi weergeven van je werkzaamheden. Zelf heb ik vorig jaar Grand Photography gebruikt. Dat was een theme primair voor het weergeven van foto’s maar de bouwers hebben ook themes gemaakt waarin het portfolio centraal staat: https://themeforest.net/user/themegoods/portfolio?utf8=%E2%9C%93&order_by=sales
En als dit nog niet is wat je zoekt.
3. Zoek via Google op ‘resume wordpress theme’. Deze themes zijn vaak helemaal gericht op zzp’ers. De meeste geven ook de mogelijkheid aan om een portfolio weer te geven.
Ik hoop je hiermee op weg te helpen. Geen specifiek theme. Maar als je nog vragen overhoudt, stel ze maar.
Succes! Erwin
Wij willen een nieuwe nieuwssite online opzetten met een template van Worldpress. Welke adviseer je om aan te schaffen en bij welke leverancier? Onze huidige site is te bekijken via detwenterander.nl. In de nieuwe site willen we betaalde berichten gaan toevoegen en dat is via onze huidige site niet mogelijk.
Beste Chris,
Kan je me een toelichting geven op de laatste zin? Moeten gebruikers 100% zelf berichten kunnen toevoegen? Willen jullie redigeren? Hoe loopt de betaling?
Groet, Erwin
Beste Erwin,
Oorspronkelijk wat het de bedoeling voor de artikelen die wij overigens allemaal zelf schrijven een tweede laag zogenaamde PLUS + berichten beschikbaar te stellen voor abonnees, naast de gratis standaard berichtgeving. Dat idee hebben we ook nog niet helemaal laten varen.
We onderzoeken nu ook of het toch niet mogelijk is alle door ons geschreven en gepubliceerde berichten dus inclusief de PLUS + opiniestukken en de stukken waar we inhoudelijk dieper op de zaken ingaan, toch gratis te blijven publiceren, dus zonder hiervoor betalende abonnees.
Maar dan moeten we proberen via reclameinkomsten gelden te genereren. Dus zou ik ook graag van jouw een advies weten op welke wiijze en met welk programma of pluginn we dit het beste kunnen opzetten. Ik denk aan een werkplein, banners linken naar website van bedrijven, kortom alles wat maar mogelijk is om reclame inkomsten binnen te krijgen.
Ik hoop dat je ons verder kunt helpen met een advies hie we dit kunnen aanpakken. We willen niet voor een dubbeltje op de eerste rij zitten, maar zijn wel op zoek naar de beste oplossing.
Chris Walraven
Ha Chris,
Er zijn eigenlijk twee vragen die je stelt. Allereerst over het theme en ten tweede over het verdienmodel. Ik zou die nu niet door elkaar halen. Dus zoek gewoon een theme dat bij je past. Jullie type themes vind je als je zoekt op ‘magazine themes’. Themeforest heeft veel mooie en goede Magazine themes. Ik zou zelf goed kijken naar hoe oud een theme is en hoe vaak deze verkocht is. Bij Themeforest wil je vooral dat een theme ondersteund blijft en bij de best verkochte themes is die kans groter. Zelf heb ik ook een Magazine theme gebruikt: The Voice. Super goede kwaliteit, maar al wel weer wat jaartjes oud. De makers van dit theme zijn Meks en zij hebben ook andere mooie Magazine themes gemaakt. De themes van Pixelgrade ziet er heel hip uit. Spreekt mij aan. Technisch ken ik ze niet.
Ik zou het theme in ieder geval niet koppelen aan de wens dat bedrijven artikelen moeten kunnen aanmaken. Zelf ben ik daar geen voorstander van. Dan wordt het te rommelig. Dus liever content opsturen. Daarna zelf redigeren en online plaatsen. Moet waarschijnlijk ook nog op social media geplaatst worden, dus je bent er toch mee bezig.
Qua business-model. Ik denk dat je vooral aan bedrijven artikelen kan verkopen. Gesponsorde content dus. En natuurlijk banners voor regionale naamsbekendheid. De meeste Magazine themes ondersteunen wel het tonen van banners.
Tip. Denk ook eens aan verkopen van Vacatures. Als bedrijven omhoog zitten, dan is dat wellicht iets waar ze voor willen betalen. Ik zou de content altijd zelf op de website plaatsen, waardoor je de kwaliteit kan blijven waarborgen. Dus geen User Generated Content.
Heb ik hiermee je vraag beantwoord?
Succes ermee! Erwin
Laatste vraag Erwin en dank voor je reacties Newspaper 9 lijkt mij voor mijn doel best geschikt en is van ThemeForest. Is er ook een bedrijf in Nederland waar ik dit kan aanschaffen en support kan krijgen?
Beste Chris, dit theme heb ik niet zelf gebruikt, maar ziet er zeker solide uit. Aanschaffen zou ik zelf doen, ook omdat je dan het account hebt waarbij je de updates kan downloaden. Wat betreft support, dan zou ik een freelancer zoeken die WordPress websites maakt. Wellicht heeft deze ook een Themeforest account waarmee ze het WordPress theme kunnen aanschaffen.
Hoi Erwin,
Wat fijn dat je bereid bent om mensen hier te helpen! Ik kwam hier terecht via Google.
Ik heb tijdens mijn stage een website gemaakt met het Ronneby thema van Themeforest. De sitebuilder viel me erg tegen en bracht veel frustraties met zich mee. Voor mijn eigen portfolio heb ik het Grand Portfolio Wordpress thema gebruikt. Deze is redelijk goed en is prima voor een portfolio.
Echter ben ik op zoek naar een thema of builder die ik vaker zou kunnen inzetten, omdat ik nu een website ga maken voor een haarsalon en misschien zelf nog mijn portfoliowebsite ooit wil gaan upgraden. Ik heb al veel informatie opgezocht over onder andere Divi en Elementor. Ze lijken allebei goed, maar Divi is eenmalig meer dan 200 euro en Elementor is zo goed als gratis. Ik weet niet zo goed of het het waard is om erin te investeren, ook omdat ik niet weet of ik het heel vaak nodig zal hebben.
Ik hoop dat je mij wat advies kan geven!
Groetjes,
Mireille
Beste Mireille,
Het is voor mij ook lastig om in te schatten of een investering in een lifetime licentie in Divi het waard is, omdat ook ik niet weet hoe vaak je deze nodig zal hebben. Wel belangrijk om te beseffen is dat je bij Freemium product Elementor uiteindelijk ook gaat betalen. Op een goed moment ga je toch merken dat je de betaalde versie nodig hebt. Voor 3 websites betaal je momenteel $99 per jaar. Dus dan zit je ook snel op het bedrag dat je aan Divi betaalt. Bij Themeforest betaal je licenties per website. Dan ben je ongeveer $60 per website kwijt. Mooie themes met pagebuilders zijn Avada en Enfold. Vooral met die laatste heb ik veel en met veel plezier gewerkt. Dat zou dan ook een goede optie voor je kunnen zijn? Ik heb trouwens van de makers van Grand Portfolio een paar maanden geleden Grand Photography gebruikt. En daar was ik ook tevreden over.
Heb je eventueel ook nagedacht om te starten met het Freemium theme Astra? Deze is gratis om mee te beginnen. En op een goed moment ga je waarschijnlijk de betaalde versie nodig hebben. Maar dan heb je wel even tijd om na te gaan of je meer websites in de toekomst gaat maken. Astra werkt trouwens met Elementor. Doordat Astra ook uitgebreid is, heb je mogelijk geen Pro versie van Elementor nodig. Maar ik ben skeptisch. Het zijn commerciële bedrijven en ze zullen er alles aan doen om je op een goed moment voor hun product te laten betalen. Ook niet geheel onterecht. Het zijn fantastische producten die hun geld waard zijn.
Samengevat. Qua prijs ontlopen Divi en Elementor elkaar niet veel. Overweeg ook eens Enfold of Astra.
Ha Erwin,
Bij bedrijven zoals Divi heb je via je abonnement altijd support. Maar bij Themeforest is dit alleen 6 of 12 maanden. Moet je dan zelf updaten of loopt het toch mee met de updates van WordPress? Adviseer jij dit soort templates?
Alvast dank!
Beste Soraya,
Feitelijk vind ik de support niet zo belangrijk, zolang als je maar updates krijgt. Support heb je vooral nodig als je een website opzet. Dat is in de eerste maanden. Dus 6 of 12 maanden is voldoende. Updates zijn belangrijk zodat je website veilig blijft. Bij Themeforest krijg je bij elk theme onbeperkt updates en dus beperkt support. Bij Divi kan je kiezen voor een jaarabonnement of een lifetime aankoop. Het model van Themeforest klinkt aantrekkelijk, maar ik heb er mijn twijfels bij. Het is niet mogelijk voor aanbieders van kleinere themes om steeds maar met nieuwe updates te komen terwijl ze hun geld al hebben ontvangen. Er is geen stimulans om het product te blijven updaten. Op een goed moment zullen ze de stekker eruit trekken en he theme offline halen. Dan kost het meer dan het oplevert. In zo’n geval heb je een website met een theme die niet geupdate wordt. Onwenselijk dus. De populairste themes blijven verkopen en dus geld genereren om updates uit te voeren. Je krijgt dus een klein aantal populaire themes die veel verkocht worden en veel themes die weinig verkopen hebben. Weinig stimulans voor creativiteit en innovatie dus!
Elegant Themes met Divi is feitelijk ook zo’n grote aanbieder. Erg goedkoop voor het product dat ze aanbieden. Voor $249 krijg je onbeperkt toegang tot support en updates. Zij kunnen dat doen, omdat ze de grootste zijn en een enorm aantal gebruikers hebben. Ook denk ik dat veel gebruikers een jaarlijks abonnement hebben, waardoor ze inkomsten blijven genereren.
Mijn advies is dat je prima zowel Divi als populaire WordPress themes van Themeforest kan gebruiken. Let bij Themeforest erop dat een product veel wordt verkocht, want dan weet je dat ze budget blijven houden voor updates.
Succes ermee!
Erwin
Beste Erwin,
Dank voor je uitgebreide reactie!
Ik heb nu Divi geprobeerd, maar het thema geeft conflicten. Het werkt alleen als ik alle plug ins uitzet.
Ik ben op zoek naar een template voor webshop met veel foto’s, waarbij een watermerk werkt en die niet conflicteert met WooCommerce. Ik heb nu (tijdelijk) een gratis thema (https://dithemes.com/di-blog-free-wordpress-theme/).
Het budget ligt tussen de € 100 – € 300,-.
De website die we mooi/functioneel vinden zijn de fotodatabases zoals Shutterstock en Pixabay.
Ik heb eerder een Wordpresswebsites (en vele andere websites) overgezet. Daarnaast kan ik ook eventueel samenwerken met een WordPress expert.
Zou je me kunnen helpen met het template?
Alvast dank!
Soraya
Beste Soraya,
Eerst een vraag. Bedoel je dat het een website moet worden waarmee je foto’s online gaat verkopen?
Groet, Erwin
Beste Erwin,
Ja dat klopt. Ik zoek een thema waarbij een watermerk plug in ook zou werken. Ik heb Graph Paper Press geprobeerd, maar dat conflicteerde teveel met zichzelf.
Groeten,
Soraya
Beste Soraya,
Heb je mijn blog gelezen over WordPress themes en plugins voor fotografie websites?
https://www.erwinvanginkel.nl/wordpress-themes-plugins-fotografie/
Zelf heb ik goede ervaringen om het WordPress theme Grand Photography van Themegoods te gebruiken. Met andere fotografie themes heb ik recent geen ervaring. Maar dit theme of een ander theme van Themegoods kan ik daarom van harte aanbevelen! En bekijk anders de andere populaire themes die ik in het blog aanbeveel: https://www.erwinvanginkel.nl/wordpress-themes-plugins-fotografie/#wordpress-themes. Het gaat om populaire themes die veel gebruikers hebben.
Graph Paper Press heb ik jaren geleden gebruikt/getest. Zal ongeveer rond 2010/2011 geweest zijn. Toen hadden ze ook al veel bugs. Blijkbaar weinig verandert… Goed om te weten. Bedankt!
Mocht je internationaal willen verkopen en snel de website opzetten, overweeg dan ook eens Smugmug. Zij nemen afhandeling/webshop voor je af. Betalen verloopt via creditcard. Dus voor de Nederlandse markt is het denk ik niet zo geschikt.
Hi Erwin,
Bedankt voor je uitgebreide uiteenzetting. Erg verhelderend!
Echter er is zoveel keuze waardoor ik lastig een goede keuze kan maken. Misschien kan je me helpen.
Ik ben op zoek naar een Wordpress thema wat makkelijk te moderaten is. Hij moet een aantal functies hebben.
– Info page
– Blog
– Instagrampagina
– Webshop
– Plantool incl betaalfunctie (zodat men online lessen kan boeken en inschrijven)
– Contact pagina
Heb jij een idee welk thema dit alles al geïntegreerd heeft? Vooral die plantool kan ik lastig vinden.
Thanks voor je hulp alvast!
Gr. Puck
Beste Puck,
De infopagina, blog en contactpagina zijn standaard. Daar hoef je niet op te zoeken, want dat is WordPress. Wellicht kan je kijken naar een layout voor de Contactpagina, maar dat zullen de meeste themes ook wel hebben.
Veel themes bevatten layout pagina’s voor de webshop plugin WooCommerce. Je zou dus kunnen kijken of een theme compatible is met WooCommerce. Plantool ken ik niet. Ik heb gegoogeled maar kon het niet vinden. Het lijkt erop dat dit overlapping is met WooCommerce niet?
En de Instagram pagina weet ik niet wat je daarmee bedoelt. Wil je je Instagram profiel integreren met je website? Als dat zo is, dan zijn er vast plugins voor. Dat staat dan ook los van het theme dat je zoekt.
Wellicht kan je me nog meer informatie geven, zodat ik je gerichter kan helpen.
Groet, Erwin
Hoi Erwin!
Ik wil mijn nieuw te bouwen websites, sjamanismeacademie.nl en shamanismacademy.com precies zo (laten) bouwen als deze site: https://thomashuebl.com.
Alleen dan iets eenvoudiger want ik heb lang nog niet zo veel content (In de toekomst wel is de bedoeling). De kalender mag bijvoorbeeld mag een widget zijn waarbij je een maandoverzicht ziet en de data waarop een event plaats vindt hebben een andere kleur.
Ik ben al dagen naar templates aan het zoeken maar kan er niet één vinden die er zo op lijkt, dat ik er zo min mogelijk aan hoef aan te passen.
Een uit te breiden webshop voor de verkoop van producten moet er ook bij.
