WordPress is uitermate geschikt voor fotografen. Er is veel aanbod van zowel themes als plugins. In dit artikel adviseer ik welke themes en plugins je het beste kan gebruiken voor het opzetten van je fotografie website.

Plugins

Waar moet je als fotograaf aan denken wanneer je een website in WordPress wilt opzetten?

Portfolio presentatie

De belangrijkste functie van websites voor fotografen is het presenteren van foto’s. Het design moet kloppen. Wil je bijvoorbeeld een minimalistisch design? Of juist een heel bombastisch design met beeldvullende foto’s?

Je doet er goed aan om van tevoren goed na te denken hoe je de foto’s wilt tonen. In een slider? Of gegroepeerd in albums? Er zijn veel verschillende manieren. Als tip wil ik meegeven om je bij de presentatie van de foto’s te laten inspireren op de themes. Er zijn veel themes voor fotografen. En in deze themes is door de makers al nagedacht over presentatie van de foto’s.

Wil je de presentatie van je foto’s door een plugin laten afhandelen? Zoek dan op ‘gallery plugins’. Ik heb er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Envira Gallery

De plugin Envira Gallery is een van de mooiste producten voor fotografen die momenteel op de markt zijn. Naast een grote variëteit aan mogelijkheden om foto’s professioneel te presenteren, bevat de plugin voor fotografen interessante eigenschappen zoals watermerken, Adobe Lightroom integratie en WooCommerce compatibility voor het verkopen van foto’s. De prijzen beginnen bij Envira vanaf €29 per jaar tot €299 voor de lifetime licentie. De duurdere pakketten bevatten meer addons en dus meer functionaliteiten.

NextGEN Gallery

De plugin NextGEN Gallery is sinds 2007 op de markt. Ze waren er vroeg bij en zijn lange tijd veruit de populairste gallery plugin geweest. Op een gegeven moment heeft Imagely de plugin overgenomen en drastisch vernieuwd. Zo drastisch dat werkelijk miljoenen gebruikers na het updaten in de problemen kwamen (waaronder ikzelf…). Dat heeft ze veel credits gekost. Maar dit was alweer een aantal jaar geleden en Imagely is een bedrijf dat volledig op WordPress en fotografie gespecialiseerd is. Het bedrijf heeft meer dan 18.000 klanten. Net als de Envira Gallery heeft NextGEN diverse praktische extensies die de functionaliteiten van de plugin uitbreiden. Er zijn voor NextGEN ook extensies vanuit de community beschikbaar.

Andere gallery plugin

Er zijn diverse gallery plugins voor WordPress beschikbaar: Final Tiles WordPress GallerySoliloquiFoo Gallery, Photo Gallery by WD en Portfolio Gallery. Ik heb deze plugins niet zelf gebruikt, maar ik weet dat ze goed bekend staan. Van de meeste is een uitgebreide gratis versie beschikbaar.

Beveiligde klantentoegang

Veel fotografen gebruiken hun website om foto’s in een afgeschermde omgeving te presenteren aan klanten. Binnen WordPress zijn diverse mogelijkheden om foto’s te tonen nadat een gebruiker heeft ingelogd. Er is een simpele oplossing die voor veel situaties afdoende is. Standaard heb je binnen WordPress de mogelijkheid om pagina’s en blogs toegankelijk te maken na het invoeren van een wachtwoord.

Integratie Adobe Lightroom

Adobe Lightroom is een populair softwareprogramma onder fotografen. Het programma helpt je met het totale beheer van je afbeeldingen. Van beheren, bewerken tot het afdrukken van foto’s. Werk je als fotograaf ook met Lightroom? Overweeg dan om een plugin of WordPress theme te kiezen dat geïntegreerd is met Lightroom. Je kan Lightroom collecties automatisch synchroniseren met albums op je website. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld de plugin WP/LR Sync. Ook grote gallery plugins zoals NextGEN en Elvira hebben addons voor Lightroom integratie.

Optimalisatie van afbeeldingen & snelheid

Afbeeldingen automatisch verkleinen

Imsanity is een plugin die ervoor zorgt dat afbeeldingen bij het uploaden automatisch verkleind worden. Foto’s van camera’s hebben een groot formaat. Op deze manier voorkom je dat je eerst op je computer je foto’s moet verkleinen voordat je ze in WordPress kan uploaden.

