Gezonde brownies
Dit recept is geïnspireerd op een recept voor brownies van Jamie Oliver (ben een groot fan van Jamies gerechten en zijn missie voor gezond en lekker eten). Wat ik doe is alle ‘slechte’ bestanddelen voor de helft vervangen door gezonde bestanddelen.
Ingrediënten
- 35 gram cacaopoeder (heb me laten vertellen dat dit stukken gezonder is als chocolade zelf)
- 65 gram pure chocolade (minimaal 70% cacoa; zelf ben ik fan van het merk Tony’s Chocolonely)
- 60 gram ongezouten roomboter
- 60 gram zonnebloemolie (in grammen, omdat ik de weegschal bij de hand heb…)
- 60 gram suiker (bijv. bruine basterdsuiker)
- 2 theelepels Stevia (20 druppels of het equivalent van 60 gram suiker)
- Handje amandelen (gezond!)
- Snufje zout
- 3 kleine of 2 grote eieren
- 70 gram volkoren meel (gewone meel kan ook; maar volkoren meel is gezonder)
Optioneel
- Half glas water (maakt de brownie lekker klef!)
- Gedroogde kokos
- Walnoten (lekker om als hele stukken door het beslag)
Bereiding
Zelf heb ik een apparaat waarmee ik koffiebonen kan malen. Daarmee maal ik de amandelen en de chocolade tot kleine stukjes. Daarna gooi ik alle bestanddelen in een grote kom en meng alles met een lepel door elkaar. Je kan ook alles in de keukenmachine gooien. Het moet tot één beslag gemengd worden. Proef of het beslag zoet genoeg is. Daarna gooi je alles in een kleine ovenschaal.
Belangrijk!
De brownie moet ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven staan (180 graden). Een brownie is geslaagd als hij niet te nat, maar zeker niet te droog is. Kijk na een kwartier of de bovenkant al droog is en prik er met een vork in. Als er veel deeg aan de vork blijft zitten, dan is de brownie no niet klaar. Zit er geen deeg meer aan de vork, dan ben je te laat… Succes!
Tip van zangcoach Frans Korpershoek voor nog gezondere brownies: http://voedzo.nl/recepten/
recept-voor-chocoladebrownie- met-fudge-topping/