WordPress is het meeste gebruikte Content Management Systeem ter wereld. Bij WordPress.com vind je de Software as a Service variant (SaaS). Je betaalt per maand en hoeft je geen zorgen te maken over updates en hosting. Abonnementen beginnen vanaf €3 per maand.

Kenmerken

 • Software as a Service (SaaS): WordPress regelt de hosting en het onderhoud
 • Je kan kiezen om een eigen domeinnaam te gebruiken of als subdomein van WordPress.com
 • WordPress.com heeft alle benodigde basisfunctionaliteiten voor een blog of simpele organisatiewebsite
 • Beperkter in functionaliteiten ten opzichte van het zelf gehoste WordPress CMS
 • Gratis versie, waarmee je de software kan uitproberen.

Prijzen

WordPress.com heeft een gratis abonnement. Je website is een subdomein van WordPress. Bijvoorbeeld. https://mijnwebsite.wordpress.com. Vanaf €2,99 per maand mag je je website op je eigen domein zetten (bijvoorbeeld: https://www.mijnwebsite.nl). En er zijn nog duurdere pakketten met meer functionaliteiten.

Houd naast het abonnement in ieder geval ook rekening met de aanschaf van een thema. Er zijn gratis thema’s, maar ik zou hier persoonlijk niet op bezuinigen. De prijzen van betaalde thema’s variëren; van enkele tientjes tot 200 euro. Dit betreft eenmalige bedragen.

Ervaring

Van 2007 tot en met 2016 was ik mede-eigenaar van Sowmedia, een bureau dat zich specialiseert in WordPress websites. We hebben in die jaren WordPress zien groeien en op tijd geanticipeerd om ons in WordPress te specialiseren. Aan WordPress ervaring dus geen gebrek!

In het verleden was ik geen fan van WordPress.com. Er waren te weinig professionele themes beschikbaar. Daarbij was de zelf gehoste WordPress variant dermate simpel, dat wij (en veel anderen) WordPress.com aan de kant lieten liggen. De afgelopen jaren is er veel veranderd. WordPress is een volledig CMS geworden dat voor diverse doeleinden toegepast kan worden. Daarmee is er ook meer druk gekomen op de de performance en het onderhoud. Met de mogelijkheden is de complexiteit ook gegroeid.

WordPress.com heeft zich eveneens positief ontwikkeld. Er zijn bijvoorbeeld diverse mooie en professionele thema’s beschikbaar gekomen. Daarbij hoef je bij WordPress.com niet zelf je hosting te regelen. Je hoeft geen updates te doen. Het is dus een stuk eenvoudiger

Ik raad WordPress.com vooral aan voor bloggers en voor organisaties die een standaard bedrijfswebsite nodig hebben. Als je maatwerk aan een website wilt uitvoeren, dan zou ik kiezen voor de eigen gehoste variant van WordPress.

Verschil met WordPress.org

Je kan ervoor kiezen om WordPress zelf te hosten (WordPress.org) of het onderhoud en hosting uit te besteden (WordPress.com)

Profiel van de auteur

Erwin van Ginkel

Als B2B Marketing Consultant help ik bedrijven om (internationale) groeiambities te realiseren. Ik gebruik daarvoor Account Based Marketing, Inbound Marketing of een combinatie van beide. Mijn expertise en ervaring sluit het beste aan bij het B2B bedrijven in het mkb. Met name bedrijven die SaaS (software), IT of technologie verkopen. Ook help ik startups zichzelf te positioneren.

De afgelopen 10 jaar heb ik tientallen bedrijven mogen adviseren, waaronder beursgenoteerde en wereldwijd opererende bedrijven.

Lees verder over Erwin...

2 Reacties

 • Dag Erwin,
  Wij, Henk&Barbera, zijn bezig met de ontwikkeling van een minicamping in Zeeland. We willen graag ook aan de slag met het bouwen van een website. Via jouw site leren we snel! Het is een ons onbekende wereld die we zeker willen ontdekken maar we hopen voor al te grote fouten te worden behoed, door eerst maar eens in te lezen. We hebben in ieder geval twee domeinnamen gekocht. Nu komt het ‘echte’ werk. Veel keuzes te maken dus. Het je een soort stappenplan voor ons om door de bomen heen het bos te zien. We horen het graag.

  • Beste Henk en Barbara, wat een mooi avontuur. Superveel succes ermee. Een website gaat grote waarde hebben voor iedereen die zich oriënteert om op de camping te komen.

   Allereerst is de keuze belangrijk of je zelf gaat hosten of via WordPress.com. Zelf heb ik geen stappenplan, maar WP beginner heeft een plan als je zelf wilt hosten: https://www.wpbeginner.com/guides/

   In jullie geval zou ik wellicht toch overwegen om te kiezen voor WordPress.com of voor een WordPress alternatief. Tenzij je alle boekingen via de website wilt regelen, zal het technisch geen ingewikkelde website zijn. En een minicamping zal veel aandacht vragen. Dan wil je niet dat je veel tijd kwijt bent aan de techniek van de website. WordPress.com of een WordPress alternatief heb je al voor €10 per maand (en goedkoper als je goed zoekt).

   Succes met het avontuur!
   Erwin

Reageer