In dit artikel heb ik een overzicht gemaakt van websites waar je gratis en goedkope stock video en footage kan verkrijgen. 

Stock video of stock footage is beeldmateriaal dat naar eigen wens in een productie gebruikt kan worden. Het gebruik van stockfootage is voor veel videoproducenten een effectieve manier om de productiekosten van video laag te houden. Het is namelijk vaak goedkoper om beelden te kopen dan om beelden zelf te filmen. Stock video kan ook gebruikt worden op websites. Bijvoorbeeld als videoachtergrond. In dit artikel heb ik een overzicht gemaakt van websites waar je gratis en goedkope stock video en footage kan verkrijgen.

Gratis stock video

Pexels Video

Pexels Video is een online community voor waarin leden video’s delen. De gedeelde video’s mogen door iedereen gratis gebruikt worden. De video’s hebben een Creative Commons Zero (CC0) licentie. Dat betekent dat je de video’s mag gebruiken zoals je zelf wilt. Bij gebruik van de video’s hoeft er geen bronvermelding opgenomen te worden.

Videvo

Videvo is wellicht de grootste aanbieder van gratis stock video. Op de website vind je enkele duizenden clips. Clips worden geüpload door leden. De video’s van Videvo worden beschikbaar gesteld onder de Creative Commons 3.0 licentie. Dit betekent dat bronvermelding bij gebruik van de video verplicht is.

Videezy

Videezy bevat duizenden gratis stock video clips. De video’s worden geüpload door leden. Videezy video’s worden beschikbaar gesteld onder de Creative Commons 3.0 licentie. Dit betekent dat er bij gebruik van de video de bron moet worden vermeld.

Coverr

Coverr is een website met enkele honderden gratis stock video clips. De videoclips zijn vooral bedoeld om als achtergrond van een website te gebruiken. De clips kunnen echter ook voor andere doeleinden toegepast worden.

Mazwai

Mazwai bevat enkele honderden artistieke videoclips. De videoclips zijn afkomstig van diverse professionals. Het niveau is hoog. Dat komt ook terug in het design van de website. Mazwai footage wordt beschikbaar gesteld onder de Creative Commons 3.0 licentie. Dit betekent dat er bij gebruik van de video een referentie naar de auteur van de video moet worden gemaakt.

Pond5

Pond5 beweert de grootste website te zijn voor stock video en footage. De videoclips kosten gemiddeld tussen de €50 en €100. Het is echter ook mogelijk om bij het zoeken te filteren op gratis clips. De beschikbare gratis video’s zijn vaak zwart-wit opnames uit het verleden. Erg handig dus als je juist hiernaar op zoek bent.

VidsPlay

VidsPlay is een website met honderden gratis stock video’s. De video’s mogen zowel voor persoonlijke als commerciële doeleinden gebruikt worden. De enige voorwaarde die ze stellen is om bronvermelding naar VidsPlay.com op te nemen. Tegen een betaling van eenmalig $20 hoef je geen bronvermelding op te nemen.

Mitch Martinez

Mitch Martinez is een Director of Photography. Op zijn bedrijfswebsite stelt hij een college van meer dan 1.500 gratis videoclips beschikbaar. De video’s zijn onderverdeeld in 50 categorieën.

Life Of Vids

Life Of Vids bevat enkele honderden stock video’s. De video’s zijn volledig rechtenvrij. Bronvermelding wordt op prijs gesteld, maar is niet verplicht.

Clipcanvas

Clipcanvas is een marktplaats voor het verkopen en kopen van videoclips. Er worden meer dan 600.000 videoclips op Clipcanvas verkocht. Op de website zijn ook 176 gratis videoclips te downloaden.

Beachfront B-Roll

Beachfront B-Roll bevat enkele honderden stock video’s. De website is een particluier intiatief. Het is niet duidelijk wie er achter zit. Ook wordt er geen informatie gegeven onder welke licentie de videoclips beschibkaar worden gesteld. Het lijkt er dus op dat er geen bronvermelding gedaan hoeft te worden.

BG Stock

BG Stock bevat gratis en betaalde stock video’s je je als achtergrond voor je website kan gebruiken. De website bevat in totaal enkele honderden video’s. De video’s worden beschikbaar gesteld onder de CC0 licentie, waardoor gebruikers niet verplicht zijn om een bronvermelding te maken.