Helaas heb ik nauwelijks ervaring met wordpress maar omdat ik heel actief ga bloggen en audio files wil uploaden ben ik bereid tijd te investeren om e.a. te leren.
Wat ook belangrijk is om te delen met betrekking tot mijn wensen: ik houd van rust en overzicht. Veel templates vind ik te onrustig. Waarom én bovenin een navigatiebalk én sitemap onderin en ook nog een verticale sitecolumn met navigatiemogelijkheden? Veel sites hebben dat. Erg onrustig. Vooral als je bij het scrollen naar beneden ook door pagina’s wordt geleid die onderling geen thematisch verband lijken te hebben.
Alvast dank!!
Beste Deniz,
De website die je als voorbeeld geeft, gebruikt Divi. Divi is een heel flexibel pakket. Je kan er van alles mee maken. De vraag is hoe de voorbeeldwebsite vanuit Divi tot zijn huidige website is gekomen. Heeft hij een child theme gebruikt of een Layout pack. Dat weet ik niet. Divi biedt zelf al ongeveer bijna 1000 layout packs aan. Dat zijn layouts die je kan inladen zodat je gelijk een mooie layout hebt. Divi is super mooi. Ook vriendelijk in gebruik. Maar kan voor beginners overweldigend zijn qua mogelijkheden. Je hebt wel alle mogelijkheden om je website net zo simpel of ingewikkeld te maken als je zelf wilt. Wel of geen menu in de footer. Dat soort dingen kan je allemaal zelf bepalen.
Alternatief zou bijvoorbeeld een theme van Arthesian Themes of Visual Modo aan. Dit zijn twee van de vele aanbieders. Maar ik houd van het minimalisme van de designs die ze aanbieden. En ik denk dat ze wat simpeler in gebruik zijn in vergelijking met Divi of Elementor. Maar dat is met voorbehoud, want ik heb de themes zelf niet gebruikt. Ook bij Creative Market vind je trouwens een groot overzicht van themes.
Hoe dan ook, de voorbeeldwebsite is qua opzet redelijk standaard. Alleen qua rondingen van afbeeldingen en in details niet. Er moeten themes voldoende te vinden zijn die erop lijken.
Extra functionaliteiten zoals een webshop en evenementenkalender maken de website wel weer ingewikkelder. Een evenementenkalender plugin is nog wel te doen, maar mijn ervaring is dat je in de praktijk er altijd meer tijd aan kwijt bent als vooraf bedacht. WooCommerce is er als plugin ook in een minuutje ingezet. Maar webshops zijn helemaal ingewikkeld om helemaal op orde te krijgen. Ik zou er pas veel tijd in steken als je ook omzet hebt. Doe het eerst maar met een simpel bestelformuliertje.
Succes ermee!
Erwin
Dankjewel Erwin!
Wat betreft de webshop: de eerste producten die ik ga aanbieden zijn audio files. E-courses en meditaties. Die neem ik op in de studio en moeten via de site na betaling gedownload kunnen worden. Misschien heb ik daar (nog) geen woo-commerce voor nodig? Een andere plug-in?
Ik heb zitten scrollen tussen de templates (eigenlijk al weken lang..:-)). Wat is jouw mening over de volgende: http://vihara.themerex.net/home-2/
Hij is nog maar 134 x verkocht maar het is wel een betaalde template. Ben erg benieuwd naar jouw mening!
Laatste vraag: hoe ingewikkeld is het om een website van het ene template naar het andere om te zetten? Ik hoor daar veel horrorverhalen over.
Dankjewel!
Beste Deniz,
Een bekende plugin voor het verkopen van digitale producten is Easy Digital Downloads. Ik heb hem zelf nooit gebruikt, maar staat goed bekend. Moet je wel uitzoeken hoe je koppeling met iDeal maakt. Anders zit je vast aan Paypal, maar in Nederland gebruikt nog niet iedereen PayPal.
Vihara kan je wel gebruiken. Het theme is klein, maar de ontwikkelaars achter het theme hebben al meer dan 67.000 themes verkocht. Die moeten dus wel weten hoe ze themes maken. Waarschijnlijk hebben ze een beproefd framework waarin ze wat kleuren en afbeeldingen aanpassen en het theme in deze niche positioneren. Ik ken hun themes niet persoonlijk. Je zou ook eens kunnen kijken welke reacties hun andere themes krijgen.
Als laatste. Het is niet makkelijk om van theme te switchen. Alle themes hebben een eigen manier van werken op dit moment. Je bouwt je website op vanuit deze manier van werken. Als je naar een ander theme wilt, kan je alles weer overnieuw opzetten. Dan kan je beter het theme testen en kijken of het bij je past. In het ergste geval ben je $55 kwijt.
Succes!
Hallo Erwin,
Ik gebruik Wordpress en ben op zoek naar theme die mijn massagepraktijk weerspiegelt, rustig en overzichtelijk en makkelijk te navigeren. Niet zweverig maar ook niet spetterend, zo’n beetje als jouw website erwinvanginkel.nl.
Ik hoor graag van je.
Groeten
Beste Gijs,
Je vraag is heel makkelijk en heel moeilijk. Hij is heel makkelijk omdat je met bijna elk theme een minimalistisch design kunt creëren. Hij is moeilijk, omdat het in de praktijk best lastig is om een website simpel te houden. Ik weet dan ook niet of het echt in het theme zit.
Ik ga je een aantal themes adviseren waarmee ik denk dat je zo’n stijl kan creëren en die niet extreem lastig in gebruik zijn. Dat is overigens wel subjectief.
Kan je bijvoorbeeld uit de voeten met de themes van Artisan Themes? Deze zijn minimalistisch. Zelf spreekt dit design me wel aan. Je kan er uiteindelijk ook nog alle kanten mee op. En kijk anders eens bij VisualModo. En ben je handig, of vind je het echt leuk, wellicht kan je dan gebruik maken van de Elementor plugin en hier een theme bijzoeken. Met wat handigheid kan je daar ook minimalistische designs mee maken.
Mocht je hier niets vinden, laat me dan ook weten waarom, dan kan ik meezoeken naar alternatieven.
Hoi Erwin,
Allereerst mijn complimenten over je artikel!
Ik ben al een tijdje op zoek naar een goed template, ik heb wel enige Wordpress ervaring vooral in het optimaliseren van de website. Het bouwen heb ik zelf nog niet eerder gedaan.
Ik werd benaderd door een bouwbedrijf om een mooie, moderne website te maken. Nu zit ik te twijfelen over een template. Op zich moet de website vooral duidelijk en simpel zijn zonder veel plugins.
Ik heb een budget van ca 70 euro eenmalig voor het aanschaffen van een template. Wat zou jij mij adviseren? Ik zat zelf aan onderstaande te denken.
https://themeforest.net/item/mechanic-car-service-workshop-wordpress-theme/11200490
Met vriendelijke groet,
Remco
Beste Remco,
Het theme waaraan je zit te denken is eigenlijk te weinig verkocht, waardoor de ontwikkelaar geen budget heeft voor doorontwikkeling en goede updates. Maar daarentegen is het wel een ervaren ontwikkelaar. Dus het fundament is niets mis mee denk ik. Je zou ook eens kunnen kijken bij TemplateMonster. Zij hebben themes ontwikkeld voor specifieke doelgroepen. Wellicht is dat ook interessant?
Succes! Erwin
Hi Erwin,
Ik heb een vraag en hoop dat jij hem kan beantwoorden.
Mijn website is gebouwd in wordpress met het divi theme.
Nu vind ik dit wel fijn werken maar mijn site is traag.
Tenminste dat zeggen GTmetrix en Pingdom 😉
Nu heb ik wp-rocket geïnstalleerd en bam bij alle blogposts is mijn opmaak weg.
Bij de meeste pagina’s blijft mijn opmaak goed. Weet jij een oplossing of ander alternatief welke beter werkt samen met DIVI? Zodat mijn website wel snel is?
Bedankt!
Hoi Arlette, ik heb ook ervaring met Divi en WP-Rocket. En het kan goed gaan. Maar het kan ook issues geven zoals jij hebt ervaren.
De vraag is of jij de website zelf traag vindt in gebruik. Google vindt belangrijk dat het internet snel is. Sneller internet = meer gebruik = meer advertentie inkomsten. Dus ze roepen hard dat het effect heeft op de ranking. En dat is ook zo, net als minimaal 200 andere factoren. Ik denk dat het vooral nadelig is als websites zeer traag zijn. Denk aan 20 seconden wachten voordat je iets te zien krijgt. Nu zijn de tijden verandert. Vroeger gebeurde dat regelmatig. Nu niet meer. De hostingbedrijven hebben het proces ook beter op orde. Zelf denk ik niet dat Google veel verschil maakt tussen gewoon, snel en heel snel. Uiteindelijk is het voor Google nog veel belangrijker dat de relevantste content bovenaan komt te staan. Dat is de basis van hun algoritme.
Dus mijn advies. Zorg er voor dat je website niet traag is. Dat bepaal je zelf door door je website heen te klikken. Niet traag is je nergens druk over maken. Is je website wel traag, check dan of je zelf gekke dingen doet, zoals foto’s van 20mb inladen op de homepage. Daarna zou ik kijken naar goede hosting. Hosting is belangrijker dan je eigen caching. Hosts hebben ook hun eigen caching. En verder zou ik sowieso geen plugins gebruiken als je geen techneut bent. Dat is vragen om problemen. Moet je niet willen.
Succes Arlette!
Erwin
Hi Erwin,
Allereerst complimenten voor je artikel! Ik ben al enige tijd op zoek naar een wordpress-theme waarin het mogelijk voor de bezoekers mogelijk is om een stem uit te brengen op hun favoriete acteur en zo uiteindelijk top 10 lijstjes te krijgen.
Heb jij enige idee of dit bestaat?
Beste Youri,
Dat weet ik ook niet. Omdat de functionaliteit hier centraal staat (stemmen), zou je ook kunnen zoeken naar een plugin, waar je vervolgens een theme bij zoekt. Ik zou in jouw geval Googelen op ‘wordpress review’ of ‘wordpress rating’.
Succes!
Erwin
Bedankt voor je reactie, ik ga zoeken
Hi Erwin,
Ik ben opzoek naar een nieuw theme voor mijn Outdoor / Beach Events bedrijf:
Wat voor website/theme heb je nodig?
Voor een outdoor / beach events bedrijf
Heb je budget en wat is je budget?
Ik heb budget om een theme aan te schaffen en zelf verder te ontwikkelen
Wat is je WordPress niveau? Ken je WordPress als gebruiker? Heb je al eerder een WordPress website opgezet?
Yes, heb momenteen outdoorwestland.nl, onderhoud doe ik zelf, grafisch een klein beetje hulp gehad.
Zijn er bepaalde websites die je mooi vindt?
Wato-events.nl
natural-high.nl
Dit zijn websites die naar mijn smaak zijn.
Is er een theme waarbij dit mogelijk is?
Alvast dank
Beste Leon,
In jouw geval adviseer ik een goed multi-purpose theme. Je hebt voldoende ervaring om je deze themes eigen te maken. Multi-purpose themes zijn overvloedig aanwezig. Het is lastig om er een te adviseren. Jouw voorbeeld websites zien er erg goed uit qua design. Ik zou daarom een multi-purpose theme kiezen dat nog niet zo oud is, maar ook voldoende verkopen heeft om levensvatbaar voor de toekomst te zijn.
Ik zat bijvoorbeeld te kijken naar Phlox. Deze werkt samen met Elementor wat ook een groot voordeel is. Ronneby vind ik ook mooi qua design. Maar zij gebruiken WPBakery Page Builder en daar ben ik persoonlijk geen fan van. Met Artisan Themes zou je ook kunnen slagen.
Andere mogelijkheid is dat je eerst een van de beste pagebuilders selecteert en daarna er een theme bij zoekt. Zelf ben ik fan van zowel Divi als Elementor. Zoek op Google naar de beste Elementor themes en kijk wat je mooi vindt qua design. Hetzelfde voor Divi. Alleen daar kan je zoeken naar layoutpacks of child-themes.
Mocht je op basis van mijn advies meer tips voor me hebben, dan zoek ik nog wat gerichter met je mee.
Groet, Erwin
Hallo Erwin, top dat je je kennis met anderen wilt delen.
Ik ben goed bekend met Wordpress en heb al een aantal websites gebouwd. Ga er nu een maken voor een jaarlijks terugkerend loopevent en ben op zoek naar een goed thema.
Wordt voornamelijk gevuld met info en mooie (grote) foto’s en moet ook iets in van uitslagverwerking. Heb jij zo een thema in je hoofd waarvan je denkt: die kun je er goed voor gebruiken (niet heel veel tijd namelijk) of wordt het toch gewoon helemaal bouwen?
Ervaring met Envold, Avada en wat andere (minder grote) theme’s.
Ik hoop dat je me blij gaat maken.
Alvast bedankt!
Hoi Erwin, dank voor je vrijgevigheid met je kennis en ervaring.
Ik ben redelijk digibeet, nooit met wordpress gewerkt. Heb max €100 voor eenmalig aanschaf en neem goedkoop NL-talig wordpress hosting bij Justhost. Ik wil een goede basis hebben voor het geval mijn business groot wordt. Ik ben starter, heb 1 type maaltijd te koop (later meerdere). Met de site wil ik ook een blog, maaltijdbestelling (pick&mix), een bezorgplanning/kalender en review functie. Ik werk vanuit huis en lever op afspraak. Ik hoef geen online betaling. (misschien in toekomst Engels erbij)
Ik twijfel tussen:
https://themeforest.net/item/spoon-a-premium-responsive-restaurant-wordpress-theme/16730805?_ga=2.117460105.1821963122.1554370723-171189194.1552599752
https://themeforest.net/item/liber-ultimate-restaurant-bar-wordpress-theme/19472502
vraag 1. Wat is jouw mening?
vraag2. Als mijn hostingsbedrijf WP support geeft, is dat hetzelfde support die je bij je theme krijgt of later verlengt? (“support extension” te koop voor €38 per half jaar)
vraag 3. Als ik het goed begrijp dan betaal ik eenmalig de theme en jaarlijks de theme support, hostingskosten en domeinregistratie?
vraag 4. Heb je nog een aanbeveling voor een theme?
Alvast bedankt,
Yen Van
Beste Yen,
1. Ik twijfel even wat ik je moet adviseren. Je zegt enerzijds dat je nog onbekend bent met WordPress. Maar anderzijds heb je een website nodig die belangrijk is voor je (toekomstige) bedrijf. Het zal tijd van je vragen om er goed in te komen en te leren hoe je het beste gebruik kan maken van WordPress, themes en plugins. Zeker als ik lees dat mensen moeten kunnen bestellen, reviewen en dat je een bezorgingskalender wenst.
