In dit artikel vind je een uitgebreid overzicht van tientallen websites met miljoenen gratis en rechtenvrije stockfoto’s. 

Licenties

Let er bij gebruik van gratis stockfoto’s op onder welke licentie een foto beschikbaar wordt gesteld. De beste licentie is de CC0. Dit betekent dat de enige beperking is dat je de foto niet mag distribueren of claimen dat je de eigenaar bent. Je hoeft bij gebruik van een CC0 foto geen bronvermelding op te nemen.

Mijn persoonlijke favorieten

Foto’s op mijn favoriete website hebben allemaal CC0 licentie, hetgeen betekent dat je de foto’s zonder beperkingen kan gebruiken.

Heb je wel budget? Overweeg dan zeker om stockfoto’s te kopen. Op deze website vind je een overzicht van websites met miljoenen goedkope stockfoto’s

StockSnap.io

StockSnap.io is een verzamelwebsite van foto’s met Creative Commons CC0 licentie. Dat betekent dat de foto’s rechtenvrij zijn. Ze mogen ook commercieel gebruikt worden en er hoeft geen bronvermelding plaats te vinden. Bij StockSnap.io nemen ze alleen artistieke, mooie afbeeldingen op de de database. De foto’s zijn dan ook van hoge kwaliteit.

Pixabay

Op Pixabay vind je meer dan 740.000 gratis foto’s, video’s, vectoren en illustraties. Pixabay afbeeldingen en video’s zijn vrijgesteld van copyright. Er is geen bronvermelding nodig.

Pexels

Pexels is een community website waar fotografen hun foto’s uploaden en onder Creative Commons CC0 licentie beschikbaar stellen. Dat betekent dat de foto’s vrij te gebruiken zijn en er geen bronvermelding nodig is.

PikWizard

PikWizard is een database met meer dan 60.000 afbeeldingen. De afbeeldingen worden beschikbaar gesteld onder Creative Commons CC0 licentie. Er hoeft geen bronvermelding te worden opgenomen.

Magic Mockups

Voor deze website maak ik gebruik van Magic Mockups. Met de online tool kan ik afbeeldingen creëren waarin een door mij opgegeven website in een afbeelding wordt getoond. De afbeeldingen zijn beschikbaar onder de Creative Commons CC0 licentie, waardoor je ze zonder bronvermelding kan gebruiken.

Zoekmachines

Via de zoekmachines zoek je naar gratis stockafbeeldingen binnen diverse beschikbare databases. 

LibreStock

LibreStock is een zoekmachine waarmee je door 47 websites kan zoek naar foto’s met een CC0 licentie. In totaal zijn er op de website ruim 60.000 kwaliteit hoogwaardige gratis foto’s opgenomen.

everystockphoto

everystockphoto doorzoekt de databases van Flickr, imageafter, NASA, RGBStock, Wikimedia, freerangestock, morgueFile, Photl, Stock.xchng en Wikipedia. Er zitten meer dan 29 miljoen foto’s in de database.

Foter

Foter is een verzameldatabase met meer dan 335 miljoen afbeeldingen. Foter heeft een gebruiksvriendelijke zoekfunctie. Er is ook een filter beschikbaar om te zoeken op foto’s die commercieel gebruikt kunnen worden. Bij de meeste foto’s moet er een bronvermelding opgenomen worden.

Stock Up

Stock Up behoort bij de website van Site Builder Report. Via deze website geeft Steve Benjamins informatie over online Website Bouwers.  Op het Stock Up deel zijn ruim 17.000 foto’s van 31 verschillende stockfoto websites opgenomen. De licentie per foto verschilt. Op de website wordt weergegeven onder welke licentie foto’s vallen.

Community websites

De foto’s op deze community websites hebben diverse soorten licenties. Dus bekijk goed onder welke voorwaarden de foto’s te gebruiken zijn.

Freerange Stock

Freerange Stock bevat duizenden gratis stockfoto’s. De foto’s zijn gratis en te gebruiken voor commercieel gebruik. Er hoeft geen verwijzing te worden opgenomen. Je hebt een Freerange account nodig om foto’s te kunnen downloaden.

Visualhunt

VisualHunt is een verzamelplek van foto’s met een Creative Common licentie. De website beweert meer dan 354 miljoen foto’s in de database te hebben zitten. De foto’s zijn te doorzoeken. Per foto wordt aangeven welke Creative Common licentie er op rust en of de foto commercieel gebruikt mag worden.

morgueFile

Morguefile is een verzamelijkplaats van fotografen die in totaal meer dan 350.000 gratis foto’s beschikbaar stellen. De foto’s zijn veelal afkomstig van amateurfotografen. De foto’s mogen commercieel gebruikt worden. Er wordt wel verwacht dat bij gebruik er een vermelding naar Morguefile.com wordt gemaakt.