Goedkope stock video

Bij goedkope stock video kan je een clip kopen voor bedragen van enkele euro’s tot enkele tientallen euro’s.

Videohive

Videohive is een online marktplaats voor stock video. De marktplaats behoort bij Envato, een Australisch bedrijf dat meerdere marktplaatsen heeft voor online producten. Er worden bij Videohive meer dan 300.000 stock video’s aangeboden. De prijzen liggen gemiddeld tussen de $5 en $30 per videoclip. Daarnaast biedt Envato ook een abonnement aan, waarmee je onbeperkt toegang hebt tot een grote bibliotheek van online producten. In het aanbod zijn tevens meer dan 60.000 video templates en stock footage opgenomen.

123RF stock video

123RF is bekende website op het gebied van stockfoto’s en stock video. De website heeft een groot assortiment. Het is niet duidelijk hoeveel stock video’s er zich op de website bevinden. De video’s kosten tussen de 15 en 65 credits, hetgeen gelijk staat aan een bedrag van ongeveer €20 en €60.

Bigstock Video

Bigstock biedt abonnementen aan waarmee stock video’s gedownload kunnen worden. Bigstock heeft meer dan 100.000 video’s in de database. Abonnementen beginnen vanaf €49 per maand voor het downloaden van 5 video’s per dag en 150 video’s per maand. De website is een onderdeel van Shutterstock.

MotionElements

MotionElements is een marktplaats voor videoclips. De website richt zich in eerste instantie op de Aziatische markt. De videoclips bevatten een breed aantal onderwerpen en zijn dus globaal te gebruiken. Op de website zijn een paar honderd duizend stock video’s te vinden. De prijzen variëren, afhankelijk van de aanbieder. In de praktijk worden de meeste video’s verkocht voor een bedrag tussen de $10 en $50.

Video Blocks

Video Blocks is meer dan honderdduizend videoclips een van de grootste aanbieders en marktplaatsen voor stock video en footage. De eigen video’s kunnen onbeperkt worden gedownload voor $79 per maand of $149 per jaar. Video Blocks is in 2011 opgericht in de Verenigde Staten. De missie van het bedrijf is om creatieve en betaalbare content beschikbaar te stellen. Het bedrijf wordt gefinancierd door investeerders en groeit snel. Het bedrijf heeft meer dan 90.000 klanten.

Placeit

Bij Placeit kan je afbeeldingen en video’s maken waarin screenshots en footage van je website in is verwerkt. Placeit afbeeldingen kunnen gratis in klein formaat gedownload worden. Voor afbeeldingen in groter formaat en video’s dient betaald te worden.

Niet zo goedkoop…

Niet zo goedkoop, maar toch noemenswaardig om te noemen. Zo kan je vergelijken wat de kwaliteit in van gratis of goedkope video’s ten opzichte van duurdere video’s.

Adobe Stock

Adobe is enkele jaren geleden begonnen met het aanbieden van stock video en afbeeldingen via Adobe Stock. Ik gebruikte destijds stockfoto’s van een Duits bedrijf. Op een goed moment was dat bedrijf overgenomen en werden dezelfde foto’s bij Adobe vele malen duurder. Zo gaat dat dus. Inmiddels heeft Adobe Stock qua video’s een database van ruim 7 miljoen items. Het aanbod is dus erg ruim! Het is mogelijk om foto’s Adobe heeft een uitgebreid en complex prijzensysteem. Voor video’s moet je in ieder geval rekenen op €50 tot €150 per afzonderlijke video.

Website toevoegen?

Heb je een toevoeging voor deze lijst? Ik wil het graag weten! Laat het me in een reactie weten en ik zal de website toevoegen.

Profiel van de auteur

Erwin van Ginkel

Als B2B Marketing Consultant help ik bedrijven om (internationale) groeiambities te realiseren. Ik gebruik daarvoor Account Based Marketing, Inbound Marketing of een combinatie van beide. Mijn expertise en ervaring sluit het beste aan bij het B2B bedrijven in het mkb. Met name bedrijven die SaaS (software), IT of technologie verkopen. Ook help ik startups zichzelf te positioneren.

De afgelopen 10 jaar heb ik tientallen bedrijven mogen adviseren, waaronder beursgenoteerde en wereldwijd opererende bedrijven.

Lees verder over Erwin...

3 Reacties

Reageer