ThemeForest (Envato)
ThemeForest is een onderdeel van Envato, het moederbedrijf dat diverse marktplaatsen beheert voor digitale producten. ThemeForest is veruit de grootste marktplaats van Envato. Het bedrijf is in 2006 opgericht door Cyan Ta’eed and Jun Rung. Het hoofdkantoor is gevestigd in Melbourne, Australië. Bij Envato werken enkele duizenden mensen.
In mijn tijd bij WordPress bureau Sowmedia (2007-2016) ben ik betrokken geweest bij de ontwikkeling van honderden WordPress websites. We hebben jarenlang tientallen WordPress themes gebruikt. De laatste jaren maakten we de meeste themes met het flexibele multipurpose theme Enfold.
WordPress themes van Themeforest
Multipurpose themes
De afgelopen jaren zijn er steeds meer functionaliteiten aan themes toegevoegd. Gebruikers kunnen zonder te programmeren een website naar hun hand zetten. Uitgebreide WordPress themes verkochten beter dan eenvoudigere themes. Dit heeft ertoe geleid dat WordPress themes op ThemeForest de afgelopen jaren omvangrijke bouwpakketten zijn geworden. Voordeel is dat je zonder te programmeren met zo’n bouwpakket een professionele website op kan zetten. Nadeel is dat themes gevoeliger worden voor bugs en updates. En de leercurve van startende gebruikers is hoger. Het kost dus meer tijd om de themes te leren kennen en dus om een website op te zetten.
Met name jongere klanten (leeftijd tot 35 jaar) steken voldoende tijd om de flexibele themes te leren kennen en voelen zich als een vis in het water. Het lukt ze om met weinig budget een professionele website op te zetten. Of ze zitten bij een groter bedrijf en kunnen complexe designs zelf aanpassen. De oudere doelgroep (vanaf 35 jaar) besteedt toch te weinig tijd om de mogelijkheden van het theme zich eigen te maken. Uiteindelijk hebben zij als gebruiker weinig voordeel van de mogelijkheden.
Om eerlijk te zijn vind ik de dominantie van de flexibele multipurpose themes niet altijd een verbetering. Het draait bij multipurpose themes veel om technische mogelijkheden, terwijl veel gebruikers alleen een mooi design nodig hebben. Eenvoudige themes maken op Themeforest weinig kans om op te vallen. Terwijl de doelgroep veelal bestaat uit mensen en organisaties die niets meer of minder nodig hebben dan een mooie eenvoudige website.
Een ander nadeel van multipurpose themes is dat je moelijk van theme kan wijzigen zodra je er eenmaal voor hebt gekozen. De themes gaan zo specifiek met WordPress content om (bijvoorbeeld via drag&drop pagebuilders), dat je bij het overzetten ook de layout van de content kwijt bent.
Prijzen en licentie
De WordPress themes op Themeforest kosten gemiddeld tussen de $29 en $79. Dat zijn eenmalige kosten. Je hoeft daarna niet meer voor updates te betalen. Bij de aanschaf krijg je standaard 6 maanden support. Je kan extra support bijkopen. Voor elke website moet je een nieuwe licentie kopen.
Het licentiemodel heeft voordelen en nadelen. Voordelen is dat een gebruiker voor een eenmalig bedrag van $40 tot $60 een compleet design van de website koopt. Een groot nadeel vind ik echter dat verkopers het theme moeten blijven updaten en dus blijvend werk houden aan de themes die ze verkopen. Bij goed verkopende themes betalen de huidige klanten het onderhoud van de oude klanten. Verkopers van kleine themes komen een keer in de knel te zitten. Er is te weinig budget vanuit de inkomsten om voortdurend updates te blijven leveren. Op den duur zullen ze het theme van de marktplaats verwijderen, waarmee de kopers dus helemaal geen support en updates krijgen. Uiteindelijk zou het voor zowel de verkoper als koper een licentiemodel zou bestaan waarin updates worden vergoed door een abonnementsmodel.
Kwaliteit
Voordat WordPress themes op ThemeForest mogen worden verkocht, moeten ze door Envato worden goedgekeurd. Envato hanteert technische richtlijnen en ziet toe op de kwaliteit van de verkochte themes. Dat doen ze goed. Wat mij betreft mogen ze er zelfs nog wat meer lijn in brengen zodat je als gebruiker niet bij elk nieuw theme opnieuw hoeft uit te zoeken hoe een theme werkt.
Uiteindelijk ben ik ervan overtuigd dat het licentiemodel een slechte invloed heeft op de kwaliteit van de themes. Niches die beperkt verkopen hebben weinig tot geen budget om de kwaliteit te verbeteren.
Beste verkopende WordPress themes
De best verkopende WordPress themes op ThemeForest zijn allemaal flexibele multipurpose themes.
Bekijk de hele lijst met best verkochte WordPress themes op Themeforest