Het kan wel. WordPress heef zoveel mogelijkheden, dat het een sterke basis van je bedrijf kan vormen. Dus als je je inhoudelijk wilt verdiepen, dan is het zeker aan te bevelen.
Om op jouw vragen terug te komen.
2. Een hostingbedrijf geeft support op de hosting. Een themeverkoper op het theme. Zodra jij een probleem hebt met het theme, zal het hostingbedrijf je niet uit de brand helpen. En andersom. Support voor het theme betekent feitelijk dat je vragen kan blijven stellen over het theme aan de verkoper. Ik maak zelf geen gebruik van extra lange support, omdat de meeste vragen zich voordoen in de eerste periode na aankoop.
3. Ja.
4. Beide themes zijn klein, ze zijn redelijk weinig verkocht, waardoor de makers geen budget/stimulans hebben om goede updates te blijven uitvoeren. Heb je echt een restaurant theme nodig voor de weergave van je maaltijden? Selecteer dan een theme op basis van aantal verkopen.
Enfold heeft ook een Restaurant demo. Dat zit technisch wel goed in elkaar voor de doe-het-zelver. Maar ook voor Divi zijn child themes te vinden voor restaurants: https://www.elegantthemes.com/blog/divi-resources/13-divi-child-themes-perfect-for-restaurants. Divi is duurder, maar als zo’n child theme je aanspreekt en je hebt budget, dan zou ik dat zeker doen.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Veel succes ermee!!
Erwin
Hartelijk dank voor je raad. Ik ben inmiddels al even bezig. Het begrijpen hoe het werkt en dan ook werkelijk aan het bouwen gaan, kostte erg veel tijd. Om de basis als intro, menu, events, blog, contactform etc. te maken is het al een hele klus. Ik denk dat ik hulp moet zoeken voor de moeilijkere dingen. Ik vind het nog best tegenvallen ondanks alle dingen die het je makkelijk zou moeten maken.
Groet, Yenvan
Beste Erwin,
Na het lezen van je interessante artikel over Thema keuze voor Wordpress, mijn vraag:
Ik heb een interieuradviesbureau en wil een ‘cleane’ website (in soort van magazine vorm) zoals bijv. http://www.feelathome.be en Linda.nl. Voorlopig zonder webshop en met name de contactmogelijkheden zoals een contactformulier is belangrijk. Mijn budget is max. 100 euro en ik heb geen kennis en ervaring met wordpress dus het moet niet te ingewikkeld worden.
Mijn huidige website http://www.homekiss.nl heb ik zelf gemaakt met WIX.
Zou jij kunnen adviseren welke thema(s) voor mij interessant zouden kunnen zijn aangezien ik in het overweldigende aanbod de bomen in het bos niet meer zie.
Alvast bedankt voor je reactie.
Groeten, Fred
Beste Fred,
Wat dacht je van Artisan Themes? Ik heb deze niet persoonlijk gebruikt, maar ik moet er gelijk aan denken als ik jouw beschrijving lees. Alternatief zijn wellicht de themes van Pixelgrade? Minder minimalistisch, maar wellicht spreek het design je aan. Zelf heb ik laatst een website gemaakt met Grand Photography. Dat theme is eigenlijk bedoeld voor fotografen, maar je kan er ook voor je bedrijf hele mooie websites mee maken. Als je echt veel content hebt en richting een Magazine Theme wilt gaan, dan spreken de themes van Meks mij persoonlijk aan.
Qua ervaring… Houd rekening dat het je enige tijd gaat kosten om te leren om je eigen website goed neer te zetten. WordPress is enorm krachtig geworden. De andere kant is dat de complexiteit ook is gegroeid. Ik heb niet de moeilijkste themes geselecteerd. Integendeel. Maar ook hier zit een leercurve. Succes ermee!
Beste Erwin,
Wat een verademing om lezen hoeveel ervaring je met Wordpress-thema’s hebt!
Ik worstel al enige tijd met het bouwen van een “portaal” waarop toegang moet worden gegeven naar diverse content zowel intern als extern het bedrijf (soort van “online bibliotheek”). Omdat er al zoveel moet worden doorgelinkt, bied ik het liefst zoveel mogelijk op 1 front page aan. Maar het valt me niet mee een goed thema te kiezen uit het grote aanbod dat er binnen Wordpress wordt getoond, of ik loop al heel gauw tegen beperkingen aan in de gratis oefen-versie 😉
Ik ben een heel eind gekomen met Materialis, maar ook dit voelt niet helemaal solide.
Heb jij een advies op basis van deze gegevens?
Hartelijk dank!
Beste Jetje,
Het klinkt als een vorm van een kennisbank.
Bedoel je zoiets? https://www.bedrijfsopvolging.nl/kennisbank/. Theme Manual
Of zoiets? https://doehetzelfmarketing.com/. Theme Knowal.
Als deze voorbeelden aansluiten bij je vraag, dan denk ik dat je kan zoeken naar Knowledge Base Themes.
Eventueel kan een Magazine Theme je ook helpen. Bijvoorbeeld Of een Directory Theme. Laat me anders weten waar je nu staat en welke websites doen wat je voor ogen hebt en ik kan je verder adviseren.
Hallo Erwin,
Fijne informatie hier, dank je wel. Ik heb de volgende vraag. Ik heb een site gemaakt met Sydney van Athemes en heb gebruik gemaakt van parallax. Nu blijkt dat dit niet wordt weergegeven op mobiel ed. Als ik het goed heb blokkeert Athemes dit omdat het problemen kan opleveren. Nu heb ik een klant die dit toch wil. Ik heb al wat gezocht naar andere themes, maar vind eigenlijks niets waarbij deze mogelijkheid er wel is. Weet jij of er themes bestaan waarbij parallax wel wordt weergegeven op mobiele apparaten. En moet je dit willen? Alvast dank!
Hoi Jeannet,
De laatste jaren werk ik vooral als marketeer. Of ik de juiste persoon ben voor technische vragen… Ht schijnt vaker voor te komen inderdaad. Maar ik heb even op mijn eigen website getest, maar daar werkt het zoals het op desktop werkt. Heb je naar andere themes gezocht en hun demo’s bekeken op mobiel?
En of je het moet willen…. Ik zet het zelf gelijk uit. Ik houd van eenvoud en daarin gebruik ik zo weinig mogelijk van dit soort effecten.
Succes! Erwin
Dank voor je reactie!
Hey Erwin
Tof dat je zo open bent om mensen te helpen?
Ik heb een website gehad bij Phoenix.nl alleen dat werd me te duur, alles werkte prima, en heel gemakkelijk.
Ik ben Dj en producer en wil graag mijn muziek laten horen en mixen evenementen waar ik speel etc .
Ik kwam bij envato deze template tegen, aangezien ik alles hier gelezen hebt twijfel ik of ik er wel goed aan zou doen. Of heb jij misschien een beter idee.
Ik hoor graag je advies
Groeten Chris
https://themeforest.net/item/meloo-music-producers-dj-events-theme-for-wordpress/22493887?s_rank=1
Beste Chris,
Ik doe het graag!
Als DJ kan ik me voorstellen dat je een theme kiest dat qua layout past bij wat je voor ogen hebt. Een standaard theme met witte achtergrond moet je dan wel drastisch ombouwen. Je kan ervoor kiezen om een krachtig en flexibel multipurpose-theme te kiezen zoals Divi (mijn favoriet) of Enfold, maar dat betekent wel dat je het design van Divi helemaal naar wens moet ombouwen. Kan, maar vraagt wel werk. Je kan wel bij Multipurpose themes kijken of ze demo’s of child-themes (Divi) hebben die voor DJ’s geschikt zijn. Dan is het werk al voor je gedaan. Divi heeft bijvoorbeeld https://elegantmarketplace.com/downloads/divi-dj/. En als je even zoekt, dan zal je vast meer vinden.
Maar in jouw situatie kan ik me ook voorstellen dat je een theme zoekt dat specifiek voor DJ’s is gemaakt. Het theme dat je hebt gevonden is in 1 jaar 200 keer verkocht. Dat is eigenlijk te weinig, want dat betekent dat dit theme €12.000 heeft opgebracht. De helft daarvan is voor de themebouwer. Dus dit theme heeft beperkte omzet. De themebouwer heeft weinig middelen om het theme te blijven updaten. Moet erbij gezegd worden dat deze themebouwer wel verschillende andere themes heeft die veel meer verkocht zijn. Dan is dit theme een afgeleide van deze succesvolle themes en zou ik de sprong wel durven wagen.
Ik begrijp niet helemaal welke pagebuilder ze gebruiken. Dat kan uitmaken. Maar op het oog zien het theme en de achterliggende themebouwer er goed uit. Helemaal garantie kan ik je niet geven, want ik ken het theme vanuit de achterkant niet. Maar op basis van wat ik nu zie, zou het goed moeten zijn.
Succes!
Erwin
Erwin hartstikke bedankt voor je snelle reactie, en nuttige info. Persoonlijk denk ik dat deze theme best compleet is en de gok wel kan wagen, mocht je nog andere tips hebben zijn die altijd welkom. Ik heb ook gekeken naar jouw linkje van divi, ik ga zowiezo nog even op onderzoek uit of er nog wat tussen zit.
Weet jij hoe ik erachter kan komen wat voor pagebuilder gebruikt is ?
Hartstikke bedankt voor jouw info, en ik hou je op de hoogte
Groeten Chris
In antwoord op jouw vraag welke pagebuilder ze gebruiken: King Composer
Staat in de beschrijving. Ik ken deze pagebuilder niet.
Succes!
Beste Erwin,
Op https://www.erwinvanginkel.nl/themeshop/themeforest/ las ik jouw uitleg over Themeforest. Ik kwam op jouw website uit omdat ik meer uitleg zocht over de licenties van ThemeForest. Ik heb namelijk een specifieke vraag, en die krijg ik in het engels niet uitgelegd.
Daarom wil ik je even uitnodigen om deze twee pagina’s te bezoeken:
https://themeforest.net/item/bistro-food-restaurant/17809344
https://themeforest.net/item/bistro-food-restaurant-wordpress/19557647
Nu mijn vragen:
Weet u hoe het komt dat zij – ondanks zij er hetzelfde uitzien – in prijs verschillen?
Bovenaan ziet u de prijs: vanaf $16/mnd. Kun je dan gratis betaalde thema’s uploaden?
Desondanks zie ik $17-$29 voor een regular licence, maar zie ook dat een extended licence $700 of $2200 kost. Is die $17-$29 eenmalig of is dat maandelijks?
En wat gebeurt er als je $700 of $2200
Kun je die wordpress pagina’s nog uitbreiden?
en wat als je stopt met maandelijks te betalen? Kun je dat thema dan niet meer gebruiken?
Met vriendelijke groeten,
Gust Put
Beste GP,
Allereerst. Het gaat om twee verschillende producten. De ene is een WordPress theme. De andere zijn HTML bestanden. Dat verklaart het verschil in prijs.
Dan zal ik gelijk iets vertellen over de licenties van Themeforest. Themeforest heeft al sinds jaar en dag het beleid dat je eenmalig betaalt voor eenmalig gebruikt. Dat betekent dat je een theme koopt en je deze voor één website mag gebruiken. Je krijgt onbeperkt updates binnen deze licentie. Zodra je een tweede website met het theme wilt opzetten, moet je het theme opnieuw kopen en krijg je een nieuwe licentie.
Daarnaast hanteren ze een extended licentie. Dit is alleen als je een product maakt, waarin het theme een onderdeel is. Dus stel je voor, je maakt een websitebouwer voor restaurants en je gebruikt dit theme, dan heb je een extended licentie nodig. Ik heb in mijn werkzame leven nog nooit iemand ontmoet die een extended licentie nodig had. Mede ook omdat als je 50 of 100 websites met een theme wilt bouwen, je het theme ook 50 tot 100 keer moet kopen. Ook dan heb je geen baat bij een Extended licentie.
Dit licentiemodel van Themeforest is slecht in mijn ogen. Het is in eerste instantie goedkoop voor de koper, maar er zitten grote nadelen aan. Een themebouwer krijgt eenmalig inkomsten maar moet levenslang gratis updates verschaffen. Hoe ga je dat zakelijk oplossen als je praat over een theme van $50? De updates moeten toch ergens van betaald worden? Zelfs in India werken ze niet gratis. Er is dus nauwelijks een trigger voor de verkopende partij om lang onderhoud te blijven uitvoeren. Je kan je theme beter na een tijdje terugtrekken. Dan zitten alle websites met dat theme met een probleem, maar dat is jouw probleem niet meer. Wat je krijgt is dat alleen de themebouwers van de ‘best selling themes’ voldoende middelen hebben voor doorontwikkeling en onderhoud. Zij kunnen sterkere producten bouwen, meer zekerheid van toekomstige updates genereren. Daarmee drukken ze de kleintjes van de markt af. Er zijn echt duizenden themes die nauwelijks verkocht zijn. En enkele heel goed verkopende themes. En dat is doodzonde, want daar gaat veel creativiteit en talent verloren.
Themeforest heeft de beperkingen van hun eigen businessmodel ook ingezien vermoed ik. Eerst zijn ze support los gaan aanbieden. En sinds een jaartje of wat zijn ze daarom abonnementen gaan aanbieden (Envato Elements). Voor een vast bedrag per maand mag je alle producten uit het abonnement gebruiken. Zo’n abonnement bevat meerdere themes, maar ook andere digitale producten. Maar let op, niet alle themes zitten in dat abonnement. Bekijk eerst of zo’n abonnement de producten bevat die jij nodig hebt. En let op, je kan het abonnement wel stoppen, maar dan stop je ook het krijgen van updates. Stoppen is dus moeilijk.
Hoop dat je zo voldoende input hebt.
Hartelijke groet,
Erwin van Ginkel
Hoi Erwin van Ginkel,
Leuke post en zeer leerzaam.
Ik heb een fysieke winkel en ik wil graag een ‘platte’ website maken met nuttige informatie.
Denk hierbij aan facebook, adres en telefoonnummer met wat foto’s.
Kun jij mij een thema aanraden?
Ik kijk uit naar je reactie.
fijne avond, Madelaine
Beste Madelaine,
Het ligt eraan hoe handig je bent. Weet je zeker dat je alle techniek zelf wilt doen? Anders zou je ook kunnen overwegen om via WordPress.com een website op te zetten. Je betaalt een maandabonnement. Dan hoef je geen hosting te regelen of onderhoud te doen. Omdat je aangeeft dat je website redelijk simpel is, zou ik dat ook overwegen.
