Veruit de belangrijkste functie van een website voor kunstenaars en designers is het presenteren van het portfolio. In dit artikel leg ik uit waar je de beste WordPress portfolio themes kan vinden. 

Multipurpose themes

Bij de keuze van een WordPress theme is het belangrijk dat je weet wat voor theme bij jou als persoon past. Multipurpose themes zijn krachtig, ze bieden bijna onbeperkte mogelijkheden. Maar je kan als beginner je ook verliezen in de mogelijkheden. Het is dus niet voor iedereen geschikt. Ben je technisch handig en heb je tijd om je erin te verdiepen? Dan zijn multipurpose themes heel leuk speelgoed en zeker een aanrader om te gebruiken. Lees meer over multipurpose themes in mijn artikel over Tips voor het kopen van WordPress themes.

1. Divi

Na jarenlang met Enfold te hebben gewerkt, heb ik eind 2016 het Divi framework van Elegant Themes aangeschaft om uit te testen. Al snel was ik verkocht. Divi is gebruiksvriendelijk, werkt technisch stabiel en biedt me onbeperkte mogelijkheden om zonder te programmeren een professionele website op te zetten. Een groot voordeel van Divi ten opzichte van Enfold vind ik het basisdesign. Lettertypes, lettergrootte en regelafstanden staan standaard mooi ingesteld. Met Divi lukt het om heel snel en zonder te coderen een professionele website op te zetten. Een extra voordeel is dat Divi erg populair is. Er is een brede community ontstaan van designers en ontwikkelaars die aanvullende Divi plugins en Divi child themes aanbieden.

Portfolio page builder module

De custom post type Projects behoort bij Divi. Zodra je het theme installeert, wordt dit custom post type automatisch aangemaakt. Binnen de page builder is een portfolio module beschikbaar om het custom post type weer te geven. Deze module verschaft je allerlei mogelijkheden om je portfolio naar wens op te zetten. Voorbeelden van het gebruik van de Divi portfolio module vind je in de Divi demo.

Portfolio child themes

Een groot voordeel van Divi is dat er een grote community is van ontwikkelaars en designers die professionele child themes ontwikkelen. Elegant Themes heeft zelf een blog geschreven waarin ze 18 Divi child themes voor portfolio websites aanbevelen.

2. Enfold

Enfold was een van de eerste WordPress themes met een goede page builder. Sinds de eerste release in 2013 ben ik een enthousiast gebruiker. Bij Sowmedia heb ik jarenlang WordPress websites ontwikkeld op basis van Enfold. Van zzp’er tot beursgenoteerde organisatie, elke klant was dol op Enfold. Vooral de gebruiksvriendelijke en technisch stabiele page builder (Avia Layout Builder) is een groot pluspunt van dit theme.

Enfold komt standaard met het custom post type Portfolio. De page builder van Enfold bevat modules om de portfolio items weer te geven. Je krijgt veel keuze om het portfolio te presenteren zoals je zelf wilt.

Enfold werkt met demo designs, die je kan inladen. Voor portfolio websites zijn er diverse mooie demo’s beschikbaar. 

3. Avada

Avada is met meer dan 350.000 verkopen het best verkochte WordPress theme op Themeforest, de grootste marktplaats van WordPress themes.

Avada omvat een custom post type voor het weergeven van je portfolio. Via de Fusion Builder plaats je op een pagina een blok waarin je aangeeft hoe het portfolio op die pagina getoond moet worden.

Bij Avada kan je een vormgeving inladen (demo import). Avada heeft een demo voor creatieve bureau’s.

Gespecialiseerde theme shops

Er zijn honderden, misschien wel duizenden bedrijven die WordPress themes verkopen. Het voordeel van een gespecialiseerde theme shop is dat de themes eenvoudiger zijn. Minder functionaliteiten en de aanwezige functionaliteiten sluiten aan bij jouw behoefte. Mensen die weinig ervaring hebben en voor wie websites maken geen leuke hobby is, raad ik daarom aan om een eenvoudig theme bij een gespecialiseerde themeshop te kopen.

Ik heb een selectie gemaakt van theme shops die gespecialiseerd zijn in WordPress themes voor portfolio websites.

