Plugins
Waar moet je aan denken wanneer je een website voor een kerk in WordPress wilt opzetten?
1. Agenda
Kerken hebben terugkerende activeiten zoals kerkdiensten. Daarom is de agenda functionaliteit erg belangrijk. In WordPress termen gaat het hier om Evenementen (Events). Voor Events zijn diverse professionele plugins beschibaar. Ook hebben veel WordPress themes de Evenementen functionaliteit in zich opgenomen.
Zelf vind ik het belangrijk dat Evenementen als aparte categorieën kunnen worden gepresenteerd. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om kerkdiensten apart te presenteren ten opzichte van activiteiten voor jeugdgroepen.
Vaak is de Evenementen functionaliteit opgenomen in WordPress themes die voor kerken zijn gemaakt. Je hoeft geen aparte plugin te gebruiken. Dat heeft voordelen en nadelen. Voordeel is dat activiteiten direct in de layout van het WordPress theme gepresenteerd worden. Je hoeft zelf geen stijling meer te doen. Daarnaast hoef je niet apart voor de Event functionaliteit te betalen. Nadeel is dat de functionaliteiten vaak beperkter zijn ten opzichte van professionele Event plugins. Als je ervoor kiest om een aparte plugin te kiezen voor Evenementen, kan ik je uit ervaring de volgende plugins aanbevelen.
Events Manager
De Events Manager plugin is al jaren op de markt. Nieuwere plugins zien er qua design vaak mooier uit. Toch val ik nog regelmatig terug op deze plugin. De basisversie is erg uitgebreid en gratis. Daarbij voldoet de plugin functioneel aan wat ik nodig heb. Ik vind het bijvoorbeeld belangrijk dat activiteiten in een lijst (tabel) worden weergegeven. Met deze plugin tover je zonder omhaal een praktische activiteitenlijst uit de hoed.
Simple Calendar
Simple Calendar is misschien wel de makkelijkste oplossing is om een Google Agenda te maken en in te sluiten op een website via de plugin Simple Calendar.
The Events Calendar
The Events Calendar heeft een mooi design en diverse functionaliteiten. Toch ben ik persoonlijk minder enthousiast, omdat ik een aantal qua weergave niet direct mijn eenvoudige wensen kon realiseren. Dan moest ik een custom template maken dat wil ik als niet-programmeur zoveel mogelijk vermijden. Ik heb de plugin wel in de lijst gezet, omdat het een grote speler is en – ondanks mijn ervaringen – een mooi en professioneel product is met een goede gratis basisvariant.
EventOn
EventOn is de populairste Evenementen plugin die op de marktplaats van CodeCanyon wordt verkocht. De plugin heeft een prachtig design. Ik heb de plugin gekocht en getest maar uiteindelijk niet gebruikt, omdat design niet goed aansloot bij de websites waarmee ik bezig was. Op CodeCanyon worden ook andere Evenementenplugins verkocht. Klik hier voor de bestverkopende Evenementen plugins.
Timely
All-In-One Calendar van Timely is een populaire WordPress plugin voor het beheren van activiteiten.
Audio (podcasting)
Bij sommige kerken kan je kerkdiensten of preken online terugluisteren. Daarvoor heb je ondersteuning voor het afspelen van audio bestanden nodig. Deze functionaliteit zit standaard in WordPress. Er zijn ook plugins waarmee je de audiofunctionaliteiten kan uitbreiden.
In bovenstaande gevallen kan je er tegen aanlopen dat je grote audio-bestanden niet mag uploaden. Je zal de instellingen van je server of WordPress website moeten aanpassen. Lees hier hoe je audio aan je WordPress website toevoegt.
Wanneer je audio bestanden veel beluisterd worden, heb je veel bandbreedte nodig en dus meer hostingkosten. Om dat te voorkomen kan je gebruik maken van audio platforms zoals Soundcloud, Mixcloud of PodBean.
Overzicht personen
Op veel websites voor kerken wordt informatie gegeven welke personen welke rol hebben binnen de kerk. Wie zitten er bijvoorbeeld in de kerkenraad? Wie zijn de oudsten? En wie zitten er in de commissie van beheer? In WordPress themes voor kerken zit deze functionaliteit vaak al opgenomen via een aparte custom post type. Je kan ook gebruik maken van een aparte plugin.
- Team Showcase; populaire plugin
- Modern Team Showcase
- My Team Showcase
- Our Team van WooThemes; gratis plugin, ze gaan wel uit dat je zelf technische kennis hebt.
- Intense; plugin voorziet tegelijk ook in audio en een eenvoudige kalender.
Live uitzenden (kerktelefoon)
Er zijn diverse Nederlandse websites die je kunnen helpen bij het live uitzenden via internet van kerkdiensten. De uitzendingen zijn via een simpele iframe-code in te sluiten op de eigen WordPress website.