Als je zeker weet dat je WordPress op je eigen server gaat zetten, heb ik nog wel een paar tips. Ik heb laatst zelf een website gemaakt met Grand Photography en dat beviel uitstekend. Het is een theme dat heel visueel is. Maar ik denk dat Enfold ook goed bij je zou passen. Beide themes hebben wel een pagebuilder die je onder de knie moet krijgen. Grand Photography is eenvoudiger, minder uitgebreid dan Enfold. Enfold heeft demo’s die je kan inladen. Kies een demo dat zo dicht mogelijk past bij wat je wilt en je hebt met weinig aanpassingen een professionele website.
Ik houd zelf ook van het design van Artisan Themes. Ze lijken me ook simpel in gebruik, maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat ik er geen persoonlijke ervaring mee heb.
Succes ermee!
Beste Erwin,
Ik ben een website aan het ontwikkelen waar ouders hun kinderen kunnen inschrijven voor een programmeercursus. Er komt een onderverdeling in leeftijd en verschillende cursussen per leeftijdsgroep en provincies. Deze cursussen worden op locatie gegeven (dus niet online).
Het is de bedoeling dat ouders via de website hun kind kunnen inschrijven en de cursus afrekenen.
De volgende functionaliteiten zijn daarom belangrijk: een betaalsysteem, het aanpassen van de lay-out van producten en productpagina, het toe kunnen voegen van categorieën aan producten en het instellen van een productfilter.
Momenteel hebben we het one page express en woocommerce geinstalleerd, waarbij een andere designer met Elementor pagina’s heeft ingevoegd. Ik vraag mij af of Elementor niet te heftig is omdat het toch een beroep doet op de laadsnelheid en ik ben benieuwd welke alternatieven er zijn.
We willen de website in een ander jasje gaan steken. Het thema moet overzichtelijk, responsive strak maar ook speels zijn. Iemand wees mij op het thema Salient, ik heb hier nog geen ervaring mee.
Ik ben heel nieuwsgierig naar jouw advies!
Beste Mariette,
WooCommerce is zwaar en heeft altijd impact op de performance. Het toevoegen van Elementor maakt het er wellicht niet beter op, maar het probleem ligt bij WooCommerce. Elementor is op zich vrij schoon qua code. Maar performance is ingewikkeld. Gaat het om backend of frontend prestatie?
Je hebt nu gekozen voor webshop oplossingen. Heb je erover nagedacht om een Events plugin te gebruiken? https://kinsta.com/blog/wordpress-event-management-plugins/
Dan houd je het geheel kleiner. Ik weet alleen niet welke plugins er ook iDeal ondersteunen. Dat zou je kunnen uitzoeken.
Zelf werk ik graag met Divi, zoals je wellicht hebt gelezen. Dit theme is goed geintegreerd met WooCommerce. Elementor staat echter ook goed bekend. Ook in combinatie met WooCommerce. Maar als de nadruk bij jouw website echt ligt op het verkopen van cursussen, dan kan je ook overwegen om een echt Woocommerce theme te kiezen zoals Kallyas of Flatsome.
Salient heb ik een jaar of 4 geleden uitgetest. Maar ze liepen destijds achter qua pagebuilder en dat was voor mij toen heel belangrijk. Dus ik weet dat het een populair theme is, maar durf geen uitspraken te doen hoe ze zich afgelopen jaren ontwikkeld hebben. Maar ik vermoed dat je met Salient ook een prima webshop kan bouwen. Zelf geef ik bij webshops toch de voorkeur aan themes die zich hier helemaal op hebben gespecialiseerd. En dat is niet het geval bij Salient.
Hoop dat je met dit advies weer verder komt. Succes ermee!
Oja en zit er een bepaalde grens aan het gebruik van WooCommerce? In het aantal productpagina’s of aanbieders pagina’s?
Zie vorige reactie.
Ha Erwin,
Allereerst bedankt voor alle nuttige informatie die jij op je blog deelt!
Ik ben op zoek naar een Wordpress Theme met de volgende requirements:
Homepage
-zoekfunctie op onderwerp en woonplaats
-overzicht van categorieën en aantal items
-parallax elementen die USPs / emoties aanspreken
-meest recente blogitems
-aanmelden als aanbieder
Categoriepagina
-een lijst met aanbieders en een sidebar links waar je kunt filteren.
-de filters/kenmerken kunnen door mij gedefinieerd worden en door aanbieders worden ingevuld.
-weergave van reviews van users per aanbieder.
Ik heb er een aantal gevonden die in aanmerking komen:
1) https://themeforest.net/item/lisner-modern-directory-listing-wordpress-theme/22656544
2) https://themeforest.net/item/workscout-job-board-wordpress-theme/13591801
3) https://templatic.com/wordpress-directory-themes/spotfinder/
4) https://themeforest.net/item/spotguide-high-performance-directory-wordpress-theme/14275061
Ik zie dat veel van de templates werken met Wordpress + Woocommerce.
Betekent het dat ik eerst WP installeer en daarna Woocommerce toevoeg? Werkt dit goed samen?
Is er een handige manier om een huidige klant te achterhalen die het Wordpress theme gebruikt? Zodat ik met Google Speed Insights / GT metrix wat snelheids testen kan doen? Voor Lisner kon ik er namelijk geen enkele vinden.
Hoe makkelijk/lastig is het om een theme te vervangen? Ik speel ook met de gedachte om eerst een informatieve site te bouwen om verkeer aan te trekken en in een fase 2 de bovenstaande functies door te voeren.
Kijk uit naar jouw adviezen.
groeten, Albert
Beste Albert,
Twee jaar geleden heb ik me veel verdiept in Directories. Destijds hebben we onze eigen directory gemaakt, omdat de wensen uiteindelijk altijd net iets anders zijn dan de themes en plugins bieden. En maatwerk hierop is dermate omslachtig dat het zelf maken op dat moment de beste oplossing was.
De Directory themes waarmee ik zelf heb gewerkt zijn Directory WordPress Theme en Listify. Ook heb ik een keer een theme van Templatic gekocht en getest. Maar uiteindelijk geen website mee gebouwd. Met Directory WordPress Theme hebben we een keer een directory met veel items gehad. Daar liepen we tegen performance issues aan. Dat is inmiddels wel weer vijf jaar geleden. Templatic vond ik prachtig, maar het theme moet wel exact aansluiten bij wat je wilt. Maatwerk zou ik er lieven niet op uitvoeren. En Listify ben ik ook enthousiast over, maar heb ik destijds gekocht maar uiteindelijk geen website mee gemaakt. Ik heb trouwens in het verleden ook gebruik gemaakt van de directory plugin Sabai.De plugin GeoDirectory heb ik getest, maar niet goed genoeg bevonden om ermee door te gaan.
Een directory kan wel heftig zijn voor je performance. WooCommerce is dat ook. Ik zou die twee dan ook niet zo snel combineren. Liever dat het theme of plugin een eigen custom post type gebruikt. Theoretisch zit er geen grens aan, maar in de praktijk zal je wel issues krijgen als de database groter wordt dan een paar duizend items. Maar recent heb ik daar geen ervaring mee. En WordPress, themes, plugins en hosting ontwikkelen zich door, dus ik durf je daar geen recente info over te geven.
De themes die jij benoemt ken ik niet persoonlijk. Durf ik dus niets over te zeggen. Mijn advies zou zijn om een theme te gebruiken zoals Listify of WordPress Directory Theme. Deze zijn veel verkocht en bestaan al enkele jaren. Dat betekent dat de aanbieder budget heeft om het product te verbeteren. Qua criteria vermoed ik dat deze themes de meeste van jouw wensen wel in zich hebben.
Een theme vervangen zou ik niet adviseren. Kan wel, maar het is niet zo dat je de directory makkelijk kan kopieren.
Gebruik https://whatwpthemeisthat.com/ om te achterhalen wat voor theme andere directories gebruiken.
Heb je hier iets aan? Succes!!
Groet, Erwin
Top dankjewel Erwin, ik zal eerst voor een “light” template gaan en zal later extra listing features overwegen.
Dag Edwin,
ik wil graag je advies voor ik een keuze maak. Ik werk als therapeut en ga het komende jaar een aantal weken organiseren waarin ik mensen mee ga nemen op de Camino in Frankrijk. Wandelen en therapeuteren 😉
Daar wil ik een nieuwe site voor maken. Ik heb een beetje WP-ervaring. Ik zoek een theme waarin ik makkelijk tekst en pagina’s kan toevoegen en waarin ik makkelijk foto’s kan plaatsen. Lekker overzichtelijk.
Beste Erik,
Klinkt als een mooi initiatief! De Camino gaat toch naar Santiago? Lijkt mij ook een mooie tocht!
Qua theme heb ik zelf zojuist een website opgezet met Grand Photography. Echt een theme waarmee je heel makkelijk en snel een super professionele website tevoorschijn kan toveren. Het is feitelijk een website voor fotografen, maar je kan er ook makkelijk een website mee neerzetten zoals die van jou.
Mooie aan Grand Photography is dat je er veel mee kan, maar ook weer niet te uitgebreid. Dat maakt de leercurve overzichtelijk. Als alternatief kan ik uiteraard altijd Divi aanbevelen. Dat is het meest flexibele framework die ik graag aanbeveel als de website een hoge mate van professionaliteit nodig hebben.
Maar vanuit mijn enthousiasme zou ik je toch adviseren om voor Grand Photography of een ander theme van ThemeGoods te kiezen.
Hi Erwin,
Ik wil voor een autoschadebedrijf een website met Wordpress maken. Maar ik zie door de templates het bos niet meer. Het wordt een pagina met redelijk veel informatie over de producten/diensten die ze bieden, maar er moet ook een gallery op met wat ze allemaal gedaan hebben.
Ik werk wel al 20 jaar met CMS systemen, maar dit ziet er toch heel anders uit…
Heb jij een tip voor me? Ik denk dat het voor mij misschien handig om een geïmporteerd thema/voorbeeld aan te passen?
Hoi Silvia,
In principe lees ik nog geen criteria die heel bijzonder zijn. Een gallery is vaak een portfolio als items een eigen pagina hebben. Als het om alleen foto’s gaat, wordt het een Gallery genomend. In principe zullen de meeste themes dus wel voldoen. Vind je het fijn om een page builder te hebben? Dan kan ik Divi of Enfold aanbevelen. Moet je wel even induiken, maar geeft je flexibiliteit. Themes met pagebuilders hebben vaak demo’s die je kan importeren en aanpassen.
Heb je die flexibiliteit minder nodig en wil je ook niet in de wereld van page builders duiken? Dan kan je ook kijken voor een theme op WordPress.org, CreativeMarket of TemplateMonster.
Graag wil ik advies welk thema zou passen. Ik ben wel een beetje bekend met wordpress en plug ins, heb al een aantal websites zelf gebouwd daarmee. Maar dat was voor de leuk. Nu wil ik een echte bedrijfspagina (na)bouwen. Aangezien ik nu wat ervaring heb opgedaan hoop ik dat zelf te kunnen en niet meer uit te hoeven besteden. Ik weet heel goed hoe de website er uit moet gaan zien en wat ie moet kunnen. Echter hoe kies ik nu een passend thema dat genoeg biedt, niet te veel extra’s meelevert en dat ik snel onder de knie krijg. Ik heb gekeken naar Avada en Divi. Door te zoeken naar vergelijking en ervaringen, kwam ik hier op jouw artikel uit. Hoe kan ik nu mijn wensenlijst afvinken en goed kiezen? Ik moet er de plug in woocommerce in kunnen zetten. Responsive zijn. Maar vooral de lay out van de huidige website moet er gemakkelijk in na te maken zijn. Want dat blijkt toch t mooiste te zijn. Dus ik hoef niet opnieuw de vormgeving te bedenken.
Hoi Patricia,
De website Arboboek is qua design met een page builder goed na te bouwen. Aangezien je al een paar websites zelf hebt gebouwd zou ik inderdaad met een theme met een page builder aan de slag gaan. Zowel Avada als Divi zijn dan inderdaad prachtige producten. Vergeet ook Elementor niet. Dat is een plugin, maar daarmee kan je tegenwoordig hele websites bouwen. Ook echt een heel mooi product. Deze themes en plugin zijn wel zeer uitgebreid. Je zal meer mogelijkheden krijgen dan je nodig zal hebben. Zelf gebruik ik ook niet alles. Als je al websites kan bouwen, dan denk ik dat je daar uit gaat komen. Zoals eerder genoemd, gebruik ik zelf vooral Divi en ben daar heel tevreden over. Maar Elementor en Avada zijn ook prachtige producten met mooie recensies.
Eventueel kan je overwegen om te kiezen voor een kleiner theme. Zelf spreken de themes van Artisan Themes, Visualmodo en ThemeTrust mij aan. Let er wel op dat zo’n theme compatible is met WooCommerce.
Momenteel zijn alle themes responsive. Zeker degene die ik hierboven heb genoemd. Met de meeste page builder themes zoals Avada en Divi kan je blokken aan en uit zetten voor mobiel. Dan kan je eventueel voor mobiel alternatieve blokken maken. Divi geeft nog meer mogelijkheden. Daar kan je bijvoorbeeld voor een titel precies aangeven hoe groot deze op desktop, tablet en mobiel moet tonen. Divi is daarin koning! Voor Elementor geldt trouwens hetzelfde. Hoe ver Avada daar bijvoorbeeld in is, dat weet ik nog niet.
Heb je zo voldoende info om verder te kunnen?
Beste Erwin,
Nieuw in/@ Wordpress en thema’s! Erg blij met je artikel. Ik ben eigenaar van een online school en wil mijn huidige website om gaan bouwen in Wordpress. Mijn website heb ik een tijd geleden gemaakt in Webnode.
Ik vind het erg moeilijk kiezen, omdat het thema wat ik op de ‘grote hoop’ vond maar 200 downloads heeft en geen reviews: https://nl.wordpress.org/themes/play-school-kindergarten/ Waarschijnlijk verkijk ik me op de Layout. Is zoiets ook te maken in Divi of Avada? In die laatste zie ik eigenlijk niets wat in de buurt komt.
Heb jij een suggestie?
Dank je wel!
Groeten Wendy
Beste Wendy,
Mooi dat het artikel je helpt. Dat is de bedoeling! 🙂 Goed ook dat je om hulp vraagt!