Graph Paper Press

Graph Paper Press

Graph Paper Press is in 2007 opgericht door Ted Allender (Verenigde Staten). Allender heeft zijn fotografie hobby en zijn beroep als web designer gecombineerd door WordPress themes te maken voor fotografen. Hebben zich altijd gericht op WordPress themes voor fotografen en portfolio websites. De afgelopen jaren heeft Graph Paper Press e-commerce functionaliteiten in hun themes geintegreerd wat fotografen, kunstenaars en designers in staat stelt om hun producten via de website te verkopen. 
Alexa rank:
108562
ThemeTrust

ThemeTrust

Ontwerper en ontwikkelaar Henry Jones uit Tennessee (Verenigde Staten) lanceerde ThemeTrust in augustus 2010. De themes op ThemeTrust kenmerken zich door minimalistisch design. Het populairste theme van ThemeTrust is momenteel Create. In combinatie met de geintegreerde pagebuilder van Site Origin is dit een flexibel multipurpose theme, waarmee je websites voor diverse doeleinden kan bouwen. De ThemeTrust themes kan ik van harte aanbevelen aan mensen met beperkte technische kennis.
Alexa rank:
137285
Array Themes

Array Themes

Array Themes is een in portfolio themes gespecialiseerde theme shop. De shop is in 2009 opgezet door twee Amerikanen. Het ontwerp van de themes ziet er goed uit. De themes wijken vaak net even wat af van de standaard, waardoor je website een unieke uitstraling krijgt. De themes kosten $49 per stuk. Voor $89 krijg je toegang tot alle themes.
Alexa rank:
215578
Photocrati

Photocrati

Photocrati van Imagely is al jaren op de markt als een gespecialiseerde theme shop voor fotografie websites. Een aantal jaar geleden hebben ze de populaire gallery plugin NextGEN gallery overgenomen en zo hun positie verstevigd onder fotografen. Photocrati is gebaseerd op een flexibel framework waarmee fotografen zelf invulling kunnen geven aan het design van de website en de weergave van het foto portfolio. Het Photocrati framework heeft diverse functionaliteiten specifiek voor fotografen geïntegreerd. Meer dan 18.000 fotografen hebben Photocrati gebruikt om hun website mee te bouwen.
Alexa rank:
299986
Press75

Press75

Press75 is een theme shop met een lange geschiedenis. De shop werd in 2008 opgericht de Jason Schuller en behoorde tot de eerste theme shops met professionele Premium WordPress themes. In 2014 heeft Schuller Press75 verkocht aan het bedrijf Westwerk. Schuller was een groot voorstander om WordPress themes eenvoudig te houden. De focus moet volledig op design liggen en niet op functionaliteiten. De themes van Press75 zijn dan ook mooi ontworpen en zijn met name geschikt voor portfolio websites. Press75 is niet meer zo populair als voorheen. Maar ik blijf persoonlijk een zwak houden voor de eenvoud en het design.
Alexa rank:
322123

Marktplaatsen

Themeforest

ThemeForest is met meer dan 9.000 themes de grootste marktplaats voor WordPress themes. Op Themeforest worden kwalitatief hoogwaardige themes verkocht. Flexibele, maar tevens complexe, multipurpose themes domineren de marktplaats. Voor portfolio websites zijn er meer dan 1.100 WordPress themes beschikbaar.

CreativeMarket

Creative Market is een marktplaats voor designers. Veel kleine theme shops verkopen hun themes via de marktplaats. In totaal worden er meer dan 3.000 themes te koop aangeboden. Voor designers en kunstenaars worden er meer dan 290 WordPress portfolio themes aangeboden.

Template Monster

Template Monster is geen marktplaats maar met meer dan 1.500 WordPress themes de theme shop met het grootste aanbod van themes. Voor kunstenaars en portfolio websites heeft TemplateMonster meer dan 75 WordPress themes beschikbaar.

Gratis themes

Als je weinig budget hebt, kan je kijken of er gratis WordPress theme is waarmee je een portfolio website kan maken. In het artikel Gratis Portfolio WordPress themes geef ik een overzicht van meer dan 60 gratis themes die je hiervoor kunt gebruiken.

Advies persoonlijk advies

Kan ik je helpen met het kopen van een WordPress theme? Laat via een reactie mij het volgende weten:

 1. Wat voor website/theme heb je nodig?
 2. Heb je budget en wat is je budget?
 3. Wat is je WordPress niveau? Ken je WordPress als gebruiker? Heb je al eerder een WordPress website opgezet?
 4. Zijn er bepaalde websites die je mooi vindt?