Optimalisatie van afbeeldingen

De plugin Smush.it zorgt ervoor dat het formaat van de afbeeldingen wordt geoptimaliseerd, zodat ze sneller worden ingeladen. Alternatieve plugins hiervoor zijn Kraken.io en Imagify.

Post Thumbnail Editor

WordPress maakt automatisch thumbnails van afbeeldingen die worden geupload. Thumbnails zijn kleinere formaten van de foto. Daarmee zorgt WordPress ervoor dat er altijd een optimaal formaat wordt ingeladen. De thumbnails hebben vooraf ingestelde formaten (Dashboard, Instellingen, Media). De plugin Post Thumbnail Editor geeft je de mogelijkheid om handmatig de thumbnail kan aan te passen. Zo hebben thumbnails altijd de perfecte uitsnede.

Thumbnails opnieuw genereren

Regenerate thumbnails is een kleine plugin die heel handig is. Wanner je in je WordPress dashboard de formaten voor de thumbnails van de afbeeldingen hebt aangepast, kan je via deze plugin van al je afbeeldingen automatisch nieuwe thumbnails laten maken.

Foto’s ordenen

De plugin WP Mediatagger stelt je in staat om de mediabibliotheek beter te ordenen. De plugin geeft je de mogelijkheid om om tags en categorieën aan afbeeldingen in de media bibliotheek toe te voegen. Daardoor zijn foto’s makkelijker terug te vinden. Een handige functie als je als fotograaf veel foto’s op je website hebt staan.

Foto’s vervangen

In de standaard WordPress bibliotheek is het niet mogelijk om een afbeelding te vervangen. De plugin Enable Media Replace lost dit op. Je hoeft foto’s na bewerking niet meer opnieuw te uploaden en alle pagina’s aan te passen waarop de foto wordt getoond. Een kleine plugin, maar wel eentje die echt tijd bespaart.

Beveiliging

Watermerkbeveiliging

Er zijn diverse plugins die je helpen om je foto’s van een watermerk te voorzien. Als eerste de eerder genoemde Gallery plugins Envira Gallery en NextGEN Gallery. Daarnaast zijn er ook plugins beschikbaar om juist deze beveiliging aan je website toe te voegen. Bijvoorbeeld de plugin Easy Watermark.

Downloadbeveiliging

De plugin WP Content Copy Protection doet wat het zegt. De website maakt het bezoekers moeilijk om content van je website te kopiëren of te downloaden. Dit geldt ook voor foto’s.

Snelheid

Foto’s inladen

De plugin Lazy Load laadt de foto’s alleen in wanneer ze in de browser getoond worden. Dus bij een lange pagina worden de foto’s ingeladen zodra de gebruiker gaat scrollen.

CDN

Een complexere oplossing is CDN. Afbeeldingen, documenten en scrips worden op meerdere servers opgeslagen. Bij de bezoekers worden de bestanden ingeladen vanaf de server die ze als snelste kan leveren. Er zijn diverse CDN services. Bijvoorbeeld binnen Jetpack (gratis) of Stackpath (betaald). Voor professionals is een CDN installeren eenvoudig. Voor minder ervaren gebruikers zou ik het niet adviseren, omdat het niet het echte verschil maakt tussen een langzame of een snelle website.

Weergave Exif data

Exchangeable image file format (Exif) is een metadataspecificatie voor afbeeldingsbestanden uit onder andere digitale camera’s. Het wordt gebruikt in bestandsformaten zoals JPG en TIFF (bron wikipedia). Het is mogelijk om de Exif data van foto’s op je WordPress website weer te geven. Bijvoorbeeld via de plugin Exifography. Ook de grote gallery plugins zoals NextGEN Gallery en Envira Gallery hebben addons voor Exif ondersteuning.

WordPress themes

Bij de keuze van een WordPress theme is het belangrijk dat je weet wat voor theme bij jou als persoon past. Multipurpose themes zijn krachtig, ze bieden bijna onbeperkte mogelijkheden. Maar je kan als beginner je ook verliezen in de mogelijkheden. Het is dus niet voor iedereen geschikt. Ben je technisch handig en heb je tijd om je erin te verdiepen? Dan zijn multipurpose themes heel leuk speelgoed en zeker een aanrader om te gebruiken. Lees meer over multipurpose themes in mijn artikel over Tips voor het kopen van WordPress themes. Ben je iemand die zijn tijd liever niet aan zijn website besteedt? Wellicht is een multipurpose theme te complex en doe je er goed aan om een theme te kiezen dat speciaal gemaakt is voor fotografen.