Het WordPress theme Play School Kindergarten dat je hebt uitgekozen is inderdaad een klein theme. Dat hoeft geen probleem te zijn. Je website is namelijk ook eenvoudig. Technisch kan ik niet onder de motorkap kijken. Ik denk dat je voor dit theme moet gaan als het ontwerp je zo aanspreekt dat je maar heel weinig wilt aanpassen. Dan installeer je het theme zoals in de demo en je hoeft alleen maar teksten en afbeeldingen aan te passen. Dat is echt een voordeel! Ik zie op je website dat je les geeft via Skype. Dat betekent dat mensen via jouw website geen transacties hoeven te doen toch? Anders kan je een simpele webshop opzetten, maar dat vraagt ook weer andere criteria aan het theme. En dan denk ik dat ik eerder Divi of Avada zou adviseren.
Divi en Avada zijn overigens erg flexibel. Je kan echt wel een website opzetten die eruit ziet als het ontwerp van het Play School Kindergarten theme. Dat vraagt wel dat je erin duikt. Lees ook mijn vorige reactie op het bericht van Maarten. Er zijn bijvoorbeeld gratis video tutorials beschikbaar voor Divi. Maar als het ontwerp van het Play School Kindergarten theme je aanspreekt en je website heeft geen webshop, dan kan je gerust dit theme uitproberen. In het ergste geval ben je $39 kwijt.
Heb ik je zo geholpen. Ik ben benieuwd waar je voor kiest.
Beste Erwin,
Wat een nuttige, leerzame en to the point informatie. Echt heel goed gedaan, ook voor mensen zoals ik die niet heel diep in de materie zitten.
Vraag:
Ik wil graag 2 website maken. Een voor een te verhuren vakantiehuis en een voor mijn eigen architectenbureau. De sites moeten makkelijk te bouwen en te onderhouden zijn.
Voor het vakantiehuis is het allerbelangrijkst een geïntegreerde kalenderfunctie (als overzicht van vrije en geboekte dagen) en een boekings/ reserveringsmogelijkheid. Tevens zou een aparte betalingsoptie handig zijn maar niet echt noodzakelijk. Wat zou je mij hiervoor kunnen aanraden?
Tevens is mijn eigen architectenbureau ook toe aan een nieuwe website. Hierbij is het vanzelfsprekend belangrijk om een mooi, minimalistisch design te hebben.
Het DIVI thema + evt. boekingsformulier ofzo spreekt mij wel aan (met name de Visual Page Builder ) maar denk je dat dit te doen is? Ik wil me er best in verdiepen maar het moet geen nieuwe “studie” gaan worden. Dus zoals je vertelde al waarschijnlijk geen multi-purpose.
Voor beide sites wil ik graag automatische updates vanuit het thema zelf. Mijn budget is voor beiden eenmalig rond de € 250 a € 300 allin of een lager bedrag van rond de €100,00/jaar met betaalde updates.
Ik hoop dat je me kan adviseren want vooral een makkelijk thema voor dat vakantiehuis vind ik lastig. Alvast heel erg bedankt voor jouw moeite.
Maarten
Beste Maarten,
Allereerst leuk om te horen!
Qua kalender moet ik je het antwoord schuldig blijven. Ik weet dat Bookly een erg populaire plugin is. Deze is in eerste instantie wel gericht op zakelijke afspraken inplannen. Bijvoorbeeld wanneer je met je fysiotherapeut een afspraak in wilt boeken. Ik zou anders even Googelen op ‘property Rental wordpress plugin’. Het kan niet zo ingewikkeld zijn, dus ik verwacht dat je er daar wel mee uitkomt.
Omdat je twee websites wilt maken, waarvan er ook een voor zakelijk gebruik is, denk ik dat je met Divi een goede keuze maakt. En ja, je zal er wel in moeten duiken. Dat kost je een paar avondjes. Maar als architect zou dat niet het probleem moeten zijn. Voordeel is dat je de tools krijgt om zonder programmeerkennis een hele website naar je hand te zetten. Elementor zou ook een goede keuze kunnen zijn. Hier werk ik zelf minder mee en durf ik daarom met minder overtuiging aan te bevelen. Maar Elementor is ook erg populair en heeft goede recensies. Een vriend van mij, Pieter Kruidenier, geeft Divi trainingen. Dat kost een paar honderd euro, maar dan ben je wel een paar stappen verder. En de gratis oplossing zijn de instructievideos over Divi van Ferdy Korpershoek.
De meeste premium themes hebben een pagebuilder en zijn qua niveau net zo complex als Divi. Ik heb nog even gekeken. Maar het wordt steeds moeilijker om ‘simpelere themes’ te vinden. Dus ik denk dat je het beste kan springen, video tutorial of training volgen en daarna genieten van alle mogelijkheden. En anders kan je ook bijvoorbeeld Wix, Weebly overwegen of andere WordPress alternatieven.
Mocht je voor Divi gaan, dan ben ik benieuwd wat je daarvan vindt, zodat anderen ook leren hoe makkelijk/complex het is om in te stappen.
Hi Erwin,
Bedankt voor dit uitgebreide artikel!
Ik ben opzoek naar een nieuwe theme voor mijn website. Ik ben van reisblogger overgestapt naar zelfstandig reisadviseur. Wel wil ik gewoon doorgaan met bloggen en dit op 1 website houden. Ik wil graag een strakke website met op de home page wie ik ben, wat ik aanbied en eventueel reviews van klanten en verwijzingen naar mijn laatste (3) blogposts.
De theme Indigo van Artisan Themes spreekt me erg aan, maar ook Travel Guide van Template Monster. Ik ben erg aan het twijfelen wat een verstandige keuze is. Ook gezien de kosten. Ik heb momenteel de theme Papillon van Themeforest en ben een paar jaar geleden er lang mee bezig geweest om het zo te krijgen zoals ik wou. Ik heb nu ook geen idee meer hoe ik dat heb gedaan. Daarnaast heb ik de afgelopen jaren veel problemen gehad met de website, en lukt het me niet meer om het zo te krijgen zoals ik wil. Ik denk dat dit mede komt omdat ik geen updates meer krijg. Maar ook in het eerste jaar tijdens de updates liep ik tegen veel problemen aan.
Belangrijk voor mij is dus dat het allemaal vrij simpel is en makkelijk te vormen is zoals ik het wil. Daarnaast zie ik verder niks staan bij Artisan Themes en Template monster over lifetime licenties, alleen een uitgebreider pakken met hulp bij installeren ect. Klopt het dan dat ik ieder jaar weer opnieuw voor de theme moet betalen? En op deze manier problemen voorkom en het beste uit de website haal?
Ik ontvang graag jouw advies. Alvast bedankt.
Groetjes,
Taina
Ha Taina,
Mooie stap om reisadviseur te worden! Veel succes ermee!
Allereerst:
Themeforest heeft in principe lifetime licenties. Dat betekent dat je je theme kan updaten met de laatste versie. Dat is wel een ingewikkeld proces. Via ftp kan je je theme overschrijven en vervolgens moet je controleren hoeveel er gewijzigd is en dit aanpassen. Theoretisch kan je Papillon dus updaten. In de praktijk is het wat lastiger.
Artisan Themes betaal je voor je theme. Je krijgt 1 jaar support en updates. Daarna betaal je weer $129 om de updates een jaar te verlengen. Let er wel op dat je de updates ook echt moet uitvoeren. Zo houd je je website veilig. Het lijkt een duurdere oplossing dan Themeforest, maar ik ben voorstander van een licentiemodel, omdat er nou eenmaal veel werk zit in het maken en onderhouden van themes. Als ontwikkelaars geen geld meer krijgen, zullen ze ook geen updates meer uitbrengen. En dat levert weer performance- en veiligheidsproblemen voor je website op.
Zelf heb ik nog geen website gemaakt van Artisan Themes. Maar de website ziet er goed uit. Ik denk dat het niet zo moeilijk is, maar kan het dus niet uit eigen ervaring zeggen.
Template Monster themes betaal je in principe ook eenmalig. Ik weet om eerlijk te zijn niet wat zij doen met updates. Het is alweer wat jaartjes geleden dat ik een website heb gemaakt met Template Monster. Dat waren destijds hele eenvoudige themes. Zo zit hun concept ook in elkaar. Later zijn er overigens wel functionaliteiten bijgekomen. Ze geven wel aan per theme hoe moeilijk deze in gebruik is.
Persoonlijk zou ik de voorkeur geven aan Artisan Themes.
Overigens ben ik groot fan van Divi. Dat is een framework waarvoor je even tijd moet nemen om te leren kennen. Maar het geeft zoveel mogelijkheden. Zij hebben bijvoorbeeld allemaal website layouts beschikbaar die je kan inladen en waarmee je hele mooie websites kan maken. Als ik jouw situatie inschat, dan zou je dat kunnen en ik denk dat je daar ook heel blij van gaat worden.
Word je hier wijzer van? Laat me weten. Zal proberen volgende keer iets sneller te reageren 😉
Hi Erwin,
Bedankt voor je reactie!
Ik ben gewend om met FTP te werken, dus dat is geen probleem. Zo heb ik ook altijd de updates uitgevoerd. Maar loop toch tegen heel veel aan en krijg de website niet zoals ik wil. Daarom vind ik het ook tijd voor nieuwe theme, zodat ik weer even opnieuw kan beginnen.
Divi ziet er ook goed uit. Wellicht dat dat de theme gaat worden.
Ben er wel achter dat het gewoon een kwestie is van doen en uitproberen.
Nogmaals bedankt!
Beste Erwin,
Allereerst bedankt voor de uitgebreide adviezen en uitleg over Wordpress websitebuilding.
Ik heb tot nu toe een gratis theme gebruikt voor 3 websites, voor mijn eigen bedrijf, een vereniging en een winkeltje.
Nu ben ik van plan om een wat professionelere wp website op te zetten, allereerst voor mijn eigen bedrijf (pedicurepraktijk).
Ik vind de Avada themes erg mooi, met name de medische. Ik heb een medische pedicurepraktijk.
Maar als ik een account bij Envato aan wil maken en alle lettertjes lees, dan raak ik meteen in twijfel of het wel verstandig is om hiervoor te kiezen. Ik begrijp niet wat er allemaal voor extra aankopen bij gaan komen, terwijl ik een vrij eenvoudige website ga maken. Maar wel een met een hele mooie uitstraling. Dat vind ik belangrijk.
Mijn budget is € 100,- (evt. per jaar) liefst voor gebruik van meerdere themes, zodat ik mijn twee andere websites ook flink kan updaten met een nieuw thema.
Ik heb al een fijne webhosting, via Argeweb. Binnen mijn eigen serverruimte heb ik de WP applicatie (wordpress.org) van waaruit ik werk.
Mijn favorieten:
https://avada.theme-fusion.com/spa/
https://avada.theme-fusion.com/dentist/
Ik was eerst van plan om een abonnement op Divi te nemen, totdat ik dankzij jouw uitleg mezelf realiseerde dat ik als beginnend WP-er een veel te ingewikkelde pagebuilder dan zou moeten doorworstelen. Terwijl ik juist voor een Theme moet kiezen waar ik eenvoudig mee uit de voeten kan.
Het is voor mij een hobby, zonder kennis van Html.
Wat is jouw advies? Is een account bij Envato en dan het AVADA theme kopen slim?
Of komt er nog van alles bij?
Alvast heel erg bedankt voor je antwoord!!
Mariëlle
Hoi Mariëlle,
Allereerst zal ik wat over Envato en Avada vertellen. Bij Envato koop je een eenmalige licentie per website. Het bedrag dat je betaalt ($60) is dus per website. Maar je hoeft niet elk jaar te vernieuwen. Dat lijkt aantrekkelijk, maar is op den duur funest, omdat theme makers geld moeten krijgen om het theme te onderhouden en updaten. Er is weinig stimulans om een theme te updaten waaraan je weinig verdient. Nou is Avada wel een van de populairste en meest verkochte themes, dus dat zullen ze nog wel een tijdje onderhouden. Maar toch denk ik zelf dat een abonnementsmodel uiteindelijk voor iedereen beter is.
Maar dat daargelaten. Avada is een prima product. Het lijkt qua mogelijkheden wel op Divi. Het zijn beide uitgebreide pakketten. Wat jou aanspreekt zijn de demo’s. Die zijn inderdaad erg handig voor starters. Ik denk dat Avada dan ook een prima product is voor jouw wensen. Maar vergis je niet. Achter de demo’s zitten dezelfde pagebuilders als bij Divi. Je zal dus ook in Avada moeten duiken om het theme en de pagebuilder goed te leren kennen. Maar aangezien je meerdere websites hebt, zou ik die stap echt nemen. Je gaat er plezier van hebben.
Beste Erwin,
Binnenkort wil ik een site maken voor mijn nog op te starten bedrijfje. Ik heb een klein beetje ervaring met Wordpress maar vind het erg lastig.
Ik zoek een thema voor een online coaching website. Er wordt geschreven over en weer via email (soort van hulpverlening). Het moet dus simpel zijn en de juiste uitstraling hebben. Kan jij me een tip geven?
Beste Elly,
Er zijn voor jou diverse mogelijkheden.
a) Kies bijvoorbeeld een ‘Resume WordPress theme’. Hierin staat de persoon centraal. En aangezien jij jezelf verkoopt, denk ik dat dit zou kunnen werken. Je kan er bijvoorbeeld verschillende vinden op Themeforest. Zelf vind ik Premium Layers een simpel maar prima theme.
b) Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor een aanbieder die eenvoudige themes aanbieden. Er staat een lijstje in dit blog. Aanbieders met een mooi design zijn bijvoorbeeld Artisian Themes en Visualmodo.
c) Maar als je het echt simpel wilt oplossen. Schroom niet om een standaard WordPress theme te gebruiken. Bijvoorbeeld Twenty Fifteen. Dit theme wordt meegeleverd met WordPress. Het is eenvoudig. Maar dat kan ook de kracht van je website zijn. De focus zit in de inhoud. In jouw geval zie ik dat ook goed voor me. En het kost je geen extra geld en het theme wordt goed onderhouden.
Kom je zo verder?
Beste Erwin,
Ik heb totaal geen ervaring, ben op zoek naar een geschikt thema om een vergelijkingsite op te zetten via affiliatie.
Kun jij mij aan een geschikt thema helpen.
Tips zijn ook van harte welkom.
Beste Ruben,
Dat kan. Het populairste theme hiervoor is REHub. Een ander populair theme is Price Compare.
Daarnaast zijn er een aantal aanbieders die themes verkopen die je kan gebruiken voor het opzetten van een vergelijkingssite.
Zit hier iets bij wat je zoekt?
