Consumenten gebruiken steeds vaker online reviews in hun aankoopproces. Cijfers heb ik niet bij de hand, maar ik vermoed dat online reviews na mond-op-mond promotie de belangrijkste factor zijn in de chet aankoopproces. Bij de aankoop van technologische producten bekijk ik zelf bijvoorbeeld reviews op Tweakers en Coolblue. Op basis daarvan maak ik een besluit.

Op dit moment gebruik ik maximaal een paar bronnen om reviews te lezen. Er zijn natuurlijk veel meer bronnen beschikbaar. Mijn collega Michiel Tramper kwam daarop met een volumineus idee. Waarom gebruiken we geen kunstmatige intelligentie om te beoordelen hoe een product ontvangen wordt op de social media. Je krijgt in een oogopslag te zien welk sentiment er leeft over een product.

Zo gezegd, zo gedaan. Michiel heeft begin dit jaar Shoptiment opgezet. Shoptiment beoordeelt producten en richt zich daarbij op hoe een product ervaren wordt vanuit de emotionele kant. Wat vinden gebruikers van een product en wat voelen ze erbij? Hiermee willen ze bezoekers helpen bij de aankoopbeslissing van hun producten, zonder ons daarbij juist alleen op de technische eigenschappen van een product richten.

Wat mij aanspreekt in Shoptiment is dat het platform zich niet beperkt tot technische producten. Je vindt er ook films, pampers, horloges en duizenden andere producten. Dat maakt het interessant wanneer CoolBlue en Tweakers niet van toepassing zijn. Daarnaast spreekt het me aan dat je direct een overzicht hebt van reviews op social media. Je kan direct een aantal YouTube video’s bekijken over dat product. Tegelijk zie je hoe er op Twitter over het product wordt gesproken.

Samenvattend zie ik potentie. Het platform moet nog wel doorontwikkeld worden qua meerwaarde voor de bezoekers. Nu is handig, maar nog niet onmisbaar. Maar de insteek om door middel van kunstmatige intelligentie bezoekers te helpen met een aankoop, vind ik super slim. Ik hoop dan ook dat het lukt om het platform verder te ontwikkelen en er een groot succes van te maken. Met deze blog wil ik daar dan ook van harte een bijdrage aan leveren!

 

Profiel van de auteur

Erwin van Ginkel

Als B2B Marketing Consultant help ik bedrijven om (internationale) groeiambities te realiseren. Ik gebruik daarvoor Account Based Marketing, Inbound Marketing of een combinatie van beide. Mijn expertise en ervaring sluit het beste aan bij het B2B bedrijven in het mkb. Met name bedrijven die SaaS (software), IT of technologie verkopen. Ook help ik startups zichzelf te positioneren.

De afgelopen 10 jaar heb ik tientallen bedrijven mogen adviseren, waaronder beursgenoteerde en wereldwijd opererende bedrijven.

Lees verder over Erwin...

Reageer