In dit deel geef ik een overzicht van drie multipurpose themes die erg populair zijn en waar ik in het verleden mee heb gewerkt. Daarnaast toon ik de theme shops die gespecialiseerd zijn in fotografie themes. En als laatste beveel ik je een aantal themes aan die mij persoonlijk erg aanspreken.

Flexibele multipurpose themes

1. Divi & fotografie child themes

Na jarenlang met Enfold te hebben gewerkt, heb ik eind 2016 het Divi framework van Elegant Themes aangeschaft om uit te testen. Al snel was ik verkocht. Divi is gebruiksvriendelijk, werkt technisch stabiel en biedt me onbeperkte mogelijkheden om zonder te programmeren een professionele website op te zetten. Een groot voordeel van Divi ten opzichte van Enfold vind ik het basisdesign. Lettertypes, lettergrootte en regelafstanden staan standaard mooi ingesteld. Met Divi lukt het om heel snel en zonder te coderen een professionele website op te zetten. Een extra voordeel is dat Divi erg populair is. Er is een brede community ontstaan van designers en ontwikkelaars die aanvullende Divi plugins en Divi child themes aanbieden.

Voor fotografie websites is Divi erg geschikt. Elegant Themes heeft zelf een blogartikel geschreven over fotografie websites die gemaakt zijn met DIVI. Daarnaast toont de website van Divi Theme Examples voorbeeldwebsites van fotografen. Deze voorbeelden kan je ter inspiratie gebruiken om zelf je eigen fotografie website in Divi op te zetten.

Een andere mogelijkheid is dat je een child theme voor fotografen gebruikt.  Een aantal voorbeelden:

2. Enfold & fotografie demo

Enfold was een van de eerste WordPress themes met een goede page builder. Sinds de eerste release in 2013 ben ik een enthousiast gebruiker. Bij Sowmedia heb ik jarenlang WordPress websites ontwikkeld op basis van Enfold. Van zzp’er tot beursgenoteerde organisatie, elke klant was dol op Enfold. Enfold werkt met demo designs, die je kan inladen. Er is ook een demo voor fotografie websites beschikbaar.

3. Avada & fotografie demo

Avada is met meer dan 300.000 verkopen het best verkochte WordPress theme op Themeforest, de grootste marktplaats van WordPress themes. Bij Avada kan je een vormgeving inladen (demo import). Eén van de demo’s is geschikt voor het gebruiken voor een fotografie websites.

Gespecialiseerde theme shops

Graph Paper Press

Graph Paper Press

Graph Paper Press is in 2007 opgericht door Ted Allender (Verenigde Staten). Allender heeft zijn fotografie hobby en zijn beroep als web designer gecombineerd door WordPress themes te maken voor fotografen. Hebben zich altijd gericht op WordPress themes voor fotografen en portfolio websites. De afgelopen jaren heeft Graph Paper Press e-commerce functionaliteiten in hun themes geintegreerd wat fotografen, kunstenaars en designers in staat stelt om hun producten via de website te verkopen. 
Alexa rank:
108562
Photocrati

Photocrati

Photocrati van Imagely is al jaren op de markt als een gespecialiseerde theme shop voor fotografie websites. Een aantal jaar geleden hebben ze de populaire gallery plugin NextGEN gallery overgenomen en zo hun positie verstevigd onder fotografen. Photocrati is gebaseerd op een flexibel framework waarmee fotografen zelf invulling kunnen geven aan het design van de website en de weergave van het foto portfolio. Het Photocrati framework heeft diverse functionaliteiten specifiek voor fotografen geïntegreerd. Meer dan 18.000 fotografen hebben Photocrati gebruikt om hun website mee te bouwen.
Alexa rank:
299986

Marktplaatsen en grote aanbieders

Themeforest

Themeforest

ThemeForest is met meer dan 9.000 themes de grootste marktplaats voor WordPress themes. Op Themeforest worden kwalitatief hoogwaardige themes verkocht. Flexibele, maar tevens complexe, multipurpose themes domineren de marktplaats. Voor fotografen zijn er meer dan 1.000 WordPress themes beschikbaar.
Creative Market