Hoi Erwin,
Ik zal eerlijk zijn. Ik vind het bouwen van een site met WP best wel lastig. Ik ben er al eens wat mee bezig geweest maar ik haakte af. Maar toch wil ik het nog eens proberen. Nu zie ik op jou site hier dat je diverse pakketten adviseert. Maar als ik bijvoorbeeld BeTheme koop. Is dit dan een pakket met meerdere thema’s ????
Beste Gert,
Het bouwen van een WordPress website kan inderdaad lastig zijn. WordPress is prachtig. Maar er zijn zoveel mogelijkheden… In jouw geval adviseer ik je daarom niet om BeTheme te kopen. Dat is een multipurpose theme (zie uitleg in blog). Het is één theme, maar je kan er alle kanten mee op Voor starters kan het ook als ingewikkeld ervaren worden. Er zijn ook eenvoudigere themes te koop. Bijvoorbeeld via: Artisan Themes (mooi minismalistisch design), Visualmodo (mooi design, divers aanbod), Pixelgrade (heerlijk design voor blogs en magazines)
ThemeTrust (minimalistisch design), Organic Themes (mooie no-nonsense themes), Template Monster (groot aanbod van diverse niche themes), Press75 (mooi design) of Organized Themes (kerken en stichtingen). Mijn tip is dan ook om te proberen om alle complexiteit te vermijden en het zo simpel mogelijk te houden. Daar heb je ook plezier van als je na het bouwen je website moet gaan onderhouden.
Beste Erwin,
Dank je wel voor de duidelijke uitleg tot zover. Blijft nog wel één vraagje over. Als je daar een thema koopt. Krijg je er dan meerdere. Ik zoek eigenlijk iets in een pakket vorm. Dus dat er wat meerdere thema’s inzitten. Daar zou ik heel gelukkig van worden. Ik wil namelijk nu eerst voor niet te veel geld oefenen. En als ik het voor een deel onder de knie heb wil en kan ik er uiteindelijk wat mee gaan doen…. Maar mijn eerste doel is idd eenvoud…
Beste Gert,
Bij deze shops koop je afzonderlijke themes. Bij multipurpose themes krijg je ook één theme. Binnen dat theme kan je demo’s inladen. Deze maken gebruik van pagebuilders.
Als je echt met veel themes wilt werken, waarom zou je dan geen gebruik maken van gratis themes? En wat is trouwens de logica van het werken met meerdere themes?
Je kan eventueel ook een abonnement nemen waarmee je onbeperkt themes kan gebruiken. Bijvoorbeeld Envato heeft een abonnement voor $33 per maand.
Beste Erwin,
Even kort de reden van meerdere themes. Ik woon sinds een aantal jaren net over de grens in Duitsland. En als ik hier de lokale ondernemingen op internet zoek hebben ze of geen website, of een site uit de jaren 0. Even een zijspoor, vanaf 1 augustus heb ik geen baan meer en ik wil me meer gaan verdiepen in Internet en het bouwen van sites. En ik denk ( hier heb ik een klein marktonderzoekje naar gedaan ) dat er wel eens vraag naar kan zijn. De ondernemers die ik gesproken heb zouden best een leuke site willen hebben. En vooral een site die ook netjes op een mobile presenteert. Nu heb ik al wel wat sites gebouwd met andere tools. Die zijn eenvoudig maar ik heb het gevoel dat dit het net niet is. Ook omdat ik veel professionele website bouwers zie die alles in WordPress doen. En als ik daar toch wat mee wil gaan doen zou het lekker zijn als ik de toekomstige klanten wat kan laten zien…. Dus een pakket zou top zijn. Ook hoop ik dat “alles” daar dan inzit. Het mes snijdt dan aan twee kanten. Aanpassen van websites gaat vast wel lukken en dan ontdek ik gelijk hoe het allemaal een beetje in elkaar zit…. Dus vandaar al deze vragen…..
Beste Gert, als ik jouw situatie lees, dan zou ik ook serieus naar Divi van Elegant Themes kijken. Dit is een fantastisch pakket, waarmee je oneindig veel kanten op kan gaan. Je zal even tijd moeten nemen om alle mogelijkheden je eigen te maken. Maar aangezien je meerdere websites wilt verkopen, moet dat geen probleem zijn. Jouw klanten hoeven al deze mogelijkheden niet te kennen. Als ze eenmaal staan, zijn Divi websites makkelijk aan te passen. Er zit ook een front-end editor in. Bijkomend voordeel is dat Divi een onbeperkt abonnement heeft, waardoor je voor een eenmalige prijs van $249 levenslang updates krijgt en Divi voor een onbeperkt aantal websites mag gebruiken. Dus dat is ook nog een voordelige oplossing als je diverse websites gaat verkopen. Als tip zou ik je willen meegeven om niet alleen de ontwikkeling, maar ook het onderhoud van de WordPress websites te verkopen. De meeste kleine ondernemers hebben daar geen oog voor en houden jou er uiteindelijk toch verantwoordelijk voor als er iets mis gaat met de website. Met onderhoud heb je die verantwoordelijkheid, dus jij blij (structurele inkomsten) en zij blij (geen website sores).
Succes ermee!
Hallo Erwin
Wat fijn dat ik op de site wat meer info te zien krijg over de themes van Wordpress.
Ik wil op mijn website graag info maar ook media en wil ik audio of andere producten verkopen, de webshop zal klein zijn.
Nu weet ik dat je in bijna ieder thema media kan toevoegen.
Wat raadt je me aan.
Het liefst een free theme of vind je dat echt onverstandig?
Ik zoek dus een theme als coach en therapeut die ook podcast plaatst en een afdelinkje met producten.
Dat moet geen blog-site zijn, denk ik? wel wil ik graag de mogelijkheid houden om te kunnen bloggen als ik dat wil.
Woocommerce gebruiken op het gekozen theme voor een webshop?
Heb jij een suggestie?
Groeten Helena
Beste Helena,
Wat betreft audio verkopen kan je WooCommerce inderdaad gebruiken. Maar de populaire plugin Easy Digital Downloads zou daarvoor ook geschikt kunnen zijn. Maar ik twijfel bij wat ik je kan adviseren. De vraag is wel hoe groot het aantal verkopen gaat worden. Ik adviseer het niet om een webshop op te zetten als je 1 of 2 keer per maand een product verkoopt. Dan kan je betere een platte website hebben zonder webshop en bezoekers via een formulier het product laten bestellen (en handmatig opvolgen). Mijn vraag is dus hoe serieus, groot de webshop gaat zijn.
Qua theme kan je alle kanten op. Een gratis theme is zeker een optie. Dat is afhankelijk van je wensen. Veel gratis themes zijn ook freemium. Met andere woorden, voor extra functionaliteiten ga je ook betalen. Echte uitgebreide gratis themes zijn zeldzaam aan het worden.
Als je regelmatig iets nieuws gaat plaatsen, zoals een Podcast, dan ben ik zelf voorstander van een blog layout. Zelf ben ik erg enthousiast over de blog/magazine themes van Meks. Ik weet dat zij ook rekening houden met verschillende post types, zoals audio of video. Daarmee kan je invulling geven aan je Podcast. Je bent dan eenmalig een paar tientjes kwijt, maar krijgt er zoveel kwaliteit voor terug, dat ik je zo’n theme zeker aanbeveel boven een gratis theme. Zeker omdat je het professioneel wilt gaan gebruiken.
Beste Erwin, Ik ben al een tijdje bezig om een geschikte theme te vinden voor een nieuwe website/blog waarmee ik trouwarrangementen wil aanbieden in het buitenland. Ik heb een beetje ervaring met wordpress ( http://www.ilubuntutravel.nl en com) maar wil nu een mooie professioneel ogende site. Niet al te ingewikkeld, is ook niet nodig want boeken gaat niet online. Ik zie door de bomen het bos niet meer met al die themes. Zat zelf te denken aan avada van forestthemes maar ook aan Divi. Zou jij mij advies kunnen geven. Op http://www.ivoryandpearls.com zie je een beetje wat de bedoeling is wat er op moet komen te staan maar ik wil nu graag een ander theme dan mijn andere website. Alvast bedankt voor je reactie.
Beste Irene,
De moderne themes zijn net als Legoblokjes. Je kan er zoveel kanten mee op, dat veel mensen door de bomen het bos niet meer zien. In jouw geval adviseer ik daarom om bij populaire themes zoals Avada en Enfold te kijken of er demo’s zijn die je aanspreken. Je kan zo’n demo dan inladen en hoeft niet alles zelf meer te bedenken. Divi werkt anders. Daar gebruik je child themes en Layout Packs. Ook daar kan je kijken of er iets is, wat je aanspreekt.
Anderzijds kan je ook kijken of er simpelere themes op de markt zijn die niet alle mogelijkheden hebben. Minder mogelijkheden geeft minder flexibiliteit maar maakt het ook makkelijker. Ik ga daar in mijn blog op in bij de paragraaf ‘Multipurpose theme of niet?’.
Laat me weten als je nog vragen hebt.
Erwin
Beste Inge,
Ik zie dat je nu Lightspeed (voorheen SEOshop) gebruikt. Dat staat bekend als prima webshop. Voordat je besluit over te stappen op WordPress, zou ik je willen adviseren om goed na te gaan of WordPress echt de oplossing is. Vanuit mijn ervaring is de combinatie webshop (WooCommerce) en meertaligheid (bijv. WPML) behoorlijk zwaar. Je knoopt twee grote plugins aan elkaar. Het kan wel, maar er zit toch veel werk achter om alles in de finesses werkend te krijgen. Daarbij is het zwaarder qua hosting en de combinatie WooCommerce/WPML heeft daarmee een slechte reputatie qua performance. En dan laat ik andere plugins en WooCommerce addons nog buiten beschouwing.
In de tijd dat ik nog WordPress websites verkocht, was ik altijd beducht op aanvragen voor webshops. Vaak onderschat een webshop beheerder hoeveel werk er achter zit. In 5 minuten heb ik een WordPress installatie opgezet met WooCommerce en WPML. Maar om deze tot in de puntjes af te hebben, zit gewoonweg veel werk in. Daarbij heb je een goed hostingpakket nodig en het onderhoud vraagt ook aandacht. Je zit bij een bureau al snel op een bedrag van €5.000 tot €15.000 plus €50 tot €100 per maand aan hosting en onderhoud. Daarom adviseerde ik kleine webshops vaak Lightspeed/SEOshop aan.
Mocht je desondanks tot zeker zijn dat je wilt overstappen. Dan raad ik een populair WordPress theme aan zoals Flatsome, Shopkeeper of WoodMart. Deze themes zijn erg flexibel en bieden de mogelijkheid om het design vanuit de backend helemaal naar je hand te zetten.
Kom je er zo uit?
Dag Erwin, bedankt voor de grote hoeveelheid informatie op je blog! Ik ben zelf een blog aan het opzetten maar ik ben een beetje verward door de grote hoeveelheid over blogs op het internet. Ik schrijf veel, maar had nog nooit een blog. Ik ben wel al een tijd aan het experimenteren met gratis wordpress om te ontdekken hoe het werkt. Maar nu wil ik toch naar een meer serieuze blog via Bluehost. Ik stel deze vraag liever nu dan binnen een jaar.
De meeste blogs over dit thema raden aan om een framework (meestal genesis) te gebruiken en daarna een child theme. Ik lees op jouw blog dat genesis vooral goed is voor mensen met technische kennis. Zit het framework meestal ook geïntegreerd in themes zoals de themes op mojomarketplace of andere? Op die websites wordt bij de themes meestal niet gesproken over een framework. Ik ga er dan van uit dat het child themes zijn en dat ik nog een framework moet aanschaffen? Ik neem ook aan dat het belangrijk is om een theme en framework te hebben die regelmatig geüpdate worden. Ik neem aan dat dit niet aan bluehost is maar aan de theme en framework ontwikkelaar? Ik weet het, het zijn beginnersvragen maar het zet mij even vast in mijn zoektocht. 😉 bedankt! Klara
Beste Klara,
Goed dat je de vragen nu stelt!
Allereerst denk ik dat je er goed aan doet om een keuze te maken tussen WordPress.com of WordPress.org. Bij de eerste betaal je per maand een bedrag en hoef je daarna geen zorgen meer te maken over de techniek. WordPress regelt hosting, onderhoud, themes, et cetera. Je hebt wel minder keuzemogelijkheden. Maar voor een blog meer dan voldoende. Bij WordPress.org installeer je zelf je eigen WordPress installatie bij een hostingbedrijf. In jouw geval Bluehost. De sky is de limit, maar je moet zelf meer doen aan onderhoud. Dit blog richt zich op themes die je installeert op een eigen WordPress installatie. Lees meer over WordPress.com: https://www.erwinvanginkel.nl/wat-is-wordpress-com/
Genesis is een framework dat al heel lang bestaat. Het framework helpt ontwikkelaars om sneller en stabieler een theme te kunnen ontwikkelen. Feitelijk biedt het framework de 80% basis, zodat ontwikkelaars zich kunnen richten op de 20% finetuning. Dat bespaart veel tijd, maar biedt ook kwaliteit, omdat het framework voor duizenden mensen is ontwikkeld en dus een goede kwaliteit heeft. Het framework zit dan in het parent theme en de 20% finetuning wordt in een child-theme gestopt. Feitelijk gebruik je twee themes tegelijk. Bij Genesis koop je zowel het framework (de techniek) als het child theme (het ontwerp). Een paar weken geleden is Genesis overigens overgenomen door WP Enging, een groot hostingbedrijf, dus ik weet niet wat zij ermee van plan zijn en of ze Genesis in de huidige vorm aanhouden.
Ik heb Genesis in het verleden uitgeprobeerd, maar het is voor mij te technisch. Ik ben uiteindelijk ook maar een marketingman. Tegenwoordig worden veel themes verkocht die er heel goed uitzien, veel aanpassingsmogelijkheden hebben en vriendelijk in gebruik zijn. Ik maak zelf altijd een child theme aan. Het voordeel is dat alle aanpassingen op het theme in het child theme zitten en niet in het parent theme. Als het parent theme met een update komt, raak je niet je aanpassingen kwijt, want deze zitten in je child theme. Maar goed, dit is alleen relevant als je zelf technische wijzigingen op je theme wilt maken. Een child theme kan je zelf heel makkelijk aanmaken via https://nl.wordpress.org/plugins/orbisius-child-theme-creator/. In dat geval hoef je dus alleen het parent theme aan te schaffen. Mijn blog behandelt met name parent themes.
Updates worden uitgevoerd door de ontwikkelaar. Dat staat los van je hostingbedrijf. Je moet zelf de updates uitvoeren. Op zicht niet moeilijk, maar er kan wat gebeuren. Als je daar tegenop kijkt, is WordPress.com wellicht een serieus alternatief.
