WooCommerce

WooThemes

WooCommerce is de naam van de bekende WordPress webshop plugin WooCommerce. De plugin is eigendom van Automattic, het bedrijf van WordPress oprichter Matt Mullenweg. WooCommerce heette WooThemes, voordat het bedrijf werd overgenomen door Automattic,. WooThemes is in 2008 opgericht in Zuid-Afrika. In deze periode werd langzaam duidelijk dat WordPress meer was dan een blog CMS. In korte tijd groeide WooThemes uit tot een van de populairste aanbieders van WordPress themes.

Eerste ervaring

Een Hongaarse vriend werkte in 2010 als muzikant in Nederland. Hij had geen idee hoe hij zonder kosten te maken aan een goede website kon komen. Inmiddels had ik wat ervaring met WordPress websites en heb hem aangeboden een website voor hem op te zetten. Ik kocht een theme voor muzikanten bij WooThemes en het lukte me om in korte tijd een mooie website voor hem te realiseren. WooThemes verkocht ook mooie themes voor videowebsites. Ook daarbij heeft WooThemes me geholpen om snel een professionele video website op te zetten.

Solide techniek

Zo heb ik WooThemes goed leren kennen. Technisch zitten de themes goed in elkaar. Ook de documentatie is goed op orde. Later hebben mijn collega’s nog enkele keren gebruik gemaakt van het Canvas Theme. Dit is een framework waar je middels een child theme je eigen design bovenop legt. Je hebt wel kennis van PHP, CSS en HTML nodig om Canvast optimaal te gebruiken.

Design…

Vanaf 2011 kwamen er steeds meer WordPress themes op de markt die veel flexibiliteit boden aan niet-technische gebruikers. Persoonlijk vind ik dat WooThemes sinds 2011 ook qua design niet meer kon concurreren met andere aanbieders. Daarbij lagen de prijzen van WooThemes een stuk hoger. We kregen in die jaren ook nauwelijks affiliate inkomsten vanuit WooThemes. Dat betekende dat weinig bezoekers van onze website in hun zoektocht naar een WordPress theme uiteindelijk klant zijn geworden bij WooThemes.

Van themes naar webshop

In die jaren heeft WooThemes de koers omgegooid en is zich gaan richten op e-commerce.Er waren destijds al enkele WordPress webshop plugins op de markt: Shopp, Jigoshop en WP-eCommerce. De plugins hadden hun beperkingen, waardoor het lastig was om een professionele webshop met WordPress mee op te zetten. Met de groei van WordPress, groeide ook de vraag naar een goede webshop plugin. WooThemes is hierop ingesprongen. In 2011 kwam WooThemes met de webshop plugin WooCommerce op de markt. Dit was vanaf het begin direct een succes. WooThemes had een grote community van gebruikers die extensies voor WooCommerce begonnen aan te bieden. Al snel haalde WooThemes een groot deel van hun inkomsten uit de verkoop van licenties op WooCommerce extenties. Na de overname van Automattic is de focus nog meer komen te liggen op WooCommerce en minder op de verkoop van themes. Op de website van WooCommerce worden nog themes verkocht. Maar ik ben nog steeds niet enthousiast over het design…

WooCommerce

WooCommerce is een fantastisch product. Het heeft zeker nadelen. Het is een aanslag op de snelheid van je website. Ook heb ik in het verleden diverse keren problemen gehad met updates en compatibility met plugins. Maar webshops zijn complex en wat dat betreft heeft WooCommerce goed werk gedaan en de markt voor webshops positief verandert. Inmiddels heeft WooCommerce het grootste marktaandeel op het gebied van webshop software.