Creative Market

Creative Market is een marktplaats voor online producten. Veel kleine theme shops verkopen hun themes via de marktplaats. In totaal worden er meer dan 3.000 themes te koop aangeboden. Voor fotografen worden er meer dan 90 WordPress themes aangeboden.
Template Monster

Template Monster

Template Monster is met 1.400 WordPress themes de theme shop met het grootste aanbod van themes. Voor fotografen worden er ruim 200 WordPress themes aangeboden. Focus van de themes ligt op het design & presentatie foto portfolio. Verwacht geen specifieke fotografie functionaliteiten in de themes. Gebruik daarvoor externe plugins.

Gratis fotografie themes

Ben je op zoek naar een gratis theme? In het artikel Gratis fotografie WordPress themes geef ik een overzicht van de beschikbare gratis themes voor fotografie websites.

Uitgelichte fotografie themes

Er worden veel WordPress themes te koop aangeboden. Ik heb een aantal WordPress themes geselecteerd die mij persoonlijk aanspreken. Daarin heb ik gekeken naar design, functionaliteiten, verschijningsdatum en populariteit.

Grand Photography

Grand Photography

ThemeGoods is een ervaren themebouwer, die al meer dan 100.000 themes verkocht heeft. Het theme Grand Photography is de opvolger van Photography, een goedverkopend WordPress theme voor fotografie. Het theme is flexibel qua design. Gebruikers hebben veel aanpassingsmogelijkheden. Het theme is compatible met WooCommerce en heeft de eigenschap dat klanten in beveiligde omgeving kunnen inloggen.
TwoFold Photography

TwoFold Photography

TwoFold (mei 2016) is een flexibel WordPress theme voor fotografen. Het theme biedt veel verschillende mogelijkheden om foto's weer te geven. Wat me in dit theme aanspreekt is dat ze het fotobeheer en presentatie voor fotografen hebben ingericht. Ook zitten er specfieke functionaliteiten voor fotografen in het theme zoals een afgesloten deel voor klanten.
Photographer

Photographer

Wat mij persoonlijk aanspreek in dit theme is de eenvoud. Het design is minimalistisch opgezet. Overbodige elementen zijn weggelaten. Dat geldt ook voor de functionaliteiten. Behalve de presentatie van foto's zijn er geen functionaliteiten voor fotografen in het theme opgenomen. Het theme is in januari 2015 uitgebracht en een paar duizend keer verkocht.
Moon

Moon

Moon is een WordPress theme voor fotografen met een uniek design. De fotocollecties worden stijlvol weergegeven. Het theme komt met een functionaliteit om foto's in een beveiligde omgeving aan klanten te komen. De themebouwers hebben hun best gedaan om het theme zo snel mogelijk te maken. Moon is in 2015 uitgekomen en inmiddels meer dan 1.500 keer verkocht.
Timber

Timber

Timber van PixelGrade themes heb ik uitgezocht omdat ik gecharmeerd ben van de creativiteit van het design. Fotocollecties worden op een unieke wijze gepresenteerd. Timber heeft ondersteuning voor EXIF Data. En het theme is compatible met WooCommerce, zodat fotografen hun producten via de website kunnen verkopen. 
Phlox

Phlox

Een prachtig gratis theme is Phlox. Phlox werkt naadloos samen met de populaire pagebuilder . Phlox is freemium. De gratis versie is uitgebreid. De Pro versie heeft extra demo's en functionaliteiten.
Rife

Rife

Een van mijn favoriete gratis WordPress themes op dit moment is Rife van Apollo13. Rife is voor fotografie website ontworpen, maar tegelijk een multipurpose theme. Daardoor kan het theme voor verschillende doeleinden toegepast worden. Het theme is extreem flexibel en heeft een zeer uitgebreide gratis versie. Bij het gratis theme behoren betaalde plugins zoals Visual Composer en Revolution Slider. Je hoeft voor deze plugins niet te betalen. Daarnaast is het theme compatible met populaire WordPress plugins. Apollo13 is een ervaren ontwikkelaar. Zij proberen met dit complete theme de markt te verstoren en dat is ze wat mij betreft prima gelukt.
Fargo

Fargo

Ik houd van Pixelgrade vanwege het design van de themes. Fargo is een theme dat speciaal gericht is op fotografie en fotografen.