Heb ik zo je vragen goed beantwoord?
Erwin
Beste Erwin,
Dank je wel voor je overzichtelijke toelichting. Wij staan ook op het punt een wordpress thema te kiezen voor onze nieuwe toekomstige site! Wij organiseren tours/rondleidingen in een stad. 1) We willen enerzijds een agenda overzicht van het aanbod tonen zoals: https://www.isalatheater.nl/agenda/
2) En de mogelijkheid op de home pagina in blokken te verwijzen naar een pagina behorend bij tourproduct. (dit kan allemaal wel) Daarnaast gaan we in de toekomst een nieuwe corporate site bouwen en wil wel graag dezelfde template/tool gebruiken. Ik kom kom nu op divi uit. Maar twijfel vanwege de agenda mogelijkheden, ik heb wel de event-schedule plugin bekeken. Maar of z’n agenda bouwen ermee mogelijk is, is me niet geheel duidelijk. We hebben al een goed functionerende ticketshop dus dat is niet nodig. We vinden responisive heel belangrijk, en vrijheid om zelf kleur typografie/opmaak te bepalen. Budget uitgaande van 100euro. ALs je tip hebt, heel graag! alvast bedankt!
Beste Ivanka,
Bedankt voor je vraag. Als ik het zo inschat, heb je een flexibel theme nodig waarmee je meerdere websites kan realiseren. Divi is dan inderdaad ook mijn favoriet. Maar onderzoek ook zeker Elementor. Dat is van oorsprong een plugin om pagina’s mee te bouwen, maar is momenteel in staat om de gehele layout van je website aan te sturen. En Elementor is erg populair, net als Divi.
Zowel Divi als Elementor geven grote flexibiliteit in het aanpassen van opmaak en typografie. Ik zou bijna zeggen dat ze te flexibel zijn. Je kan er alle kanten mee op, maar je moet wel tijd nemen om alle mogelijkheden te leren kennen, zodat je er uit kan halen wat erin zit.
Bij zowel Divi als Elementor heb je mogelijkheden om per blok te bepalen of en hoe het blok op mobiel getoond moet worden. Ze zijn dus niet alleen responsive, maar gaan nog een stap verder met de mogelijkheid om content aan te passen voor mobiele gebruikers.
Qua agenda/evenementen zou ik de keuze maken voor een losse evenementen plugin (in combinatie met Divi of Elementor). Er zijn er diverse. Je vindt ze als je googelt op ‘event plugin wordpress’. Kies er een die qua functionaliteiten het beste past bij jullie wensen. Het is ook mogelijk dat je een theme kiest waar de agenda functionaliteit al inzit, maar persoonlijk zou ik deze liever scheiden. Dan houd je het beste van twee werelden.
Heb je iets aan deze info? Laat me weten als je additionele vragen hebt.
Hallo Erwin,
Prettig dat je zo laagdrempelig advies bij je kan vragen. Top.
Ok. Daar gaat ie dan 🙂
Ik zet een website in elkaar waar gebruikers zelf content kunnen plaatsen als ze zich hebben geregistreerd. Hiertoe heb ik onlangs (na lang zoeken) het thema Foot aangeschaft.
(https://themeforest.net/item/foot-grid-frontend-submission-content-sharing/11063061)
Nu ben ik op zoek naar een goede user plug in. Ik gebruik nu Ultimate Member (free) en die voldoet bijna helemaal goed. Er is echter 1 ding wat mist. Namelijk.
Members kunnen niet aangeven dat ze geen mail willen ontvangen van andere members. Ik zoek daarom een additionele plug in waar dat mee gedaan kan worden.
Ken jij daar misschien een betrouwbare plug in daarvoor?
Ik heb plusminus 450 euro budget voor themes, plugins (security en privacy, users, RSS, vertaling, social login en rating)
Daarnaast ben ik op zoek naar betrouwbaar advies en hulp bij bouw.
Zelf ben ik heel erg nieuw in deze wereld. Kennis van HTML, CSS, JS etc heb ik niet.
Mijn site is nog niet in de lucht. Het streven is om die op 10 juni aanstaande te lanceren.
Hosting is bij Strato, 50GB.
Wordpress versie 4.9.6
belangrijkste Plugins geïnstalleerd en actief:
-ZM Ajax Login & Register (hoort bij het theme Foot)
– Access Press Anonymous Post (idem)
-Akismet Anti-Spam (free license)
-Ultimate Member (free license)
-WP Mail SMTP
-WP Maintenance Mode
Alvast superbedankt voor je antwoord.
Met hartelijke groet,
Taal
Beste Taal,
Ik heb de afgelopen jaren diverse intranets (membership sites) in WordPress ontwikkeld. Mijn ervaring is, hoe simpel het ook lijkt, het valt in de realiteit altijd tegen. Intranets zijn zo specifiek, dat het maar zelden gebeurt dat plugins helemaal aansluiten. Of ze zijn te groot met teveel functionaliteiten. Het aan elkaar knopen van plugins heeft ook nadelen. Dus het kan wel, maar vraagt wel enige aandacht.
Ultimate Members ken ik sinds het moment dat het op de markt kwam. Ik was er destijds erg blij mee. Maar uiteindelijk liep ik ook bij deze plugin tegen de grenzen aan.
Een paar opmerkingen:
– Weet je zeker dat je in Ultimate Members niet kan uitzetten dat leden elkaar een e-mail kunnen sturen? Ik kan me bijna niet voorstellen dat er binnen deze plugin geen mogelijkheden zijn om dat te voorkomen. Maar het is voor mij 2 jaar geleden dat ik met de plugin heb gewerkt, dus ik weet niet wat de laatste stand van zaken is. Maar er moet een manier te vinden zijn. En Ultimate Members heeft een support forum op WordPress.org. Daar zou je wellicht je vraag kunnen stellen: https://wordpress.org/support/plugin/ultimate-member
– Weet je zeker dat je Ultimate Member nodig hebt? In het Foot Theme zitten ook allerlei functionaliteiten. Kom je daar niet mee weg?
– Er zijn veel andere Membership plugins. Allemaal hebben ze hun voordelen en nadelen. Chris Lema heeft een uitgebreid onderzoek gedaan naar Membership plugins. Zie http://chrislema.com/memberships-plugins/ Wellicht helpt je dit weer verder.
Succes met je website!
Erwin
Hi Erwin,
Aan jouw advies heb ik al veel. Inmiddels heb ik me geregistreerd op het wordpressforum.
De plugin zal ik nog een keer zorgvuldig onderzoeken op de functionaliteit m.b.t. email members onderling. Mogelijk zit dat er in de betaalde versie bij.
Het Foot thema is erg cool, maar Ik heb geen ‘landingspage’ voor users gezien. Wel een childtheme dus ik ga kijken wat dat inhoudt.
Ook top de link naar het resultaat van Chris Lema’s onderzoek.
Al met al heb je me weer een flink eind op weg geholpen. Dank je wel.
Ik zal zeker terugkomen op jouw site. Met jouw adviezen vind ik zeker een oplossing voor mijn probleem. Als je dat leuk vindt laat ik je tzt weten waar ik voor gekozen hebt.
Hartelijke groet,
Taal
hoi Erwin
Ik ben fotograaf. Wat ik nu heb, heb ik een jaar of 14 geleden gemaakt in kladblok, en diverse codes erbij gedaan. Nu is het tijd om met de tijd mee te gaan. Uiteraard draait de hele website om foto`s, moet uiteraard responsive zijn, en mijn beelden moeten in een database komen. Een site die de foto`s wat groter kan weergeven maar toch snel blijft. Wie weet heb je nog voorkeuren of tips qua template voor me. Vroeger een weblog gehad, dus wat dat betreft weet ik wel een beetje hoe of wat. Kosten kunnen me niet zoveel schelen, het moet gelijk goed gedaan worden eigenlijk. Hoop wat tips van je te krijgen!
Raymond
Beste Raymond, ik heb een speciale blog geschreven voor fotografen: https://www.erwinvanginkel.nl/wordpress-themes-plugins-fotografie/. Daar staan veel tips in!
Jouw genoemde criteria zitten standaard in de fotografie themes en plugins. Qua snelheid zou ik in ieder geval voor goede hosting kiezen. Zelf gebruik ik met plezier Siteground (https://www.erwinvanginkel.nl/siteground-wordpress-hosting/). Maar er zijn veel goede hostingbedrijven voor WordPress momenteel. Er is veel keuze.
Laat me weten als je andere vragen hebt. Ik help je graag verder.
Erwin
Hi Erwin, ik wil een website opzetten over een bepaald thema. Hierover moeten reacties achtergelaten kunnen worden, die pas geplaatst worden nadat ik ze gelezen heb. Normaal maak ik een website in HTML met CSS en Javascript, zodat ik de site precies kan bouwen zoals ik dat wil. Maar vanwege het interactieve karakter en mijn gebrek aan kennis over PHP en MySQL, lijkt het mij handig om Wordpress te gaan gebruiken.
Het moet worden zoals deze website: https://www.rouwverwerking.net/
Welke template raad jij mij aan?
Beste Kaat, wat jij beschrijft is een WordPress website in de meest basale vorm. WordPress was ooit een blog en daarom zitten interactiemogelijkheden zoals reacties standaard in WordPress. Dat betekent dat je in principe heel veel themes kan gebruiken. De website van Rouwverwerking is gebaseerd op het framework van GeneratePress. Deze is standaard gratis. De betaalde versie met uitgebreide mogelijkheden kost $40. Je kan met dit framework zelf bepalen hoe je website eruit komt te zien qua kleuren en indeling. Op basis van wat ik nu weet (technische kennis en voorbeeldwebsite), zou ik je dat adviseren. Als GeneratePress niet voldoet, laat me weten waarom niet, dan denk ik mee met een alternatief. Succes!
Hartelijk dank voor je advies, Erwin. Ik heb GeneratePress aangeschaft en het is precies wat ik zocht. Simpel en toch veelzijdig.
Groet, Kaat.
Hi Erwin
Ik ga een wordpress website voor mijn bedrijf (management consulting) bouwen. Ik heb een template nodig met een zakelijke uitstraling, simpel design met aparte pages (producten, contact, over mij etc.) , blog functionaliteit en kunnen linken naar een autoresponder. Ik ben geen ervaren wordpress gebruiker…..en zie inderdaad door de bomen het bos niet. Ik wel er max 100 euro aan uitgeven. Heb jij een advies?
Hoi Miranda,
Kan je wat meer vertellen over hoe technisch je bent en wat je technische ambities zijn? En heb je ook wel eens nagedacht over WordPress.com, waar je zelf geen hosting/onderhoud hoeft te doen? Op basis daarvan kan ik kijken wat voor soort theme ik je ga aanbevelen.
Hi Erwin, ik heb met plezier je blog door zitten lezen. Ik ben zelf net begonnen met het opzetten van een wp site en heb op je blog goede tips gelezen.
De keuze is is erg groot in themes, wat ik zou willen vragen is wat vindt jij van Oshine en de Tatsu frontpage builder of geef je dan liever de voorkeur aan Visual Composer van bijvoorbeeld The Gem
Ha Paul, dat is een leuke vraag. Zelf heb ik niet met Oshine en de Tatsu frontpage builder gewerkt. Maar ik heb wel veel ervaring met themes waarin de pagebuilder geïntegreerd is en situaties waarin themes en pagebuilders los staan.
Mijn ervaring met pagebuilders die in de themes zelf zitten zijn Enfold en Divi. Zelf geef ik de voorkeur aan de integratie van theme en pagebuilder. Dat komt omdat ik als marketeer kies voor het gemak. Ik vind het bijvoorbeeld plezierig dat de layout van zowel de pagebuilder als het theme overeenkomen. Maar de geïntegreerde oplossing heeft ook nadelen. Je wordt heel afhankelijk van de leverancier en de updates die zij doen. Zeker bij Themeforest is dit spannend, want hun businessmodel was tot kort geleden zo opgezet dat je als gebruiker eenmalig een theme koopt en daarna onbeperkt updates krijgt. Je kan je voorstellen dat het voor leveranciers op met zo’n business model op een gegeven moment aantrekkelijk wordt om te stoppen met het updaten van oudere themes. Alleen de succesvolle themes bij Themeforest zoals Avada en Enfold zullen voldoende inkomsten krijgen om de blijven ondersteunen. Oshine is met bijna 20 duizend verkopen in zekere zin ook een succesvol theme. En het aangepaste businessmodel van Themeforest (betalen voor support) helpt ook, maar het blijft tricky…
Er zijn veel mensen die vinden dat themes het design moeten bepalen en dat plugins voor functionaliteiten moeten zorgen. Voor de zuiverheid van het ecosysteem hebben zij in zekere zin helemaal gelijk. Aparte plugins hebben ook meer focus en je mag daarom verwachten dat hun pagebuilders beter zijn. Met Visual Composer heb ik geen goede ervaring. Maar eerlijk is eerlijk. Dat was in de beginjaren (2012, 2013). Zij hebben toen updates uitgebracht die hele websites overhoop gooiden. Verschrikkelijk! In 2015 heb ik het nog een kans gegeven, maar ik liep toen helemaal vast op de (on)gebruiksvriendelijkheid.
Wel heel enthousiast ben ik over Elementor. Zijn zijn nog maar een paar jaar op de markt, maar het is echt een fantastische pagebuilder. Heel gebruiksvriendelijk. Ik hoor van steeds meer professionals dat zij Elementor gebruiken. Sommigen gebruiken een simpel theme en combineren Elementor met een plugin om je header en footer ook door Elementor te laten bepalen. In zo’n geval bouw je je gehele website op met Elementor. Dan moet je wel je hele eigen design opbouwen. Heel goed voor designers, maar als marketeer wil ik mijn tijd daar liever niet aan besteden. Dus uiteindelijk werk ik zelf vaker met themes waarin de pagebuilder geïntegreerd is.
Heb ik zo je vraag beantwoord? Laat me weten als je vervolgvragen hebt.
Goedendag Erwin bedankt voor je uitleg. Goed te lezen hoe het vanuit jouw standpunt als marketeer wordt bekeken. Zelf heb ik meer een design achtergrond en ben gewend te werken met adobe zoals illustrator, indesign en photoshop en ben dus visueler ingesteld. Ondertussen heb ik me verder verdiept in alle opties, en ik kom toch uiteindelijk terecht bij Divi. Daar vindt ik de divi builder er goed uitzien en denk dat ik daar veel flexibeler bij ben dan bij oshine, daar zie ik toch veel beperkingen. Elementor heeft ook wel goede mogelijkheden, maar vooralsnog eerst aan de gang met Divi
Divi is sowieso een goede keuze. Succes ermee Paul!