Nadat ik je reactie heb ontvangen, probeer ik je zo snel mogelijk in een gericht advies te geven.

De reacties en mijn antwoord zijn openbaar zodat anderen er ook van kunnen leren.

Profiel van de auteur

Erwin van Ginkel

Als B2B Marketing Consultant help ik bedrijven om (internationale) groeiambities te realiseren. Ik gebruik daarvoor Account Based Marketing, Inbound Marketing of een combinatie van beide. Mijn expertise en ervaring sluit het beste aan bij het B2B bedrijven in het mkb. Met name bedrijven die SaaS (software), IT of technologie verkopen. Ook help ik startups zichzelf te positioneren.

De afgelopen 10 jaar heb ik tientallen bedrijven mogen adviseren, waaronder beursgenoteerde en wereldwijd opererende bedrijven.

Lees verder over Erwin...

8 Reacties

 • Beste Erwin,

  Ik ben 64 jaar, ben aquarel-kunstenaar en woon in Brugge in Belgie.
  Ik wil een website opzetten met Wordpress en ben op zoek naar het geschikte thema.
  Ik ken een beetje van Wordpress. Ik heb een site opgezet met het gratis Unwind thema van Site Origin maar uiteindelijk ben ik toch vastgelopen omdat mijn beperkte kennis van Wordpress mij niet toeliet om de dingen te doen die ik wilde.
  Daarom wil ik overstappen naar een betalende versie.
  Een collega-artiest van mij gebruikt het Inspiro thema van WPZoom. Ik vind dat heel mooi.
  Vandaar nu mijn vraag aan jou. Is WPZoom een goede keuze voor mij? Of zou je mij iets anders aanraden? Want ik zie op je website dat er nog heel wat bestaat die ook kan dienen.Maar wat dan wel en waarom?

  Mijn website dient om mijn aquarel-werken te tonen (eventueel ook te koop aan te bieden, alhoewel ik niet denk om dit via e-commerce te doen). Op termijn zal dit over een hondertal werken gaan. Het is belangrijk dat de werken op een vlotte en overzichtelijke manier op de website vertoont worden en dat het gemakkelijk is om een werk in zijn volledigheid met een goede kwaliteit te presenteren.
  Het is belangrijk dat geïnteresseerden een goed en vlot overzicht van de werken krijgen en dat ze dan op een eenvoudige manier dit werk met voldoende kwaliteit kunnen bekijken.
  Tevens lijkt het mij nuttig ook een filmpje op de website te kunnen zetten van hoe ik tewerk ga.

  Vriendelijke groeten,
  Eric

 • Beste Erwin,

  Omdat mijn einde niet al te lang zal duren (door ziekte) heb ik het idee opgevat om een website te maken voor de mensen die mij na aan het hart liggen. Een website met daarop mijn foto’s (was 30 jaar mijn hobby), kleine stukjes tekst etc. Als een soort van biografie website.

  Na maanden zoeken, YT filmpjes bekijken, online cursus gevolgd te hebben, gekozen voor Wordpress (“In 5 minuten je website online”). Die 5 minuten is een utopie. Ben nu al 3 weken dag en nacht bezig in mijn dashboard. Heb nog maar 1 pagina online staan (maintenance pagina). Ben alleen maar bezig met plugins te installeren, thema’s te zoeken, alles te lezen over Page builders en YT filmpjes over het opzetten van een Wordpress website etc. etc. Er is gewoon teveel keus, teveel meningen van anderen waardoor ik door de bomen het bos niet meer kan zien. Heb bijna de moed opgegeven en denk eraan om gebruik te maken van de “30 dagen, niet goed – geld terug garantie” van mijn webhosting bedrijf. Jouw website was eindelijk een eye opener. Goed leesbaar, zeer informatief en tips waar je als digibeet echt wat aan hebt.

  Wat wil ik? Een portfolio wp website met de mogelijkheid voor het schrijven van enkele teksten.