Hosting en installatie

WordPress installeer je op de server van je hostingbedrijf. Tegenwoordig hoef je dat bijna nergens meer zelf te doen. WordPress wordt door de meeste hosts automatisch geïnstalleerd. Er zijn duizenden hostingbedrijven. Met onderstaande bedrijven heb ik ervaring. Ze lopen voorop op het gebied van WordPress ontwikkelingen, hebben uitstekende support en een goede prijs-kwaliteit verhouding.

 • Siteground. Ik host de meeste WordPress websites bij Siteground, een Roemeens bedrijf met servers in Amsterdam. Siteground heeft een uitstekende support en scherpe prijzen (vanaf $4 per maand). Het bedrijf loopt voorop in het aanbieden van professionele WordPress functionaliteiten zoals ontwikkelomgevingen, gratis SSL, automatische updates en geavanceerde caching. Het gebruikerspanel (cPanel) is uitgebreid maar omslachtig. Neem de tijd om alle mogelijkheden te leren kennen. Lees meer over mijn ervaringen met Siteground.
 • WP Engine. In mijn vorige functie heb ik jarenlang met WP Engine gewerkt. WP Engine is wereldwijd een van de grotere WordPress hosting specialisten. Het bedrijf loopt voorop, heeft een zeer gebruiksvriendelijk gebruikerspaneel en 24/7 support. De kosten zijn met $29 per maand hoger dan Skyberate of Siteground. Maar als je kwaliteit zoekt, dan is WP Engine zeker een aanrader.
 • Skyberate. Nederlands bedrijf met snelle en groene hosting voor scherpe prijzen (vanaf €5 per maand). Fijne club om mee samen te werken.

WordPress alternatieven

SmugMug

SmugMug is een online service voor professionele fotografen voor het beheren en online presenteren van foto’s. SmugMug ziet er erg professioneel uit en heeft diverse voor fotografen handige functies:

 • Hosting van foto’s verloopt via SmugMug
 • Ongelimiteerde foto’s uploaden
 • Mobiele app om foto’s te bewerken
 • Geintegreerde statistieken
 • SEO geoptimaliseerde website om foto’s te presenteren
 • Meer dan 20 themes beschikbaar om design van website aan te passen
 • Backup van foto’s via Amazon
 • Watermerk en rechtermuisklik beveiliging
 • Afgeschermde foto albums

Ik vind SmugMug een serieus alternatief voor fotografen. Het is een volledig pakket voor fotografen. SmugMug is gratis uit te proberen. Abonnementen zijn beschikbaar vanaf $4 per maand tot $25 per maand.

Wix

Wix is opgericht in Israël en is een van de grootste online websitebouwers. Bij Wix betaal je per maand en hoef je je geen zorgen te maken over hosting en onderhoud. Voor fotografen heeft Wix tientallen templates beschikbaar. De abonnementen beginnen vanaf €4 per maand. Wix is gratis uit te proberen.

Weebly

Weebly is een gebruiksvriendelijke online websitebouwer. Net als bij Wix betaal je per maand en heb je geen zorgen over hosting en onderhoud. De Wix editor is wellicht geavanceerder. De Weebly editor is daarentegen heel eenvoudig. Weebly is prima geschikt om een eenvoudige fotografie website mee te maken. Betaalde abonnementen zijn beschikbaar vanaf €7 per maand. Weebly is gratis uit te proberen.

Gratis persoonlijk advies

Kan ik je helpen met het kopen van een WordPress theme? Laat via een reactie mij het volgende weten:

 1. Wat voor website/theme heb je nodig?
 2. Heb je budget en wat is je budget?
 3. Wat is je WordPress niveau? Ken je WordPress als gebruiker? Heb je al eerder een WordPress website opgezet?
 4. Zijn er bepaalde websites die je mooi vindt?

Nadat ik je reactie heb ontvangen, probeer ik je zo snel mogelijk in een gericht advies te geven.

De reacties en mijn antwoord zijn openbaar zodat anderen er ook van kunnen leren.

