Iconen vormen een belangrijk onderdeel van veel websites. Waar vind je gratis iconen? In dit artikel geef ik een overzicht van websites die gratis iconen beschikbaar stellen.

Zelf vind ik het niet fijn als ik verplicht ben om een bronvermelding op mijn websites weer te geven bij gebruik van iconen. Een link is een tegenprestatie en er is wat voor te zeggen. Het komt voor dat er wordt gevraagd om te linken vanaf elke pagina waar het icoon voor wordt gebruikt. Dus dan kom je niet weg met een Colofon pagina. Daarom heb ik in dit overzicht rekening gehouden met de licenties en een onderscheid gemaakt of het nodig is om een bronvermelding op te nemen.

Geen bronvermelding nodig

Icon Shop

De Free Icon Shop biedt gratis iconen. Er hoeft geen bronvermelding te worden vermeld bij gebruik van de iconen.

Aiconica

Bij Aiconica worden de iconen in categorieën weergegeven. Het is bij Aiconica mogelijk om het formaat en de kleur van een icoon aan te passen. Geselecteerde iconen worden in een winkelmandje gestopt om ze vervolgens in één zip-bestand te downloaden. Bij gebruik van de iconen hoeft er geen bron te worden vermeld.

Iconfinder

Op Iconfinder staan enkele miljoenen iconen. Een deel daarvan zijn betaald en een deel is gratis. Je kan via de zoekfunctie instellen dat je gratis iconen zoekt. Bij licentie kan je aangeven of je bereid bent om een backlink te plaatsen. Zo filtert de website de iconen die je compleet vrij kan gebruiken.

iconmonstr

iconmonstr is opgezet door de Duitser Alexander Kahlkopf. De website bevat 4.000 iconen in ruim 250 collecties. De iconen zijn commercieel te gebruiken. Er hoeft geen bronvermelding gemaakt te worden.

Graphic Burger

Op de website Grapic Burger stellen designers online materialen beschikbaar voor andere designers. Er worden ook tientallen pakketten met gratis iconen aangeboden.

IconStore

Bij IconStore kan je pakketten met iconen gratis downloaden. De iconen zijn volledig rechtenvrij. Ze kunnen voor alle doeleinden gebruikt worden en er hoeft geen bronvermelding te worden weergegeven.

Linea

Linea is een project van Dario Ferrando waarin hij diverse icoon pakketten met meer dan 700 iconen gratis ter beschikking stelt. De iconen zijn volledig gratis. Wel stelt hij het op prijs als gebruikers via een Tweet reclame voor hem maken. De iconen zijn beschikbaar in SVG en PNG bestand en als webfont.

Simple Icons

Bij Simple Icons kan je iconen van (online) merken vinden. De iconen zijn gratis te gebruiken. Er hoeft geen bronvermelding te worden vermeld bij gebruik van de iconen.

Themify iconen

Themify is een leveranciers van WordPress themes en plugins. Als service hebben ze een gratis WordPress plugin gemaakt waarmee je hun icoonset met ruim 300 iconen kan implementeren in je WordPress website. De iconen zijn ook los te downloaden (SVG formaat).

Good Stuff No Nonsense

Op de website worden 5 verschillende sets met gratis iconen aangeboden. De sets hebben thema’s zoals nieuwjaar, nerds en koken. De iconen mogen commercieel gebruikt worden en er hoeft geen bronvermelding te worden opgenomen.

Best PSD Freebies

Op de website Best PSD Freebies vind je diverse gratis online producten voor ontwerpers. Er worden ook diverse gratis iconenpakketten aangeboden. Over licenties kon ik niets vinden, dus ik vermoed dat er geen bronvermelding noodzakelijk is.

Soms bronvermelding nodig

IconArchive

De website IconArchive ziet eruit alsof deze al 20 jaar niet vernieuwd is. Maar desondanks worden er honderdduizenden gratis iconen aangeboden. De iconen hebben diverse licenties en prijzen. Er worden ook gratis iconen op IconArchive aangeboden. Bij een deel daarvan is bronvermelding noodzakelijk. Een ander deel is freeware, er is geen bronvermelding nodig. Omdat je op de website niet makkelijk kan zoeken op iconen waar geen bronvermelding nodig is, heb ik hem in dit artikel onder de paragraaf van Bronvermelding noodzakelijk gezet.

1001Freedownloads

Op 1001FreeDownloads worden diverse online producten gratis aanboden, waaronder een onbekend aantal gratis icoonpakketten. De pakketten hebben verschillende licenties. Voor sommige iconen is dus wel een bronvermelding nodig en voor andere niet.

FindIcons

FindIcons bevat meer dan 400.000 iconen in ruim 2.500 pakketten . Licentie en noodzaak tot bronvermelding verschilt per pakket.

