Jarenlang klaagde ik steen en been over LinkedIn. Technisch gezien bleef het platform mijlenver achter bij techreuzen zoals Facebook of Google. Bijvoorbeeld: slechte bedrijfspagina’s, beperkte API en een ineffectief en duur advertentieplatform. In mijn tien jaar werk als online marketing consultant heb ik enkele honderden euro’s voor mezelf en klanten aan LinkedIn uitgegeven. Aan Facebook had ik inmiddels al tienduizenden euro’s aan advertenties uitgegeven. En aan Google Adwords nog vele malen meer. En dat terwijl mijn klanten stonden te springen om op zich op LinkedIn te presenteren en daarvoor serieus te betalen. De vraag was er wel. Het aanbod niet.
Microsoft
In 2016 heeft Microsoft LinkedIn overgenomen. Het overnamebedrag van 26 miljard dollar was erg hoog ten opzichte van de één miljard dollar omzet die het bedrijf jaarlijks maakte. Blijkbaar zag Microsoft grote potentie in het ledennetwerk van ruim 400 miljoen leden wereldwijd. Maar dat geld moet ook terugverdiend worden. En dat gebeurt. Er waait de afgelopen jaren een frisse wind door LinkedIn!
Tot 2016 verdiende LinkedIn vooral geld aan headhunters, recruiters en HR-medewerkers die het platform gebruikten om mensen te werven en selecteren. De afgelopen jaren is LinkedIn zich – tot mijn vreugde – veel meer gaan richten in het faciliteren van B2B marketing & sales. De markt van online tools voor B2B marketing & sales is groot maar versnipperd. LinkedIn springt nu in het gat en is HET marketing en sales platform wereldwijd aan het worden!
LinkedIn is razendsnel aan het innoveren
- De tijdlijn van LinkedIn verbetert continu. Bijvoorbeeld het algoritme achter de berichten die je ziet. Ook krijg je goede statistieken van berichten die je zelf plaatst. Maar het is ook mogelijk om te bloggen via LinkedIn (Pulse). En LinkedIn heeft zijn eigen videoservice (Native Video). Steeds meer mensen gebruiken LinkedIn daarom om zakelijk op de hoogte te blijven.
- Het advertentieplatform krijgt steeds meer functies. Het is bijvoorbeeld mogelijk om bestanden met e-mailadressen te uploaden en advertenties alleen aan deze personen te tonen (Matched Audiences). Of de functie om content te promoten aan mensen die op je website zijn geweest (Website Retargeting). Deze en andere mogelijkheden gebruik ik om mijn marketing te richten op specifieke, vooraf geselecteerde doelgroepen (Account Based Marketing).
- LinkedIn Sales Navigator is een uitstekende tool om in contact te komen met bedrijven en personen. Met de tool kan je uitgebreid zoeken in de LinkedIn database en personen en organisaties opslaan, volgen, interactie aangaan en berichten sturen (Inmail). De tool kan goed ingezet worden voor bijvoorbeeld Thought Leadership Marketing, Employee Advocacy Marketing en Account Based Marketing.
Groeipotentie van LinkedIn voor B2B marketing/sales
LinkedIn maakt nu ongeveer een miljard dollar omzet. Maar laat nog veel mogelijkheden onbenut. Veel bedrijven besteden nu nog maar weinig tot niets aan LinkedIn. Ik verwacht dat alle bedrijven van groot tot klein binnen nu en enkele jaren duizenden euro’s per bedrijf per jaar gaan betalen aan LinkedIn voor een variëteit aan diensten.
- Advertenties. Ik verwacht dat het advertentieplatform van LinkedIn gigantisch hard zal groeien. LinkedIn heeft gebruikers, het platform en de data (AI). Het advertentieplatform wordt volgens mij een serieuze concurrent van Adwords voor de B2B markt.
- Persoonlijke abonnementen. LinkedIn verkoopt nu al abonnementen, waarmee je als gebruikers extra functionaliteiten krijgt. Bijvoorbeeld profieldata, Inmails en LinkedIn Sales Navigator. Een klein deel van de leden maakt hier gebruik van. Maar Microsoft is heel goed in het verkopen van licenties. Dus ik verwacht dat ze de abonnementen nog aantrekkelijker zullen maken en op bedrijfsniveau de abonnementen massaal gaan verkopen.
- Company Pages. LinkedIn bedrijfspagina’s zijn nog steeds waardeloos. Helaas… Maar als dat verandert, zullen bedrijven gaan betalen om zich zo goed mogelijk via LinkedIn te presenteren. Combineer de bedrijfspagina’s bijvoorbeeld met een zakelijke zoekmachine. Als bedrijven op hun bedrijfspagina kunnen aangeven welke producten ze aanbieden, wordt LinkedIn dé tool om bedrijven in een specifieke niche te vinden. Ook voor kleine bedrijven zoals freelancers kunnen bedrijfspagina’s heel aantrekkelijk zijn. Met een goede LinkedIn bedrijfspagina hebben zij geen aparte website meer nodig.
- Marketing & Sales software. LinkedIn heeft het in zich om de markt voor marketing & salessoftware compleet over te nemen. Grote softwarebedrijven zoals Hubspot, Marketo, Infusionsoft, Pipedrive en zelfs Salesforce zijn kansloos als Microsoft vergelijkbare software gaat aanbieden met de database/AI van LinkedIn. Het zou me ook niets verbazen als Microsoft in de komende jaren enkele van deze grote softwarebedrijven gaat overnemen.
- Recruitment. Hier haalt LinkedIn al het meeste geld mee binnen. Maar ik denk dat ze qua productaanbod voor recruitment nog aan het begin staan. Ik verwacht dat ze ook op dit vlak nog heel hard zullen groeien komende jaren.
LinkedIn 10 keer zo groot?
Waar haal ik het vandaan dat LinkedIn tien keer zo groot gaat worden? Het is een schatting. Momenteel hebben ze nog ‘slechts’ een omzet van ongeveer één miljard dollar per jaar. Ter vergelijking: Google (online advertenties) zit boven de 100 miljard dollar en Microsoft (B2B diensten) rond de 90 miljard dollar. Het zou me niets verbazen als LinkedIn binnen 10 jaar 25 miljard dollar omzet gaat draaien. Maar voor de komende vijf jaar lijkt 10 miljard me een hele veilige schatting.
Dit artikel is tevens gepubliceerd op LinkedIn.