Photl

Photl is een uitgebreide database met stockfoto’s. Foto’s van Photl kunnen gratis worden gedownload (849×565 pix) voor non-commercieel gebruik en met link naar Photl. Voor foto’s in hoge resolutie moet betaald worden. De prijzen van de foto’s liggen een stuk lager in vergelijking met concurrenten.

tookapic

tookapic bevat een verzameling van meer dan 20.000 foto’s. De foto’s zijn gratis te downloaden en te gebruiken, mits er een vermelding naar tookapic wordt opgenomen. Bij betaling hoef je geen bronvermelding op te nemen.

Freeimages

Op Freeimages zijn meer dan 389.000 gratis foto’s te vinden. De website bevat weliswaar veel foto’s, maar de kwaliteit is matig. Freeimages is onderdeel van Getty Images, wereldwijd marktleider in het verkoop van foto’s.

Freepik

Freepik is een website voor designers met gratis logo templates, brochure templates, visitekaartjes templates (300), stockfoto’s (+108.000) en iconen (+101.000). Bij gebruik van de materialen moet er een bronvermelding worden gemaakt.

Kleine stockfoto websites

De onderstaande websites hebben een relatief smal aanbod. De foto’s hebben een CC0 licentie, waardoor ze zonder beperkingen te gebruiken zijn. 

Kaboompics

Kaboompics is de persoonlijke website van de Poolse fotograaf Karolina Grabowska. De website bevat ruim 500 fotoshoots en bijna 5.000 foto’s. De foto’s zijn overduidelijk door een fotograaf gemaakt en bevatten een goede kwaliteit. De website bevat een gebruiksvriendelijke zoekfunctie. Ook is het mogelijk om de foto’s te doorzoeken via categoriën. Alle foto’s zijn beschikbaar onder een licentie die erg lijkt op Creative Commons Zero (CC0). De foto’s zijn dus zo goed als vrij te gebruiken.

Mystock

Mystock is een website van ThemeIsle, een bekende WordPress theme shop. De bedoeling van dit project is in eerste instantie om gebruikers van de ThemeIsle WordPress themes toegang te geven tot gratis stockfoto’s. Ze hebben de website daarna openbaar toegankelijk gemaakt. De website heeft een zoekfunctie. Het is niet bekend hoeveel foto’s er op staan.

picjumbo

Op picjumbo kan je foto’s vinden uit de collectie van fotograaf Viktor Hanacek (Tsjechië). De high resolution foto’s hebben een goede kwaliteit. Op de website zijn de foto’s onderverdeeld in categoriën. De foto’s zijn zonder bronvermelding te gebruiken.

Unsplash

Unsplash is een website waar je high resolution stockfoto’s kan downloaden. De website werkt met een Creative Commons Zero licentie, waardoor je niet per se credits aan de fotograaf hoeft te geven bij het gebruik van de stockfoto’s.

Glyphs

De Glyps website bevat ongeveer 1.000 tot 2.000 professionele stockfoto’s. De stockfoto’s zijn doorzoekbaar via categorieën en subcategorieën. Daarnaast is het mogelijk om op kleuren te zoeken. De foto’s van Glyphs worden beschikbaar gesteld onder de Creative Commons Zero licentie (CC0). De foto’s mogen commercieel gebruikt worden en er hoeft geen bronvermelding te worden opgenomen.

Gratisopgraphy

Fotograaf Ryan McGuire deelt op Gratisography zijn fotocollectie. De high-resolution foto’s hebben een artistieke insteek en zijn vrijgesteld van copyrights.

Samuel Zeller

Samuel Zeller is een fotograaf die foto’s van steden beschikbaar stelt. Op de website zijn fotocollecties te vinden van Londen, Berlijn, Geneve, Cern, Zurich, Portugal en Zwitserland (natuur). De foto’s mogen zowel voor persoonlijke als zakelijke doeleinden gebruikt worden. Gebruikte foto’s dienen voorzien te zijn van een bronvermelding.

Iwaria

Op Iwaria kan je foto’s vinden die over het continent Afrika gaan. Het is niet bekend hoeveel foto’s de website heeft. De zoekfunctie werkt beperkt. De foto’s kunnen voor alle doeleinden gebruikt worden en hoeven niet voorzien te worden van bronvermelding.

Foodshot

Foodshot is een stockfotowebsite met foto’s over voedsel. De website bevat professionele foto’s. Nadeel is dat de foto’s slecht doorzoekbaar zijn. Het is ook niet duidelijk hoeveel foto’s er op de website zijn. De foto’s zijn volledig vrij te gebruiken.