Afgesloten deel (intranet/extranet)
Een intranet is een afgesloten deel van de website. Je moet eerst inloggen om toegang tot het intranet te hebben. Kerken delen specifieke informatie via een intranet. Denk aan persoonsgegevens of intern nieuws. WordPress heeft diverse mogelijkheden om een intranet op te zetten. Maar denk er niet te makkelijk over. Veel oplossingen zijn het net niet. Ik heb al zo vaak gezocht naar smoelenboek voor WordPress. Er zijn tientallen Membership plugins. Maar ik ben nog geen plugin tegen gekomen die helemaal aan mijn wensen voldoet.
Onze eigen kerk maakt gebruik van Churchbook, een sociaal media platform voor kerken. Er zit onder andere een nieuwsfunctie, smoelenboek, marktplaats deel in. Het voordeel van Churchbook is dat het geïntegreerd is in de ledenadministratie en een samenkomstplanner.
Praybox
Tijdens mijn onderzoek voor dit artikel kwam ik terecht bij de plugin PrayBox. Met de plugin kan je voor gemeenteleden bidden en eigen gebedspunten aandragen. Vanwege de privacy zou ik het zelf niet zo snel op het openbare deel van de website gebruiken. Maar achter een inlog (intranet), vind ik het zeker een aanrader voor kerken die actief met gebed bezig zijn!
WordPress themes
Bij de keuze van een WordPress theme is het belangrijk dat je weet wat voor theme bij jou als persoon past. Multipurpose themes zijn krachtig, ze bieden bijna onbeperkte mogelijken. Maar je kan als beginner je ook verliezen in de mogelijkheden. Het is dus niet voor iedereen geschikt. Ben je technisch handig en heb je tijd om je erin te verdiepen? Dan zijn multipurpose themes heel leuk speelgoed en zeker een aanrader om te gebruiken. Lees meer over multipurpose themes in mijn artikel over Tips voor het kopen van WordPress themes. Ben je iemand die zijn tijd liever niet aan zijn website besteedt? Wellicht is een multipurpose theme te complex en doe je er goed aan om een theme te kiezen dat speciaal gemaakt is voor fotografen.
In dit deel geef ik een overzicht van drie multipurpose themes die erg populair zijn en waar ik in het verleden mee heb gewerkt. Daarnaast toon ik de theme shops die gespecialiseerd zijn in fotografie themes. En als laatste beveel ik je een aantal themes aan die mij persoonlijk erg aanspreken.
Flexibele multipurpose themes
Divi
Persoonlijk gebruik ik graag het Divi theme en page builder van Elegant Themes. Je kan er diverse soorten websites mee maken. Voor het DIVI framework zijn child themes beschikbaar. De child themes bepalen het design van je website. Er zijn ook DIVI child themes voor kerken beschikbaar. Bijvoorbeeld bij Elegant Marketplace. En op de website van DIVI Theme Examples hebben ze een overzicht gemaakt van kerkwebsites die met DIVI gemaakt zijn, inclusief welke aanvullende plugins de websites gebruiken.
Enfold
Enfold was een van de eerste WordPress themes met een goede page builder. Sinds de eerste release in 2013 ben ik een enthousiast gebruiker. Bij Sowmedia heb ik jarenlang WordPress websites ontwikkeld op basis van Enfold. Van zzp’er tot beursgenoteerde organisatie, elke klant was dol op Enfold. Enfold heeft WordPress in mijn ogen naar een nieuw niveau gebracht. Enfold werkt met demo designs, die je kan inladen. Er is ook een demo voor kerken beschikbaar.
Avada
Avada is met meer dan 300.000 verkopen het best verkochte WordPress theme op Themeforest, de grootste marktplaats van WordPress themes. Bij Avada kan je een vormgeving inladen (demo import). Eén van de demo’s is geschikt voor het gebruiken voor een kerk.
Theme Shops
Organized Themes
Dominee Bill Robins was jarenlang de oprichter en drijvende kracht achter Organized Themes. Inmiddels heeft Robins de themeshop verkocht. De themes van Organized Themes zijn ontworpen voor stichtingen en kerken. Er zijn vier themes beschikbaar voor kerken. Een theme kost ongeveer $50. Een lifetime access package kost $100.
Church Themes
Church Themes is een webshop die gespecialiseerd is in plugins en themes voor kerken. Er worden zijn 3 verschillende themes en 3 plugins aangeboden. De themes kosten $99 per stuk. Daarin is een jaar support en updates inbegrepen. Eén plugin is gratis. De andere plugins kosten $29 per stuk per website.
