Vegetarische rode linzensoep
Dit is mijn favoriete soep om te bereiden. Erg gezond en makkelijk te maken!
Benodigdheden
- 500 gram rode linzen (soms maak ik een combinatie met rode en groen/bruine linzen)
- 2 groente bouillonblokjes (vis, kip of rund mag ook)
- 1,8 liter water
- 3 teentjes knoflook
- 100 milliliter extra verge olijfolie
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 1 blikje van 400 gram tomaten (soms gebruik ik 2 blikjes of extra losse tomaten)
- 3 gedroogde laurierblaadjes
- 1 sinaasappelschil
- Citroen en koriander voor de garnering
Optioneel
- Extra groente; gooi alle restjes groente die je hebt in de soep!
- Rode peper voor de pittigheid.
Bereiding
- Spoel de linzen af en doe ze samen met de boullion in een grote pan met het water.
- Doe de laurierblaadjes, de oregano en de sinaasappelschil (in zijn geheel) ook in de pan.
- In een klein koekenpannetje de olijfolie en bak de knoflook (uit de pers of dunne reepjes). Zodra de knoflook begint te verkleuren gooi je het geheel in de grote pan.
- Laat de soep ongeveer een uur koken. Doe de extra groente pas in de laatste tien minuten in de pan, zodat de vitaminen behouden blijven.
- Haal de citroenschil en het gedroogde laurierblad uit de soep en pureer het geheel. Dit hoeft overigens niet per se.
Qua garnering past citroen en koriander er heerlijk bij. Je kan er ook een beetje creme freche of Griekse yoghurt in doen. De soep is goed te combineren met brood en hoemoes bijvoorbeeld. Met dank aan Donna Holvast die me dit recept heeft gegeven.