Mijn ervaringen met LinkedIn voor B2B marketing

De laatste jaren is LinkedIn één van de belangrijkste instrumenten geworden voor mij als B2B marketeer. In dit artikel vat ik mijn ervaringen samen.

1. Is LinkedIn belangrijker dan een website?

Je kan geen appels met peren vergelijken, maar voor veel klanten heeft LinkedIn een veel groter bereik in vergelijking met hun website. LinkedIn draagt bij aan de algehele naamsbekendheid en reputatie, terwijl de website potentiële klanten informeert rondom het oriëntatie- en aankoopproces.

Waar een aantal jaar geleden de website centraal stond in de online B2B marketing, daar zou ik nu LinkedIn naast plaatsen. Ze hebben beide een andere functie, maar zijn vergelijkbaar qua impact op de marketing.

2. Veel hoger bereik van persoonlijke berichten tov bedrijfsberichten

Veel mensen hebben 1.000+ connecties. Bedrijfspagina’s zijn relatief nieuw hebben vaak minder volgers. Persoonlijke berichten van medewerkers hebben daarmee veel meer impact in vergelijking met berichten van de bedrijfspagina. Bedrijven met actieve medewerkers op LinkedIn kunnen met persoonlijke berichten een veel groter bereik realiseren.

3. Investeren in bedrijfspagina = essentieel

Het kost het bedrijven veel moeite om volgers te krijgen via hun bedrijfspagina. Maar hoe groter het bedrijf, des te meer het loont om te investeren in de bedrijfspagina. Het begin is moeilijk. In het begin heb je weinig volgers en maak je content met weinig bereik.

Het kost vaak minimaal maanden en soms jaren om de investering terug te verdienen. Maar klanten die enkele jaren geleden zijn begonnen met investeren, zijn allemaal tevreden met het resultaat en blij dat ze destijds begonnen zijn. Een bedrijfspagina met veel volgers groeit makkelijker en krijgt meer weergaves. Geduld loont.

4. Actieve medewerkers zijn de sleutel

In een ideale situatie heeft een bedrijf een actieve bedrijfspagina én actieve medewerkers die berichten plaatsen namens het bedrijf. In de marketing noemen we dit ‘employee advocacy’. De realiteit is dat bij de meeste klanten het lastig is om medewerkers actief te krijgen om voor het bedrijf van hun werkgever te posten. Een LinkedIn profiel wordt als een persoonlijk eigendom gezien waar de werkgever niet aan moet komen. Bij bedrijven waar het werkt, ebt de aandacht na verloop van tijd ook weer weg.

Een succesvolle employee advocacy marketing heeft dus een enorme potentie, maar vraagt de nodige aandacht om te realiseren.

5. LinkdedIn Ads

Via LinkedIn Advertenties is het mogelijk om berichten te promoten onder een specifieke doelgroep. Ik gebruik het veel en het is een belangrijke versterking van de hiervoor genoemde LinkedIn activiteiten. In een ander bericht zal ik mijn ervaringen met ads delen.