NomadPictures

NomadPictures is een website met enkele duizenden gratis professionele stockfoto’s. De foto’s worden beschikbaar gesteld onder de Creative Commons Zero licentie, hetgeen betekent dat ze overal voor gebruikt mogen worden en dat er geen bronvermelding nodig is.

My Stock Photos

My Stock Photos is een verzameling van stockfoto’s die zonder bronvermelding en voor alle doeleinden gebruikt kunnen worden. De foto’s zijn slecht doorzoekbaar.

Minimography

Minimography bevat een selectie van gratis minimalistische stockfoto’s.

stokpic

stokpic bevat enkele honderden gratis professionele stockfoto’s. De foto’s bevatten de CC0 licentie, hetgeen betekent dat ze commercieel gebruikt kunnen worden en dat er geen bronvermelding hoeft te worden opgenomen. De foto’s zijn onderverdeeld in categorieën.

Negative Space

Negative Space bevat enkele honderden professionele stockfoto’s. De stockfoto’s zijn doorzoekbaar via categorieën en kleur. De stockfoto’s van Negative Space worden uitgegeven onder de Creative Commons Zero licentie. Dit betekent dat er bij gebruik van de foto geen bronvermelding hoef te worden opgenomen.

LibreShot

Op LibreShot stelt fotograaf Martin Vorel.zijn collectie van foto’s beschikbaar voor het publiek. De foto’s zijn van goede kwaliteit. Op de website zijn ze te doorzoeken via categorieën. LibreShot maakt gebruik van de Creative Commons Zero licentie, hetgeen betekent dat de foto’s vrij gebruikt kunnen worden en dat er geen bronvermelding hoeft te worden gemaakt bij gebruik van de foto’s.

LargePhotos.net

LargePhotos.net is een kleine stockfoto website. De website bevat maximaal enkele honderden foto’s, die onderverdeeld zijn in categorieën, LargePhoto’s.net maakt gebruik van de Creative Commons Zero licentie, hetgeen betekent dat de foto’s vrij gebruikt kunnen worden en dat er geen bronvermelding hoeft te worden gemaakt bij gebruik van de foto’s.

Albumarium

Albumarium presenteert de stockfoto’s in albums. Er zijn albums over diverse onderwerpen. De meeste albums gaan over natuur, dieren of mensen. De foto’s hebben een hoge resolutie. De licentie van de foto’s verschilt, maar de meeste foto’s zijn beschikbaar onder de CC0 licentie.

Startup Stock Photo

De website Startup Stock Photo bevat foto’s die met name geschikt zijn voor startups. Mensen die werken, computerschermen, moderne kantoren, et cetera. De foto’s hebben de CC0 licentie.

Cupcake

Via de website Cupcake verspreidt fotograaf Jonas Wimmerström zijn foto’s op basis van de CC0 licentie. De foto’s op de website zijn niet te doorzoeken.

Designerspics

Op de website Designerspics stelt fotograaf Jeshu John een collectie van foto’s beschikbaar voor gebruik door anderen. De foto’s zijn volledig te gebruiken. Dus zowel voor commercieel als persoonlijk gebruik. Een referentie wordt op prijs gesteld, maar is niet verplicht.

Epicantus

De in Nederland wonende UX designer Daria Nepriakhina zit achter de website Epicantus. De foto’s zijn mooi. Veel foto’s zijn in Nederland gemaakt en daarmee voor Nederlands gebruik geschikt. De website heeft geen zoekfunctie. De foto’s zijn wel uitgebreid van tags voorzien.

Techniek Beeldbank

De TechniekBeeldbank is een Nederlandse online beeldbank met ruim 1.500 inspirerende foto’s van leren en werken in de techniek. Deze foto’s zijn bedoeld voor onderwijsinstellingen, technische bedrijven, pers- en communicatiebureaus en kunnen gratis gebruikt worden om jongeren te enthousiasmeren voor een technische studie of carrière.

Overig

Profiel van de auteur

Erwin van Ginkel

Als B2B Marketing Consultant help ik bedrijven om (internationale) groeiambities te realiseren. Ik gebruik daarvoor Account Based Marketing, Inbound Marketing of een combinatie van beide. Mijn expertise en ervaring sluit het beste aan bij het B2B bedrijven in het mkb. Met name bedrijven die SaaS (software), IT of technologie verkopen. Ook help ik startups zichzelf te positioneren.

De afgelopen 10 jaar heb ik tientallen bedrijven mogen adviseren, waaronder beursgenoteerde en wereldwijd opererende bedrijven.

Lees verder over Erwin...