Softicons

Op Softicons worden bijna 3.000 pakketten met iconen aangeboden. Bij Softicons kom je icoonpakketten tegen met bijzondere thema’s. Bijvoorbeeld een icoonpakket van de Simpsons. De pakketten hebben allemaal een eigen licentie. Je kan er ook niet goed op zoeken. Dus per icoonpakket moet je bekijken of deze commercieel te gebruiken is en of er bronvermelding nodig is.

Iconspedia

Iconspedia is een website die er al wat gedateerd uitziet. Maar de website heeft wel een grote collectie aan gratis iconen. De iconen hebben diverse licenties. Voordeel van de website is dat je kan zoeken naar iconen met een bepaalde licentie. Zo kan je zoeken naar iconen waar je geen bronvermelding hoeft op te nemen.

Dribble

Dribble is een website waar ontwerpers hun portfolio kunnen tonen. Zoek op Dibble op free icons. Tientallen ontwerpers bieden een gratis iconenpakket aan. Elke ontwerper geeft zelf aan onder welke licentie de iconen gebruikt mogen worden en of er bronvermelding noodzakelijk is.

MrIcons

Op MrIcons worden pakketten met iconen door ontwerpers beschikbaar gesteld. De pakketten hebben allemaal een eigen licentie.

Wel bronvermelding nodig

Freepik & Flaticon

Freepik is een website met een diversiteit aan online producten voor designers. Denk aan achtergronden, logo’s, e-mailtemplates, visitekaart templates en website templates. Er worden op Freepik ook 100.000 iconen aangeboden. De iconen mogen gratis gebruikt worden op voorwaarde van bronvermelding. Bronvermelding is niet noodzakelijk als de gebruiker een Premium account aanschaft. De kosten hiervoor liggen op $10 per maand.

De website Flaticon is onderdeel van Freepik. Op Flaticon worden de iconen in pakketten aangeboden. Zo kan je zoeken op een bepaalde design stijl of op een thema. Zoek bijvoorbeeld op ‘christmas’ en je krijgt diverse icon packages met kerst als thema.

Noun Project

The Noun Project is een database met meer dan een miljoen iconen. De iconen zijn gratis te gebruiken mits er bronvermelding wordt gemaakt.

Icons8

Icons8 bevat meer dan 50.000 iconen met flat design. De iconen zijn in PNG te downloaden met een maximum formaat van 100×100 pixels. Bij gebruik van de gratis iconen dient er een vermelding naar Icons8 te worden gemaakt. Wanneer je een Premium abonnement koopt, hoef je geen bronvermelding op te nemen en zijn de iconen in meerdere bestandstypen en groottes te downloaden.

Captain Icon

De spanjaard Mario del Valle van Captain Icon heeft een mooie iconset gemaakt van 350 icons. Deze stelt hij beschikbaar met een licentie waarin bronvermelding verplicht is. Betaalde abonnees ($10 per maand of $40 per jaar) hoeven geen bronvermelding op te nemen.

Icon fonts

Google Material Icons

Google stelt Material Icons als font beschikbaar voor webdesign toepassingen. De iconen zijn ook afzonderlijk te downloaden in de bestandstypen PNG en SVG.

Fontello

Fontello is een gratis icon font generator. Met de tool kan je vectorafbeeldingen omzetten in een icon font. Er zijn standaard icons beschikbaar. Je kan ook je eigen afbeeldingen uploaden en laten omzetten.

Linea

Linea is een project van Dario Ferrando waarin hij diverse icoon pakketten met meer dan 700 iconen gratis ter beschikking stelt. De iconen zijn volledig gratis. Wel stelt hij het op prijs als gebruikers via een Tweet reclame voor hem maken. De iconen zijn beschikbaar in SVG en PNG bestand en als webfont.

dafont.com

Op de website dafont.com worden fonts aangeboden. Wanneer je zoekt op icons, vind je meer dan 70 icon fonts.

Typicons

Typicons is een set van ruim 300 gratis te gebruiken vector iconen die als webfont gebruikt kunnen worden. Typicons is zowel geschikt voor gebruik in websites als in apps.

Maak je eigen iconen

AutoDraw

AutoDraw is een Machine Learning project van Google. Met de applicatie kan je gratis je eigen iconen maken. Je maakt een schets en Google doet suggesties om je iconen te verbeteren. Dus je tekent een fiets met 2 wielen en een frame en AutoDraw toont je iconen van fietsen die je kan gebruiken.

Profiel van de auteur

Erwin van Ginkel

Als B2B Marketing Consultant help ik bedrijven om (internationale) groeiambities te realiseren. Ik gebruik daarvoor Account Based Marketing, Inbound Marketing of een combinatie van beide. Mijn expertise en ervaring sluit het beste aan bij het B2B bedrijven in het mkb. Met name bedrijven die SaaS (software), IT of technologie verkopen. Ook help ik startups zichzelf te positioneren.

De afgelopen 10 jaar heb ik tientallen bedrijven mogen adviseren, waaronder beursgenoteerde en wereldwijd opererende bedrijven.

Lees verder over Erwin...

Reageer