Tien tips voor no-nonsense B2B Google Ads campagnes

Ik werk ongeveer 15 jaar met Google Ads (voorheen Adwords). Voor campagnes tot maximaal € 1.500 budget, zet ik zelf no-nonsens campagnes op. Hier mijn tien tips.

1 – Focus op zoekwoorden die exact je product beschrijven

Met een gelimiteerd budget moet je ervoor zorgen dat je advertentie alleen wordt getoond aan mensen die exact naar jouw product zoeken. Mijn klant hihaho interactieve video verkoopt software voor creatie van interactieve video. Zij moeten adverteren op “interactieve video” en niet op “video software” of “interactieve software”. Mensen die exact op “interactieve software” zoeken zijn het meest relevant. Kwaliteit gaat voor kwantiteit. Eventueel meer betalen voor zoekopdrachten.

2 – Gebruik “Woordgroepen” of [Exacte zoekwoorden]

Bij gebruik van Brede zoekwoorden geeft je Google Ads de opdracht om zelf te bepalen welke bezoekers relevant zijn voor je website. In het geval je het zoekwoord ‘interactieve video’ gebruikt, zal Google bijvoorbeeld ook bezoekers doorverwijzen die op zoek zijn naar ‘video editing’. Deze associatie lijkt mooi, maar in de B2B praktijk zie ik het niet werken. Gebruik daarom woordgroepen (gebruik “ “) of exacte zoekwoorden (gebruik [ ] ). Dan weet je zeker dat mensen het zoekwoord gebruiken dat voor jouw bedrijf relevant is.

3 – Richt je op uitsluitingswoorden

Feitelijk zijn uitsluitingswoorden net zo belangrijk als zoekwoorden. Tijdens de campagne kijk je welke zoekopdrachten mensen gebruiken om bij je website uit te komen. En alle zoekopdrachten waarvan je denkt dat het niet ‘spot on’ relevante bezoekers zijn, zet je in de uitsluitingslijst. Hoe langer de lijst, des te relevanter worden de bezoekers.

4 – Klein beginnen

In mijn aanpak begin ik klein. Kleine regio, klein budget, beperkte aantal zoekwoorden. Zodra het werkt, ga je alles uitbreiden. Dan houd je veel betere controle op wat werkt en wat niet.

5 – Kies voor handmatig bieden

Google bepaalt graag een biedstrategie. Het heeft mijn voorkeur voor klanten om zelf de budgetten handmatig aan te passen. Het is even zoeken, Google heeft de ‘handmatig bieden’ optie verstopt. Maar het kan nog steeds. Dus gebruik het, zo lang als ze het toelaten.

6 – Adverteer tijdens kantooruren

Bij een gelimiteerd budget zorg ik er voor dat de advertenties getoond worden op momenten dat mensen aan het werk zijn. Het weekend filter ik er dus uit. En soms ook de avonduren.

7 – Focus op bezoekers met grote schermen

Bij een gelimiteerd budget wil ik vooral dat mensen met desktop/laptop de website bezoeken. In mijn ervaring vindt het meeste B2B website verkeer plaats vanuit een werkcomputer en niet vanaf de mobiel of de tablet. Dus daarom geef ik het budget liever uit aan grote schermen.

8 – Gebruik doorklikpercentage en websitegebruik als metrics

Deze screenshot is de uitzondering. Voor de meeste klanten gebruik ik namelijk geen conversie als KPI. Ik gebruik wel het doorklikpercentage (CTR) in combinatie met het websitegebruik (tijd op website, aantal pagina’s). De reden dat ik geen conversie gebruik is omdat in de B2B wereld het gaat om langdurige besluitvorming waarin het niet plaats vinden van een conversie niet hoeft te zeggen dat de website bezoeker niet relevant is. En andersom. Conversie betekent niet dat de lead relevant is voor je bedrijf.

9 – Trek je niets aan van “meldingen”

Meldingen in het Google Ads dashboard kunnen je onzeker maken over de kwaliteit van je campagne. Ik vind de waarde van de informatie van de meldingen heel matig. Vaak klopt het ook niet. Ik kan er niets mee. Het veroorzaakt eigenlijk alleen onrust. Gewoon negeren dus.

10 – Negeer de telefonische adviseurs van Google Ads

Ik word wekelijks gebeld… Onbekende nummers vanuit Amsterdam en Madrid neem ik standaard niet meer op…. De gratis adviezen van Google lijken erg aantrekkelijk, maar de adviseurs hebben een belang dat je meer gaat uitgeven aan advertenties. En het zijn doorgaans mensen met weinig ervaring in de praktijk. De adviezen zijn oppervlakkig. En die ene keer dat ik een moeilijke vraag stelde, waren ze niet in staat om deze te beantwoorden. Vooral negeren dus.

Een laatste opmerking. Soms is Google Ads in B2B context lastig omdat het bedrijf in een extreme niche zich bevindt. De zoekvolumes zijn te laag. Of er zijn niet eens eenduidige zoekwoorden voor de dienstverlening.

Google Ads is daarmee een van de instrumenten in de totale B2B marketing strategie.