  Heb jij voor mij een tip voor een (betaald) redelijk simpel thema (liefst donker) eventueel aangevuld met enkele plugins? Moet ik een Page builder gebruiken? Portfolio plugins? Het hoeft allemaal niet gratis te zijn want ik denk dat betaalde thema’s meer mogelijkheden hebben, beter opgezet zijn met eventueel de mogelijkheid van support.

  Met vriendelijke groet en dank voor je zeer informatieve blog,

  Eric

  • Beste Eric,

   Allereerst graag gedaan. Elkaar kunnen helpen is het mooiste wat er is. Dat heeft voor mij iets in essentie dat tijdloos, onvergankelijk is. Of we nou een lang of kort leven voor de boeg (denken te) hebben. Mooi dat mijn blog daarin kan bijdragen!

   Ik herken me in je conclusie. Toen ik met WordPress begon, rond 2008/2009, was het nog een hele overzichtelijke wereld. Het was een populair blog, maar ik weet nog dat ik een weekend lang heb lopen zoeken om een theme te vinden waarmee ik een website voor een stichting kon bouwen. Die waren er simpelweg nauwelijks. Uiteindelijk moest ik een Magazine theme slopen van zijn magazine layout om tot een website te komen. Nu is het andersom. Ook ik ben de draad ook kwijt geraakt… Er is simpelweg teveel aanbod.

   Maar ik denk dat ik wel een goede suggestie voor je heb. Ik heb een paar maanden geleden een website opgezet met het theme Grand Photography. En daar was ik erg enthousiast over! Het theme biedt veel verschillende manieren om een visuele website te maken. Je kan ook mooi je foto’s weergeven en dan per foto een stukje tekst erbij schrijven. En je kan kiezen voor een zwarte of een witte basis layout. Je hoeft geen aparte page builder te installeren. Dus ik denk dat dit theme je verder kan helpen.

   Hoe kom je erachter of dit theme voor jou geschikt is? Allereerst kan je de demo bekijken. In de demo worden alle mogelijkheden gegeven hoe je de foto’s + tekst kan weergeven. Daar klik je doorheen en bekijk je of er iets tussen zit dat aan jouw verwachtingen voldoet. Ook dit theme heeft even tijd nodig om te leren kennen. Er zijn Galleries en Portfolio’s. Bij Galleries staat de weergave van een reeks foto’s centraal. Je kan er misschien een regel tekst aan toevoegen, maar dat is het. Bij Portfolio’s kan je meer tekst schrijven. Dus ik denk dat in jouw situatie je het beste de Portfolio kan gebruiken.

   Daarna zal je het theme moeten aanschaffen, installeren en leren kennen. Het is geen rocket-science, maar ook ik had weer even tijd nodig. Maar ik werd wel steeds enthousiaster naar mate ik er meer tijd in stak. Ik haal hoogstwaarschijnlijk mijn eigen website met dit theme volgende week offline (heeft zijn taak volbracht). Dus als je wilt kan je mijn licentie even lenen om te testen of het theme wat voor je is.

   Mocht dit theme het niet zijn, dan kan je me aangeven waarom, zodat ik met deze informatie je een ander advies kan geven.

   Groet, Erwin

 • Hoi Erwin,

  Ik ben op zoek naar een “kunst” fotografie website voor autonoom werk. (Dus geen trouw-, mode-, of reclamefotografie.) en eventueel voorbereid voor onlineshop.
  Ik heb een WP template op het oog t.w.v. $ 78,- van Themeforest Kalium for professionals.
  Niveau: Al eerder WP geïnstalleerd en onderhouden.

  Gr. Martin

  • Beste Martin, de Themeforest themes zijn heel mooi. Je kan er alle kanten mee op. Zeker een goede keuze. Aan de andere kant lopen veel mensen vast op de enorme mogelijkheden. Ze zien door de bomen het bos niet meer. Ben je handig met WordPress? Overzie je het om alle mogelijkheden te leren kennen? Denk aan de Visual Composer bijvoorbeeld. Als dit zo is, dan kan je zeker Kalium gebruiken. Ben benieuwd naar je ervaringen. Als je het liever eenvoudig houdt, dan zou ik kiezen voor een theme waar geen PageBuilder is terug komt. Dus meer rechttoe-rechtaan themes. Bij Creative Market, Template Monster zal je meer eenvoudige themes vinden. Ik hoor graag (zal volgende keer sneller reageren).

Reageer