Heeft SEO nog zin?

Dit is een zoekopdracht in Google voor de dienstverlening van een klant.

Zoals je ziet wordt de complete eerste pagina gebruikt om advertenties te tonen. En zelfs dan moet je nog scrollen om bij de organische resultaten uit te komen.

Zoveel advertenties…. Wat moet ik er van zeggen? 🤷‍♂️

Je bent met honderden bedrijven bezig om op de hoogste posities te komen, die vervolgens nauwelijks zichtbaar zijn. Heeft het op deze manier nog zin om te investeren in SEO? 😔

Google heeft afgelopen jaren onderscheid gemaakt in het type zoekopdracht.
Er zijn – heel simpel gezegd – ‘hulpvraag zoekopdrachten’ waarbij je nauwelijks of geen advertenties te zien krijgt. Bijvoorbeeld: “Hoe repareer je een rits?”

Ben je echter op zoek naar een product, dan wordt dat door Google herkend en wordt je scherm zover gevuld met advertenties dat je op zoek moet naar organische resultaten. Kassa voor Google! 💰

De werkelijkheid ligt complexer. Maar dit is platgeslagen waar het op neerkomt.

Gebruik ik zelf nog SEO in mijn marketing?
Ja, dat wel. Er zijn zeker mogelijkheden en bij specifieke klanten maakt het echt het verschil. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de focus te leggen op ‘hulpvraag content’ en ‘verdiepende landingspagina’s’, waardoor je bij zoekopdrachten wordt getoond die minder advertenties bevatten.

Maar het spel is fundamenteel anders als tien jaar geleden. Toen was content marketing & SEO de basis. Nu kies ik er nu voor in specifieke situaties. SEO is nog zeker relevant, maar zeker niet het enige manier om het doel te bereiken.

Ik ben benieuwd naar welke rol Content Marketing & SEO inneemt bij andere B2B Marketeers.