Creative Market

Creative Market is een marktplaats voor online producten voor creatieve professionals. De marktplaats is in 2011 opgericht door enkele ondernemers uit San Fransisco (Verenigde Staten). In 2014 heeft Autodesk de marktplaats overgenomen.

Op Creative Market kan je een variëteite van producten kopen. Van stockfoto’s, logo’s, fonts, iconen, 3D templates, et cetera. Ook worden er Website Themes verkocht voor diverse CMS’en zoals Joomla!, Drupal en natuurlijk WordPress. Ondanks de variëteit van het aanbod van Creative Market worden er meer dan 3.000 WordPress themes aangeboden.

Prijzen en licentie

De prijzen van WordPress themes op Creative Market zijn marktconform. De themes kosten gemiddeld tussen de $30 en $80. Creative Market houdt zich netjes aan de GPL regels van WordPress. Dat betekent in hoofdlijnen dat kopers grote vrijheid hebben in het gebruik van het gekochte theme.

Wat onderscheidt Creative Market als marktplaats?

Binnen Creative Market kunnen ontwikkelaars en designers hun eigen shop opzetten. 70% Van de verkoopprijs gaat naar de verkoper toe. Creative Market houdt 30%. Dat is een hoger percentage in vergelijking met bijvoorbeeld Themeforest, waar verkopers 50% van de verkoopprijs krijgen. Een ander verschil is dat Creative Market geen exclusieve verkoop vraagt. Producten mogen dus ook op andere websites verkocht worden. Bij Themeforest mag dat ook, maar dan krijg je een veel lager percentage van de verkoopprijs. Zodoende zijn er veel kleine theme shops die Creative Market als extra kanaal zien om hun WordPress themes te verkopen. Het is tevens een positieve ontwikkeling dat Themeforest er een serieuze concurrent bij krijgt.

Creative Market wordt populairder

Op basis van Google Trends kan geconcludeerd worden dat zoekvolumes naar Creative Market de afgelopen 4 jaar gemiddeld met 25% per jaar groeien. Ook Keyword tool laat hetzelfde beeld zien, een zoekvolume stijging van 22% in 1 jaar.