WP for Church
WP for Church is een webshop die gespecialiseerd is in plugins en themes voor kerken. Op de website zijn 4 themes en 2 plugins te vinden. De themes en plugins zijn beschikbaar vanaf $69. Daarin is een jaar support en updates meegenomen. Na het jaar kan je besluiten om het wel of niet te verlengen.
Marktplaatsen
Themeforest Themes
Themeforest is de grootste marktplaats voor WordPress themes. Er worden meer dan 9.000 WordPress themes verkocht. Op Themeforest worden meer dan 90 themes voor kerken aangeboden. Uit deze themes heb ik een selectie gemaakt van themes die ik zelf zou overwegen om te gebruiken om een WordPress website voor een kerk mee te bouwen.
Template Monster Themes
Template Monster is de theme shop met het grootste aantal themes. Er worden meer dan 1400 WordPress themes verkocht. Voor kerken zijn er 6 unieke kerktemplates beschikbaar.
Aanbevolen themes
Hosting en installatie
WordPress installeer je op de server van je hostingbedrijf. Tegenwoordig hoef je dat bijna nergens meer zelf te doen. WordPress wordt door de meeste hosts automatisch geïnstalleerd. Er zijn duizenden hostingbedrijven. Met een aantal heb ik ervaring of staan bekend vanwege de goede prijs-kwaliteit verhouding.
- Siteground. Ik host de meeste WordPress websites bij Siteground, een Roemeens bedrijf met servers in Amsterdam. Siteground heeft een uitstekende support en scherpe prijzen (vanaf $4 per maand). Het bedrijf loopt voorop in het aanbieden van professionele WordPress functionaliteiten zoals ontwikkelomgevingen, gratis SSL, automatische updates en geavanceerde caching. Het gebruikerspanel (cPanel) is uitgebreid maar omslachtig. Neem de tijd om alle mogelijkheden te leren kennen. Lees meer over mijn ervaringen met Siteground.
- Skyberate. Nederlandse organisatie met snelle en groene hosting voor scherpe prijzen (vanaf €5 per maand). Fijne club om mee samen te werken.
- WP Engine. In mijn vorige functie heb ik jarenlang met WP Engine gewerkt. WP Engine is wereldwijd een van de grotere WordPress hosting specialisten. Het bedrijf loopt voorop, heeft een zeer gebruiksvriendelijk gebruikerspaneel en 24/7 support. De kosten zijn met $29 per maand hoger dan Skyberate of Siteground. Maar als je kwaliteit zoekt, dan is WP Engine zeker een aanrader.
WordPress alternatieven
WordPress is een krachtig en gebruiksvriendelijk CMS om websites voor kerken mee te bouwen. Echter, er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Ook Wix en Weebly hebben templates voor kerken beschikbaar.
Wix
De Wix sitebuilder is erg flexibel. Je kan er allerlei soorten websites mee maken, waaronder websites voor kerken. Wix heeft 5 templates voor kerken.
Weebly
Zelf heb ik Weebly eerder gebruikt om een website voor een kerk mee op te zetten. Feitelijk heb ik de webmaster van de kerk geleerd om hun eigen website in Weebly op te zetten. Vanwege de gebruiksvriendelijkheid van Weebly is het me gelukt om in een avond uit te leggen hoe Weebly werkt, een template te installeren en de DNS koppeling te maken. Daarna heeft de webbeheerder de website zelf gevuld. Nadeel is dat Weebly geen agenda functionaliteit heeft. Kerkdiensten en activiteiten kunnen in een tekstveld ingevoerd worden.
Erwin,
Mooi overzicht deze blog!
Je noemt onder andere de plugin ‘Team Showcase’ voor het overzicht van personen.
Voor onze gemeente ben ik op zoek naar iets vergelijkbaars. We gebruiken op dit moment daar de plugin Simple Staff List voor van Brett Shumaker.
Het probleem daarmee is dat ik mensen niet ‘private’ kan publiceren en ze hoe dan ook gevonden worden door Google cs. Ook als ik ze via een privé pagina publiceer, oa vanwege de manier van opslaan van data door deze plugin. De maker is naar eigen zeggen niet van plan hier iets aan te doen (te veel moeite voor te kleine doelgroep).
Weet je toevallig of Team Showcase meer ‘private’ mogelijkheden heeft waardoor ik mensen achter een login kan plaatsen, bereikbaar alleen voor leden, zonder dat ze verder gevonden worden?
@ Guido: Voor nieuwsbrieven gebruiken we MailPoet, met eigen verzendservice of Sendgrid indien gewenst.
Mvg
Jan
Beste Jan,
Nee, Team Showcase heeft de door gevraagde functionaliteit ook niet in zich.