Beste Erwin,
Ik ben sinds kort zzper en organiseer evenementen op maat. Denk hierbij aan personeelsdag, jubileum, beursdeelname etc. De website die ik zelf wil maken moet overzichtelijk zijn (niet te veel scrollen, dus tabjes). Het moet vooral informatie geven en hoeft verder niet veel te kunnen. Ik heb wel een logo, maar (nog) niet veel foto’s . Ik wil met vlak/kleurgebruik een aantrekkelijk site maken. In het woud van mogelijkheden zie ik nog niet echts wat ik hiervoor zou kunnen gebruiken. Heb jij een tip? vriendelijke groet, Eugenie
Beste Eugenie,
Als ik je beschrijving lees zou ik vooral denken aan twee soorten themes. De eerste zijn de Resume themes. Deze zijn speciaal bedoeld voor freelancers en zzp’ers die zich online willen presenteren. Meestal zijn deze themes klein van opzet. Je ziet gelijk dat het overzichtelijke websites zijn. En de foto van de freelancer/zzp’er staat centraal. Dat is tenslotte het product dat verkocht wordt. Je kan een overzicht van Resume themes vinden op bijvoorbeeld Themeforest.
Een andere mogelijkheid om je overzichtelijk te presenteren is via een one-page theme. Je presenteert je hele website op een pagina. De best verkochte themes hebben de mogelijk om een demo website voor freelancers in te laden. Ik heb zelf veel ervaring met Enfold. Zij hebben een demo speciaal voor freelancers die mij erg aanspreekt: https://kriesi.at/themes/enfold-freelancer Zou dat geen mooie website voor je zijn?
Wat vind je van mijn ideeën? Als je me laat weten welke richting je kiest, kan ik je verder helpen met je keuze voor een theme.
Succes!
Beste Erwin,
Wat grappig ik had ondertussen twee opties gevonden: Premium Layers en …. enfold freelancer. Deze laatste vind ik heel speels en verrassender dan de premium layers. Alleen houden de grote vierkante foto’s mij een beetje tegen. Of kun je hier ook gekleurde vlakken van maken en/of de verhouding tekstvlak fotovlak veranderen?
groet
Beste Eugenie, dat is heel bijzonder. Uit alle duizenden mogelijkheden komen we met dezelfde optie!
Ik heb veel met Enfold gewerkt. Het is heel flexibel en je kan inderdaad van de foto’s gekleurde vlakken maken of de verhouding aanpassen. De flexibiliteit verplicht je wel om je er in te verdiepen, zodat je het beste gebruik kan maken van alle mogelijkheden die dit WordPress theme biedt. Als je daartoe bereidt bent, kan ik je zeker aanbevelen om met Enfold aan de slag te gaan en de freelancer demo als uitgangspunt te nemen.
Beste Erwin, fijn hoor, dit artikel. Geeft goede richting aan mijn zoektocht naar een geschikt Wordpress Theme.
Ik ben op zoek naar een niet te complex thema voor mijn communicatie-bedrijf. Kort, informatief , met een duidelijke call to action. Verder zou ik de website zelf willen maken (heb enige ervaring met Wordpress). Ik denk – op jouw advies – aan het thema Hero of Beckett. Zou je dat aanbevelen? Is het te doen om deze thema’s zelf in te richten?
Hartelijke groet,
Beste Hester, ik houd inderdaad van de eenvoud van de themes van ThemeTrust. Zowel Beckett als Hero zijn wat oudere themes, maar volstaan prima voor eenvoudige websites van zzp’ers of kleine organisaties. Ik heb onlangs iemand geholpen en een van de nieuwste themes van ThemeTrust gekozen (Create). Deze heeft in vergelijking met de oudere themes veel meer mogelijkheden. Maar daar was ik niet enthousiast over. Ik ben enthousiast over de oudere ThemeTrust themes, omdat ze heel simpel zijn en er goed uitzien. Je kan weinig wijzigen en dus simpel een mooie website kan opzetten. Dat was met Create in mijn geval niet zo. De themes die jij hebt geselecteerd zijn wel eenvoudig. Besef wel dat je het moet doen met de layout die je aangeleverd krijgt.
Kan je daar al je wensen mee voldoen? En wat zou je verder willen? Eventueel kan ik meekijken wat je alternatieven zijn?
Beste Erwin, super artikel, bedankt! Ik ben coach en trainer. Op dit moment heb ik een (te) oude webpagina. Het kan best zijn dat ik van richting ga veranderen, dus heb ik een interim oplossing nodig. Misschien alleen maar een pagina met korte beschrijving over mij en services, met blog of link naar blog en de mogelijkheid om voor een newsletter in te schrijven. Ik ben een beginners wordpress cursus aan het volgen en wil het graag zelf kunnen doen. Responsive, simple, niet te grote foto’s, niet te veel gedoe…Een idee voor me? Alvast bedankt. Anne
Beste Anne, in jouw geval zou ik op zoek gaan naar een ‘Resume WordPress theme’. Je kan er bijvoorbeeld verschillende vinden op Themeforest. Zelf vind ik Premium Layers een simpel maar prima theme. Heb ik zo je vraag beantwoord?
Hoi Erwin,
Wat een goed artikel!! Ik zie inderdaad door de bomen het bos soms niet meer en jouw tips helpen absoluut. Ik heb een speciaal matras ontwikkeld en wil dit matras m.b.v. een wp/woocommerce shop aan de man brengen. Belangrijk voor mij zijn een strak design waarbij ik met name de USP’s van het matras wil uitlichten. Qua theme ben ik uitgekomen in de “single product” hoek waarbij de themes Strollik en Shopscape er voor mij uitspringen. Aan de andere kant zit ik ook te kijken naar Divi vanwege de redenen die jij in jouw artikel noemt. Wat zou je mij kunnen adviseren? Alvast bedankt voor je reactie
Groeten, Thijs
Beste Thijs,
Ik denk dat je goed onderweg bent in je zoektocht. Ik gebruik inderdaad graag Divi. Maar wel voor bedrijfs websites. Ik ben ervan overtuigd dat je met Divi een uitstekende Single Product webshop kan maken. Maar daarvoor heb je wel veel handigheid nodig, omdat je het design binnen Divi voor de webshop zelf moet opbouwen. Themes zoals Strollik en Shopscape hebben al veel werk voor je gedaan (Strollik heeft mijn voorkeur ivm aantal verkopen).
Ik zou zelf ook de goed verkopende WooCommerce themes met een Single Shop demo in je overweging mee te nemen. Bijvoorbeeld het theme Shopkeeper heeft twee Product Landingpage demo’s.
Ben benieuwd welke keuze je uiteindelijk gaat maken. Succes met het vermarkten van je matras. Laat me maar weten als je aanvullende vragen hebt.
Hoi Erwin,
Bedankt voor je snelle reactie. Ik ga je artikel lezen en de voorgestelde thema’s bekijken.
Daarna hoor je mijn verdere bevindingen.
Hoi Erwin,
Na lezing van je artikel en bekijken van je voorgestelde thema’s is mijn keuze gevallen op het thema Oshine (de “one page” versie). Dit omdat je met dit thema zeer overzichtelijke en transparante websites met mooie galerijen kunt maken zonder al teveel toeters en bellen . En het lijkt me ook dat er met de pagebuilder prettig en duidelijk te werken is.
Bedankt voor je advies, want door de duizelingwekkende hoeveelheid thema’s van Wordpress is er voor de leek haast niet meer uit te komen.
Hoi Erwin,
Met veel interesse heb ik je website over WP themes gelezen, waarin je ook aanbiedt hierover een advies te willen geven. Graag wil ik hier gebruik van maken bij de keuze van een WP theme. Hieraan wil ik rond de € 100,- uitgeven.
Momenteel gebruik ik voor het aanbieden van mijn schilderijen de website wimkorfage.nl, gebaseerd op het WP thema Pinbaord (hosting via Hostnet).
Onlangs ben ik gestopt met schilderen en maak nu beeldjes van geairbrushte klei. Een mooie gelegenheid om deze nieuwe activiteit met een nieuwe, frisse website te starten. Voor de outlook wilde ik uitgaan van de website http://holy-smoke.co.uk.
Daarbij moet de website ook de mogelijkheid geven aan bezoekers om zich in te kunnen laten schrijven op een nieuwsbrief (email marketing).
Zou je mij willen helpen met je advies hieromtrent.
Met vriendelijke groeten
Wim Korfage
Beste Wim,
Graag help ik je via deze weg een stap verder. Ik heb een specifiek artikel geschreven voor kunstenaars. zie: https://www.erwinvanginkel.nl/portfolio-wordpress-themes-designers-en-kunstenaars/
In dit artikel ga ik nog niet in op individuele themes. Zelf maak ik graag gebruik van Divi van Elegant Themes. Dat is een flexibel framework. Je moet jezelf wel tijd geven om er handig in te worden. Voordeel is bijvoorbeeld dat in het framework ook een handige plugin zit, waardoor bezoekers zich kunnen inschrijven voor je nieuwsbrief.
Voor portfolio websites ben ik er niet zeker van of Divi de beste oplossing is. Daar ga ik ook op in het eerder genoemde artikel voor kunstenaars en portfolio website. Je zou ook eens kunnen kijken naar themes die volledig gespecialiseerd zijn op weergave van portfolio’s. Bijvoorbeeld Oshine of Kalium.
Heb ik je zo verder geholpen? Laat me maar weten met welke vragen je zit.
Ik ben zojuist zelf begonnen met het installeren van Wordpress en nu fase 2 het kiezen van een thema 🙂
Omdat ik al snel overrompeld werd door alle thema’s ben ik gaan googlen op zoek naar advies.
En kwam ik dit artikel tegen. Erg fijn om wat tips te lezen!
Mijn wens is om een succesvolle webshop in baby en kinderkleding te openen!
En om op te vallen heb ik de volgende look &feel en functionaliteiten in gedachte.
De look&feel met wat meer ruimte voor foto’s en ook video’s. Daarnaast wil ik ook een wekelijkse korte blogs en artikelen plaatsen.
De functionaliteiten zijn ook belangrijk en daarbij denk ik aan betaalsysteem (Woocommerce), aanpassen lay-out en categorieen, kleur/lettertype en ik zou graag ook een automatische vertaling hebben naar het Engels van mijn website. Daar bestaat dacht ik ook een plugin voor?
Hopelijk kun jij mij meer wegwijs maken:-)
Beste Femke,
Een heel professioneel en flexibel theme om webshops mee te maken is Flatsome. Binnen dit theme kan je alle kanten op qua foto’s/video’s en je krijgt flexibiliteit om het design van het blog met de theme instellingen naar je hand te zetten.
Qua vertalingsplugin zou ik Google Language Translator proberen: https://nl.wordpress.org/plugins/google-language-translator/ (ben zelf alleen niet zo’n fan van automatische vertalingen).
Het opzetten van een goede webshop is ingewikkeld. Enerzijds qua technologie, maar bovenal qua organisatie en marketing. Ik wens je er veel succes mee!
Hi Erwin,
Het lijkt mij ook best ingewikkeld om een webshop in Wordpress goed op te zetten, maar we gaan ervoor!
Gelukkig zijn er mensen zoals jij met kennis en kunde. Ik hoorde laatst van iemand dat Atelier van Swift ideas van Themeforest een goed alternatief is. En iemand anders vertelt me nu dat ik een snel thema moet kiezen (ik denk dat er bedoeld wordt eentje die snel laadt) en dan combineren met pagebuilder Elementor.
En ging het mij even duizelen.. thema’s, pagebuilers en zoveel opties. Welke is nu de beste optie voor een webshop met veel foto’s/video’s en blog mogelijkheden? 🙂
Waarschijnlijk kun jij mij wel wegwijs maken tussen als die adviezen. Er zou eigenlijk een vergelijk.nl moeten gaan komen op basis van functionaliteiten en look&feel want een leek die wil gaan starten komt hier niet uit hoor haha
Beste Femke,
Atelier is net als Flatsome een goed en populair theme om een webshop mee op te zetten. Flatsome is wat ouder (2013) dan Atelier (2015). Er zijn ook nog andere populaire webshop themes op Themeforest zoals Shopkeeper, The Retailer en Bazar Shop. Ik heb zelf geen webshop opgezet met Flatsome of Aterlier, dus ik ken niet de finesses van de themes. Je kan bijvoorbeeld kijken welk theme je het mooiste vind en welke de beste functionaliteiten heeft en deze uitproberen. Mocht het niet werken, dan kan je alsnog de ander kiezen. Dat kost je wel de aankoop van een extra theme, maar dat zou ik er persoonlijk voor over hebben.
Over de snelheid zou ik je niet druk maken bij de aankoop van het theme. Snelheid is wel relevant, zeker voor webshops. WooCommerce staat erom bekend je website te vertragen. Zeker in combinatie met andere zware plugins zoals WPML (vertalingen). Kies daarom voor kwalitatieve hosting. Dat heeft het meeste impact op je snelheid. Populaire themes zoals Flatsome zijn overigens wel geoptimaliseerd voor snelheid.
Elementor gebruik ik zelf ook. Ik ben er ook enthousiast over. Flatsome heeft een eigen Custom Page Builder. Ik zou er als beginneling voor kiezen om een theme te kiezen waarin de Page Builder geintegreerd is. Maar die persoon die jou heeft geadviseerd heeft ook gelijk. Er zit ook wat in om de page builder los te gebruiken. Maar voor jou wordt het denk ik (te) ingewikkeld. Vandaar mijn advies voor een theme waarin de page builder geintegreerd is.
Je hebt gelijk. Er zijn zoveel themes en ze hebben allemaal voor- en nadelen. Soms moet je het gewoon uitproberen. Er worden overigens ook themes verkocht met een niet tevreden, geld terug garantie. Dan kan je wel experimenteren en als je ontevreden bent je geld terug vragen. Heb op dit moment niet voor ogen welke websites dat zijn, maar dat moet te vinden zijn via Google.
Nogmaals succes!
Zelf ben ik ook wel eens op zoek naar een thema voor een van mijn websites. Maar je ziet al snel door de bomen het bos niet. Het is niet makkelijk. Super handig en duidelijk artikel met veel waardevolle tips. Thanks!
Ha François, bedankt voor je reactie. Heb jij onlangs niet gekozen voor een WordPress theme van ThemeTrust? Hoe kwam je daarbij en wat is je ervaring (als niet zo ervaren WordPress gebruiker)?