Profiel van de auteur

Erwin van Ginkel

Als B2B Marketing Consultant help ik bedrijven om (internationale) groeiambities te realiseren. Ik gebruik daarvoor Account Based Marketing, Inbound Marketing of een combinatie van beide. Mijn expertise en ervaring sluit het beste aan bij het B2B bedrijven in het mkb. Met name bedrijven die SaaS (software), IT of technologie verkopen. Ook help ik startups zichzelf te positioneren.

De afgelopen 10 jaar heb ik tientallen bedrijven mogen adviseren, waaronder beursgenoteerde en wereldwijd opererende bedrijven.

Lees verder over Erwin...

7 Reacties

 • Ik zie in je post de plugin: WP Content Copy Protection & No Right Click
  Ik heb ( had nu) de betaalde versie, maar zorgt voor het af en toe onbereikbaar zijn van mij wordpress-site, en ook dat mensen op telefoon of tablet af en toe niet op de thumbnails kunnen klikken naar een pagina. Hij lijkt super, maar ik heb m gedeactiveerd. Geeft teveel problemen. Wat mij betreft dus zeker GEEN aanrader.

  • Beste Raymond, bedankt voor je reactie. Deze plugin heb ik zelf niet uitgetest (nooit nodig gehad). Ik heb de plugin gelijk uit de lijst gehaald.

   • top! Hij maakt je site ontzettend traag ook nog eens namelijk. Ik kreeg ook direct, zonder uitleg of tegensputteren mijn geld terug. dat zegt al genoeg. Ik geloof niet dat er een no-right click plugin is die het goed doet. Bij mijn site i.i.g niet. Dan doet hij inderdaad geen right clicken meer, maar ook werken links in het menu dan niet. dus mocht je er 1 weten die het wel naar behoren weet hou ik me aanbevolen.

 • Ivm mijn hobby fotografie ben ik bezig met een website voor mijn fotografie.
  Ik zag op je site dat je zowel een een mening hebt over photograti en grand photograpy.

  Ik kan zelf niet helemaal onderscheiden welke van de twee beter is. Zou jij mij kennen zeggen wat de voor of nadelen zijn van deze 2 themes.

  • Beste Ronald,

   Dat hangt allereerst af van je criteria. Als je simpelweg je portfolio aan de wereld wilt tonen, dan zijn zowel Photocrati als Grand Photography prima geschikt.

   Als de functionaliteiten van beide themes even goed aansluiten op jouw wensen, dan heb ik een persoonlijke voorkeur voor Grand Photography. Ik moet erbij zeggen dat ik met beide onlangs geen website heb gebouwd. Maar Photocrati heeft in het verleden de van oorsprong zeer populaire foto-plugin Nextgen overgenomen. Na die overstap hebben ze een drastische maar gammele plugin-update uitgebracht waardoor honderdduizenden websites in de problemen moeten zijn gekomen. Dus ik ben mijn vertrouwen in het technische team achter Photocrati sindsdien kwijt, ook al is dit incident minimaal 5 jaar geleden.

   Daarbij vind ik het design van Grand Photography erg mooi. Zeker mooier dan Photocrati. Het theme biedt veel mogelijkheden om een hele mooie website neer te zetten als fotograaf. Dus bij twijfel gaat mijn advies uit naar Grand Photography.

   Succes ermee!
   Erwin

   • Dag Erwin,

    bedankt voor je advies, ik heb inmiddels Grand Photography aangeschaft.
    Ik vind de uitleg nogal vaag.
    Weet jij misschien een site waar je een duidelijke uitleg kunt krijgen hoe je een eigen site hiermee bouwt.
    Ik heb not nu toe niet iets kunnen vinden.

    • Beste Ronald,

     Ik kan me goed voorstellen dat het lastig is om eruit te komen. De afgelopen jaren zijn WordPress themes enorm uitgebreid qua mogelijkheden. Dat is fijn voor ervaren gebruikers, maar voor minder ervaren gebruikers is het wellicht lastig om op te starten, zoals je zelf ook al aangeeft.

     Voor dit theme heb ik geen tips om ermee aan de slag te gaan. Dan moet ik je toch verwijzen naar de documentatie van het theme. Voor themes zoals Divi en Enfold weet ik dat er uitgebreide tutorials zijn. Ferdy Korpershoek is een Nederlander die mooie uitgebreide video tutorials maakt: https://ferdykorpershoek.com/

     Wellicht kan dit je op weg helpen?

Reageer