De structurele oplossing is het bouwen van een compleet intranet waarin ieder gemeentelid zelf kan inloggen en zijn eigen gegevens kan aanpassen. Maar dat heeft ook grote nadelen. Gemeenteleden willen over het algemeen niet inloggen. En je krijgt via deze Member plugins er direct veel functies bij waar je niet op zit te wachten. Theoretisch is dit de oplossing om de gegevens achter een inlogmuur te zetten, maar praktisch ben ik er ook geen voorstander van.
Alternatief is dat je doorgaat op de manier waarmee je bezig bent, maar dat je Google adviseert om de gemeenteleden niet in de zoekmachine op te nemen. Over het algemeen houdt Google zich aan deze adviezen (ook al heb je geen zekerheid). Hoe pak je dit aan?
a) Deze stap heb je al gedaan. Maak de overzichtspagina van gemeenteleden Privé. Mensen hebben een wachtwoord nodig om in te loggen. Je kan ze zelfs een tip geven waarmee ze kunnen inloggen. Bijvoorbeeld: Het wachtwoord is de naam van de peutergroep (en deze naam dan niet benoemen op de website). Insiders weten het wachtwoord en kunnen inloggen zonder eerst een wachtwoord in hun e-mail te hoeven op te zoeken. Google indexeert de pagina niet omdat deze Privé is.
Dan heb je nog niet het probleem opgelost dat gemeenteleden door Google cs worden geïndexeerd.
b) Je installeert een SEO plugin zoals Yoast SEO. Ga naar ‘Zoek uiterlijk’ en ga naar tabblad Contenttypes. Daar vind je een overzicht van de contenttypes die je website heeft. Vermoedelijk zit daar ook het contenttype tussen dat Simple Staff List gebruikt. Je zet de instelling van ‘Toon Berichten in zoekresultaten?’ op ‘Nee’. Daarmee adviseer je Google om de gemeenteleden uit te sluiten uit de zoekresultaten.
Ik denk dat je daarmee een praktische oplossing hebt. Iemand die handig is, kan de gemeenteleden nog wel vinden. Dus je zet de deur lichtjes op slot. Als dat voldoende is, dan is dit een goede oplossing denk ik.
Succes ermee!
Erwin
Erwin,
Dank voor je uitgebreide reactie!
Gr,
Jan
Hoi Erwin,
Ik sta voor de opgave een kerk website oude stijl te moderniseren met een WP thema. Je meld in het begin van je blog al dat veel kerken een erg beperkt budget hebben. Kun je me opweg helpen met het vinden van een mooi gratis thema dat ik voor een kleine kerk kan gebruiken? Ik weet dat voor veel kleine kerken thema’s van rond de 40 euro toch duur zijn.
Beste Stan,
Ook met weinig tot bijna geen budget kan je al een prachtige WordPress website maken. Ik heb een blog geschreven over waar je gratis WordPress themes kan vinden. Zit daar je antwoord bij?
Hoi Erwin,
bij je kerken-pagina vond ik uitstekende info over wat je allemaal nodig hebt voor een website!
voor onze duik vereniging stappen we over op Wordpress.
Werk je ook met nieuwbrieven? Ik zoek een integratie met het adressenboek (ledenlijst) van Wordpress en een nieuwsbrief plugin. Als ik bv mailchimp bekijk moet ik op 2 plaatsen emailadressen bijhouden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling:-)
Joomla heeft bv een mooie integratie met een module CB ‘community builder’ (extender van de loginnamen van Joomla) en Joobi (nieuwsbrief met CB integratie). Dus alle info op 1 plek: bij de gebruikers details in CB.
Hier maak je een nieuw lid aan in Joomla, vul je extra velden in tbv de vereniging (bv brevetten), zet je nieuwsbrieven aan of uit.
dank alvast
guido
Beste Guido,
Ik heb in het verleden ook veel gezocht naar goede intranet plugins voor WordPress. Je hebt er diverse. In jouw geval is het denk ik handig om te zoeken naar: ‘membership plugins wordpress‘. Bij de selectie van de membership plugins zoek je naar een plugin die een goede koppeling heeft met een e-mailservice. Chris Lema schrijft veel over Membership plugins: http://chrislema.com/memberships-plugins/. Ik heb er zelf nu niet een paraat die ik je kan aanbevelen.
Mijn ervaring met Joomla! dateert van 2008-2010. Dus waarschijnlijk wat veroudert. 😉 Ik heb in het verleden ook met community plugins in Joomla! gewerkt (Joomsocial). Nadeel van intranet plugins is dat er altijd functionaliteiten zijn die worden aangeboden die je niet nodig hebt en ook andersom. Plugins hebben nooit alle functionaliteiten die je nodig hebt. Het maakt niet uit of je dan WordPress of Joomla! gebruikt.
Succes!